Wijntram Franschhoek

Wijntram in Franschhoek: ontdek de mooiste wijngaarden

Home / Zuid-Afrika / Wijntram in Franschhoek: ontdek de mooiste wijngaarden

Ga je naar Zuid-Afrika en ben je gek op wijn, dan is de kans groot dat je Stellenbosch en Franschhoek aandoet. Als je per huurauto reist, kan de bestuurder natuurlijk geen wijn drinken. Nu hebben ze daar in Franschhoek iets op gevonden: de hop-on hop-off wijntram! Wat dat precies inhoudt, leg ik je graag uit. Ben je van plan om Franschhoek en Stellenbosch te bezoeken tijdens jouw vakantie in Zuid-Afrika, lees dan zeker verder. Ik weet namelijk zeker dat je de wijntram in Franschhoek niet wilt missen!

Acht verschillende routes

In Franschhoek barst het van de wijnhuizen en omdat het niet verantwoord is om te drinken en te rijden, kun je er de wijntram pakken. De wijntram rijdt de hele dag door en brengt je veilig van wijnhuis naar wijnhuis. Op deze manier kan iedereen genieten van de lekkerste wijntjes uit de regio.

Franschhoek Wijntram

Verblijf je in Kaapstad? Boek dan een tour incl. vervoer naar Franschhoek en kaartjes voor de wijntram.

Er zijn maar liefst acht verschillende lijnen waar je uit kunt kiezen. Niet elke route kun je elke dag doen, maar dat geeft niet. Er zit namelijk best wel wat overlap in de lijnen, dus de kans is groot dat de wijnhuizen die je zeker wilt bezoeken toch wel op de route liggen. De routes hebben allemaal een eigen kleur en je krijgt na het inchecken een gekleurde sticker op, zodat de chauffeur kan controleren of je op de juiste lijn zit. Goed om te weten is dat niet de hele route met de tram afgelegd wordt. Een aantal stops zijn niet met de tram te bereiken en daarvoor stap je over op een open bus. Dit deed voor mij niks af aan de ervaring trouwens. De bus ziet er vrijwel hetzelfde uit als de tram, dus je hebt amper door dat je niet meer in de tram zit.

Wijntram FranschhoekFranschhoek Wijntour

Acht wijnhuizen per route

Op elke route die je kunt afleggen met de wijntram worden acht stops gemaakt. De eerste tram gaat om 10.00 uur en als je daar tickets voor hebt, kun je maximaal zes keer uitstappen. Heb je tickets voor de tram van 11 uur, dan kun je maximaal vijf wijnhuizen bezoeken. De laatste tram vertrekt om 13.00 uur. In dat geval heb je tijd voor drie wine estates. Afhankelijk van de lijn die je geboekt hebt, heb je 40 tot 60 minuten per wijnhuis voor de volgende bus of tram weer voor de deur staat. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om langer bij één estate te blijven. Dan pak je gewoon een latere tram of bus. In dat geval kun je wel minder wijngaarden op één dag bezoeken.

Op onderstaande kaart zie je alle wijnhuizen. De kleurtjes geven aan op welke route deze zitten.

Franschhoek Wine Tram KaartWijntram Franschhoek

Bijzondere wijnhuizen

In totaal liggen er 25 wijnhuizen op de acht routes. Als je tickets gaat boeken ben je sowieso afhankelijk van welke routes er die dag gereden worden. Op de meeste dagen heb je de keuze uit vier routes. Op de website van de Hop-on Hop-off Tram vind je al wat informatie over de wijnhuizen per route, maar ik raad je ook aan om zelf nog even te Googlen. Zo wilde ik heel graag Babylonstoren bezoeken en daardoor bleven er nog maar twee van de vier routes over.

Omdat er zo veel mooie wijnhuizen te bezoeken zijn, besloten wij om voor twee dagen tickets te boeken zodat we twee verschillende routes konden rijden. Hierdoor bezochten we in totaal acht wijnhuizen (vier per dag) op de paarse en de blauwe route. Ik vertel je graag meer over mijn persoonlijke favorieten.

Vrede & Lust

Boschendal Wine Estate

De plek waar ik gemakkelijk de hele middag door had kunnen brengen was Boschendal. Dit wereldberoemde wijnhuis stamt uit1685 en is daarmee één van de oudste van heel Zuid-Afrika. Boschendal ligt prachtig tussen de bergen en ik vond het echt een oase van rust en schoonheid. De wijn van Boschendal is ook in Nederland vrij goed verkrijgbaar, dus misschien heb je deze zelfs al wel eens geproefd. Chardonnay en Shiraz zijn de sterren van deze winery en natuurlijk krijg je deze tijdens een proeverij voorgezet. Wil je ook wat eten? Dan kun je een kaas- of charcuterieplank bestellen. Een picknick is mogelijk als je deze van tevoren boekt.  Lees hier meer over de wijn van Boschendal. Boschendal zit op de paarse en de oranje lijn.

Boschendal Boschendal

Pigcasso

Nee, dit is geen typfout. Deze wine estate heet echt ‘Pigcasso’, vernoemd naar het schilderende varken Pigcasso. Dit varken werd in 2016 gered van de slacht en naar een sanctuary gebracht. De eigenaar viel het toen op dat het varken alles kapot maakte behalve een aantal schilderkwasten. Daarom besloot ze te kijken of hij kon schilderen en inderdaad, Pigcasso ging echt met kwast en verf aan de slag. Ondertussen heeft zelfs National Geographic een item aan hem gewijd en is de farm sanctuary omgedoopt tot Pigcasso. Ze vangen hier meer verwaarloosde dieren op én uiteraard maken ze er wijn. Als je, net als ik, gek bent op dieren, mag je Pigcasso niet overslaan. Lees hier meer over de wijn van Pigcasso. Pigcasso is te bezoeken met de blauwe en de groene lijn.

Pigcasso Pigcasso

Vrede & Lust

Het terras van Vrede & Lust is werkelijk fantastisch. Je hebt echt het idee dat je boven de wijngaarden zweeft en met de zon op je gezicht en een wijntje in de hand is dit een heerlijke plek om te vertoeven. Ze hebben naast het gedeelte waar je wijn kunt proeven ook een bistro en bakkerij. Daarom is dit een handige stop rond lunchtijd. Zelf waren we ook met de lunch bij Vrede & Lust en wij kozen voor een kaasplank op het terras bij het wijnhuis. Dat vonden wij het leukst, omdat je zo de wijnproeverij kunt combineren met een hapje. Kijk hier voor meer informatie over Vrede & Lust. Je bezoekt deze wijngaard met de paarse en oranje lijn.

Vrede & Lust Vrede & LustFranschhoek Wijntram

Grande Provence

Ben je gek op kunst? Sla dan zeker Grande Provence niet over. Dit wijnhuis ligt in een prachtige tuin vol standbeelden. Het is echt heerlijk om hier rond te wandelen en te genieten van al deze mooie werken. Bij Grand Provence kun je naast wijn proeven ook goed lunchen en ze hebben een aparte oesterbar. Lekker om je proeverij mee te combineren! Het wijnhuis is al meer dan 325 jaar oud en behoort daarmee tot de oudste huizen van Zuid-Afrika. Zelf vond ik de moscato, waar ik normaal echt geen fan van ben, echt heel goed. Lees hier meer over Grande Provence. Grande Provence is te bezoeken met de roze, blauwe, gele, grijze en groene lijn.

Grand Provence Grand Provence Grand Provence

Babylonstoren

Eén van de bekendste wijnhuizen in Franschhoek is Babylonstoren. Dit is ook het enige wijnhuis waar af en toe een rij staat om naar binnen te mogen. Je kunt je voorstellen dat mijn verwachtingen hoog gespannen waren. Deze zijn deels waargemaakt. De tuin van Babylonstoren is werkelijk fantastisch. Heel groot, veel variatie en veel lokale planten. Ik vond het heel leuk om hier rond te wandelen. De wijnproeverij echter, vond ik wat minder. Deze vindt binnen plaats in een grote ruimte waar de akoestiek en de drukte meer deden denken aan een kantine dan een wijnhuis. Voor mij deed dit enorm af aan de ervaring. De wijn is trouwens wel lekker. Dus ja, Babylonstoren is zeker de moeite waard als je de tuinen wilt bezoeken of deze wijn echt graag geproefd wilt hebben. Maar persoonlijk vond ik het de hype niet helemaal waard.

Babylonstoren winery Babylonstoren winery

Praktische informatie Franschhoek Wine Tram

Wat kost de Franschhoek Wine Tram?

Voor een ticket voor de Franschhoek Wine Tram betaal je 270 rand. Omgerekend is dat zo’n 16,50 euro (2022). Je koopt een ticket voor een tijdsslot met een start om 10, 11, 12 of 13 uur. Zorg dat je op tijd bent, want de bus of tram kan niet op je wachten en de kans dat de overige tijden volgeboekt zijn is groot.

Franschhoek Wijntram

Waar boek ik tickets?

Je bestelt van tevoren je tickets via de website van de Franschhoek Wine Tram. Zorg dat je op tijd bent. Ik wilde zo’n twee weken van tevoren twee plekjes reserveren om 10 uur en dat tijdslot zat al volgeboekt. Op deze website vind je ook meer informatie over de verschillende lijnen en de wijnhuizen.

Waar stap je op de tram?

Er zijn 2 opstappunten en het is afhankelijk van de kleur lijn die je kies waar jouw tour begint. Het eerste opstappunt is de Franschhoek Terminal, net na de hoofdstraat in Franschhoek. Als je in Franschhoek zelf verblijft kun je hier gewoon naartoe lopen. De tweede is Groot Drakenstein Terminal. Deze halte ligt buiten de stad. Je kunt hier op eigen gelegenheid naartoe gaan, maar er gaan ook bussen vanuit Franschhoek Terminal. Ik raad je zeker aan om hier gewoon op de bus te stappen, aangezien je toch naar de terminal moet om je online boeking in te wisselen voor fysieke tickets. Zorg dat je zeker 15 minuten voor de vertrektijd bij de Franschhoek Terminal bent om je tickets op te halen en eventueel de bus naar de Groot Drakenstein Terminal te pakken.

Hoe kom je in Franschhoek?

Franschhoek ligt op een kwartier rijden van Stellenbosch en hoort tot dé wijnregio van Zuid-Afrika. Vanaf Kaapstad en het vliegveld van Kaapstad is Franschhoek heel gemakkelijk te bereiken. In een dik uur rijden sta je in het centrum van Franschhoek. Je hebt hier wel een huurauto voor nodig, iets wat ik sowieso aanraad als je naar Zuid-Afrika gaat. Het openbaar vervoer rijdt heel onregelmatig en zeker als je een strakke planning hebt is een auto echt nodig.

Auto huren

Wij huren onze auto’s altijd bij Sunny Cars. Dit is een Nederlandse organisatie waarbij je altijd all inclusive verzekerd bent. Dit betekent dat je niet eens een eigen risico hebt. Persoonlijk vind ik dat ontzettend fijn: zo hoef je je geen zorgen te maken over eventuele kosten, mocht er onderweg iets gebeuren. Een ander voordeel van het boeken van een auto via Sunny Cars is dat de tweede bestuurder altijd inbegrepen is bij de huurprijs. Ik boek een huurauto altijd op mijn naam, terwijl mijn vriend meestal rijdt. Ideaal dat dit automatisch al goed geregeld is.

Voor het huren van een auto in Zuid-Afrika heb je wettelijk gezien geen internationaal rijbewijs nodig. Echter kan het zijn dat ze je Nederlandse rijbewijs weigeren, omdat ze deze niet kunnen lezen. Neem daarom altijd voor de zekerheid een internationaal rijbewijs mee. Deze koop je bij de ANWB. Daarnaast heb je een creditcard op de naam van de hoofdbestuurder nodig. Houd er rekening mee dat er een reservering op je creditcard wordt geplaatst van ongeveer 200 euro. Dit wordt teruggestort wanneer je je auto weer inlevert.

Franschhoek

Verblijf in Franschhoek

Het is het handigst om een accommodatie in het centrum van Franschhoek te boeken als je een dagje mee gaat op de wijntram. Vanaf hier kun je namelijk lopend naar de opstapplaats. Verblijf je ergens anders, dan kun je wel met de auto naar de Franschhoek Terminal of Groot Drakenstein Terminal rijden. Houd er in dat geval wel rekening mee dat je na een dag wijn proeven niet meer met de auto terug kunt rijden.

Wij verbleven bij 22 Van Wijk Street, een kleinschalige accommodatie in een zijstraat van de hoofdstraat van Franschhoek. Ik kan je een verblijf hier van harte aanbevelen. De kamer en de badkamer zijn lekker ruim en de eigenaren zijn ontzettend vriendelijk. Daarnaast is het er heerlijk rustig, ondanks dat je zo centraal zit.

22 Van Wijk Street

Tips voor Stellenbosch

Ik raad je zeker aan om naast Franschhoek ook Stellenbosch te bezoeken. Deze universiteitsstad is een stuk bruisender en groter dan Franschhoek en ook hier zijn uiteraard talloze goede wijnhuizen te vinden.

Dorpsstraat Stellenbosch

De Wijntram in Franschhoek is een unieke ervaring die je niet mag overslaan als je de wijnregio van Zuid-Afrika bezoekt. Het is zo’n leuke manier om het gebied te ontdekken en daarnaast is het natuurlijk ideaal als je graag wijn drinkt dat je niet hoeft te rijden. 

Georganiseerde rondreis door Zuid-Afrika

Wil je een rondreis door Zuid-Afrika maken, maar vind je het prettig als dit volledig voor je geregeld wordt? Er zijn veel fijne opties voor compleet georganiseerde individuele rondreizen naar Zuid-Afrika. Hierbij zijn je vlucht, accommodatie en huurauto inbegrepen. Bij de meeste organisaties kun je je rondreis door Zuid-Afrika volledig op maat en naar eigen wens samenstellen. 

333Travel

Compleet verzorgde, individuele rondreizen volledig afgestemd op jouw eigen wensen. Excursies, lokale gidsen en entreegelden zijn inbegrepen, zodat je onbezorgd kunt genieten. 

Meer informatie

Afrikaopmaat

Lokale Nederlandstalige reisspecialist in Kaapstad met een uitgebreid en flexibel aanbod van rondreizen op maat, fly & drives, safari’s en tours. Individuele rondreizen op maat met bijzondere excursies en contact met locals. Daarnaast heb je de optie om via de handige bouwstenen je eigen rondreis door Zuid-Afrika samen te stellen. 

Meer informatie

Rikjsa Travel

Individuele rondreizen op maat met bijzondere excursies en contact met locals. Daarnaast heb je de optie om via de handige bouwstenen je eigen rondreis door Zuid-Afrika samen te stellen. 

Meer informatie

TUI

Mooi aanbod voordelige fly & drives in Zuid-Afrika. Vlucht, huurauto, accommodatie en een handige route zijn allemaal voor je geregeld.

Meer informatie

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven