Een kanotocht in Zweden is een avontuur voor op je bucket list. Tijdens The Canoe Trip ontdek je gedurende één week de meren van de regio Värmland. Na een dag op het water ga je aan land op een onbewoond eiland en zet je een kamp op. Je wassen doe je in het meer en je eten bereid je op een vuurtje. Klinkt goed hè? Frank, de man van Kimber, ging kanoën in Zweden met The Canoe Trip en deelt in dit artikel zijn ervaringen.
Inhoudsopgave
Wat is The Canoe Trip?
The Canoe Trip is een georganiseerde kanotocht in Zweden. Reisorganisatie Travelbase organiseert deze kanotrip al een aantal jaar, waardoor de reis top in elkaar zit. Je boekt The Canoe Trip altijd met twee personen, omdat er voor de veiligheid twee personen in de kano moeten zitten. Samen reis je af naar Zweden en dan kan je kanotrip beginnen.
De start van je kanotocht in Zweden
Om in Zweden te komen kun je, tegen bijbetaling, mee met de bus. Deze heeft drie opstapplekken, namelijk: Brussel, Utrecht en Joure. Omdat wij natuurlijk de volledig trip mee willen maken, gaan wij ook met de bus mee. De busrit duurt in totaal zo’n 18 uur vanaf Utrecht en we komen om 09.00u aan in het base camp. Als je niet met de bus wilt kun je zelf rijden of naar Zweden vliegen.
Iedereen start deze kanotocht in Zweden in één van de twee base camps. Wij starten in Camp Bear, alwaar ranger Nick ons, onder het genot van een kop koffie en een Zweeds kaneelbroodje, eerst een zeer uitgebreide uitleg geeft over het kanoën. Je hoeft echt geen ervaring te hebben of bang te zijn dat je iets verkeerd doet. Veiligheid en vaardigheid staan voorop en alles passeert de revue: van kaartlezen, tot peddeltechnieken en van de poepschep tot een vuurtje maken. Mocht er onderweg toch iets gebeuren dan kun je 24 uur per dag de ranger bellen.
De route
Voor elke dag is er een route uitgestippeld. Je hoeft je hier echter niet aan te houden. Zo zijn er opties voor het verlengen van de route en opties voor het skippen van stukken. Hierdoor maak je er echt je eigen avontuur van, afgestemd op jouw conditie en voorkeuren. Heb je het leuk op één van de eilanden en heb je zin om een dag te relaxen? Dat is geen probleem. Kano je liever een langer stuk dan wat op de planning staat? Ook dat kan gewoon. Gemiddeld kano je 10 tot 15 kilometer per dag. Wij kozen ervoor om deze steeds in één keer af te leggen, waardoor we binnen een paar uur op onze volgende kampeerplek waren. De andere kanoërs die we onderweg tegenkwamen deden het meestal rustiger aan en stopten onderweg regelmatig voor een pauze. Het is heel fijn dat dit zo vrij in te vullen is. Je krijgt trouwens twee fysieke kaarten mee en je hebt de kaart en de route per dag ook in de Travelbase app staan.
Onderweg tijdens The Canoe Trip
Tijd om te gaan kanoën in Zweden! Je brengt tijdens The Canoe Trip zeven dagen op of aan het water door. Wij hadden tijdens onze trip heel mooi weer en hebben niet één keer regen gehad. De eerste en de laatste dag hadden we wel een flink pak bewolking, maar de temperatuur was goed. De tweede dag was meteen een spannende: ranger Nick appte ‘s avonds dat er een sterke wind voorspeld werd en hij raadde het af om het water op te gaan. Omdat we eigenlijk pas net aan de trip begonnen waren, hadden we geen zin om meteen een dag aan land te blijven. Uiteindelijk is alles goed gegaan, maar de golven bij zware wind zijn niet te onderschatten. Als je dus wat minder zeker van jezelf bent, raad ik je aan om de adviezen van de ranger op te volgen.
Een aantal keer tijdens deze kanotocht in Zweden kom je een sluis tegen. Je krijgt voor vertrek een qr-code mee die je scant om te betalen voor het gebruik van de sluis. Na betaling gaan de sluisdeuren dicht en stijgt het water. Dit gebeurt net zo lang tot je op een hoger niveau bent je je je weg kunt vervolgen. Heel tof om eens mee te maken.
Omdat je over verschillende meren vaart, moet je soms met je kano over het land naar het volgende meer. Je krijgt wieltjes mee die je onder de kano kunt binden. Op deze manier kun je vrij gemakkelijk met kano en al je spullen van het ene meer naar het andere meer komen. Het is wel belangrijk dat je je spullen evenredig over de kano verdeelt. Op deze manier kan hij niet omkiepen en is het minder zwaar om de kano vooruit te trekken.
Wildkamperen tijdens je kanotocht in Zweden
Als je gaat kanoën in Zweden, mag je overal wildkamperen. Dus ook tijdens The Canoe Trip zet je je tent op waar je wilt. Toch sliepen wij uiteindelijk maar 3 avonden in een tent. Op veel eilandjes staan namelijk zogenaamde shelters. Deze laten zich nog wel het beste omschrijven als een mini blokhut. Wij kozen er vaak voor om hier te overnachten, omdat er bij een shelter altijd een plek is om vuur te maken. Dit mag in de zomer namelijk alleen op aangewezen plekken.
Een ander voordeel van een eiland met shelter is dat er altijd een toilethok staat. Stel je hier niet teveel van voor hoor: een houten hutje met een houtenplank met wc-bril erop. Maar als nog een stuk relaxter dan zelf een gat graven en erboven gaan hangen, toch?
Houd er wel rekening mee dat ook andere kanoërs vaak liever kamperen bij een shelter. Wij deelden ongeveer de helft van de nachten ‘ons’ eiland met anderen. Persoonlijk vond i