Breda Blind Walls Gallery

De Blind Walls Gallery in Breda: street art met een verhaal

Home / Nederland / Breda / De Blind Walls Gallery in Breda: street art met een verhaal

De Blind Walls Gallery in Breda is het beste te omschrijven als een museum op straat. Nu vind je tegenwoordig in veel steden mooie street art, maar wat de Blind Walls Gallery zo uniek maakt, is dat alle muurschilderingen geïnspireerd zijn op het verleden, heden en de toekomst van Breda. Juist de verhalen achter de kunstwerken maken deze muurschilderingen zo bijzonder en op deze manier blijft ook de geschiedenis van Breda bewaard. De Blind Walls Gallery heeft in 2017 zelfs de Brabantse Erfgoedprijs gewonnen voor dit bijzondere initiatief. Kijk mee naar de mooiste street art van Breda!

Over de Blind Walls Gallery

De Blind Walls Gallery is een samenwerking tussen Graphic Matters, de gemeente Breda en verschillende pandeigenaren. Sinds 2015 werken zij samen aan een nieuw stadsgezicht voor Breda, door verhalen uit het verleden terug te laten komen in bijzondere street art. Inmiddels bestaat de Blind Walls Gallery uit meer dan 80 verschillende muurschilderingen en nog steeds worden nationale en internationale kunstenaars uitgenodigd om de stad verder op te fleuren met bijzondere kunstwerken.

Een rondleiding langs de Blind Walls Gallery

Tussen april en oktober is er iedere laatste zondag van de maand een rondleiding van 1,5 uur langs de Blind Walls Gallery. Tijdens deze wandeling hoor je meer over de verhalen achter de werken. Ik vond dit zelf echt een meerwaarde hebben. Zonder deze verhalen is het gewoon mooie street art, maar juist door deze achtergrondverhalen van onze gids, kregen de Blind Walls veel meer betekenis voor mij. Zo leerden we veel over Breda zelf, maar ook over hoe de kunstenaars te werk gingen en welke uitdagingen ze hadden tijdens hun werk. Het viel me trouwens op dat er ook veel mensen uit Breda zelf aansloten bij de wandeling. Zelfs zij ontdekten een hoop nieuwe kunstwerken en ze vonden het erg speciaal om op deze manier meer te weten te komen over hun eigen stad.

Naast een wandeltocht kun je ook een fietstour boeken. Deze gaat wat verder het centrum uit langs de wat onbekendere werken.Tickets voor zowel de fietstocht als de wandeling boek je hier.

Ring around the Rosie – Rutger Termohlen, Collin van der Sluijs & Super A

De rondleiding begint op de Mols Parking, waar een groot aantal muurschilderingen te vinden zijn. Het eerste werk wat we bekijken is de Ring around the Rosie. Dit was een van de eerste werken van de Blind Walls Gallery. De Mols Parking was rond 1514 een begraafplaats voor mensen die stierven aan de pest, die destijds heerste in Breda. De rat, die de ziekte verspreidde, symboliseert deze ziekte. De dansende kinderen die je om de rat heen ziet, zijn een link naar het liedje Ring around Rosie waarin verwezen wordt naar de zwarte zweren op het lichaam van iemand die aan de pest lijdt. Dit kunstwerk is een samenwerking van drie bekende Nederlandse street art kunstenaars.

Whiskey Tango Foxtrot – Jeff Canham

Naast de Ring around the Rosie zien we grote en opvallende borden met woorden. Deze woorden zijn de eerste negen woorden van het fonetische NATO alfabet. Dit is een verwijzing naar het gebouw achter de parkeerplaats, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog de Kriegsmarine-opleidingseenheden gevestigd waren. Het fonetisch alfabet werd dus vaak gebruikt op deze plek. Dit kunstwerk is gemaakt door Jeff Canham, een beroemde sign painter in San Francisco. Hij staat bekend om zijn typografische reclameborden en winkelruiten. Hij schildert alles met de hand en uit de losse pols, terwijl de lijnen echt super strak zijn. Als je meer over zijn werkwijze wilt zien, raad ik je aan om de documentaire Sign Painters te kijken.

