Raften in Maleisië

De eerste keer raften in Maleisië

Home / Maleisië / De eerste keer raften in Maleisië

Wie mij een beetje kent, weet dat ik niet zo’n waaghals ben. Toch ben ik in Maleisië niet één, maar zelf twee keer in een raft gestapt. De eerste keer vond ik het super spannend, maakte ik zo ongeveer elke fout die je kunt maken en was ik op van de zenuwen. De tweede keer was ik een stuk relaxter en beter voorbereid. Kijk je mee naar mijn eerste keer raften in Maleisië? 

Inhoudsopgave

Op naar Gopeng

Voor vertrek boekte ik na de nodige research een tweedaags pakket bij Nomad Adventure. Vanuit Kuala Lumpur reizen we met de trein naar Ipoh, een klein stadje in centraal Maleisië. Vanaf hier nemen we een taxi naar Gopeng, een klein gehucht waar het Earth Camp van Nomad Adventures zich bevindt. De rit met de taxi duurt zo’n drie kwartier, waarin de drukke stad langzaamaan verandert in een prachtige jungle. Bij aankomst blijkt dat wij, samen met een jongen uit Dubai, de enige deelnemers zijn, waardoor we het hele kamp voor onszelf hebben. Heerlijk rustig dus!

Earth-camp-nomad-adventures

Na een vrij rusteloze nacht in een minuscuul klein hutje op palen en op een bedje van hooguit 1.60m lang, wordt ons een heerlijk ontbijt voorgeschoteld. Het leuke is dat Nomad Adventures zo veel mogelijk de lokale bevolking probeert te ondersteunen. De gidsen komen allemaal uit de omliggende dorpen en het eten wordt verzorgd door gezinnen uit de directe omgeving. Er komt ’s ochtends en ‘s avonds dus iemand op een scootertje aangereden met een toren van bakjes vol lekker eten. Dit is zojuist in zijn eigen keukentje klaargemaakt. Ik vind het echt geweldig als een organisatie zich op de manier opstelt en ik was dan ook op slag fan van Nomad Adventures.

Earth Camp bij Nomad AdventuresBoomhut bij Nomad Adventures

Raften in Gopeng

Na een super smakelijk ontbijt begint het avontuur waarvoor we hier gekomen zijn: op naar de rafts! De rit naar het water voert ons door prachtige jungle en schattige dorpjes. Na ongeveer een half uur rijden komen we aan bij het startpunt. De gids legt ons alle basisprincipes uit en benadrukt hoe belangrijk het is dat we de peddel AL-TIJD bovenaan vast moeten houden. Vrijwel alle raftinstructeurs missen de helft van hun tanden omdat mensen het handvat van de peddel loslieten en deze daarna de tanden van de gids uit zijn mond sloegen. Geschrokken prent ik het in mijn hoofd in de hoop dat ik het tijdens de tocht niet ga vergeten. Na de nodige uitleg geeft de gids aan dat we al zwemmend naar de raft gaan. Zo kunnen we vast wennen aan de stroming en het logge zwemvest. Geschrokken kijk ik hem aan: “Swimming?! Maar ik draag helemaal geen bikini!” Iedereen kijkt me aan alsof ik gek geworden ben en zelf voel ik me ook aardig blond. Raften zonder zwemkleding aan te trekken, dat kan alleen mij overkomen. Na dit onhandige moment loop ik het water in en het voelt heel gek om met kleren en al te zwemmen. Toch valt het niet tegen en ik kom zonder al te veel moeite in de raft.

Raften in Maleisië

De tocht begint heel kalm en ik vraag me af waarom ik van te voren zo zenuwachtig was. Gelukkig blijkt al snel dat raften toch wel spannend kan zijn. Zodra we de eerste rapid, een versneld stuk water, naderen, voel ik weer wat vlinders in mijn buik. Ineens schiet er van alles door mijn hoofd: “Handvat vasthouden. Drijven als je overboord gaat. Welk commando betekende nou in de boot springen? Help!” Om maar even een kleine indruk te geven. De eerste rapid overleven we met gemak en mijn vertrouwen groeit. De gids vertelt ons dat elke rapid een naam heeft, gebaseerd op de beweging die de boot maakt. Zo zijn er de rattle snake en de tango, om maar wat te noemen. We stuiten op verschillende types rapids en ik vind het geweldig leuk.

Raften in MaleisiëRaften in MaleisiëRaften in Maleisië

We luisteren goed naar de commando’s van de instructeur, maar ondanks dat kunnen we niet voorkomen dat vriendlief uit de boot valt en mij bijna meetrekt. Uiteindelijk blijf ik op het randje hangen en gaat hij overboord. Hilarisch en totaal niet eng! Aan het einde vindt de instructeur dat we allemaal een plons moeten maken en onaangekondigd kiepert hij de raft in de laatste rapid om. Even schrik ik enorm, maar zodra ik rustig in het water lig, kan ik eigenlijk alleen maar lachen: wat is dit leuk! We drijven vanaf hier naar het eindpunt, waar we getrakteerd worden op een welverdiende lunch. Het eerste raftavontuur zit erop en ik heb de smaak te pakken. Op naar de volgende!

Raften in MaleisiëRaften in MaleisiëRaften in Maleisië

De foto’s in de raft zijn gemaakt tijdens ons tweede raftavontuur met Riverbug. Helaas werden er de eerste keer geen foto’s gemaakt, maar de ervaring was nagenoeg gelijk. Zo krijg je toch een heel goed beeld van het raften en natuurlijk wil ik jullie deze prachtige foto’s van mijzelf niet onthouden.

Raften in Maleisië is wat mij betreft een echte aanrader. Het is heerlijk om lekker sportief bezig te zijn en ondertussen meer te leren over het land en de omgeving. Daarnaast draag je, als je de juiste organisaties kiest, ook een steentje bij aan de welvaart van de lokale bevolking. Ik kan niet wachten tot ik weer een raft op mag!

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

2 reacties op “De eerste keer raften in Maleisië”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven