Tips voor wildkamperen en kanoën in Zweden: paklijst en materiaal
Home / Zweden / Tips voor wildkamperen en kanoën in Zweden: paklijst en materiaal
Als er één land is wat zich perfect leent voor een avontuurlijke vakantie, dan is het Zweden. Je mag hier namelijk overal wildkamperen waardoor je echt een plekje in de middle of nowhere kunt opzoeken. Dit betekent wel dat je ervoor moet zorgen dat je alle benodigde materialen zelf meeneemt. Wij gingen met The Canoe Trip naar Zweden en combineerden een kanotocht met wildkamperen op verlaten eilanden. In dit artikel delen we tips voor wildkamperen in Zweden in combinatie met een kanotocht. Kijk mee voor de complete paklijst!
Inhoudsopgave
Lichtgewicht tent
Als je gaat wildkamperen is het ontzettend belangrijk dat je een fijne plek hebt om te slapen. Dit begint natuurlijk met een goede tent. Ga je met twee personen, dan raad ik je aan om voor een driepersoonstent te kiezen. Deze is iets zwaarder dan een tweepersoonstent, maar dankzij de extra ruimte kun je ook de backpacks ’s nachts binnen leggen. Dit is vooral prettig bij regen, maar ook de dauw ’s ochtends vroeg kan ervoor zorgen dat je spullen aardig vochtig worden. Om te voorkomen dat je een natte tent hebt, is het ook raadzaam om een zeil mee te nemen. Deze span je boven de tent en daardoor blijven zowel de tent, als je spullen die eventueel buiten liggen, droog
Tijdens de Canoe Trip ga je elke dag op pad met je kano en slaap je elke nacht op een andere plek. Als je niet te veel tijd kwijt wilt zijn aan het opzetten en afbreken van je tent, is een pop-up tent ideaal. Deze zijn lichtgewicht en staan letterlijk binnen 10 seconden. Het opruimen vergt enige vaardigheid, maar als je dit thuis oefent zit de tent binnen een halve minuut weer in zijn hoes. Zelf hadden we geen pop-up mee omdat we deze tent al gewend zijn.
Naast een fijne tent, heb je ook een goede slaapzak en iets om op te liggen nodig als je gaat wildkamperen. Er zijn verschillende slaapzakken te koop voor verschillende minimumtemperaturen. Welke jij nodig hebt voor jouw kampeeravontuur is volledig afhankelijk van je bestemming en het weer. Voor de week in Zweden werd een minimale temperatuur van 8 graden voorspelt. Het is slim om bij de keuze voor een slaapzak hier een paar graden onder te gaan zitten. De gevoelstemperatuur kan namelijk zo een paar graden kouder zijn. Voor een kanotrip doet het gewicht van de slaapzak er minder toe: je zit het overgrote deel van de tijd in een kano dus je hoeft niet veel te sjouwen. Voor een kampeertrip in de zomer in Zweden, raad ik je een slaapzak aan voor 0-10 graden. Hiermee zit je eigenlijk altijd goed.
Naast een slaapzak heb je ook iets nodig om op te liggen. Als je in Zweden gaat wildkamperen, lig je voornamelijk op zachte grond, veelal met een laagje dennennaalden. Let op: dit kan niet altijd waardoor je soms toch ook op de rotsen slaapt. Met een goede, wat dikkere slaapmat, is dit nog steeds prima te doen. Ook voor een slaapmat geldt dat je rekening moet houden met de voorspelde temperatuur. Niets is zo vervelend als op een te dun matje op de koude grond liggen. Daarom zijn wij zelf fan van zelfopblazende slaapmatjes. Deze nemen overdag niet veel ruimte in, terwijl ze ’s nachts wel een comfortabele ondergrond vormen. Qua kussen kun je ervoor kiezen om een vest als hoofdkussen te gebruiken. Wil je liever een echt kussen? Kies dan ook voor een opblaasbare variant.
Bij wildkamperen is het natuurlijk het idee dat je je buiten de bewoonde wereld begeeft. Dit betekent dat je niet zomaar even naar de supermarkt kunt om je eten te halen. Als je de Canoe Trip doet, kun je een maaltijdpakket bijboeken. In dat geval krijg je drie maaltijden per dag mee. Deze kun je opwarmen met heet water en binnen no time geniet je van een bord pasta, nasi of een andere voedzaam gerecht. Ik raad je aan om dit type maaltijden altijd mee te nemen als je gaat wildkamperen, zodat je altijd een goede maaltijd tot je beschikking hebt. Eind augustus barst het in Zweden van de cantharellen en blauwe bessen. Deze kun je met een gerust hart plukken en eten. Verder heb je voor het eten en drinken nodig:
herbruikbaar bestek
bordjes en bekers
zakmes en multifunctioneel mes
gasbrander, aansteker en pan (deze krijg je bij de Canoe Trip mee)
peper, zout en eventueel andere kruiden
vuilniszakken
theedoek
Drink je graag koffie? Dan is een perculator een uitkomst! Dit is een klein koffiezetapparaat waarmee je op een vuurtje koffie kunt zetten.
Kleding
Ga je kamperen, dan is sneldrogende kleding een must. Zeker tijdens The Canoe Trip worden je spullen simpelweg nat. Iets simpels als een golfje wat de boot inslaat kan ervoor zorgen dat je doorweekt bent. Daarnaast kun je natuurlijk de pech hebben een regenbui op je dag te krijgen. Winkels als Decathlon hebben een ruim aanbod aan kleding die goed opdroogt en weinig ruimte in beslag neemt in je backpack. Zorg ook voor voldoende sokken, zodat je altijd een stel droge sokken tot je beschikking hebt. Niets is zo vervelend als met natte, koude voeten rondlopen. Hierop aansluitend is een regenpak of poncho ook een niet te missen item op je inpaklijst. Wordt het tijdens jouw kampeer- of kanoreis niet zo warm? Neem dan ook thermokleding mee. Zelf geef ik de voorkeur aan kleding van merinowol. Dit is sneldrogend en geurloos.
thermokleding
softshell windjack
genoeg sokken
sneldrogende kleding
regenpak
zwemkleding
Als de voorspellingen juist wel stralend zijn, is een pet en een goede zonnebril onmisbaar. Zeker op het water is een pet op je hoofd geen overbodige luxe. Een zonnebril heb je eigenlijk altijd nodig. Zorg voor een bril met gepolariseerd glas. Deze filtert de felle zonnestralen die weerkaatst worden door het water weg. Dit is een stuk prettiger voor je ogen. Op Brandfield.nl vind je een ruim aanbod zonnebrillen met gepolariseerd glas. Dit zijn zowel heren zonnebrillen als dames zonnebrillen. Een goede zonnebril is echt een must als je een week lang buiten vertoeft.
Schoenen
Qua schoenen raad ik je aan om voor stevige, waterproof wandelschoenen te kiezen. Zelf dragen wij altijd wandelschoenen van Lowa. Mijn favoriete Lowa’s zijn de Innox Pro GTX Mid Ws. Deze schoenen zijn voorzien van waterdicht GORE-TEX membraan, waardoor je voeten ook in de regen droog blijven. Een groot voordeel als je gaat kamperen en kanoën. Verder is de hoge enkel ideaal als je door de bossen loopt: de kans dat je omzwikt is hierdoor een stuk kleiner.
Verder is het als je gaat kanoën ideaal om waterschoentjes mee te nemen. Deze zijn lichtgewicht, drogen super snel en zitten comfortabel aan je voeten. Er zit veel verschil in kwaliteit en stevigheid van waterschoentjes, dus kijk goed naar wat je nodig hebt. Je bestelt fijne waterschoenen via Bol.com.
Praktische items om mee te nemen als je gaat kamperen
Met bovenstaande basics kom je een heel eind: dit zijn absoluut de belangrijkste spullen op de inpaklijst voor een kampeer- en kanotrip. Maar er zijn nog wat andere items die heel handig van pas kunnen komen tijdens je reis. Ik raad je zeker aan om deze in te pakken.
zak- of hoofdlamp
touw (bijvoorbeeld als waslijn)
duct tape (bijvoorbeeld voor als er een gat in je tent zit)
extra zeil (voor onder je tent of om een afdakje van te maken als het regen)
EHBO-kit
zaagje (als je ’s avonds een vuurtje wilt maken)
optioneel: vishengel
Verder heb je geen stroom als je op het water of middenin de natuur bent. Een powerbank biedt uitkomst. Wij bestelden een heel degelijke powerbank mett een capaciteit van 20.000 mAh waardoor je je telefoon meerdere keren kunt opladen. Ideaal als je een week geen stroom hebt. Je bestelt een goede powerbank bij GSMpunt.nl.
Persoonlijke verzorging
Ongetwijfeld een open deur, maar ik noem hem toch maar even: je hebt geen douches tot je beschikking als je een week gaat kanoën of wildkamperen. Als je naar Zweden gaat is dat totaal niet erg. Overal zijn super schone meren waarin je je prima kunt wassen. Houd er wel rekening mee dat je biologisch afbreekbare zeep, shampoo en tandpasta meeneemt zodat je het meer niet vervuilt. Vergeet ook niet om DEET en zonnebrand in te pakken.
Een week in de natuur met The Canoe Trip
Wil jij eens op een compleet nieuwe manier gaan wildkamperen en volledig aangewezen zijn op wat de natuur te bieden heeft? Dan is The Canoe Trip van Travelbase een fantastische reis voor jou. Samen met je partner of een vriend of vriendin ga je een week lang kanoën in de Zweedse wildernis. De route is uitgezet, maar je bent vrij om te gaan en te staan waar je wilt. Je kampeert elke avond op een ander eiland, waar je bij de vuurplaats een vuurtje kunt stoken. Geen douche, geen stroom, maar zo veel vrijheid en zo’n unieke ervaring! Als je deze trip gaat maken ben je volledig voorbereid als je bovenstaande spullen meeneemt. Ik kan je alvast beloven dat het een onvergetelijke ervaring wordt.
Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken of via de ondersteun Reisgenie pagina. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia
Wij gebruiken cookies om je de beste ervaring te bieden op Reisgenie.nl. Door op ‘accepteren’ te klikken, ga je akkoord met het gebruik van cookies.
Functioneel
Altijd actief
De technische opslag of toegang is strikt noodzakelijk voor het legitieme doel het gebruik mogelijk te maken van een specifieke dienst waarom de abonnee of gebruiker uitdrukkelijk heeft gevraagd, of met als enig doel de uitvoering van de transmissie van een communicatie over een elektronisch communicatienetwerk.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Statistieken
De technische opslag of toegang die uitsluitend voor statistische doeleinden wordt gebruikt.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
De technische opslag of toegang is nodig om gebruikersprofielen op te stellen voor het verzenden van reclame, of om de gebruiker op een site of over verschillende sites te volgen voor soortgelijke marketingdoeleinden.