Entree van de Wen Wu Tempel

Sun Moon Lake in Taiwan, een niet te missen bezienswaardigheid

Home / Taiwan / Sun Moon Lake in Taiwan, een niet te missen bezienswaardigheid

Het natuurschoon in Taiwan is echt overweldigend. Hoge bergen, diepe dalen, weelderig groen en schattige dorpjes vormen het landschap van dit mooie eiland. Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Taiwan is Sun Moon Lake, een meer wat van bovenaf gezien de vorm van de zon en de maan schijnt te hebben. Vooraf las ik dat het vrij toeristisch is, maar eerlijk gezegd kan ik me daar niet in vinden. Wat ik dan wel van Sun Moon Lake in Taiwan vond? Dat lees je hieronder. 

Fietsen huren bij Sun Moon Lake

We nemen de bus vanuit Taichung om naar Sun Moon Lake te komen. Een buskaartje regelen heeft even wat voeten in aarde, omdat het niveau van Engels hier niet bijster hoog is. Uiteindelijk lukt het ons met hulp van onze vriendelijke Airbnb-host, die ons precies aanwijst waar we in de ochtend een kaartje kunnen kopen. Er zijn meerdere verkooppunten dus ik raad je aan om op het station van Taichung bij de informatiedesk na te vragen wat voor jou de handigste optie is.

Na een rit van zo’n anderhalf uur, arriveren we bij Sun Moon Lake. We zijn de enige westerlingen in de bus en ook in het dorpje bij het meer zien we enkel Aziatische toeristen. Vrijwel meteen worden we aangesproken met de vraag of we een scooter willen huren. We hebben deze optie inderdaad overwogen, maar besluiten om voor een fiets te kiezen. Sun Moon Lake heeft een omtrek van 33 kilometer en volgens de verhuurder zouden we dit in zo’n 3 uur moeten kunnen afleggen. Voor omgerekend een paar euro huren we 2 fietsen mét versnelling en krijgen we een handige kaart mee. Er is maar één weg de het meer rond gaat, dus verkeerd fietsen kan niet. Er staat ook een korte weg op de kaart aangegeven, waarbij je enkel een klein stukje van de hele route aanlegt. Natuurlijk kiezen wij voor de lange weg en rond 11 uur stappen we op onze fiets.

Sun Moon Lake

Na slechts een paar minuten fietsen ontdekken we waarom er versnellingen op de fiets zitten: de weg gaat hier super steil omhoog. Ik moet soms echt op de pedalen gaan staan om vooruit te komen en uiteindelijk stap ik zelfs af. Ik vraag me af hoe ik ooit die 33 kilometer af moet leggen op deze manier. Gelukkig blijkt dat de weg ook net zo snel weer daalt, waardoor we na een fikse klim, keihard naar beneden suizen. Dit is wel opletten geblazen, aangezien we af en toe ingehaald worden door bussen en vrachtwagens. Verder is het enorm rustig op de weg en zien we geen enkel andere fietser.

Wen Wu Tempel

De eerste bezienswaardigheid waar we stoppen, is de Wen Wu Tempel. Deze maakt meteen indruk: wat is het hier geweldig mooi! Ik kan oprecht zeggen dat dit één van de mooiste tempels is die ik ooit gezien heb. Via een groot plein met indrukwekkende standbeelden lopen we de tempel in. Aan de zijkant zien we een steile trap, de zogenaamde stairway to heaven. Vroeger kon je hier alleen per boot komen en was deze trap de enige entree naar de tempel. Nu hangt zowel de trap als de tempel zelf vol met glanzende belletjes. Deze koop je ter plaatse en op het kaartje schrijf je een wens. We dwalen ongeveer een uur rond in de Wen Wu Tempel, waarna we weer op de fiets stappen.

Wen Wu Tempel bij Sun Moon LakeStairway to Heaven bij Sun Moon Lake

Music: www.bensound.com

Peacock Garden

Vrijwel meteen stuiten we op de Peacock Garden. Geïntrigeerd parkeren we onze fietsen en lopen we het pad op. De Peacock Garden blijkt letterlijk een tuin vol pauwen te zijn. Het voelt een beetje alsof we de kinderboerderij binnen zijn gelopen en we vinden het niet heel interessant. De Chinese toeristen daarentegen, kijken hun ogen uit en zetten gretig de pauwen op de foto. Dit maakt een stop bij de Peacock Garden toch wel weer heel grappig.

Pauw

Kabelbaan

Na de Peacock Garden volgt een pittig stuk zonder veel bezienswaardigheden. We trappen aardig door totdat we bij het opstappunt van de kabelbaan zijn. Er loopt namelijk een kabelbaan de bergen in, richting een cultureel dorp. We zijn niet van plan om dit ritje te maken, maar besluiten wel om hier even rustig wat te drinken en te genieten van het uitzicht over het meer. Mocht je wel met de kabelbaan mee willen, dan kost je dat zo’n 6 euro. De entree tot het culturele dorp is met 15 euro aardig aan de prijs.

Sun Moon Lake

Itashao

Een stukje voorbij de kabelbaan stuiten we op het dorp Itashao. We hebben na al die lichamelijke inspanning flink trek gekregen en maken een korte stop om te eten. Het dorp bestaat voornamelijk uit eet- en souvenirzaken en je bent er dan ook snel uitgekeken.

Cihen Pagoda

Vanaf de weg zien we een prachtige pagode bovenop de heuvels. Helaas ben ik ondertussen enorm vermoeid van het bergopwaarts fietsen en het pad naar de pagode loopt superstijl naar boven. Vriendlief wil graag gaan kijken dus blijf ik rustig beneden even uitrusten. Na 20 minuten komt hij enthousiast naar beneden. Gelukkig heeft hij een paar mooie foto’s gemaakt, zodat ik toch een beetje mee kan genieten van dit mooie bouwwerk.

Cihen Pagoda bij Sun Moon Lake

Syuanzang Tempel

De Syuanzang tempel is een stuk kleiner dan de Wen Wu tempel en we zijn hier vrij snel uitgekeken. Helaas is de lucht gedurende de dag steeds verder dichtgetrokken en beperkt ons zicht zich tot wat er zich recht voor ons bevindt. Het meer zelf gaat bijna helemaal schuil onder een dik pak mist. We proberen hier en daar nog een foto te maken maar dat is niet echt een succes.

Na de Syuanzang tempel strekt zich een heel lang stuk weg uit zonder enige bezienswaardigheid. We komen aan bij het ‘afsnijpad’ waar de fietsverhuurder het over had en besluiten het laatste deel van de route via deze weg af te leggen. Het eerste stuk is enorm onhandig aangezien het vrijwel allemaal trappen zijn. We tillen onze fiets trap na trap af, om eindelijk bij een normaal pad langs het meer uit te komen. Meteen is het hier een stuk drukker en zien we massa’s Chinese toeristen op de fiets. Hier hangen ze dus allemaal uit! Super zonde als je het mij vraagt, aangezien dit pad van een half uur bij lange na niet de schoonheid van Sun Moon Lake laat zien. Het is er druk, er staat bebouwing en de sfeer is er totaal anders. Wij zijn heel blij dat we voor de lange route gekozen hebben!

Syuanzang Tempel bij Sun Moon Lake

Terug in het dorp

Uiteindelijk zijn we rond half 4 terug in het dorp. Dan beseffen we ons dat we helemaal niet opgelet hebben waar we onze fiets gehuurd hebben en uiteindelijk zoeken we nog een half uur naar de juiste straat. Nadat we de fietsen hebben ingeleverd, sluiten we aan in de lange rij voor de bushalte en keren terug naar Taichung.

Sun Moon Lake in Taiwan is werkelijk een bezienswaardigheid die je niet mag missen. Huur fietsen en kies voor de lange route rond het meer. Als je moe bent, is het echt geen probleem om op het einde de kortere route te pakken, aangezien er op de lange weg verder geen bezienswaardigheden meer zijn.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

8 reacties op “Sun Moon Lake in Taiwan, een niet te missen bezienswaardigheid”

  1. Dankjewel Kimber voor je reactie! De elektrische fietsen zijn idd een goede optie. Fijn dat je het eerlijk aangeeft van dat puffen?, dan weet ik voor onze meiden genoeg?

  2. Hoi Kimber, wij gaan deze zomer met onze meiden van 14 en 12 naar Taiwan. Jullie site gebruik ik ook deze keer weer als inspiratie (bij andere reizen al goede tips van jullie gebruikt, superfijn!). We gaan ook naar Sun Moon Lake. Maar ik twijfel over het fietsen (de meiden haken snel af bij een heuveltje…). Zelf ben ik niet zo’n held op een scooter na een ongeval op Nusa Lembogan ( bezocht dankzij jullie tips, en dat was zeker leuk) Je hebt het over steile wegen. Daar heb ik een vraag over. Zijn de wegen wel goed? En wat is steil? Met de scooter wel goed te doen? Of zou je het afraden met iemand achterop?

    1. Hoi Judith, dankjewel voor het mooie compliment! En wat tof dat jullie naar Taiwan gaan. Als je meiden niet zo van het fietsen zijn zou ik het afraden om heel Sun Moon Lake rond de fietsen op een gewone fiets. Ik zat op sommige stukken echt puffend en steunend op de fiets. Nu heb ik even gegoogeled en ik zie dat er ondertussen ook elektrische fietsen te huur zijn! Dat zou ik je dan wel weer aanraden. De wegen zijn wel goed hoor, dus ook met een scooter is het prima te doen. Toen ik er was, was het heel rustig op de weg, alleen een paar tourbussen die ons af en toe inhaalden. Maar fietsen is denk ik leuker, ook voor de meiden. Dus mocht je toch gaan fietsen, kies dan wel voor een elektrische variant ;). Want sommige stukken zijn echt heel steil omhoog. Alvast heel veel plezier!!

  3. Oh Wauw wat is het toch prachtig daar! Taiwan staat al op mijn travel wishlist, en daar voeg ik Sun Moon Lake zeker aan toe. Ik ben verliefd op plekjes als deze.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven