Wat te doen in Skane

12x wat te doen in Skåne, de meest zuidelijke provincie van Zweden

Home / Zweden / 12x wat te doen in Skåne, de meest zuidelijke provincie van Zweden

Skåne is de meest zuidelijke provincie van Zweden en vanuit Nederland rijd je er in een dag naartoe. Hierdoor is het een ideale bestemming voor een autovakantie vanuit Nederland. Qua landschap is Skåne de vlakste regio van het land, waardoor het dus heel geschikt is voor landbouw. Verwacht veel akkers, kronkelende wegen en leuke dorpjes en stadjes als je naar Skåne gaat. Benieuwd geworden? Ik laat je zien wat te doen in Skåne in Zweden.

#1 Bezoek The Apple Kingdom

Het zuidoostelijke deel van Skåne, Österlen genaamd, heeft de bijnaam The Apple Kingdom. Het laat zich gemakkelijk raden waar dit vandaan komt: hier struikel je werkelijk over de appelgaarden. Centraal in The Apple Kingdom ligt het vissersplaatsje Kivik. De grond rondom Kivik schijnt perfect te zijn voor appelbomen en er groeien dan ook meer dan 70 verschillende appelrassen. De beste tijd om dit deel van Zweden te bezoeken is het voorjaar of de vroege herfst. In het voorjaar zitten de bomen vol bloesem en vanaf halverwege september hangen ze vol appels. 

Kiviks MusteriApple Kingdom in Skane

Must proeven bij Kiviks Musteri 

Het hoogtepunt van The Apple Kingdom is wat mij betreft Kiviks Musteri. Hier komt alles uit The Apple Kingdom samen. Er is een plukgaard waar je tussen tientallen soorten appelbomen door kunt wandelen. Daarnaast vind je er een gezellig restaurant met kleine menukaart en zit er een vrij grote winkel waar je lokaal geproduceerde cider, jam, limonade en andere producten kunt kopen. Proef in ieder geval de must. Dit is ongefilterde appelsap en de smaak is werkelijk heerlijk. Loop ook even door het kleine museum voor meer informatie over de geschiedenis van de regio. 

Kiviks Musteri
Kiviks Musteri
Kiviks Musteri
Kiviks Musteri

Vis eten bij Buhres på Kivik

Kivik zelf is een kleine vissersplaatsje met een aantal campings en accommodaties. Ben je aan de kust van Zweden, dan moet je verse vis geproefd hebben en die is het lekkerst bij Buhres på Kivik. Ik genoot hier van vers gevangen gerookte garnalen en een flinke moot gerookte zalm. Het restaurant zit pal aan het water en zeker op een mooie dag is het hier heerlijk vertoeven. 

Buhres på Kivik Buhres på Kivik

#2 Wandelen in Stenshuvuds Nationalpark

Op slechts een paar minuten rijden van Kivik ligt Stenshuvuds Nationalpark, één van de vier nationale parken in Skåne. Het park beslaat 400 hectare, waarvan 80 hectare zee is. Het zuiden van Zweden is vrij vlak, maar in Stenshuvuds liggen drie pieken vanaf waar je een mooi uitzicht hebt over de bossen en de Baltische Zee. Het gave aan Stenshuvuds Nationalpark is dat het zo divers is. Zo zijn er dichte bossen en witte stranden en kun je er gemakkelijk een kudde schapen tegenkomen. Er groeien unieke soorten aardbeien, kruidsoorten en bloemen. Uiteraard zijn er diverse mooie hikes in het gebied te maken en ik raad je aan om in ieder geval uitzichtpunten Norra Toppen en Östra Toppen niet over te slaan. Daarnaast vond ik Knäbäckshusens strand heel mooi. Stiekem ligt deze nét buiten het nationaal park, maar ik wilde je deze tip niet onthouden. 

Bekijk de website van Stenshuvuds voor alle wandelroutes en meer informatie.

Stenshuvud Nationalpark
Stenshuvud Nationalpark
Stenshuvud Nationalpark
Stenshuvud Nationalpark

#3 Het plaatsje Åhus

Eén van de mooiste plaatsjes in Skåne is zonder twijfel Åhus. Åhus is wereldberoemd, al is de kans groot dat je nog nooit van deze plaats gehoord hebt. Hier is het merk Absolut Vodka geboren en tot op de dag van vandaag wordt deze wodka hier geproduceerd. Middenin de stad staat het prachtige oude fabrieksgebouw en daarnaast is er ook een bezoekers experience. Hier word je in 1,5 uur meegenomen door de geschiedenis van Absolut Vodka. Je eindigt in het restaurant waar je cocktails kunt proeven en/of een hapje kunt eten.

Edit: de Abslut Home experience is op dit moment gesloten voor bezoekers. 

Absolut in Ahus Absolut in Ahus

Verder is Åhus op zichzelf ook absoluut de moeite van een bezoekje waard. De straatjes van het stadje zijn schilderachtig mooi en je kunt hier eigenlijk geen slechte foto schieten. Drink een kopje koffie in de tuin van bakkerij Kloster Bageriet, bewonder de Sankta Maria Kyrka of bezoek het Åhus Museum.  

Ahus Ahus Ahus

#4 Täppet Havsbad

Net buiten het centrum van Åhus zit Täppet Havsbad, een heerlijk strand met mooie pier. Ik was er midden september op een zonnige dag en had het strand zo goed als voor mezelf. Vanuit Åhus wandel je er in een half uur naartoe. Met de auto ben je er in slechts 5 minuten. Een aanrader om op een mooie dag naartoe te gaan. 

Tappet
Tappet

#5 De kust van Haväng 

Haväng is een bijzondere plek aan de kust van het oosten van Skåne. Locals zijn er helemaal weg van en ik begrijp wel waarom: de golvende graslanden in combinatie met het witte strand, de dichte bossen en de zee zijn heel mooi om te zien. Bij Haväng kun je heerlijk wandelen én je kunt er een mini-variant van het Engelse Stonehenge bewonderen. Havängsdösen is een graf uit de steentijd bestaande uit rechtopstaande stenen. Bijzonder om even langs te wandelen als je er bent. Let op: vlak achter Haväng ligt een militair oefenterrein. Wij hadden de pech dat er flink geoefend werd met schieten toen we er waren, waardoor ons bezoek niet zo’n rustgevende ervaring was. Dit is een beetje pech of geluk hebben. Ik begreep dat locals het juist fijn vinden dat het leger hier af en toe oefent: daardoor is de kustlijn ongerept gebleven. Er mogen namelijk geen campers staan en er mag niet gebouwd worden. 

HavangHavang

#6 De stenen cirkel van Ales Stenar

In het zuiden van Skåne vind je een tweede stenen cirkel, namelijk die van Ales Stenar. Er wordt al decennialang onderzoek gedaan naar deze bijzondere stenen formatie en onderzoekers zijn er nog steeds niet over uit waar het precies voor diende. Een deel van de onderzoekers denkt dat de 59 stenen een grafmonument vormen, terwijl een ander deel van mening is dat het een astronomische klok vormt. Hoe dan ook, Ales Stenar is een bijzondere plek waar je zeker een kijkje moet nemen als je in de buurt bent. 

Ales Stenar

#7 Vattenriket UNESCO Nature Reserve

Vattenriket is een heel bijzonder nationaal park in het hart van Skåne. Het ligt namelijk tegen Kristianstad, één van de grotere steden in de regio, aan. Vanuit het natuurgebied wandel je via een houten vlonder zo het centrum in. Heel tof gedaan! 

Naturum Vattenriket

Het startpunt voor het verkennen van het nationaal park is het bezoekerscentrum. Dit markante gebouw torent boven de wetlands van Vattenriket uit en is dus niet te missen. Wij hebben hier ook geluncht en dat is echt een aanrader. Het oogt misschien wat basic, maar de gerechten zijn enorm en voor een heel schappelijke prijs. Daarnaast heb je vanaf het terras een heel mooi uitzicht over het water rondom het bezoekerscentrum. 

Vattenriket Vattenriket

Door de wetlands lopen een aantal vlonderpaden waar je overheen kunt wandelen. Daarnaast lopen er routes om het gebied heen. Het fijne is dat het allemaal heel toegankelijk is en je ook slechts een klein rondje kunt maken om toch een goede indruk van het gebied te krijgen. 

Vattenriket

Kanoën in Vattenriket

Nationaal park Vattenriket bestaat voor een groot deel uit water. Wat mij betreft bewonder je het gebied dan ook het beste vanaf het water in bijvoorbeeld een kano. Wij gingen op pad met North & Life voor een mooie tocht door Vattenriket. Heel leuk om te doen en grappig om te zien dat dit deel van Zweden echt wel wat weg heeft van Nederland! Naast kano’s verhuren ze ook SUP’s, mocht je dat leuker vinden. 

Doen in Skane
Doen in Skane
Vattenriket

#8 Kristianstad

Ga je naar Vattenriket, dan is het leuk om ook Kristianstad te bewonderen. Kristianstad is voor Zweedse begrippen een redelijk grote stad, maar alsnog is het centrum gemoedelijk en compact. De stad heeft een universiteit en een mooi theater. Als je in Kristianstad bent, raad ik je aan om te gaan eten bij Smaca. Ik droom nog steeds van de goddelijk lekkere arancini met avocado crème en zongedroogde tomaten. Zó goed.  Verder is het leuk om een biertje te proeven bij Charlis Brygghus en om een wandeling te maken in Tivoliparken.

Kristianstad Kristianstad Smaca in Kristianstad

#9 De bijzondere stenen van Kjugekull 

Kjugekull staat bekend als één van de beste plekken in Zweden om te boulderen. Het natuurgebied barst van de rotsblokken en bijzondere rotsformaties en het schijnt geweldig leuk te zijn om hier te klimmen. Zelf heb ik het iets minder avontuurlijk aangepakt en heb ik een korte wandeling door het gebied gemaakt. Er zijn 3 relatief korte routes uitgezet die je langs de mooiste rotsen voeren. Het schijnt dat deze rotsblokken hier in de ijstijd door verschuivingen per ijs terecht zijn gekomen. Kjugelkull is echt een bijzonder gebied en een wandeling hier doorheen maken is iets wat je zeker moet doen in Skåne. 

Kjugekull Kjugekull Kjugekull

#10 Havenstad Helsingborg

Wij varen vanuit de havenstad Helsingborg terug naar Denemarken en ik was verrast door hoe mooi en leuk Helsingborg zelf is. De stad werd al in 1085 geregistreerd en heeft dus een zeer rijke geschiedenis. Dit is op verrassend veel plekken terug te zien, waarvan de enorme burcht in het centrum van Helsingborg het meest tekenend is. Daarnaast is ook de Kärnan tower spectaculair te noemen. Deze toren bovenop een heuvel stamt uit de 14e eeuw en is een overblijfsel van het kasteel van Helsingborg, gebouwd onder Deens regime. Naast veel mooie gebouwen is er ook veel gezellige horeca te vinden in Helsingborg. Wat mij betreft is dit de ideale plek om je reis door Skåne af te sluiten.

Helsingborg Helsingborg

#11 Malmö

Malmö is de hoofdstad van Skåne en de kans is groot dat je de stad bezoekt als je naar deze regio reist. Vanaf Nederland vlieg je namelijk óf naar Kopenhagen óf naar Malmö als je naar Skåne gaat. Wij gingen met de auto en ook dan rijd je via Malmö Zweden in.

Met meer dan 300.000 inwoners is Malmö de derde stad van Zweden en er is veel te zien en te doen. In het centrum bewonder je mooie oude gebouwen, terwijl daarbuiten juist moderne architectuur is verrezen met als hoogtepunt de Turning Torso. Bezoek het Malmöhus kasteel en de uit de 14e eeuw stammende St. Petri kerk of dompel je juist onder in moderne kunst in Moderna Museet. Malmö heeft voor elk wat wils en is één van de meest diverse steden van Zweden. 

Malmo

#12 Verblijven bij Allé på Österlen

Ik raad je aan om niet op één plek te verblijven als je naar Skåne gaat. Het is veel praktischer om voor bijvoorbeeld twee plekken te kiezen, zodat je niet te ver hoeft te rijden elke dag. Als er één accommodatie is waar je in ieder geval zeker moet verblijven, is het Allé på Österlen. Wat een fantastische plek is dit. Tussen de appelgaarden en akkers staat een grote boerderij die is omgetoverd tot een kleinschalige accommodatie. De kamers zijn heel recent compleet vernieuwd en van alle gemakken voorzien. Daarnaast is de eigenaresse ontzettend lief en ze kan geweldig goed koken. Zorg dat minstens één avond bij Allé på Österlen gaat eten. Daar krijg je geen spijt van!|

Allé på Österlen Allé på Österlen Allé på Österlen

Hoe kom je in Skåne?

Met de auto en de ferry naar Skåne

Omdat Skåne de meest zuidelijke provincie van Zweden is, kun je er prima met de auto vanuit Nederland naartoe rijden. Als je in één keer rijdt, ben je vanuit Utrecht in zo’n 10 uur in Malmö. Wij kozen ervoor om de reis te onderbreken met 2 nachten in Hamburg. Hamburg ligt namelijk precies halverwege, waardoor we 2 reisdagen van slechts 5 uur hadden. Heel prettig wat mij betreft. 

Om in Skåne te komen, pak je vanuit het Duitse Puttgarden de ferry van Scandlines naar het Deense Rødby. De overtocht duurt 45 minuten en aan boord zit een tax free winkel en een restaurant. Je kunt ook even lekker op het dek uitwaaien. Als je in Rødby arriveert, kun je op 2 manieren doorreizen naar Skåne. Ten eerste is er de Öresundbrug van Kopenhagen naar Malmö. Dit is een tolweg en je betaalt, afhankelijk van de wisselkoers, zo’n €60 enkele reis. Daarnaast is er een tweede ferry ten noorden van Kopenhagen. Vanaf het Deense Helsingør vaar je in 20 minuten naar Helsingborg. Er is een mogelijkheid om een combi-ticket voor beide boottochten te bestellen. Daar betaal je zo’n €145 enkele reis voor. Je boekt een combi-ticket voor de ferry’s via Scandlines

Scandlines

Vliegen naar Malmö of Kopenhagen

Een tweede optie is om te vliegen naar Malmö of Kopenhagen en vervolgens met een huurauto naar Skåne te rijden. Kopenhagen ligt letterlijk tegenover Malmö en vaak zijn de tickets naar de Deense hoofdstad goedkoper dan naar Malmö. Let wel op dat je met veel huurauto’s niet de grens over mag en dat je daar soms voor mij moet betalen. 

Skane

Skåne combineren met Småland

Net boven Skåne ligt de provincie Småland. Het is absoluut een aanrader om deze regio’s met elkaar te combineren als je naar het zuiden van Zweden gaat. Småland heeft meer bossen en is qua natuur echt anders dan Skåne. Juist daarom is het heel tof om beide regio’s te bezoeken. Benieuwd naar de ideale route? Check dan ook mijn artikel over het maken van een rondreis door Zuid-Zweden met de auto.

Kurebo Herrgard de Luxe

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven