Uitzicht op Yehliu

Gave dagtrip vanaf Taipei: Yehliu Geopark

Home / Taiwan / Gave dagtrip vanaf Taipei: Yehliu Geopark

In Taipei en omgeving vermaak je je gemakkelijk een week lang. Ik vertelde eerder al wat de stad zelf zoal te bieden heeft, maar er zijn ook genoeg toffe dingen in de omgeving te doen. Ik besloot om een dagtrip vanaf Taipei naar Yehliu Geopark te maken. Dit is een uniek stukje kust waarlangs de meest bijzondere gesteentes te bezichtigen zijn. Ik vertel je graag wat ik ervan vond en hoe je er moet komen. 

De bus naar Yehliu Geopark

Het openbaar vervoer in Taiwan is super goed geregeld. Alles rijdt op tijd, de treinen zijn snel en de bussen zijn comfortabel. Om naar Yehliu te komen, moet je de bus pakken. Ik heb al eerder aangegeven dat de meeste Taiwanezen de Engelse taal niet machtig zijn, waardoor het voor ons wel even een opgave was om uit te zoeken waar we moesten zijn. Gelukkig zijn we uiteindelijk goed terecht gekomen en stapten we precies op tijd de juiste bus in.

De bus naar Yheliu vertrekt vanaf Taipei West Bus Station, in Terminal A. Deze vind je gewoon bij het centraal station vanaf waar ook de trein vertrekt. Het is aan te raden om óf vroeg te gaan óf om de dag van te voren even uit te zoeken waar station west zich precies bevindt. Het is namelijk niet echt duidelijk aangegeven en de aanwijzingen van het personeel hielpen ons niet veel verder. Ga in de busterminal naar het loket van KuoKuang en koop hier je buskaartje naar Yheliu voor 96 NT (€2,80). Voor dit bescheiden bedrag zit je 90 minuten in de bus. Ondanks dat in de bus alles in het Chinees omgeroepen wordt, hoef je niet bang te zijn dat je de halte mist: vrijwel iedereen moet er op dezelfde plek uit. Zodra je dus ziet dat vrijwel iedereen om je heen aanstalten maakt om op te staan, weet je dat je er bent.

Entree van Yehliu Geopark

Bezoek aan Yheliu Geopark

Zodra je de bus uitstapt, bevind je je in een compleet andere wereld dan toen je vertrok in Taipei. Het dorpje bij Yehliu ligt pal aan zee, waardoor je meteen een prachtig zicht op de open oceaan hebt. Langs de weg naar het Geopark zie je tal van visrestaurants, vaak met tanks vol levende vissen voor de deur. Vanaf de bushalte is het zo’n 10 minuten lopen naar het park. De entreeprijs is 80 NT, wat neerkomt om €2,80. Voor dit kleine bedrag heb je toegang tot het hele park.

Dorp bij Yehliu Geopark

Samen met een grote meute Chinese toeristen lopen we het park in. Het Geopark is ontstaan door miljoenen jaren van zee- en winderosie. Hierdoor is het gesteente hier op een unieke manier gevormd. Een aantal gesteentes hebben de vorm van menselijke gedaantes, waarvan de ‘Queens Head’, welke precies op een Egyptische koningin lijkt, veruit de bekendste is. Daarnaast spot je hier de ‘walvisstaart’ de ‘little princess’, de ‘gorilla’ en nog veel meer bijzondere vormen.

Little Princess in YehliuWalvisstaart in Yehliu

De belangrijkste gesteentes, waaronder de Queens Head, zijn in dermate aan erosie onderhevig, dat de kans groot is dat ze binnen nu en 50 jaar zullen breken. Om te voorkomen dat hierna niemand deze bijzondere sculpturen nog kan aanschouwen, hebben ze nu al de meest opvallende vormen met een 3D-printer nagemaakt. Voordat je het echte park betreedt, loop je eerst door een tuintje waarin de 3D-varianten te bewonderen zijn.

Dringen geblazen

Zoals bij wel meer grote trekpleisters in Taiwan, wordt ook Yehliu overspoeld door grote groepen Chinese toeristen in felgekleurde outfits, zwaaiend met selfiesticks en telefoons. Je mag over de gesteentes lopen, super dichtbij de rand komen voor foto’s en zelfs poseren naast de meest opvallend gevormde stenen. Toch blijkt dit voor de gemiddelde Chinese toerist niet genoeg te zijn. Door het hele park loopt een felrode lijn, welke de grens van verboden gebied aangeeft. Toch zien we constant mensen deze lijn overstappen, waarna beveiligers met schelle fluitjes hun kant op komen rennen. Aan de ene kant een hilarisch gezicht, aan de andere kant vreselijk dat mensen geen respect voor de regels op kunnen brengen.

Chinese Toeristen

Chinese Toeristen

In het belangrijkste deel van het park, waar de gesteentes te zien zijn, is het dingen geblazen. Iedereen wil een selfie en een groepsfoto bij letterlijk elk beeld dat er te zien is. Gelukkig stuiten we al snel op een pad wat ons wegvoert van de gekte. We lopen via een heerlijk rustige weg naar boven en komen onderweg helemaal niemand tegen. Toegegeven, hier staan geen indrukwekkende stenen die lijken op koninginnen, prinsessen of walvissen, maar daar tegenover staat rust en een prachtig uitzicht op het park. Yeliu is niet heel groot dus  je kunt het pad niet missen. Door voor deze route te kiezen, vermaken we ons met gemak een halve dag in Yehliu. We halen een kop koffie en genieten van het adembenemend mooie uitzicht.

Yehliu GeoparkYehliu GeoparkUitzicht op Yehliu

Terug naar Taipei of door naar Jiufen

Vanaf Yehliu kun je met dezelfde bus als waarmee je gekomen bent terug naar Taipei. Deze stopt recht tegenover de plaats waar je uitgestapt bent. Heel makkelijk dus. Als je nog wat meer van de omgeving wilt zien, zou je na Yehliu door kunnen reizen naar Jiufen. Je leest in dit artikel meer over dit stadje. Als je echter genoeg tijd hebt, zou ik je aanraden om het lekker verspreid over twee dagen te doen. Neem de tijd voor Yehliu en race er niet net als de meeste toeristen vlug doorheen.

Yehliu GeoparkYehliu Geopark

Wil je een originele dagtrip vanaf Taipei maken? Kies dan voor Yehliu Geopark. Dit bijzonder mooie natuurfenomeen mag je wat mij betreft echt niet overslaan.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

2 reacties op “Gave dagtrip vanaf Taipei: Yehliu Geopark”

  1. Deze park moeten heel bijzonders zijn. Ik heb er over gelezen.
    jammer genoeg was ik niet aan toe.
    Misschien deze keer.
    Jiufen was ook gezellig, oude dorpjes op het berg. maar erg druk met heel veel toeristen.
    Ik heb daar 2 nachtjes geslapen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven