Menu
Taiwan

Fietsen in Taiwan – Highway 11 aan de oostkust

Waarschijnlijk is fietsen niet het eerste wat in je opkomt als je aan Taiwan denkt. Toch is dit één van de mooiste fietsbestemmingen in Azië. Aan de oostkust van het eiland zijn de fietspaden ontzettend goed onderhouden en er zijn een aantal prachtige routes te vinden. Ga je mee fietsen in Taiwan?

Fietstoerisme

Taiwan is voornamelijk bekend van het made in Taiwan label wat aan veel goederen hangt. Dit is echter maar een heel klein deel van het eiland. Industrie is voornamelijk aan de westkust te vinden, terwijl de rest van Taiwan één groene oase is. Dit leent zich natuurlijk perfect voor mooie fietstochten.

In het vliegtuig van Kuala Lumpur naar Taipei zit ik naast een Thaise dame. We raken aan de praat en ze vertelt dat ze 10 dagen lang gaat fietsen in Taiwan. Ik vraag haar enigszins verrast of ze dit vaker doet. Trots legt ze uit dat dit de tweede keer wordt. Samen met een vriendin zal ze de hele oostkust fietsen. Heel eerlijk gezegd had ik niet verwacht dat Taiwan zo’n populaire bestemming onder fietsers is.

Ik wist natuurlijk wel dat je er fijn kon fietsen, maar dat er echt mensen uit andere Aziatische landen naartoe kwamen voor een tocht langs de oostkust was nieuwe informatie. Uiteraard kreeg ik hierdoor nog meer zin in ons, zeer bescheiden, dagje fietsen.

Highway 11 van Hualien naar Taitung

Vanuit Taipei reizen we met de trein naar Hualien, een stad aan de oostkust met meer dan 100.000 inwoners.  Dit is de ideale plek voor de start van een lange fietstocht. Highway 11 is de populairste weg onder lange afstandsfietsers. Deze route is bijna 180 km lang en voert je helemaal van Hualien naar Taitung. Deze laatste is niet te verwarren met Taichung, de tweede stad van Taiwan aan de westkust van het eiland. De weg is redelijk vlak, waardoor dit ook een prima optie is voor mensen die niet dagelijks lange afstanden fietsen. Wie wat meer uitdaging zoekt, kan ervoor kiezen om Highway 9 naar East Rift Valley te fietsen. Deze weg loopt door de bergen en is dus zwaarder.

Fietsen in Taiwan

Fietsen huren en bagageservice

Wanneer je 180 km gaat fietsen heb je natuurlijk geen zin om zware rugzakken mee te sjouwen. Gelukkig is dit ook niet nodig. Op het station van Hualien kun je de bagage vast naar Taitung laten sturen. Ook voor je fiets is er een handige optie: huur je fiets bij Giant, ook op het station, en je mag hem weer inleveren bij de Giant shop in Taitung. Ideaal.

Wij gingen maar 1 dag fietsen, waardoor we niet per se een goede fiets van Giant nodig hadden. Daarom huurden we vlakbij het station goedkopere, maar prima fietsen.

Fietsen in Taiwan

Fietsen langs de oostkust

Nadat we voor een paar euro fietsen gehuurd hebben, starten we met onze dagtocht. We besluiten een stukje van Highway 11 te fietsen, aangezien we graag de kust willen zien. Het is even puzzelen welke kant we op moeten fietsen om de stad te verlaten en door de taalbarrière worden we een paar keer de verkeerde kant opgestuurd. Gelukkig komt er na een half uurtje zoeken dan toch eindelijk de oceaan in zicht. Ik ben meteen onder de indruk: het water heeft een tint blauw die ik nog nooit gezien heb. Het is heerlijk rustig langs de kust en we komen slechts af en toe een andere fietser tegen.

Het fietsen langs de kust blijkt ontzettend eenvoudig: de fietspaden zijn overal duidelijk aangegeven en het is een eitje om de juiste weg te blijven volgen. Onderweg zien we prachtige natuur en kleine dorpjes. Het valt ons op hoe weinig bedrijvigheid er op deze route is. Een stop voor de lunch is nog niet zo makkelijk gevonden.

Fietsen in Taiwan Fietsen in Taiwan

Er zijn geen echte restaurants of eetzaakjes te vinden. Na een heel eind fietsen stoppen we bij een woonhuis waarvan ze de huiskamer hebben omgebouwd tot minuscuul restaurant. Binnen zitten 2 mannen aan het bier en de hotpot. Het is duidelijk dat er al flink wat drankjes genuttigd zijn: we worden zeer luidruchtig en lachend welkom geheten. Dit is niet bepaald de Taiwanese manier van doen en we worden er zelf ook meteen lacherig van. Natuurlijk spreekt ook hier niemand Engels, maar door op het eten van de mannen te wijzen, komt de boodschap over. We genieten van het lekkere eten en het prachtige uitzicht.

Terug naar Hualien

Aan het eind van de middag keren we terug naar Hualien. Zodra we de stad ingaan, beseffen we dat we helemaal niet opgelet hebben waar de fietsenverhuurder precies zat. Ergens bij het station, zo veel was duidelijk. Uiteindelijk fietsen we een half uurtje rond, waarna we toch onze verhuurder terugvinden. Het was een heerlijke dag waar we met volle teugen van genoten hebben. Ga je naar Taiwan, stap dan zeker een dagje op de fiets. Daar ga je geen spijt van krijgen.

Fietsen in Taiwan is werkelijk een unieke ervaring. Als ik meer tijd had gehad, was ik zeker heel Highway 11 gaan fietsen. Ik ging ook een dag fietsen bij Sun Moon Lake. Dit was een stuk pittiger, maar minstens even bijzonder! 

Wil je meer weten over Taiwan? Dan lees je hier alle artikelen terug. 

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Geen reacties

    Laat een reactie achter