De wind giert om onze oren en de honden janken alsof hun leven er vanaf hangt. In feite is dit ook wel een beetje zo. Deze husky’s willen rennen, dat is het enige waar ze mee bezig zijn. Ongeduldig kijken ze om zich heen en het geluid dat ze produceren lijkt op wolvengehuil. Enigszins geïntimideerd loop ik naar ze toe. Ik probeer hun aandacht te trekken voor een foto maar ze hebben enkel oog voor hun eigenaren. Ook ik ben er klaar voor: ik ga op huskytocht in Lapland!
Inhoudsopgave
Op naar de huskytocht in Lapland
De ochtend voor de tocht worden we wakker met een lucht die dezelfde kleur heeft als de sneeuw op de boomtoppen. Er staat een straffe wind en het sneeuwt flink. Uiteraard zijn dit geen unieke weersverschijnselen tijdens een Scandinavische winter en dus gaan we gewoon op weg naar de husky’s.
Oorverdovend geblaf
Zodra we aankomen kijk ik mijn ogen uit: zóveel honden en wát een gejank. Stiekem vind ik het ook een beetje zielig eruit zien. Die beestjes zitten in weer en wind buiten. We vragen eigenaresse Ida of ze het niet koud hebben en zij geeft aan dat de honden niet anders gewend zijn. Husky-achtigen leven al eeuwenlang in dit gebied en het zijn absoluut geen huishonden. Ze hebben ontzettend veel beweging nodig en daarom maken ze maar liefst 3 keer per dag een tocht van 16 kilometer met de honden. Husky’s zijn echt gemaakt om te rennen en ze worden onrustig van stilzitten.
Zelf remmen en sturen
Onze groep van 8 wordt in duo’s verdeeld. Het komt precies zo uit dat elk stel uit een man en vrouw bestaat. Dit is voor het gewicht van de slee wel zo prettig, aangezien de honden beresterk zijn. Voor vertrek legt Ida uit dat we allebei gaan sturen. Halverwege de tocht van 16 kilometer zullen we wisselen van bestuurder.
Ik besluit direct dat ik wel wil beginnen met sturen. We horen namelijk tijdens de instructies dat we af en toe de honden een handje moeten helpen en zelf mee af moeten zetten. Het lijkt me wel prettig om lekker in beweging te zijn voordat ik stil op een slee moet zitten. Mijn telefoon geeft aan dat het -10 is en dankzij de ijzige wind voelt het nog een paar graden kouder. De instructies zijn lekker kort: houd zo’n 10 meter afstand tot je voorganger en rem op tijd af. Zachtjes afremmen doe je door op een matje tussen de 2 ski’s van de slee te gaan staan. Hard remmen gebeurt door met je volle gewicht bovenop 2 pinnen te stappen zodat deze zich in de sneeuw boren.
Geen zorgen. De Golden Retriever op de foto is de huishond van de eigenaren en liep niet mee in de sledetocht.
In weer en wind op pad
We nemen onze posities in en gaan op pad. Voorop rijdt eigenaar Leif met de allersterkste honden. De sneeuw staat soms wel een meter hoog, waardoor de voorste slee letterlijk het pad vrijmaakt voor de rest. Ik merk al snel dat ‘mijn’ honden een stuk sterker zijn dan de honden van de slee voor ons. Regelmatig moet ik op de mat stappen om wat af te remmen. De honden kijken vrijwel direct om alsof ze willen zeggen: “Waarom rem je ons af?!” Wanneer we heuvel op gaan moet ik met een been mee afzetten om voldoende vaart te behouden. Zodra ik begin mee te lopen merk ik dat de honden ook meer kracht zetten. Het besturen van een huskyslee is echt teamwork tussen jou en de honden en ik vind het zo bijzonder om dat te ervaren.
Zo hard mogelijk op de rem
Na een uur geeft de voorman via handgebaren aan dat we van plaats wisselen. Het weer is nog wat verslechtert en het lijkt wel of de slee voor me in de lucht zweeft. De scheidingslijn tussen sneeuw en lucht is volledig verdwenen. Hierdoor oogt alles wat surrealistisch. Ik wil van mijn plek stappen, als mijn maatje in de slee roept dat hij eerst moet plassen. Ik blijf op de sterke rem staan en ga er vanuit dat dit voldoende is. Mis! Zodra het gewicht van de extra persoon verdwenen is, komt mijn slee weer in beweging. Met mijn volle gewicht hang ik op de slee in de hoop dat we niet verder doorschieten. De honden zijn door het dolle heen en willen enkel verder rennen. Schokkend beweegt mijn slee zich verder vooruit. Net op het moment dat ik denk dat ik het niet meer ga houden, springt mijn bijrijder weer op de slee. Eerlijk is eerlijk, dat was even heel spannend.
Ik neem mijn plekje op de slee in en voel meteen dat het tweede uur van de tocht een stuk kouder zal worden. De wind blaast hard tegen de kleine stukjes gezicht die niet bedekt zijn en ik voel meteen dat mijn broek helaas niet helemaal waterdicht is. Ik geniet nog steeds met volle teugen van het fantastisch mooie uitzicht en de rit. Ineens zijn we weer terug op ons startpunt. De 16 kilometer zitten er ongemerkt weer op.
Hondjes knuffelen en warm bessensap
Na deze prachtige sledehondentocht in Lapland duikt iedereen de hut in waar een warm vuurtje brand. Vriendin Jessica en ik willen liever nog even bij de hondjes blijven. We gaan ze één voor één langs om een dikke knuffel te geven als bedankje voor hun harde werk. De meeste honden zijn ontzettend enthousiast en duiken bovenop me zodra ik buk om een foto te maken. Uiteindelijk gaan we dan toch ook de hut in, op zoek naar wat warmte. We krijgen direct een bekertje warm bessensap in onze handen gedrukt en mogen deeg aan een stokje roosteren. Nu pas voel ik hoe verkleumd en nat ik toch wel ben geworden. Moe maar voldaan laat ik het vuur me verwarmen.
Lijkt jou het ook tof om eens een huskytocht in Lapland te maken? In Zowel Noorwegen als Zweden en Finland worden er meerdere gave tours aangeboden.
Een huskytocht in Lapland is een unieke ervaring die je absoluut niet mag missen als je het hoge noorden in de winter bezoekt. ’s Ochtends vond ik het jammer dat het weer zo slecht was, maar tijdens de tocht vond ik dit juist een pluspunt. Dit maakte de huskytocht namelijk extra bijzonder. Het voelde echt als een gevecht van mens en dier tegen de natuur. Wil je meer lezen over toffe activiteiten in Lapland? In dit artikel laat ik je de leukste tours in Lapland in de winter zien.
Meer tips voor je reis naar Lapland
Deel dit artikel
Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia
Heeft misschien wat gegevens waar het is en misschien een telefoonnummer of email adres.
Wij zijn van plan om met 4 man met een camper in februari naar Noorwegen te gaan
Hoi Danny, wat gaaf! Je kan voor alle informatie het beste even kijken op de website van Susjoen Husky Tours: https://sjusjoenhuskytours.no/. Ze zitten in Susjoen, vlakbij Lillehammer. Ik ben heel benieuwd of jullie de tour gaan doen! Alvast een mooie reis gewenst.
Hoi Kimber,
Wat een geweldig verhaal! Wij gaan in februari ook naar Noorwegen en ook een tocht maken met husky’s. Wat zou je aanraden; een toch in de ochtend, van 9-12 of in de middag van 13-16?
Groetjes, Tinka
Hoi Tinka, super tof dat jullie ook naar Noorwegen gaan in de winter! De tijden die je noemt maken volgens mij heel weinig uit. De zon is om 0900 net op (afhankelijk van wanneer in januari je precies gaat en waar je verblijft) en gaat om 16u langzaamaan onder. Dus je hebt bij beide tochten daglicht. Alvast heel veel plezier gewenst!
Wat een onwijs gave ervaring Kimber! Lijkt me heel speciaal met al die mooie honden! Ik zou ze net als jullie ook allemaal een dikke knuffel gegeven hebben. Ik ben dol op dieren!
Heerlijk he, die beestjes zijn zo lief!
Ooh, ziet er supergaaf uit! 🙂
Wow wat een gave ervaring! Om nooit meer te vergeten. Staat ook nog hoog op mijn verlanglijstje. Wat kost deze rit pp?
Helemaal mee eens! Dit ga ik nooit meer vergeten :). Helaas kan ik je geen prijs vertellen, omdat dit onderdeel was mijn groepsreis met noSun. Hier betaal je een totaalprijs voor de hele week.