Trash to Treasure – Thomas & Jurgen

We wandelen door naar de smalle Stallingstraat, waar op één van de muren heel groot Trash to Treasure is geschilderd. De stijl doet me wat denken aan Vincent van Gogh. Dit blijkt geen toeval te zijn. Op een zolder in de Stallingstraat is ooit een kist met werken van van Gogh gevonden. Hij had deze kist bij zijn moeder in Breda opgeslagen. Toen zij verhuisde is de kist achtergebleven. De eigenaar van het pand verkocht de werken destijds voor een dubbeltje per stuk en had geen idee dat de werken zo waardevol waren. Wat door de een wordt afgedankt, is voor de andere van ontelbare waarde. De tekst Trash to Treasure is hier dus perfect gekozen.

HELL’O

Een andere opvallende muurschildering is gemaakt door Hell’O, een kunstenaarsduo uit België. Zij lieten zich voor deze muurschildering inspireren op het winkelend publiek dat door de Bleekstraat naar het winkelgebied van Breda liep. De figuren die zij afgebeeld hebben, stellen koopzieke zombies voor die elkaar blindelings volgen naar de winkelstraat. Hiermee drijven ze de spot met de hedendaagse consumptiemaatschappij. Hell’O nam de naam van de straat overigens erg letterlijk en laat de personen langzaam aan verbleken in deze 40 meter lange schildering.

Deelnemen aan de Blind Walls Gallery tour

Bovenstaande voorbeelden laten slechts een fractie zien van wat je tijdens een tour langs de Blind Walls Gallery te zien krijgt. Deelnemen aan een tour kan elke laatste zondag van de maand tussen april en oktober. Een enthousiaste gids vertelt je dan in 1,5 uur meer over de verhalen achter de verschillende muurschilderingen. Tickets voor deze rondleiding kosten € 15 per persoon en zijn te bestellen via de website van Blind Walls Gallery. Het is ook mogelijk om een groepsarrangement, privé tour of fietstour te boeken. Heb je geen fiets, dan is het ook mogelijk om voor € 10 een fiets te huren. Let op dat je voor alle rondleidingen eerst vooraf dient te reserveren op de website.

De Blind Walls Gallery op eigen gelegenheid verkennen

Natuurlijk kun je ook zelf langs alle mooie muurschilderingen wandelen of fietsen. Ik vond het persoonlijk echter wel een meerwaarde om de bijzondere verhalen achter de kunstwerken te horen. Wil je de Blind Walls Gallery op eigen gelegenheid verkennen, bekijk dan vooraf of tijdens je wandeling even de website van de Blind Walls Gallery. Hier vind je onder andere de precieze locaties van de verschillende kunstwerken en de verhalen achter de muurschilderingen, zodat je ook zelf op ontdekkingstocht kunt langs de verborgen muren van Breda.

De Blind Walls Gallery is wat mij betreft absoluut een aanrader wanneer je Breda bezoekt. Wanneer je meer tijd hebt in Breda, raad ik je aan om ook de Hip Ambacht route te verkennen. Deze route neemt je mee langs inspirerende ondernemers in de negen leukste straatjes van Breda.

Wij bezochten Breda op uitnodiging van Visit Brabant.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

3 reacties op “De Blind Walls Gallery in Breda: street art met een verhaal”

  1. Pingback: Seven Awesome Weekend Trips in Brabant | Amsterdamian | Netherlands News - IndiaBlogger.in

  2. Pingback: Seven Awesome Weekend Trips in Brabant | Amsterdamian | Netherlands News – Verse.IndiaBlogger.in

  3. Pingback: Day-trips from Amsterdam: my guide to Breda | Amsterdamian

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven