Auto huren in Zuid-Afrika

Auto huren in Zuid-Afrika: tips en mijn ervaringen

Home / Zuid-Afrika / Auto huren in Zuid-Afrika: tips en mijn ervaringen

Een auto huren in Zuid-Afrika is wat mij betreft een must om het land goed te leren kennen. Er is amper openbaar vervoer in Zuid-Afrika, waardoor je aangewezen bent op een huurauto voor het ontdekken van de mooiste plekken. Wij hebben allebei een rondreis met een huurauto in Zuid-Afrika gemaakt en delen graag onze tips en ervaringen met je. Ga je op reis en wil je een auto huren in Zuid-Afrika? Lees dan zeker verder. 

Auto huren in Zuid-Afrika via een betrouwbare verhuurder

De beste tip voor het huren van een auto in Zuid-Afrika is om deze te huren via een betrouwbare verhuurder. Dit geldt eigenlijk voor elke bestemming, maar zeker in een land als Zuid-Afrika wil je gewoon dat alles goed geregeld is. Wij huren al jaren overal ter wereld onze auto’s via Sunny Cars en ook in Zuid-Afrika kan ik je dat van harte aanbevelen. Sunny Cars is een Nederlandse organisatie die 24/7 bereikbaar is, waar ter wereld je je ook bevindt. Mocht je bijvoorbeeld pech krijgen onderweg, dan is Sunny Cars dus altijd bereikbaar.

Een tweede voordeel van Sunny Cars is dat je altijd all inclusive verzekerd bent. Dit betekent dat je geen eigen risico hebt en dat eventuele schade volledig verzekerd is. Zelf vind ik dit altijd een heel fijn idee. Zeker in een land als Zuid-Afrika waar mensen het niet altijd even nauw nemen met de verkeersregels, is dit geen overbodige luxe. Een laatste voordeel van Sunny Cars is dat je tot 1 uur (dat lees je goed!) voor het ophalen van de auto, deze nog kunt annuleren. Mocht je vlucht bijvoorbeeld last minute geannuleerd worden, dan kun je de huurauto kosteloos afzeggen. Wil je een auto huren in Zuid-Afrika? Dan kan ik je Sunny Cars dus van harte aanbevelen.

Auto rijden Kaapstad

Is het veilig rijden in Zuid-Afrika?

Een logische vraag als je een auto wilt huren in Zuid-Afrika, is of het wel veilig is om zelf te rijden. In het algemeen is het veilig om te rijden in Zuid-Afrika. Ik deed een roadtrip van Kaapstad naar de Karoo en terug via de Garden Route. Dit deel van Zuid-Afrika kun je zonder twijfel heel goed zelf rijden. De Garden Route is zelfs de populairste route van heel het land en je zult merken dat deze echt is ingesteld op toeristen. Saskia Maakte dezelfde roadtrip en reed daarnaast van Johannesburg naar Durban. Ook hier is het prima te rijden.

Uiteraard moet je wel je gezonde verstand blijven gebruiken als je auto rijdt in Zuid-Afrika. Zo is het slim om altijd de deuren te vergrendelen zodra je in de auto stapt. Zeker als je in een drukker gebied rijdt wil je niet dat iemand, als je bijvoorbeeld voor het stoplicht staat, je deur open kan trekken en je spullen eruit grist. Daarop aansluitend kregen wij regelmatig te horen om geen spullen zichtbaar in de auto te laten liggen. Soms hadden we geen keuze, omdat we met onze bagage de hele dag onderweg waren en we één koffer op de achterbank hadden liggen. In dat geval zorgden we dat we de auto altijd parkeerden bij een parkeerwachter. Je ziet in Zuid-Afrika op veel parkeerplaatsen mannen met een oranje hesje aan staan. Voor een paar rand houden zij je auto in de gaten. Geef ze omgerekend een euro en je kunt er zeker van zijn dat er niks met je auto gebeurt.

Een andere belangrijke tip voor veilig rijden in Zuid-Afrika is om nooit lifters mee te nemen. Er staan rondom de bebouwde gebieden talloze mensen te liften, aangezien er vrijwel geen openbaar vervoer is. Waar we ook kwamen, iedere local waarschuwde ons om nooit lifters mee te nemen.

Auto huren in Zuid-Afrika

Wat voor auto heb je nodig in Zuid-Afrika?

De wegen in Zuid-Afrika zijn over het algemeen heel goed. Zeker als je op de snelweg of bijvoorbeeld de Garden Route rijdt heb je echt geen 4×4 nodig. De kans is groot dat je in Zuid-Afrika één of meerdere nationale parken bezoekt om een zogenaamde game drive te doen. Dit betekent dat je met je eigen huurauto het natuurgebied in gaat, op zoek naar wildlife. Wij deden dit in Addo National Park, Kruger National Park en Mountain Zebra National Park. We hadden geen 4×4 en op zich ging dat prima met onze gewone auto, zolang we maar heel rustig reden. Toegegeven, een 4×4 was prettiger geweest. Zeker als het geregend heeft kan het soms een uitdaging zijn om met je gewone auto over de modderige paden te rijden, maar het kan wel. Wil je niet voor je hele roadtrip een dure 4×4 huren maar liever ook niet met je gewone auto een nationaal park in? Dan kun je er ook voor kiezen om een tour te doen waarbij je per jeep door het park gereden wordt.

Auto huren in Zuid-Afrika

Wat zijn de verkeersregels in Zuid-Afrika?

In Zuid-Afrika rijd je links. Dat is even wennen, zeker als je aan je roadtrip start in het drukke Kaapstad of Johannesburg. In stedelijke gebieden is de maximum snelheid meestal 60 kilometer per uur. Op de snel weg geldt een maximum van 120. Daarnaast zijn er ook veel wegen waar je 100 mag. Dit staat altijd goed aangegeven. De meeste wegen zijn van prima kwaliteit en je zult merken dat de Zuid-Afrikanen beleefde chauffeurs zijn. Veel wegen zijn tweebaans en het is de ongeschreven regel dat je uitwijkt naar de vluchtstrook (of zo ver mogelijk naar de zijkant als er geen vluchtstrook is), om een auto achter je voorbij te laten. Maakt iemand ruimte voor jou? Dan knipper je even met je lichten als bedankje.

In alle steden zie je ontzettend veel stopborden. Bij vrijwel elke kruising staat op elke hoek zo’n bord. Het is echt de bedoeling dat je stopt: daar zijn ze in Zuid-Afrika echt heel strikt mee. Het gebeurt regelmatig dat je met meerdere auto’s vanuit verschillende richtingen voor een stopbord stilstaat. De regel is dat degene die het eerst stopte, voorrang heeft.

Heb je een auto nodig in Kaapstad?

Parkeren is vrijwel overal gratis. Alleen in Kaapstad moet je op veel plekken betalen. Wil je een huurauto in Kaapstad, dan raad ik je aan om een accommodatie te boeken met gratis parkeerplekken. Wij hadden geen auto in Kaapstad en deden in plaats daarvan alles per Uber of Bolt, de lokale Uber. Dat klinkt als een dure onderneming, maar uiteindelijk waren we hierdoor veel goedkoper uit dan nog een paar dagen een auto huren. In vier dagen tijd gaven we 35 euro uit aan taxi’s en we zijn echt overal geweest waar we naartoe wilden. Uber en Bolt zijn gewoon heel goedkoop in Kaapstad. Daarnaast rijden er heel veel rond, waardoor we nooit langer dan 10 minuten hebben hoeven wachten op een rit. Dit is dus zeker iets om over na te denken voor je dagen in Kaapstad.

Camps Bay

Heb je een internationaal rijbewijs nodig voor Zuid-Afrika?

In principe heb je geen internationaal rijbewijs nodig in Zuid-Afrika. Het Nederlandse rijbewijs is gewoon geldig. Echter kunnen sommige verhuurbedrijven een internationaal rijbewijs model 1968 vragen. Dit is een internationaal rijbewijs wat alleen in Zuid-Afrika geldt. Je kunt deze gewoon bij de ANWB in de winkel kopen. Neem hiertoe een pasfoto en je rijbewijs mee. Je krijgt vervolgens het internationale rijbewijs voor Zuid-Afrika direct mee.

Extra tip: huur je auto in Zuid-Afrika zo vroeg mogelijk

Er is een enorme vraag naar huurauto’s wereldwijd en voor Zuid-Afrika is dit niet anders. Hierdoor loont het echt om zo vroeg mogelijk je auto te huren. Hoe eerder, hoe goedkoper. Zoals aangegeven kun je bij Sunny Cars nog tot 1 uur voor de pick up tijd je auto annuleren. Je loopt dus geen risico door je auto vroeg te reserveren. Mochten je reisplannen veranderen, dan kun je de auto gewoon annuleren.

Auto rijden in Zuid-Afrika

Route voor je roadtrip door Zuid-Afrika

Zoek je inspiratie voor je route door Zuid-Afrika? Wij delen de ideale route voor een rondreis in 3 weken én de ideale route voor een rondreis in 2 weken.

Met deze tips voor het huren van een auto in Zuid-Afrika en voor het rijden in Zuid-Afrika, kom je denk ik een heel eind. Blijf je gezonde verstand gebruiken en dan weet ik zeker dat je een geweldige ervaring hebt. 

Georganiseerde rondreis door Zuid-Afrika

Wil je een rondreis door Zuid-Afrika maken, maar vind je het prettig als dit volledig voor je geregeld wordt? Er zijn veel fijne opties voor compleet georganiseerde individuele rondreizen naar Zuid-Afrika. Hierbij zijn je vlucht, accommodatie en huurauto inbegrepen. Bij de meeste organisaties kun je je rondreis door Zuid-Afrika volledig op maat en naar eigen wens samenstellen. 

333Travel

Compleet verzorgde, individuele rondreizen volledig afgestemd op jouw eigen wensen. Excursies, lokale gidsen en entreegelden zijn inbegrepen, zodat je onbezorgd kunt genieten. 

Meer informatie

Afrikaopmaat

Lokale Nederlandstalige reisspecialist in Kaapstad met een uitgebreid en flexibel aanbod van rondreizen op maat, fly & drives, safari’s en tours. Individuele rondreizen op maat met bijzondere excursies en contact met locals. Daarnaast heb je de optie om via de handige bouwstenen je eigen rondreis door Zuid-Afrika samen te stellen. 

Meer informatie

Rikjsa Travel

Individuele rondreizen op maat met bijzondere excursies en contact met locals. Daarnaast heb je de optie om via de handige bouwstenen je eigen rondreis door Zuid-Afrika samen te stellen. 

Meer informatie

TUI

Mooi aanbod voordelige fly & drives in Zuid-Afrika. Vlucht, huurauto, accommodatie en een handige route zijn allemaal voor je geregeld.

Meer informatie

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven