Zuid-Afrika

Het Krugerpark in één dag: de mooiste route met de auto

Krugerpark in een dag

Rijden door het Krugerpark was één van de hoogtepunten van onze reis door Zuid-Afrika. In dit beroemde wildpark kun je naast de Big Five nog een hele hoop andere mooie dieren zien. Waar we in het begin voornamelijk rotsen en boomstammen voor dieren aanzagen, kregen we al snel de smaak te pakken. We zagen verschillende dieren op een steenworp afstand en we moesten meer dan eens stoppen voor apen, giraffen of olifanten die vlak voor ons de weg overstaken. Een bezoek aan het Krugerpark is wat mij betreft echt een must wanneer je een rondreis door Zuid-Afrika maakt. Ik deel mijn tips voor een bezoek aan het Krugerpark inclusief de mooiste autoroute door het park.

 

Beste reistijd voor het Krugerpark

De beste reistijd voor het Krugerpark is van mei tot en met september, in de Zuid-Afrikaanse winter. Doordat het dan relatief koel is, zijn de dieren een stuk actiever. Het is overigens overdag nog steeds zo’n 25 tot 35 graden, maar met name in de ochtend en avond koelt het flink af. Ook zitten er in de winter minder bladeren aan de bomen, waardoor je de dieren makkelijker kunt zien. Wij bezochten het Krugerpark zelf in september. Het had toen al maanden niet geregend, waardoor de dieren massaal naar de verschillende waterholes trokken om te drinken. Vanaf oktober tot begin mei liggen de temperaturen soms ver boven de 40 graden en regent het een stuk vaker. De dieren hoeven dan niet actief op zoek naar drinken en het is vaak te heet voor ze om te jagen. Dit maakt deze periode wat minder geschikt om het park te bezoeken.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Openingstijden van het Krugerpark

De precieze openingstijden van de verschillende gates van het Krugerpark kun je vinden op de website van South African National Parks. Afhankelijk van de maand waarin je het Krugerpark bezoekt, zal dit om 05:30u of 06:00u zijn. Ik raad je echt aan om het park zo vroeg mogelijk te bezoeken. De dieren zijn namelijk in de ochtend net na zonsopkomst en in de avond rond zonsondergang het meest actief. Bovendien kan het vrij druk worden in het Krugerpark. Door vroeg te gaan, ben je in ieder geval de meeste tourbussen voor en sta je ook minder lang in de rij bij de gate. De gates sluiten weer tussen 17:30u en 18:30u, afhankelijk van de maand waarin je het Krugerpark bezoekt.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Kosten van een bezoek aan het Krugerpark

De entree voor het Krugerpark is 304 Rand per persoon per dag. Dit komt neer op ongeveer € 20. De actuele entreeprijzen voor het Krugerpark kun je hier bekijken. Wanneer je aankomt bij de gate krijg je een formulier waarop je je persoonlijke informatie moet invullen. Zorg dat je hiervoor je paspoort bij je hebt. Wanneer je door de gate rijdt, krijg je een bonnetje mee. Bewaar dit bonnetje goed, want je moet hem weer inleveren wanneer je het park verlaat.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Route door het Krugerpark in één dag

Vanuit Graskop, Sabie of Hazyview kun je het Krugerpark gemakkelijk in een dag bezoeken. De route die wij reden, begint bij de Phabeni gate, op zo’n drie kwartier rijden van Graskop en Sabie en op twintig minuten rijden van Hazyview. Volg het eerste deel de S1 richting Skukuza. Hier kun je even stoppen om de benen te strekken. Je kunt verder namelijk niet zomaar de auto uitstappen. Neem vervolgens de H1-2 naar Thoskwane Picnic Road en sla hier rechtersaf naar de H10 richting Lower Sabie. Hier kun je stoppen voor een heerlijke lunch, waarover later meer. Vanuit Lower Sabie rijd je via de H4-1 weer richting Skukuza. Wanneer je nog voldoende tijd hebt, raad ik je aan om weer terug naar de Phabeni gate te rijden. Zit je wat krapper in je tijd, verlaat het park dan via de Paul Kruger Gate.

Krugerpark in een dag

Houd er rekening mee dat je gemiddeld zo’n 20 tot 30 kilometer per uur zult rijden en verschillende keren stil zult staan wanneer je dieren tegenkomt. Ik zou persoonlijk echt een volledige dag uittrekken voor deze route.

 

De mooiste plekken op de route door het Krugerpark

Ik raad je aan om in het begin iets sneller door het eerste deel van het park (tot aan Skukuza) heen te rijden. Op die manier ben je de grootste drukte voor en bovendien rijd je dit stuk aan het einde van de dag ook weer. Mijn ervaring is dat je beter wat sneller door kunt rijden, zodat je de grootste groep auto’s en tourbussen achter je laat en de rest van het park in alle rust kunt verkennen. Het verschilt natuurlijk heel erg per dag waar de dieren zich bevinden, maar de beste tip die ik je kan geven is om zo veel mogelijk bij het water in de buurt te blijven. Vanwege de droogte heb je hier zeker in de Zuid-Afrikaanse winter de grootste kans op het spotten van dieren. Uiteindelijk blijft het natuurlijk een kwestie van geluk. Dit maakt het elke keer weer een unieke ervaring.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Lunchen in het Krugerpark

Een plek waar je absoluut even moet stoppen is Mugg & Bean in het Lower Sabie Rest Camp. Dit restaurant heeft een geweldig uitzicht over een grote waterhole waar talloze nijlpaarden in zwemmen. Wij aten hier een heerlijke salade en burger. Ondanks dat het meestal vrij druk is, vind ik dit restaurant echt een aanrader. Een ander fijn restaurant is Cattle Baron bij Skukuza. Cattle Baron is mijn favoriete restaurant-keten in Zuid-Afrika en het eten smaakte hier keer op keer geweldig. Uiteraard kun je ook zelf lunch meenemen en die in de auto of op een van de speciale lunchplekken opeten.

 

Een auto huren in Zuid-Afrika

Ik vond het persoonlijk echt een aanrader om zelf door het Krugerpark te rijden. Sowieso vond ik een huurauto de fijnste manier om rond te reizen in Zuid-Afrika. Wij vonden het heerlijk om te kunnen gaan en staan waar we wilden en om overal te kunnen stoppen. Bovendien zijn de wegen in Zuid-Afrika over het algemeen erg goed. Ik raad je wel aan om enkel overdag te rijden en niet in het donker. De wegen in Zuid-Afrika zijn namelijk (vrijwel) niet verlicht en er lopen vaak dieren of mensen over de weg. Houd er daarnaast rekening mee dat ze in Zuid-Afrika links rijden. Ik zou je daarom adviseren om een automaat te huren. Wij huurden onze auto destijds bij Sunny Cars en waren erg tevreden met de goede service.

 

Het Krugerpark versus een private game reserve

Voordat dat ik naar Zuid-Afrika ging, vond ik het best lastig hoe het nou precies zat met private game reserves, game drives en zelf door het Krugerpark rijden. Bij een private game reserve maak je zogenaamde game drives, waarbij je in een open jeep wordt rondgereden door een ranger. Een private game reserve is vaak wel onderdeel van het Greater Krugerpark of een ander wildpark, maar het is privé grondgebied. Wij hebben zowel het Krugerpark als een private game reserve bezocht en ik heb de voor-en nadelen voor je op een rijtje gezet. Mocht je de kans hebben, dan raad ik je echt aan om zowel het Krugerpark te bezoeken als één of meerdere nachten in een private game reserve te slapen. Het zijn twee totaal verschillende ervaringen die ik beide niet had willen missen.

 

Voor-en nadelen van zelf door het Krugerpark rijden

Een voordeel van zelf door het Krugerpark rijden, is dat je je tijd precies kunt besteden zoals jij wilt. Je kunt je eigen route bepalen en zo lang bij bepaalde dieren blijven staan als je wilt. Een klein nadeel is dat je op de weg moet blijven en dat het daardoor erg druk kan worden wanneer er een bijzonder dier gespot is. Soms staat er een hele groep auto’s stil, waardoor je er zelf niet doorheen kunt en slecht zicht hebt op wat er aan de hand is. Toch gaat er wat mij betreft niets boven de kick van het zelf spotten van de dieren wanneer je met een huurauto door het Krugerpark rijdt.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Voor-en nadelen van een private game reserve

Een voordeel van een private game reserve is dat je van de gebaande paden af kunt en zo een stuk dichterbij de dieren kan komen. Ook zijn er regels dat er maximaal één of twee voertuigen in de buurt van een dier mogen zijn, waardoor je altijd goed zicht hebt. De rangers zijn erg goed in sporen zoeken en hebben contact met elkaar over de gespotte dieren. Hierdoor is de kans dat je bepaalde dieren ziet een stuk groter dan wanneer je zelf op pad gaat. Bovendien vertellen de rangers veel interessante informatie over de dieren en hoe je ze kunt spotten. Doordat je middenin de natuur tussen de dieren slaapt (alleen dat is al een toffe ervaring), kun je vroeg in de ochtend of juist ’s avonds in het donker op pad om dieren te spotten. Hierdoor heb je ook kans op het spotten van verschillende nachtdieren.

Het nadeel van een private game reserve is dat je wat minder zelf kunt bepalen hoe je je tijd wilt besteden. Een ander nadeel is dat wanneer dieren de grens van je private game reserve over lopen, je er niet achteraan mag gaan omdat het grondgebied van een ander reserve is. Dit gebeurt overigens niet heel vaak, maar is soms wel jammer. Al met al vond ik het een geweldige ervaring om een paar dagen in een private game reserve door te brengen.

Africa on Foot & nThambo

Ben je benieuwd hoe een dag in een private game reserve eruit ziet? Lees hier alles over mijn verblijf bij Africa on Foot en nThambo in het Klaserie Private Game Reserve, onderdeel van het Greater Krugerpark.

 

De Panoramaroute nabij het Krugerpark

Wanneer je meerdere dagen in de omgeving van het Krugerpark verblijft, raad ik je aan om ook de Panoramaroute te rijden. Deze route bevindt zich op zo’n drie kwartier rijden van het Krugerpark. Persoonlijk vond ik de panoramaroute één van de mooiste autoroutes van heel Zuid-Afrika. In een dag rijd je langs uitzichtpunten met indrukwekkende namen als God’s Window en Wonder View. Ook de Blyde River Canyon, de grootste groene canyon ter wereld, ligt aan deze route. Naast een bezoek aan het Krugerpark, mag de Panoramaroute dus niet ontbreken wanneer je een rondreis door Zuid-Afrika maakt. Lees hier alles over een bezoek aan de Panoramaroute.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Overnachten vlakbij het Krugerpark

Wij verbleven drie dagen in Graskop en hebben vanuit hier een dag het Krugerpark bezocht en de andere dag de Panoramaroute gereden. We sliepen in een prachtig huisje van Havana Nights. De eigenaresse van Havana Nights is één van de vriendelijkste mensen die we ontmoet hebben tijdens onze reis en ik kan je een verblijf bij Havana Nights in Graskop van harte aanraden. Ook Hazyview en Sabie liggen gunstig ten opzichte van zowel het Krugerpark als de Panoramaroute. Het is ook overigens mogelijk om in het Krugerpark zelf te overnachten. Deze accommodaties zijn over het algemeen wel een stuk duurder en ze zitten meestal ver van tevoren volgeboekt. Als je graag vlakbij de dieren wilt overnachten, zou ik persoonlijk eerder voor een Private Game Reserve, zoals Africa on Foot of nThambo, kiezen.

panoramaroute

 

Zelf door het Krugerpark rijden is een unieke ervaring die ik iedereen aanraad. Wil je meer lezen over onze rondreis door Zuid-Afrika? Bekijk hier alle artikelen over Zuid-Afrika.

Dit vind je misschien ook leuk

14 Reacties

 • Reageer
  Narelle | wegvanhetnoorden.nl
  14 augustus 2017 op 09:24

  Mooi om te zien en zooo herkenbaar! Wij zijn er net weer, maar willen nu al weer terug haha 😉 We hebben 3 dagen op een private game reserve geslapen en zijn 6x met een game drive mee geweest. Een geweldige ervaring. Omdat we alle dieren van dichtbij al hadden gezien, zijn we daarna niet meer zelf het Kruger Park in gegaan.

  • Reageer
   Saskia
   16 augustus 2017 op 08:44

   Haha oh ik herken het helemaal, ik wil ook zo graag weer terug! Wat heerlijk dat jullie drie dagen op een private game reserve hebben doorgebracht. Echt geweldig die game drives he! Fijn dat jullie ook zo genoten hebben.

  • Reageer
   Remko
   27 oktober 2017 op 12:18

   Bedankt voor je verslag…
   Nog een paar dagen en dan gaat voor ons dit avontuur beginnen…
   Snel nog even jou verslag doorlezen …

   • Reageer
    Saskia
    5 november 2017 op 15:45

    Wat Leuk Remko! Hoe hebben jullie het gehad? Ik hoop dat jullie heel erg genoten hebben! Nog heel veel plezier in Zuid-Afrika.

 • Reageer
  Stedenbekijken
  17 augustus 2017 op 09:21

  Wauw, wat mooi zeg! Vriendinnen van mij zijn hier ook geweest, en ik kan na die verhalen niet wachten om het zelf allemaal te gaan bekijken.
  Bedankt!
  Groetjes,
  Julia Koning

  • Reageer
   Saskia
   4 oktober 2017 op 11:15

   Wat leuk om te horen Julia! Ik hoop dat je het Krugerpark snel met eigen ogen kunt zien. Het is inderdaad heel erg mooi!

 • Reageer
  Marcske
  14 september 2017 op 21:45

  Beste Saskia,

  Hoeveel kilometer is de route die jullie hebben gereden? Wij willen deze route wellicht zelf rijden over een aantal weken.

  Met vriendelijke groet

  • Reageer
   Saskia
   4 oktober 2017 op 11:15

   Hi Marcske, de route in het Krugerpark zelf is ongeveer 210 kilometer. Daar komt de afstand van je accommodatie naar de Phabeni gate nog bovenop. Houd er wel rekening mee dat je in het Krugerpark gemiddeld 20 kilometer per uur rijdt en daardoor dus een stuk langer over een kilometer doet dan normaal gesproken. Alvast heel veel plezier in Zuid-Afrika!

 • Reageer
  Manouk
  14 november 2017 op 08:53

  Wat een mooie foto’s! Wij gaan in januari twee weken naar Zuid Afrika, en we kunnen echt niet wachten! Wat voor camera en lens had jij meegenomen om zulke mooie mooie plaatjes te kunnen maken?

  • Reageer
   Saskia
   15 november 2017 op 14:41

   Hi Manouk, wat gaaf dat je naar Zuid-Afrika gaat!! Gelukkig duurt januari niet heel lang meer. Dankjewel voor je complimenten over de foto’s. Ik had de Sony A6000 mee naar Zuid-Afrika. De meeste safari foto’s zijn genomen met de Sony SEL 55-210mm F/4.5-6.3 OSS (zoomlens), de overige foto’s met de Sony E PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS (kitlens) of de Sony SEL-35 mm F1.8 OSS (primelens). We hebben toevallig vorige week een artikel geplaatst waarin we meer vertellen over de camera en lenzen die we meenemen op reis, dus hopelijk heb je hier iets aan: https://reisgenie.nl/goede-cameras-op-reis-hier-fotograferen-mee/. Alvast een hele fijne reis gewenst!

 • Reageer
  stef
  23 september 2018 op 11:27

  Hele gave foto’s inderdaad! En wat een mooie reis, ZA is echt 1 van onze favorieten, zoveel te doen. Een aanrader bij het krugerpark is echt de lodge van https://krugerpark.nl, betaalbaar en heel mooi gelegen. We hebben een zelf een super mooie maand in Zuid-Afrika gehad en het krugerpark was een onbetaalbare ervaring.

  • Reageer
   Saskia
   18 juli 2019 op 14:31

   Ik begrijp helemaal dat Zuid-Afrika ook voor jullie een favoriet is Stef, wat een prachtig land he! Bedankt ook voor de tip.

 • Reageer
  Janine
  5 juni 2019 op 21:24

  Bedankt voor de info, wat hebben wij er ontzettend veel aan gehad! Zeker de waterpoel bij Lower Sabie was het helemaal waard, zo iets moois heb ik zelden gezien!

  • Reageer
   Saskia
   18 juli 2019 op 14:32

   Wat ontzettend leuk en fijn om te horen Janine! De waterpoel bij Lower Sabie was ook echt een van mijn favoriete plekken van Zuid-Afrika, zo mooi daar! Bedankt dat je nog even een reactie achterlaat. Ik hoop dat jullie heel erg genoten hebben van jullie tijd in Zuid-Afrika.

Reageer