The Canoe Trip

The Canoe Trip: een unieke kanotocht in Zweden

Home / Zweden / The Canoe Trip: een unieke kanotocht in Zweden

Een kanotocht in Zweden is een avontuur voor op je bucket list. Tijdens The Canoe Trip ontdek je gedurende één week de meren van de regio Värmland. Na een dag op het water ga je aan land op een onbewoond eiland en zet je een kamp op. Je wassen doe je in het meer en je eten bereid je op een vuurtje. Klinkt goed hè? Frank, de man van Kimber, ging kanoën in Zweden met The Canoe Trip en deelt in dit artikel zijn ervaringen.

Wat is The Canoe Trip?

The Canoe Trip is een georganiseerde kanotocht in Zweden. Reisorganisatie Travelbase organiseert deze kanotrip al een aantal jaar, waardoor de reis top in elkaar zit. Je boekt The Canoe Trip altijd met twee personen, omdat er voor de veiligheid twee personen in de kano moeten zitten. Samen reis je af naar Zweden en dan kan je kanotrip beginnen.

De start van je kanotocht in Zweden

Om in Zweden te komen kun je, tegen bijbetaling, mee met de bus. Deze heeft drie opstapplekken, namelijk: Brussel, Utrecht en Joure. Omdat wij natuurlijk de volledig trip mee willen maken, gaan wij ook met de bus mee. De busrit duurt in totaal zo’n 18 uur vanaf Utrecht en we komen om 09.00u aan in het base camp. Als je niet met de bus wilt kun je zelf rijden of naar Zweden vliegen.

Iedereen start deze kanotocht in Zweden in één van de twee base camps. Wij starten in Camp Bear, alwaar ranger Nick ons, onder het genot van een kop koffie en een Zweeds kaneelbroodje, eerst een zeer uitgebreide uitleg geeft over het kanoën. Je hoeft echt geen ervaring te hebben of bang te zijn dat je iets verkeerd doet. Veiligheid en vaardigheid staan voorop en alles passeert de revue: van kaartlezen, tot peddeltechnieken en van de poepschep tot een vuurtje maken. Mocht er onderweg toch iets gebeuren dan kun je 24 uur per dag de ranger bellen.

The Canoe Trip

De route

Voor elke dag is er een route uitgestippeld. Je hoeft je hier echter niet aan te houden. Zo zijn er opties voor het verlengen van de route en opties voor het skippen van stukken. Hierdoor maak je er echt je eigen avontuur van, afgestemd op jouw conditie en voorkeuren. Heb je het leuk op één van de eilanden en heb  je zin om een dag te relaxen? Dat is geen probleem. Kano je liever een langer stuk dan wat op de planning staat? Ook dat kan gewoon. Gemiddeld kano je 10 tot 15 kilometer per dag. Wij kozen ervoor om deze steeds in één keer af te leggen, waardoor we binnen een paar uur op onze volgende kampeerplek waren. De andere kanoërs die we onderweg tegenkwamen deden het meestal rustiger aan en stopten onderweg regelmatig voor een pauze. Het is heel fijn dat dit zo vrij in te vullen is. Je krijgt trouwens twee fysieke kaarten mee en je hebt de kaart en de route per dag ook in de Travelbase app staan.

Zweden Zweden

Onderweg tijdens The Canoe Trip

Tijd om te gaan kanoën in Zweden! Je brengt tijdens The Canoe Trip zeven dagen op of aan het water door. Wij hadden tijdens onze trip heel mooi weer en hebben niet één keer regen gehad. De eerste en de laatste dag hadden we wel een flink pak bewolking, maar de temperatuur was goed. De tweede dag was meteen een spannende: ranger Nick appte ’s avonds dat er een sterke wind voorspeld werd en hij raadde het af om het water op te gaan. Omdat we eigenlijk pas net aan de trip begonnen waren, hadden we geen zin om meteen een dag aan land te blijven. Uiteindelijk is alles goed gegaan, maar de golven bij zware wind zijn niet te onderschatten. Als je dus wat minder zeker van jezelf bent, raad ik je aan om de adviezen van de ranger op te volgen.

The Canoe Trip

Een aantal keer tijdens deze kanotocht in Zweden kom je een sluis tegen. Je krijgt voor vertrek een qr-code mee die je scant om te betalen voor het gebruik van de sluis. Na betaling gaan de sluisdeuren dicht en stijgt het water. Dit gebeurt net zo lang tot je op een hoger niveau bent je je je weg kunt vervolgen. Heel tof om eens mee te maken.

Omdat je over verschillende meren vaart, moet je soms met je kano over het land naar het volgende meer. Je krijgt wieltjes mee die je onder de kano kunt binden. Op deze manier kun je vrij gemakkelijk met kano en al je spullen van het ene meer naar het andere meer komen. Het is wel belangrijk dat je je spullen evenredig over de kano verdeelt. Op deze manier kan hij niet omkiepen en is het minder zwaar om de kano vooruit te trekken.

The Canoe Trip

Wildkamperen tijdens je kanotocht in Zweden

Als je gaat kanoën in Zweden, mag je overal wildkamperen. Dus ook tijdens The Canoe Trip zet je je tent op waar je wilt. Toch sliepen wij uiteindelijk maar 3 avonden in een tent. Op veel eilandjes staan namelijk zogenaamde shelters. Deze laten zich nog wel het beste omschrijven als een mini blokhut. Wij kozen er vaak voor om hier te overnachten, omdat er bij een shelter altijd een plek is om vuur te maken. Dit mag in de zomer namelijk alleen op aangewezen plekken.

The Canoe TripThe Canoe Trip Zweden

Een ander voordeel van een eiland met shelter is dat er altijd een toilethok staat. Stel je hier niet teveel van voor hoor: een houten hutje met een houtenplank met wc-bril erop. Maar als nog een stuk relaxter dan zelf een gat graven en erboven gaan hangen, toch?

Houd er wel rekening mee dat ook andere kanoërs vaak liever kamperen bij een shelter. Wij deelden ongeveer de helft van de nachten ‘ons’ eiland met anderen. Persoonlijk vond ik dat totaal niet erg. Het is heel gezellig om na een dag op het water ervaringen uit te wisselen en samen wat te drinken bij het kampvuur. Als je liever het rijk voor je alleen hebt, kun je beter een eiland zonder shelter uitkiezen.

The Canoe Trip The Canoe Trip

Inpaklijst

Er zijn best wel wat dingen die je mee moet nemen als je wilt wildkamperen of kanoën in Zweden. In de Travelbase app staat een uitgebreide paklijst en ook na inschrijving ontvang je een mail met een paklijst. Daarnaast schreven wij een artikel op basis van onze persoonlijke ervaring. 

Eten en drinken

Bij het boeken kun je een food package voor de hele week bijbestellen. Ik raad je aan om dit te doen. Zo weet je zeker dat je drie voedzame maaltijden per dag hebt. Daarnaast zitten er ook aardig wat snacks en tussendoortjes in het pakket, waardoor je geen honger zult lijden.

The Canoe Trip

Bij aankomst in het base camp kun je voor omgerekend €20 een visvergunning kopen. Als het je lukt om vis te vangen, is dit natuurlijk een heerlijke toevoeging aan de kant-en-klaar maaltijden. Wij hadden onze vishengels meegenomen, maar helaas wilden ze niet bijten. Wel hadden we het geluk dat we middenin het cantharellenseizoen in Zweden waren. Hierdoor hebben we elke avond deze oranje paddenstoelen gegeten bij onze maaltijden. Let wel op dat je precies weet hoe een cantharel eruit ziet als je deze ook wilt plukken. Daarnaast stond het ook vol met blauwe bessen. Uiteraard hebben we hier ook dankbaar gebruik van gemaakt.

Het water in de Zweedse meren kun je gewoon drinken. Als je het spannend vindt, kun je zuiveringstabletten meenemen, maar dat is dus niet echt nodig. Verder was ik heel blij met de zelf meegebrachte theezakjes en de percolator voor de koffie. Niets zo lekker als de dag beginnen met een goede kop koffie en een prachtige zonsopkomst, toch?

Je neemt trouwens je afvalt altijd mee in de kano. Er zijn meerdere plekken op de kaart aangegeven waar je je afval mag weggooien. Het is namelijk wel de bedoeling dat je een shelter of kampeerplek precies zo achterlaat als dat je hem gevonden hebt.

De afsluiting van The Canoe Trip

Op de één na laatste dag van The Canoe Trip appt ranger Nick ons dat er op vrijdagavond een pizza party op het base camp is. Als je hieraan mee wilt doen doen moet je op vrijdag om 16u binnen zijn. Sowieso is het idee dat iedereen de laatste avond in het base camp doorbrengt. Gezellig samen eten, verhalen uitwisselen en de reis met de groep afronden is echt heel leuk. Ik vond het echt een toffe manier om deze kanotocht in Zweden  af te sluiten, zeker om dat we onderweg toch veel andere deelnemers gezien en gesproken hebben.

The Canoe Trip

Op zaterdag zet de bus aan het einde van de dag weer koers richting Nederland. Je kunt die dag nog een aantal activiteiten doen. Zo staan er in de Travelbase app 3 mooie wandelroutes, kun je mountainbiken, een motorbootje huren of railbiken. Uiteraard is het ook een optie om lekker in het base camp te blijven. Wij sluiten onze reis af met een hike van 12 kilometer door de prachtige Zweedse bossen. Daar plukken we nog één keer cantharellen om mee naar huis te nemen en daarna is het toch echt tijd om te vertrekken.

Ook op avontuur met The Canoe Trip?

The Canoe Trip is een onvergetelijke kanotocht in Zweden vol avontuur, mooie ontmoetingen en prachtige uitzichten. Als je een beetje avontuurlijk ingesteld bent, kan ik je deze reis van harte aanraden. Wil je The Canoe Trip in 2023 maken? Zorg dan dat je er snel bij bent. Deze reis zit al snel volgeboekt.

Meer tips voor Zweden

Ik bezocht Zweden wel vaker en schreef er nog veel meer artikelen over. Zo deel ik de ideale rondreis door Zweeds Lapland en vertel ik alles over Zweeds Lapland in de winter. 

Zweeds Lapland met NoSun

Wij deden The Canoe Trip op uitnodiging van Travelbase.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven