Africa on Foot & nThambo

Africa on Foot & nThambo: mijn favoriete plek in Zuid-Afrika

Home / Zuid-Afrika / Africa on Foot & nThambo: mijn favoriete plek in Zuid-Afrika

Onze hele reis naar Zuid-Afrika was één groot hoogtepunt, maar de beste herinneringen heb ik aan onze dagen bij Africa on Foot en nThambo Tree Camp. We sliepen twee nachten in deze prachtige kampen in het Klaserie Private Game Reserve, onderdeel van het Greater Krugerpark. De leeuwen liepen hier op twee meter afstand naast ons en de olifanten kwamen ’s middags plots ons zwembad leegdrinken. Ben je benieuwd waarom dit mijn favoriete plek in Zuid-Afrika is? Ik vertel je graag meer over dit prachtige game reserve en over onze dagen middenin de natuur op zoek naar de Big Five.

Klaserie Private Game Reserve

Africa on Foot en nThambo liggen beide in het zuiden van het Klaserie Private Game Reserve, wat een onderdeel is van het Greater Krugerpark. Dit houdt in dat er geen grenzen zijn tussen dit park en het Kruger National Park, waardoor de dieren vrij van het Kruger National Park naar het Game Reserve kunnen lopen en andersom. Het grote voordeel van een private game reserve is dat je hier van de gebaande paden af mag, waardoor je de dieren nog beter kunt zien. Bovendien ben je hier vrijwel helemaal alleen, omdat alleen de jeeps van het beperkt aantal accommodaties in het Klaserie Game Reserve hier mogen rijden.

Het Klaserie Private Game Reserve ligt op zo’n 6 uur rijden vanuit Johannesburg. Wij maakten zelf eerst een tussenstop van een paar dagen in Graskop, zodat we onder andere de Panoramaroute konden rijden. Vanuit Graskop was het nog zo’n 2,5 uur rijden naar Klaserie, waarvan we het laatste uur over een afgelegen zandpad rijden. Het is wel duidelijk dat je hier echt in the middle of nowhere zit, middenin de natuur en tussen de dieren. Je kunt hier de hele big five vinden.

Klaserie

Africa on Foot

De eerste nacht slapen we bij Africa on Foot. Zoals de naam al doet vermoeden, kun je hier het Krugerpark te voet verkennen. Africa on Foot is een heel kleinschalig kamp met slechts 5 chalets en 1 boomhut. Hierdoor is het erg persoonlijk en kunnen ze ook rekening houden met individuele wensen. De rust en de prachtige omgeving zijn echt een verademing na het drukke Johannesburg.Africa on Foot & nThambo

We slapen in een mooi typisch Afrikaanse huisje genaamd Rooibos Chalet.

Africa on Foot & nThambo

Van binnen is dit huisje het van alle gemakken voorzien. We hadden een heerlijk bed en een mooie inloopdouche. En geloof het of niet, maar er is zelfs wifi in het kamp. Kun je gelijk die jaloersmakende foto’s instagrammen.

Africa on Foot & nThambo

Naast vijf van dit soort chalets, staat er ook een grote boomhut op het terrein waar je in kunt slapen. Het stel wat tijdens ons verblijf in de boomhut sliep, vertelde ’s ochtends enthousiast dat er ’s nachts een aantal leeuwen onder de boomhut doorliepen.

Africa on Foot & nThambo

nThambo Tree Camp

nThambo Tree Camp ligt op zo’n 5 minuten rijden van Africa on Foot en is net als Africa on Foot onderdeel van Sun Destinations. Het kamp bestaat, zoals de naam al doet vermoeden, volledig uit prachtige boomhutten. Ook nThambo is erg kleinschalig met slechts vijf boomhutten. Het is er daardoor heerlijk rustig en je krijgt echt een persoonlijke ervaring. Naast de boomhutten is er ook een groot lounge gedeelte en een grote eettafel met uitzicht over het terrein. ’s Avonds worden we door een ranger naar onze boomhut gebracht. Er staan namelijk nergens hekken rondom het kamp, dus het kan zomaar zijn dat er opeens een leeuw of olifant voor je boomhut ligt.

Africa on Foot & nThambo

Binnen is de boomhut prachtig ingericht. Er is een heerlijk bed en zelfs een mooie badkamer met warm water, en dat op zo’n 50 kilometer van de bewoonde wereld.

Africa on Foot & nThambo

Hoewel de binnenkant prachtig is, vind ik onze de veranda toch wel het allertofste. Vanuit hier hebben we een geweldig uitzicht op de wijde omgeving. Vooral toen er een hele kudde olifanten langs liep, kon ik mijn geluk niet op. Wat een toplocatie!

Africa on Foot & nThamboAfrica on Foot & nThamboAfrica on Foot & nThambo

Hoe ziet een dag bij Africa on Foot en nThambo eruit?

Om je een beetje een beeld te geven van een dag bij Africa on Foot of nThambo heb ik hieronder een voorbeeld van een dagschema uitgewerkt. De precieze tijden kunnen gedurende het jaar iets verschillen, omdat het vertrek van de game drives en game walks wordt bepaald door de zonsopkomst en zonsondergang.

05:30u: wekker, thee en koffie

Om half zes wordt er zachtjes op onze deur geklopt, gevolgd door een vrolijke “good morning!”. De zon komt net op en het is tijd om op te staan, want dit is het perfecte tijdstip om dieren te spotten. Er staat al koffie en thee voor ons klaar en we eten nog snel wat Zuid-Afrikaanse rusk koekjes, die een beetje lijken op Italiaanse biscotti.

Africa on Foot & nThamboAfrica on Foot & nThambo

06:00u: vertrek op game drive of bush walk

Om 6 uur is iedereen klaar om op zoek te gaan naar de dieren. Bij Africa on Foot gingen we ‘s ochtends op bush walk. Samen met vier andere gasten en een ranger liepen we te voet door het Krugerpark. Vooraf kregen we duidelijke instructies, want het is natuurlijk niet niks om zo tussen de wilde dieren te lopen. De belangrijkste tip: ‘only food runs’. Blijf dus stilstaan zodra je een dier tegenkomt, want als je wegrent zien ze je als een lekker maaltje. Ik moet eerlijk zeggen dat ik me echt geen moment onveilig heb gevoeld en dat ik van elke seconde van onze wandeling genoten heb. Dankzij onze fantastische ranger Greg hebben we zo veel geleerd over de natuur en de dieren. We kregen ook veel handige tips voor het spotten van dieren, die later nog erg goed van pas kwamen.

Africa on Foot & nThamboAfrica on Foot & nThamboAfrica on Foot & nThambo

Bij nThambo Tree Camp deden we in de ochtend een game drive. Ik vond het alleen al super leuk om in zo’n open jeep door de prachtige omgeving te rijden, maar we kwamen natuurlijk voor het spotten van de dieren. We hadden veel geluk en zagen allerlei dieren, zoals giraffes, zebras, leeuwen, apen en buffels. En natuurlijk ook een hele hoop impala’s, ook wel de McDonalds van de bush genoemd.

Africa on Foot & nThamboAfrica on Foot & nThamboAfrica on Foot & nThamboAfrica on Foot & nThambo

09:30u: ontbijt

Wanneer we terugkomen in het kamp is de tafel al mooi voor ons gedekt. We krijgen even de tijd om ons op te frissen van de wandeling en game drive en daarna genieten we van een heerlijk ontbijt met onder andere vers fruit, yoghurt en muffins. Vervolgens krijgen we ook nog een warm ontbijt geserveerd met knapperige bacon, ei en feta. We merken al meteen dat we hier geen honger zullen lijden. Het motto is dan ook dat ze ons beter goed vol kunnen proppen, zodat we zo vol zitten dat de rangers altijd harder kunnen rennen dan wij.

Africa on Foot & nThamboAfrica on Foot & nThamboAfrica on Foot & nThambo

10:15u: tijd om te relaxen

Na het ontbijt is het tijd om te relaxen. Midden op de dag is het niet alleen voor ons erg warm middenin het Greater Krugerpark. Ook de dieren zoeken rond dit tijdstip beschutting, dus het heeft weinig zin om nu op game drive te gaan. We genieten aan het zwembad, lezen een boek, rusten wat uit en kletsen gezellig met de andere gasten.

Africa on Foot & nThamboAfrica on Foot & nThambo

Bij nThambo worden we plots verrast door een hele kudde olifanten die ons zwembad leeg komt drinken. Echt geweldig om te zien! Dit is denk ik het mooiste moment van onze hele reis.

Africa on Foot & nThamboAfrica on Foot & nThambo

14:00u: lunch

’s Middags staat er weer een heerlijke tweegangen lunch voor ons klaar. Ook dit keer is het eten super lekker.

Africa on Foot & nThamboAfrica on Foot & nThambo

16:00u: vertrek op game drive

Wanneer het iets is afgekoeld (relatief dan, want het is nog steeds minstens 30 graden), is het tijd voor de avond game drive. Opnieuw zien we veel impala’s en leeuwen en we komen ook een neushoorn tegen.

Africa on Foot & nThamboAfrica on Foot & nThamboAfrica on Foot & nThamboAfrica on Foot & nThambo

17:30u: sundowner

Halverwege de game drive, wanneer de zon bijna onder is, stoppen we voor een zogenaamde sundowner. Er wordt een grote tafel vol met lekkers neergezet en onder het genot van een drankje genieten we van de prachtige zonsondergang. Het valt ons op dat de zon in Zuid-Afrika enorm snel ondergaat. Je kunt hem haast letterlijk naar beneden zien zakken en binnen een kwartier is het opeens pikkedonker.

Africa on Foot & nThamboAfrica on Foot & nThamboAfrica on Foot & nThambo

18:00u: vervolg game drive

Wanneer de zon onder is, vervolgen we onze game drive. We gaan nu op zoek naar nachtdieren die zich overdag weinig laten zien. We zien onder andere bush baby’s en een slapende leeuw. Helaas zit het luipaard goed verstopt, maar we zijn al heel erg blij dat we in één dag vier dieren van de big five hebben gezien.

Africa on Foot & nThamboAfrica on Foot & nThambo

19:30u: diner

Wanneer we aankomen in het kamp, kunnen we gelijk aanschuiven voor een heerlijk driegangendiner. Echt alle lof voor de koks bij Africa on Foot en nThambo. We hebben zo genoten van elke maaltijd. Het voelde echt alsof we in een luxe restaurant zaten in plaats van middenin het Greater Krugerpark.

Africa on Foot & nThamboAfrica on Foot & nThamboAfrica on Foot & nThambo

Na het eten kletsen we nog wat na met de andere gasten in de traditionele boma rondom het kampvuur. Daarna duiken we moe maar voldoen ons bed in. Morgen gaat de wekker immers weer om 05:30u voor een nieuwe dag vol dieren spotten. We kunnen niet wachten.

In het filmpje hieronder zie je een kleine impressie van onze dagen in het Klaserie Private Game Reserve:

Tip: zet de instellingen op HD voor een scherper beeld.

We hebben echt enorm genoten van ons verblijf bij Africa on Foot en nThambo. Dit waren zonder twijfel de meest bijzondere dagen van onze hele reis door Zuid-Afrika. Met name de game drives waren echt fantastisch. Nog nooit eerder konden we zo dichtbij wilde dieren komen en het was geweldig om ze in hun eigen omgeving te zien. Elke keer als we na een game drive of game walk terug in het kamp kwamen, voelde het bijna als thuiskomen. Iedereen was enorm lief en gezellig en de koks kunnen geweldig goed koken. Als ik nu naar een willekeurige plek op de wereld zou mogen, dan zou ik zeker weten teruggaan naar het Klaserie Private Game Reserve. 

Wil je meer lezen over onze reis door Zuid-Afrika? Bekijk alle artikelen over Zuid-Afrika.

Ons verblijf bij Africa on Foot en nThambo was gesponsord. Wij werken alleen samen met partijen waar we volledig achter staan en waarbij we altijd onze eerlijke mening mogen delen.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

20 reacties op “Africa on Foot & nThambo: mijn favoriete plek in Zuid-Afrika”

 1. Hallo Kimber en Saskia,
  helaas kunnen wij maar 1 nacht (in maart) verblijven en onze voorkeur lodge is jammer genoeg volgeboekt. Nu wordt ons Afrika on foot aangeboden, maar door jou blog ben ik wel erg benieuwd welke van de beide jou nummer 1 is. Wij houden van kleinschalig en volgens mij zijn ze dat allebeide. (Ons is hetzelfde chalet (Rooibos) aangeboden).

  1. Hi Nicole,
   Wat heerlijk dat je naar Zuid-Afrika gaat! Beide accommodaties waren fantastisch, maar als ik moet kiezen zou ik toch voor nThambo gaan. Het verblijven in een boomhut en dan het uitzicht op de omgeving en de wilde dieren die (met een beetje geluk) langslopen, was echt onbetaalbaar. Qua game drives en eten en dergelijke vond ik beide accommodaties vergelijkbaar. Het valt onder dezelfde eigenaren en de accommodaties liggen vrij dichtbij elkaar, dus qua gebied en dieren zie je hetzelfde. Wat je ook kiest, ik weet zeker dat je een geweldige tijd zult hebben. Succes met je keuze en alvast heel veel plezier gewenst in Zuid-Afrika!

 2. Dit klinkt echt fantastisch! Wij willen dit zeker gaan boeken voor onze reis naar Zuid-Afrika. Nog eventjes wachten..

   1. Jaa we gaan nog lang niet! Ik ben aan het kijken voor februari 2024 haha. Iets met ongeduldig zijn (bang om deze geweldige accommodatie te missen) en heel excited zijn over deze droom locatie!

 3. Hallo, welke maand(en) kun je aanraden om naar Zuid Afrika af te reizen? En met welke reden? Wat is een aboslute must-see als je de eerste keer naar Zuid Afrika gaat?

  1. Hoi Babette, Saskia was in september in Zuid-Afrika en dat is haar heel goed bevallen. September is de uitloop van de winterperiode in Zuid-Afrika waardoor het er qua toeristen een stuk rustiger is. Ook is de kans dat je dieren spot een stuk groter omdat de planten nog geen nieuw blad hebben. Voor aanraders kun je het beste Saskia’s artikelen teruglezen. Het was namelijk ook haar eerste keer in dit mooie land.

 4. Hi Saskia,

  Wat een mooie reis heb je gemaakt. Zojuist heb ik ook mijn vluchten geboekt naar Zuid – Afrika. Is het zo als je deze twee accommodaties boekt dat je ook gelijk de Game Drive erbij kan boeken? En hoe duur kost dat ongeveer? En weet je ook nog wat ongeveer de kosten zijn om het park in te komen? Zijn er verschillende ingangen waar je voor moet betalen, of is dit 1 bedrag.

  Alvast super bedankt!

  1. Hi Anouk, wat gaaf dat je naar Zuid-Afrika gaat! Als je deze accommodaties boekt dan zit het eten, de game drives en de wandelingen automatisch bij de prijs inbegrepen. De actuele prijzen kun je hier vinden. Voor het Klaserie hoefden wij geen entree te betalen, omdat we een reservering hadden en dit een private game reserve is. Voor het Krugerpark zelf hebben we wel entree betaald. Daar lees je hier meer over: https://reisgenie.nl/het-krugerpark-in-een-dag-de-mooiste-route-met-de-auto/. Bij elke ingang is het bedrag overigens hetzelfde. Je betaalt een prijs per dag. Alvast een hele mooie reis gewenst!

 5. Hoi Saskia!
  Naar aanleiding van je super leuke blogs over Zuid-Afrika hebben wij ook een reis geboekt! Van 17 oktober tot 9 november dit jaar, zó véél zin in! Alle informatie op je blog is echt onze leidraad voor onze reis. Zo gaan we bijvoorbeeld ook bij havana nights slapen en bij dezelfde touroperator de 2 excursies doen die jullie hebben gedaan in St Lucia. Super benieuwd naar het natuurpark daar!
  Ik heb een klein vraagje waarop jij misschien het antwoord weet (ik kom er zelf niet uit): iedere keer dat je door het hek/poort gaat bij Krugerpark moet je natuurlijk de fee betalen. ik dacht dat als we in het maincamp in bijvoorbeeld lower sabie slapen (en vanuit daar dan een safari doen) je dan niet meer hoeft te betalen voor de entree, omdat je in feite al in het krugerpark bent. Maar op de website van het park staat dat de fee per dag is en suggereert dat je dus toch weer die ochtend moet betalen… Heb jij hier ervaring mee?
  -X- Romy

  1. Hi Romy, wat gaaf dat jullie naar Zuid-Afrika gaan! Super leuk om te horen dat je iets aan onze tips hebt gehad en erg leuk dat jullie ook bij Havana Nights verblijven. Ik heb helaas geen antwoord op je vraag. Wij zijn zelf maar één volle dag in het Krugerpark geweest en toen moesten we inderdaad een fee betalen. Ons verblijf bij Africa on Foot en nThambo was in een privéreservaat, waar weer andere regels gelden. Ik gok zelf op basis van de informatie op de website van het Krugerpark inderdaad dat je voor elke dag dat je in het Krugerpark bent (dus niet in een nabijgelegen privéreservaat) de fee moet betalen (eventueel bij verlaten van het park pas), omdat er echt wordt aangegeven dat dit per dag is, maar helemaal zeker weten doe ik het helaas niet. Ik wil jullie in ieder geval alvast een ontzettend fijne reis toewensen!

 6. Dag Saskia, wij zijn onze reis naar Zuid afrika aan het voorbereiden en maken nuttig gebruik van je mooi blog ;). Wat ik me afvroeg, het lijkt me super om midden in het park te logeren, met alle game drives en maaltijden inbegrepen. wat me alleen niet duidelijk is, hoe gaat dat dan met 1 overnachting als je dag om 5u30 begint en om 19u30 eindigt? Na je Diner is het toch te laat om nog naar een ander hotel te rijden en onmogelijk om er al om half 6 te zijn. Is het dus minstens 2 overnachtingen en betaal je sowieso 200 euro ook al begint je eerste dag vanaf de middag bijvoorbeeld? Verbleven jullie in elk kamp dan 2 nachten? bedankt voor je reactie alvast!! Grtjs

  1. Hi Greet, de dag die ik hier beschreven heb is inderdaad enkel van toepassing als je twee overnachtingen hebt. Op je eerste dag kun je rond 12u inchecken. Je luncht die dag alvast mee en gaat in de middag op gamedrive. De volgende dag ga je nog wel mee op de ochtend wandeling of game drive en rond 12u check je uit. Wanneer je twee nachten verblijft, zul je dus één volledige dag hebben en op je aankomstdag een gamedrive (in de middag/avond) en op je vertrekdag nog een gamedrive (in de ochtend). Ik heb in het artikel onze middelste dag tussen de twee overnachtingen in beschreven, waarbij we dus een volle dag in het kamp hadden. Het is ook prima mogelijk om slechts één nacht bij Africa on Foot of nThambo te verblijven (van 12u ’s middags op dag 1 tot 12u ’s middags op dag 2). Ik hoop dat het zo wat duidelijker is! Alvast veel plezier met de voorbereiding van je reis. Zuid-Afrika is geweldig!

 7. Wat geweldig zeg, klinkt relaxt, fijn en Supermooi! Ik ga deze accommodaties zeker onthouden als ik zelf plannen maak voor Zuid-Afrika. Hier wil ik graag overnachten!

  1. Ja zeker doen Marcella, het is zo’n bijzonder plek! Zo mooi en ongerept, echt een aanrader. Ik hoop dat je er ooit zelf kunt slapen wanneer je Zuid-Afrika bezoekt!

 8. Arjan van den Bos

  Saskia ik kan niet anders zeggen je hebt een mooi blog geschreven voor mijn favoriete plek in Zuid-Afrika. Bij mij is het zelfs zo erg dat ik een tattoo heb van AOF. Ik ga volgend jaar voor de 7e keer daar naar toe. Ik vind het geweldig om te lezen en zien dat er meer Nederlanders zijn die dit mooie gebied hebben ontdekt en de natuur ook waarderen in zijn puurste vorm. Echt top van je. Gr Arjan

  1. Hi Arjen, wat ontzettend leuk om te horen dat je al 7 keer naar AOF bent geweest! Ik kan me helemaal voorstellen dat je zo’n fan bent, want het was voor mij ook absoluut mijn favoriete plek in Zuid-Afrika. En wat tof dat je zelfs een tattoo hebt! Ik zag daar meerdere mensen rondlopen met een AOF tattoo, erg mooi logo! Bedankt voor je leuke en enthousiaste reactie en ik hoop dat je snel eens voor de 8e keer een bezoek kan brengen aan dit prachtige gebied! Inderdaad echt de natuur in zijn puurste vorm, zo mooi!

  1. Ja he! Ik vond het ook echt een prachtige plek. Wat leuk om te horen dat Zuid-Afrika op je lijstje staat. Ik hoop dat je dit mooie land snel eens kunt bezoeken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven