Panorama Route

Panoramaroute in Zuid-Afrika: de mooiste stops en de beste tips

Home / Zuid-Afrika / Panoramaroute in Zuid-Afrika: de mooiste stops en de beste tips

Voordat ik naar Zuid-Afrika ging, keek ik er al enorm naar uit om de Panoramaroute te rijden. Ik was erg benieuwd naar de uitzichtpunten met indrukwekkende namen als God’s Window en Wonder View en ik kon niet wachten om de Blyde River Canyon, de grootste groene canyon ter wereld, in het echt te zien. Uiteindelijk heeft deze route al mijn verwachtingen waargemaakt en het is wat mij betreft zeker één van de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika. Ik neem je mee op reis langs de prachtige panoramaroute in Zuid-Afrika en laat je de mooiste stops zien!

God’s Window

De Panoramaroute begint officieel in het dorpje Sabie, maar wij vertrekken vanuit Graskop. Onze eerste stop is God’s Window. We beklimmen de trappen naar boven en lopen tussen hoge bomen die op de vroege ochtend al voor wat verkoeling zorgen. Uiteindelijk komen we uit bij een klein uitzichtpunt. Hier hebben we een geweldig panoramisch uitzicht hebben over de vallei die maar liefst 900 meter onder ons ligt. Op een heldere dag kun je in de verte zelfs het Krugerpark en Mozambique zien liggen vanuit hier.

Tip: zorg dat je wat contant geld meeneemt als je de Panorama Route gaat rijden. Bij een aantal stops moet je namelijk betalen. Dit is vaak niet meer dan 10 rand (0,58 cent), maar je kunt alleen cash betalen.

panoramaroutePanoramaroute

Rainforest

Na ons bezoek aan God’s Window zien we een bordje richting Rainforest. We besluiten dit bord te volgen en we klimmen steeds hoger de berg op. Later volgt er een pad dwars door het dichtbegroeide bos, waardoor het inderdaad even lijkt alsof we middenin het regenwoud staan. Eenmaal boven worden we beloond met een geweldig uitzicht. Ik vond dit uitzicht persoonlijk nog veel mooier dan bij God’s Window. Je kunt echt kilometers ver kijken en alles is zo groen. In de verte zie je zelfs de Blyde River al liggen.

PanoramaroutePanoramaroute

Wonder View

Onze volgende stop ligt slechts twee kilometer verder. Ook bij Wonder View hebben we een prachtig uitzicht over de groene heuvels. Dit is het hoogste uitzichtpunt van de route en ligt op maar liefst 1730 meter hoogte. Wanneer je slecht ter been bent, raad ik je aan om Wonder View te bezoeken in plaats van God’s Window. Waar je bij God’s Window eerst flink wat trappen omhoog moet klimmen, is onderstaande foto op slechts twee meter van de parkeerplaats bij Wonder View genomen.

panoramaroute

Lisbon Fall

We rijden door naar de Lisbon Falls. Met 92 meter hoogte is dit de hoogste waterval in de omgeving. Vanwege de enorme droogte in de afgelopen maanden is de waterval helaas lang niet zo krachtig als normaal, maar alsnog is het een erg mooi gezicht. De prachtige omgeving maakt het plaatje compleet. Vanwege de hekken en hoge begroeiing is het wel wat lastig om een goede foto te maken waarop de hele waterval te zien is, maar geloof mij maar dat het in het echt nog veel mooier en indrukwekkender is.

panoramaroute

Berlin Falls

Ook de Berlin Falls waren een stuk minder krachtig dan normaal. Ondanks dat er slechts een klein stroompje water te zien was, vond ik deze waterval toch enorm indrukwekkend. Het water valt hier maar liefst 45 meter recht naar beneden. Bij veel stops, waaronder de Berlin Falls, zie je trouwens ook verschillende kraampje met souvenirs staan. De verkopers zijn hier heel vriendelijk en de prijzen vallen alles mee. Wij dachten zelf dat we op zo’n toeristische plek vast afgezet zouden worden, maar uiteindelijk bleken de prijzen van de kraampjes rondom de Panoramaroute een heel stuk lager te liggen dan in de rest van de plaatsen die wij in Zuid-Afrika bezochten. Mocht je dus op zoek zijn naar souvenirs, sla ze hier in.

 

Panoramaroutepanoramaroute

Lunchstop: The Chubby Pig

Ongeveer halverwege de route maakten wij een tussenstop voor lunch bij Potluck Boskombuis, een klein restaurant middenin de natuur. Helaas is dit restaurant inmiddels gesloten, maar we hebben een mooi vergelijkbaar alternatief gevonden voor een lunchpauze. The Chubby Pig ligt aan de Treurrivier en serveert heerlijk typisch Zuid-Afrikaans eten in een prachtige omgeving.

panoramaroutepanoramaroutePanoramaroute
Bovenstaande foto’s zijn van het Potluck Boskombuis dat inmiddels helaas gesloten is. The Chubby Pig ligt in een vergelijkbare omgeving en serveert ook heerlijke Zuid-Afrikaanse gerechten. 

Bourke’s Luck Potholes

Onze volgende stop is Bourke’s Luck Potholes. Deze bijzondere door de natuur gevormde potholes liggen in een ravijn van maar liefst 30 meter diep. De potholes of gaten zijn miljoenen jaren geleden ontstaan door erosie: de waterstroom van de Treur en Blyde kwamen hier samen en maakten snelle ronddraaiende bewegingen die gaten creëerden in de enorme rotsformaties. Tegenwoordig zijn er mooie wandelpaden en bruggen aangelegd, zodat je recht boven de potholes en watervallen kunt staan. Trek voor deze stop minstens een uur uit, want er zijn verschillende mooie routes die je hier kunt wandelen. Je betaalt ongeveer 50 rand entree.

Panoramaroute Panoramaroute Panoramaroute Panoramaroute

Lowveld View

Ik raad je aan om tussen Bourke’s Luck Potholes en de Three Rondavels nog een tussenstop te maken bij Lowveld View. Veel mensen slaan deze stop over en wij hadden de plek zelfs helemaal voor onszelf. Het is een prachtige, rustige plek waar je een geweldig uitzicht hebt op de vallei. In de verte zie je de Blyde River Canyon al goed liggen.

Panoramaroute Panoramaroute

Three Rondavels & Blyde River Canyon

Onze laatste stop was het uitzichtpunt bij de Three Rondavels, drie enorme enorme rotsen die zo’n 700 meter boven het landschap uitsteken. Ze hebben hun naam te danken aan de typisch Zuid-Afrikaanse hutjes met dezelfde vorm, die ook rondavels worden genoemd. Hier zag ik dan eindelijk de Blyde River Canyon met eigen ogen en het was nog mooier dan ik me had voorgesteld. De 25 kilometer lange Blyde River Canyon is de derde grootste canyon ter wereld en de grootste groene canyon ter wereld.

Panoramaroute Panoramaroute

Rondvaart over de Blyde River

Je kunt ook een boottocht maken op de Blyde River en door de Canyon varen. Hiervoor moet je wel een stukje verder rijden, omdat je enkel aan de overkant van de Blyde River kunt opstappen. Vanaf de boot heb je een geweldig uitzicht op de Three Rondavels. Ook vaar je langs de prachtige Kadishi Tufa-waterval. Met een beetje geluk spot je onderweg ook een aantal wilde dieren. De boottochten vinden dagelijks plaats om 11:00u en om 15:00u en duren zo’n 1,5 uur.

Kosten van de Panoramartoue

Zorg dat je voldoende cash bij je hebt als je de panoramaroute gaat rijden, want bij vrijwel alle stops moet je een kleine fee betalen. De totale kosten voor bovenstaande stops zijn 120 Rand per persoon, omgerekend zo’n 6 tot 7 euro. De kosten vallen dus mee, maar het is wel goed om er rekening mee te houden dat je voldoende kleingeld bij je hebt.

De Panoramaroute op de kaart

Op onderstaande kaart vind je de route die wij gereden hebben en de belangrijkste bezienswaardigheden aan de Panoramaroute.

Extra bezienswaardigheden rondom de Panoramaroute

Wanneer je nog wat tijd over hebt of meerdere dagen hebt om dit gebied te verkennen, kun je nog wat extra stops toevoegen aan de Panoramaroute.

Watervallen onder Graskop

De route zoals wij hem gereden hebben, beschrijft de stops boven Graskop. Onder Graskop liggen ook nog veel mooie watervallen die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Wil je meer watervallen zien? Bezoek dan ook de Horseshoe Falls, de Lone Creeks Falls, de Bridal Veil Falls, de Sabie Falls en de Mac Mac Falls.

Mac Mac Pools

Wanneer je de Panoramaroute in de Zuid-Afrikaanse zomer bezoekt, kun je een tussenstop maken bij de Mac Mac Pools om even lekker af te koelen. Je vindt de Mac Mac Pools tussen Graskop en Sabie.

Pelgrim’s Rest

Het dorpje Pelgrim’s Rest ligt op zo’n 20 minuten rijden van Graskop. Dit is een oud mijnwerkers-dorpje dat nog geheel in tact is. Je gaat hier echt even terug in de tijd.

Krugerpark

Ik raad je aan om zeker één of meerdere dagen het Krugerpark te bezoeken. Je kunt hier namelijk gewoon met je eigen huurauto rondrijden. Vanuit Graskop ben je in drie kwartier rijden bij de Phabeni Gate, vanuit waar je het park kunt betreden. De Panoramaroute en het Krugerpark zijn dus perfect te combineren.

Live vanuit Zuid-Afrika

Overnachten aan de Panoramaroute

Wij verbleven drie dagen in Graskop en hebben de Panoramaroute vanuit hier gereden. Ik vond Graskop een erg leuk en gemoedelijk dorpje. Het is wel vrij klein, maar je vindt er alles wat je nodig hebt. Er zit een fijne SPAR om je dagelijkse boodschappen te doen en je kunt er heerlijke pannenkoeken eten bij het beroemde restaurant Harries Pancakes. We sliepen in een prachtig huisje van Havana Nights. De eigenaresse van Havana Nights is één van de vriendelijkste mensen die we ontmoet hebben tijdens onze reis en we hebben het hier geweldig goed naar ons zin gehad. 

panoramaroutepanoramaroute

Onze andere tips voor accommodaties

Lodge

Sabie River Bush Lodge

Mooie lodge  aan de oever van de rivier de Sabie met uitzicht op nationale park Kruger.

Lodge

The Sabie Town House Guest Lodge

Fijne lodge met zwembad, recreatieruimte en zonneterras. Inclusief ontbijt.

B&B

Westlodge B&B

Het Westlodge B&B is gevestigd in een victoriaans huis met een rozentuin.

Panoramaroute met een huurauto

De beste optie om de verschillende stops aan de Panoramaroute te bekijken is door een auto te huren. Wij hebben onze huurauto in Zuid-Afrika via de Nederlandste maatschappij Sunny Cars gehuurd. We waren vooral erg blij met de all-in verzekering die bij Sunny Cars standaard bij je huurauto inbegrepen zit. Tijdens onze reis door Zuid-Afrika is er namelijk iemand tegen onze huurauto aangebotst terwijl hij geparkeerd stond. Gelukkig is dit perfect opgelost door Sunny Cars en hoefden we hier niets voor te betalen. Wanneer je van plan bent om een auto te huren in Zuid-Afrika en zorgeloos wil roadtrippen, kan ik je Sunny Cars dus van harte aanbevelen!

Tip: Het is vaak een stuk goedkoper wanneer je je huurauto ver vooruit boekt. Via Sunny Cars kun je tot 4 uur van tevoren gratis annuleren, dus ik zou je echt aanraden om je auto op tijd te boeken.

Panoramaroue

Panoramaroute met een georganiseerde dagtour

Vanuit het populaire plaatsje Hazyview is het ook mogelijk om een begeleide dagtrip te boeken langs de Panoramaroute. Je wordt dan opgehaald bij je accommodatie in Hazyview en een gids laat je de mooiste plekken van de Panoramaroute zien. De entreeprijzen van de verschillende stops zijn inbegrepen bij de tour.

Panoramaroute

Georganiseerde rondreis door Zuid-Afrika

Wil je een rondreis door Zuid-Afrika maken, maar vind je het prettig als dit volledig voor je geregeld wordt? Er zijn veel fijne opties voor compleet georganiseerde individuele rondreizen naar Zuid-Afrika. Hierbij zijn je vlucht, accommodatie en huurauto inbegrepen. Bij de meeste organisaties kun je je rondreis door Zuid-Afrika volledig op maat en naar eigen wens samenstellen. 

333Travel

Compleet verzorgde, individuele rondreizen volledig afgestemd op jouw eigen wensen. Excursies, lokale gidsen en entreegelden zijn inbegrepen, zodat je onbezorgd kunt genieten. 

Meer informatie

Afrikaopmaat

Lokale Nederlandstalige reisspecialist in Kaapstad met een uitgebreid en flexibel aanbod van rondreizen op maat, fly & drives, safari’s en tours. Individuele rondreizen op maat met bijzondere excursies en contact met locals. Daarnaast heb je de optie om via de handige bouwstenen je eigen rondreis door Zuid-Afrika samen te stellen. 

Meer informatie

Rikjsa Travel

Individuele rondreizen op maat met bijzondere excursies en contact met locals. Daarnaast heb je de optie om via de handige bouwstenen je eigen rondreis door Zuid-Afrika samen te stellen. 

Meer informatie

TUI

Mooi aanbod voordelige fly & drives in Zuid-Afrika. Vlucht, huurauto, accommodatie en een handige route zijn allemaal voor je geregeld.

Meer informatie

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

43 reacties op “Panoramaroute in Zuid-Afrika: de mooiste stops en de beste tips”

 1. Birgit Alards

  Fantastisch om jullie reisverslag te lezen! Onze planning is in augustus van dit jaar te gaan. De panoramaroute staat ook op ons lijstje om te bezoeken. We willen deze vanuit Graskop gaan rijden. Is het goed te doen om dezelfde dag vanuit Graskop de route te rijden om vervolgens weer voor het donker terug te zijn in Graskop? Of is het verstandiger om dan aan het einde van de route weer een overnachting te regelen?

  1. Hi Birgit, wat gaaf dat jullie ook naar Zuid-Afrika gaan. Je gaat het vast geweldig vinden! Wij verbleven toevallig ook in Graskop. Bovenstaande route hebben we in één dag gereden vanuit Graskop en weer terug. Dat is prima te doen dus! (ook om voor het donker terug te zijn, want rijden in het donker is niet aan te raden in Zuid-Afrika). Je kunt dan eventueel de dag ervoor of de dag erna nog de watervallen onder Graskop bezoeken. We wensen je alvast een hele fijne tijd!

   1. Super bedankt Saskia! Kan heel veel info vinden over Zuid-Afrika maar deze vraag bleef voor mij nog onbeantwoord.

 2. Hoi Saskia,
  Wij zouden in November dit jaar Zuid Adfrika bezoeken en zouden de panaorama route willen doen.
  Ik zag dat jullie enkele accomodaties aanbevelen maar vroeg me af of jullie dan ergens onderweg op de panoramaroute hebben overnacht of kun je dit in 1 dag doen?

  1. Hallo Jorne, wat gaaf dat jullie in november naar Zuid-Afrika gaan! Wij hebben in totaal drie nachten overnacht in Graskop. Vanuit daar hebben we één dag een dagtrip gemaakt naar de Panoramaroute (bovenstaande route) en één dag naar het Krugerpark (die route kun je hier vinden: https://reisgenie.nl/het-krugerpark-in-een-dag-de-mooiste-route-met-de-auto/). Graskop ligt eigenlijk al op de Panoramaroute, dus zolang je ergens in de omgeving van de Panaromaroute verblijft, kun je dit prima als dagtrip doen. Voorbeeld van plekken waar je zou kunnen overnachten zijn Graskop, Sabie of Hazyview, maar je hoeft dus niet op meerdere plekken te verblijven. Hopelijk beantwoordt dit je vraag. Alvast een hele mooie reis gewenst!

 3. Hoi Saskia,

  Kun jij je nog herinneren hoe lang de wandeling van God’s Window naar Rainforest was? Hoeveel tijd moet ik hiervoor uittrekken? Ik ben bezig met een goede planning voor o.a. de panoramaroute aangezien wij eind volgende maand al vertrekken. We hebben super veel zin in dit avontuur!

  1. Hi Babette, wat leuk dat jullie volgende maand ook naar Zuid-Afrika gaan en daar de Panoramaroute gaan rijden. Volgens mij zijn wij in totaal maximaal een uurtje bij God’s Window geweest. Het is niet zo heel ver lopen naar het uitzichtpunt. Heel veel plezier gewenst!

 4. hoi! Wat een leuk verslag heb je geschreven! Wij zijn ons nu aan het voorbereiden op onze reis naar Zuid-Afrika die we in februari willen gaan maken, 4 weken. Ik ga zeker gebruik maken van al je tips die je beschrijft! Wat ik me wel nog afvraag, heb je je weleens onveilig gevoeld op straat? Ik lees soms berichten over overvallen enz, of is dat gewoon niet iets wat overheerst? Als ik je verhaal zo lees niet 😉 En met het eten, is het een goed mogelijk om hier als vegetariër te vertoeven? Ik vraag hier regelmatig last minute een gerecht, maar dan zonder vlees. Kan dit daar ook goed denk je of zou ik dan vooraf de lodges moeten inlichten bijvoorbeeld? groetjes

  1. Hi Astrid, wat heerlijk wat jullie volgend jaar naar Zuid-Afrika gaan! Vragen over veiligheid vind ik eerlijk gezegd altijd een beetje lastig, omdat mijn positieve ervaring natuurlijk niet betekent dat er niets kan gebeuren. Ik heb dezelfde verhalen als waar jij het over hebt ook gelezen voorafgaand aan ons bezoek aan Zuid-Afrika, dus ik was best op mijn hoede. Wij reden altijd met de deuren op slot en we reden nooit in het donker. Ik heb me persoonlijk echter geen seconde onveilig gevoeld in Zuid-Afrika en ik heb enkel vriendelijke mensen ontmoet, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat er nooit iets kan gebeuren. Ik zou je in ieder geval aan te raden om enkel overdag te rijden en ’s avonds in het donker niet meer op pad te gaan. Ook zou ik aanraden om Johannesburg zo snel mogelijk te verlaten, omdat het daar minder veilig is. Vegetarisch eten is overigens prima te doen in Zuid-Afrika! Ik eet zelf ook liever geen vlees, maar dit was nergens een probleem en ik heb de hele reis heerlijk gegeten. Afgelegen lodges in bijvoorbeeld het Krugerpark of een privé-reservaat zou ik wel vooraf even inlichten voor de zekerheid, zodat ze er rekening mee kunnen houden, maar in restaurants kun je in ieder geval overal vegetarische gerechten vinden. Alvast een hele fijne reis gewenst!

 5. Hoi,

  Wij hebben 10 jaar in Zuid Afrika gewoond. Ik was 3 toen wij emigreerden, en dus 13 toen wij weer terug naar Nederland kwamen. Zelf ben ik al 2 x teruggeweest, met mijn vriendin, en wij gaan in januari 2019 nog een keer terug. Het is een land waar je niet op uitgekeken raakt! Men zegt weleens: het is de wereld in één land, en dat is gezien de variatie aan natuur van de natuur ook zo. Elke keer als wij weer teruggaan, maken wij een andere reis, met andere bijzondere belevenissen, diversiteit aan natuur, cultuur, enz. Van de Kaap tot aan Limpopo (het vroegere Transvaal) van Durban tot aan Johannesburg. Je kunt zelfs de grens over naar Zimbabwe of Botswana, Van St. Lucia tot aan de Drakensbergen, van Swaziland tot aan Zululand. Dieren en planten in zoveel verschillende soorten. Mensen, met zoveel verschillen. Je moet het een keer in je leven gezien hebben! Ondanks dat wij er 10 jaar van ons leven hebben doorgebracht! En de mensen zijn zo vriendelijk! Wat een voorrecht!!

  1. Hi Bert, bedankt voor je mooie en uitgebreide reactie. Wat lijkt het me geweldig om zo veel tijd in Zuid-Afrika doorgebracht te hebben. Heel bijzonder ook om daar op te groeien denk ik. Wat je zegt over de wereld in één land herken ik helemaal. Het is zo’n enorm gevarieerd land. Je reizen door Zuid-Afrika klinken ook geweldig. Ik zou ook zo een keer terug willen en ik snap helemaal dat je na 10 jaar nog steeds niet alles gezien hebt en graag weer terug wilt. Echt heel leuk om te horen dat jij ook zo’n fan bent van dit prachtige land!

 6. Wat leuk en handig om te lezen! Wij gaan in april naar Zuid-Afrika met onze jongens van 7 en 9 en kijken er enorm naar uit! Vraagje: wij hebben ook een auto bij Sunny Cars gehuurd. Waarschijnlijk net zoiets als die van jou. Was dat ok op safari? We twijfelen of we moeten upgraden naar een SUV… Wat denk jij? Ga de rest van. Je blog ook lezen. Leuke tips ..dank!

  1. Hi Marleen, wat heerlijk dat jullie samen met jullie zoontjes naar Zuid-Afrika gaan. Dat wordt vast en zeker een onvergetelijke vakantie. Een ‘normale’ auto is prima te doen voor safari. Wij hadden de goedkoopste optie genomen bij Sunny Cars. In het Krugerpark, Hluhluwe en Addo zijn sowieso alle wegen verhard. Wij hebben ook op onverharde wegen gereden naar bijvoorbeeld het Klaserie Private Game Reserve en zelfs dit was prima te doen. Maak je dus geen zorgen. Alvast een hele fijne reis gewenst!

 7. Geerd de groot

  Hoi
  Wij zouden eind oktober naar Zuid Afrika reizen. Eerst Johannesburg naar victoriafalls en dan kaapstad. Vanuit kaapstad eventueel uitstappen doen alsook de panoramaroute dan krugerpark zo terug naar Johannesburg om van daaruit terug huiswaarts te keren.. Iemand ideetjes of dit te doen is in 17 dagen…

  Alvast bedankt

  1. Hi Geerd, wat gaaf dat jullie naar Zuid-Afrika gaan in oktober. De plekken die je wilt bezoeken zijn goed te doen in 17 dagen, maar ik zou je wel aanraden om het vliegtuig te pakken vanwege de flinke afstanden. Het Krugerpark, de panoramaroute en Johannesburg zijn wel te combineren met de auto, maar voor Kaapstad en de Victoriafalls zou ik in zo’n relatief korte tijd toch eerder het vliegtuig pakken in plaats van het hele stuk met de auto af te leggen. Je gaat in ieder geval wel echt geweldige hoogtepunten van Afrika bekijken, super gaaf! Alvast heel veel plezier gewenst.

  1. Dat ben ik helemaal met je eens Thomas! Wij reden de Panoramaroute op één van onze eerste dagen in Zuid-Afrika en doordat we zo veel mooie plekken in één dag gezien hadden, leek het bijna alsof we er al een hele week waren. Echt een aanrader deze mooie en gevarieerde route!

 8. Hoi!
  Wat een gave reis zeg!
  Ik ben ook een reis aan het plannen voor in januari naar zuid Afrika voor drie weken.
  Wij zijn aan het kijken voor de graden route, maar kan je die combineren met de Panorama route?

  Groetjes Marloes

  1. Hi Marloes, wat leuk dat jullie ook plannen hebben om naar Zuid-Afrika te gaan! Wij hebben zowel de panoramaroute als de garden route gereden, maar deze routes liggen wel beide in een heel ander deel van Zuid-Afrika. Aangezien jullie drie weken hebben, moet het echter goed te doen zijn om beide routes te rijden. Hier kun je de route zien die wij afgelegd hebben in drie weken: https://reisgenie.nl/rondreis-zuid-afrika-onze-route-in-3-weken/. Mocht het in jullie planning passen, dan zou ik aanraden om ook de whale coast route te rijden. Deze route vond ik persoonlijk eigenlijk nóg mooier dan de Garden Route: https://reisgenie.nl/whale-coast-route-zuid-afrika/. Alvast een hele fijne reis gewenst!

 9. Ik lees jullie dat jullie een super mooie reis langs de panorama route gemaakt hebben! Wij hebben zo’n hele dag voor de panoramaroute, is dat voldoende of raden jullie aan om hier twee dagen voor uit te trekken (dan rijden we heen en weer, maar als dat het waard zou zijn..) Verder vraag ik mij af of de aanschaf van zo’n Wild Card voor de parken wel aan te raden is.. Wat zijn jullie ervaringen hiermee?

  Groetjes

  1. Hi Stephanie, wat gaaf dat je naar Zuid-Afrika gaat! In één volle dag kun je prima bovenstaande route rijden en dan kun je het zelfs nog redelijk op je gemak doen. Wij hebben alle bovenstaande plekken ook in één dag bezocht, maar we sliepen wel aan de Panoramaroute. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je in Zuid-Afrika beter niet in het donker kunt rijden en dat het erg snel donker wordt. Ik zou je dus wel aanraden om vroeg in de ochtend te vertrekken, zodat je rond 5/6 uur terug bij je accommodatie bent. Wij hebben ook gekeken naar een Wild Card, maar dit haal je er vrijwel nooit uit. Wij zijn zelf in het Krugerpark, Hluhluwe-Imfolozi Park, Addo Elephant Park, Tsitsikamma National Park, Garden Route National Park, iSimangalismo Wetland Park en Table Mountain National Park geweest en zelfs als je al deze entreeprijzen optelt kom je nog niet aan het bedrag voor een Wild Card. Ik denk dat dit pas zin heeft als je langer dan een maand in Zuid-Afrika blijft of bijvoorbeeld één tot twee weken in een park als het Krugerpark verblijft. Je kunt hier alle losse entreeprijzen vinden: https://www.sanparks.org/docs/tourism_tariffs/daily-conservation-fees-2017-2018.pdf?time1503503731. Ik weet niet wanneer je precies gaat, maar de kosten van de wild card voor 2018 zijn nog niet bekend gemaakt. Wij hebben destijds zelf een berekening gemaakt en kwamen toen dus alles bij elkaar ver onder de kosten van een wild card uit, waardoor we hem niet hebben aangeschaft en alle entree los hebben betaald. Alvast heel veel plezier in Zuid-Afrika!

 10. Hi, Wij willen jouw suggestie ook gebruiken en dan van Graskop naar Phalaborwa rijden. Dat moet toch op je gemakkie te doen zijn in 1 dag?

  1. Hi Krista, wat leuk dat jullie de panoramaroute gaan rijden! Ik ben zelf niet in Phalaborwa geweest, maar wel iets eronder in Klaserie. Van de drie rondavels naar Phalaborwa is het nog zo’n 1 uur en drie kwartier rijden, dus dit lijkt me inderdaad prima te doen op één dag. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat je in Zuid-Afrika beter niet in het donker kunt rijden, dus ik zou je wel aanraden om vroeg in de ochtend te vertrekken in Graskop, omdat het vaak al rond 5/6 uur donkerder begint te worden. Alvast heel veel plezier in Zuid-Afrika!

 11. Leuk verhaal!
  In augustus gaan wij ook een rondreis door Zuid-Afrika maken. Even een praktische vraag: is het goed te doen om ´s ochtends vroeg vanuit Johannesburg te vertrekken, richting Graskop te rijden naar onze verblijfplaats en dezelfde dag de Panorama route af te leggen? Hoeveel uur heb je ongeveer nodig vanuit Graskop om de highlights van de Panorama tour te bezichtigen?

  1. Hi Rick, rij-technisch gezien zou je het kunnen halen, maar ik zou dit persoonlijk eigenlijk niet aanraden. Wij hebben er zelf bijna een volle dag over gedaan om van Johannesburg naar Graskop te komen. Dit is ongeveer 5 uur rijden, maar we zijn onderweg op verschillende plekken gestopt. Houd er ook rekening mee dat het in Zuid-Afrika al vrij vroeg donker is, waardoor je relatief weinig tijd overhoudt om te rijden. In het donker rijden is namelijk echt niet aan te raden in Zuid-Afrika. Voor de Panoramaroute zelf zou ik proberen minimaal één dag uit te trekken. Er zijn een aantal plekken die je vanuit de weg al kunt zien, maar voor bijvoorbeeld God’s Window en Bourkes Luck Potholes moet je wel echt de auto uit en een flink stuk lopen. Wanneer je het niet erg vindt om een paar plekken over te slaan, zou je wel een deel van de panoramaroute kunnen rijden op de eerste dag vanuit Johannesburg, maar om alle plekken uit het artikel te bezoeken, raad ik je wel aan om een volle dag uit te trekken. Alvast heel veel plezier in Zuid-Afrika!

 12. Klaas Vijn

  Hoi Saskia,

  Is de panorama route goed te doen eind december?
  Ik hoorde dat het in die tijd ook flink mistig en regenachtig kan zijn. Is dat dan maar even en trekt het snel weer op of kan het er dagen regenachtig zijn?
  Groet,
  Klaas

  1. Hallo Klaas, ik ben er zelf in september geweest, dus ik kan je helaas geen advies geven over december. Over het algemeen is het in Zuid-Afrika in december wel goed weer. Toen wij er in september waren, begon de lente net. In december en januari is het zomer in Zuid-Afrika, maar ook dan kan er weleens een tropische bui vallen. Ik hoop dat je goed weer gaat hebben en dat je volop kunt genieten van de Panoramaroute!

 13. Fijn om jullie verslag te lezen. Past perfect in mijn reisplan. Wij vertrekken in mei naar Zuid-Afrika en zal deze zelfde route volgen. We verblijven alleen in Witrivier, maar zullen 2 dagen de tijd hebben om in die streek rond te rijden. Daarna vertrekken wij naar een Game Reserve in het Kruger Park. Bedankt voor jullie tips, ik kan ze gebruiken.

  1. Super leuk dat jullie in mei naar Zuid-Afrika gaan Jose! Witrivier is ook een goede uitvalsbasis voor de panoramaroute, zeker als je twee dagen de tijd hebt om de streek te verkennen. En wat tof dat jullie daarna ook naar het Krugerpark gaan. Ik weet zeker dat jullie een geweldige reis gaan hebben. Heel fijn om te horen dat je iets aan onze tips hebt gehad. Alvast heel veel plezier!

   1. Dag Saskia,
    Ik ben volop onze planning en reisroutes aan het uitschrijven voor Zuid Afrika! Nu doen we eerst Krugerpark en verblijven in Phalaborwa . Vandaar rijden we naar Graskop en doen we de panorama route eigenlijk omgedraaid…dit is toch ook perfect mogelijk of niet? We verblijven 1 nacht in Graskop en trekken verder naar Ermelo (tussenstop) -st Lucia! Groetjes Lieve

    1. Hi Lieve, wat heerlijk dat jullie een reis naar Zuid-Afrika aan het plannen zijn. Het is uiteraard ook mogelijk om eerst het Krugerpark te bezoeken en daarna de Panoramaroute pas te rijden. Zeker wanneer je in de omgeving van Phalaborwa verblijft (dit ligt veel meer in het noorden dan het deel van het Krugerpark wat wij destijds bezocht hebben), is het juist logischer om eerst het Krugerpark te bezoeken en daarna de Panaramaroute te rijden, zeker als je vervolgens doorreist naar Ermelo. Ik wens jullie alvast een prachtige reis!

 14. Hallo Saskia,

  Wat beschrijf je het allemaal geweldig! Wij gaan komende zomer naar ZuidAfrika en zijn ons aan het oriënteren op routes, zo kwam ik, al googelend, hierbij uit. Mag ik je vragen hoe je precies aan de exacte routes bent gekomen? Alvast Bedankt voor je reactie.

  1. Hi Jaqueline, bedankt voor je reactie! Wat tof dat jullie komende zomer naar Zuid-Afrika gaan. Ik weet zeker dat jullie het geweldig zullen vinden. Ik begrijp je vraag niet helemaal. De route die wij gereden hebben, staat hierboven beschreven. Ik zal nog een afbeelding van de precieze route in Google Maps toevoegen. Hopelijk helpt jullie dit vooruit. Alvast een hele fijne reis!

 15. Ik wil terug!! Ik vond het waanzinnig! Vooral het prive gedeelte van het Kruger (Lower Sabie) en uiteindelijk de townships rondom Kaapstad het meest indrukwekkend 🙂 Nu aan het kijken naar Sri Lanka of Balie.. lastig! Wat vond jij het leukst?

  1. Wat tof dat je ook in Zuid-Afrika bent geweest Rosa! Ik snap helemaal dat je weer terug wilt, daar heb ik zelf ook een beetje ‘last’ van haha. Ik vond Lower Sabie ook prachtig! De townships heb ik helaas niet bezocht, maar dat lijkt me ook erg indrukwekkend. Wat betreft je vraag: ik ben zelf helaas alleen op Bali geweest, Kimber is in Sri Lanka geweest. Het is super lastig vergelijken, want het zijn heel verschillende bestemmingen. Je kunt sowieso geen verkeerde keuze maken want beide bestemmingen zijn echt prachtig. Ik denk dat Bali iets ontwikkelder/toeristischer is dan Sri Lanka. Het ligt er natuurlijk aan wat je gaat doen op beide plekken, maar ik denk dat Bali iets meer voor de cultuur is en Sri Lanka iets meer voor wildlife. Ik weet zeker dat je hoe dan ook een geweldige reis gaat hebben. Laat je ons weten welke bestemmen je uiteindelijk hebt gekozen? Ik ben benieuwd!

  1. Wat leuk dat je ook in IJsland bent geweest! Volgens mij waren we er zelfs tegelijk. Ik vond IJsland ook enorm bijzonder. Ik vind het heel lastig om te kiezen tussen IJsland en Zuid-Afrika, maar als je IJsland mooi vindt, weet ik zeker dat je ook echt zult genieten van de prachtige natuur in Zuid-Afrika!

  1. Oh dat kan ik me helemaal voorstellen, Sabine! Het is echt een ontzettend mooi land en ik gun het je zo om Zuid-Afrika eens met eigen ogen te zien. Ik weet zeker dat je het geweldig zult vinden!!

 16. Echt waanzinnig! Ik ben een aantal keer in Zuid-Afrika geweest en heb deze rit dus nooit gereden. Volgend jaar, dus eind 2017, wil ik naar Zuid-Afrika met mijn gezin en ben mij alvast aan het inlezen en voorbereiden. Deze rit moet er dan eindelijk van komen 🙂