Zonsondergang in Bako National Park

Bako National Park in Maleisië

Home / Maleisië / Bako National Park in Maleisië

Eén van de weinige dingen die ik voor vertrek naar Maleisië vast had gelegd, was een bezoek aan Bako National Park op Maleisisch Borneo. Na de nodige research over Borneo, kwam ik tot de conclusie dat ik dit park niet wilde missen. Dit is één van de oudste natuurparken van Maleisië en het wemelt er van de wilde dieren. Daarnaast kun je op Bako maar liefst 18 verschillende trails lopen, wat wel aangeeft hoe veel er te zien is. Met de nodige moeite boekte ik een lodge en een paar weken later waren we klaar om Bako te gaan ontdekken. Dit liep helaas niet helemaal zoals gepland. Lees mee voor verhalen over onze avonturen en praktische tips voor je bezoek aan dit mooie stukje Maleisië. 

Een lodge boeken op Bako National Park

Hoewel Maleisië één van de meest verwesterse landen van Zuidoost-Azië is, gaat het boeken van een lodge op Bako nog op een ouderwetse manier. Via de website van de Bako National Park vraag je de boeking van een lodge aan. Ik zie dat er sinds 1 april 2016 een nieuw boekingsysteem gebruikt wordt, dus het zou kunnen dat het boeken nu iets soepeler verloopt. Toen ik boekte kon ik nog uit alle types lodges kiezen. Ze waren nagenoeg hetzelfde omschreven en de prijs varieerde minimaal. Uiteindelijk heb ik voor lodge 5 gekozen. Na invoering van mijn keuze, kreeg ik een bevestigingsmail waarin aangegeven werd dat de lodge geboekt was en dat ik uiterlijk 1 week voor aankomst moest betalen. Dit was onmogelijk, aangezien ze geen online betaalsysteem hebben en je op kantoor in Kuching zou moeten komen betalen. Eerst schrok ik hiervan, maar na wat research op Tripadvisor besloot ik de gok wel te durven wagen dat de lodge nog gewoon beschikbaar zou zijn als we in Bako zouden arriveren en besloot ik om het er bij te laten. Je kunt namelijk niet antwoorden op de bevestigingsmail en de enige optie die er verder geboden werd, is bellen.

Bako National Park in Maleisië

Vanuit Kuching naar Bako National Park Headquarters

Vanuit Kuching vertrekken we per bus naar Bako National Park. Dit is ontzettend makkelijk en ik raad je af om met een tour naar Bako te gaan. Een georganiseerde tour is veel duurder en biedt amper meerwaarde. Bij de moskee met de gouden koepels is een mini-busstation en als je daar vraagt welke bus je moet hebben, helpen ze je graag verder. Wij werden door onze Airbnb-host op de bus gezet, dus dat is helemaal ideaal. De rit duurt ongeveer een uur, waarin we door prachtige stukjes Sarawak rijden. Helaas zien we ongeveer net zo veel rommel en vlakke, kale stukken grond. De eindhalte van de bus is de Bako Headquarters dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je de juiste halte voorbij rijdt.

Bako National Park headquarters

Met de boot naar Bako National Park

Bako National Park is alleen met een bootje te bereiken. Ik raad je aan om je uiterlijk aan het einde van de ochtend te melden bij de headquarters. Wij waren hier door omstandigheden pas rond 3 uur ’s middags en eigenlijk gingen er toen al geen bootjes meer. Gelukkig was er uiteindelijk wel iemand die ons wilde brengen, maar ideaal was het zeker niet. Sowieso is het leuker om vroeg in Bako te zijn, want dan kun je dezelfde dag nog een mooie trail lopen. Na een half uurtje wachten mogen we in een klein moterbootje plaatsnemen en krijgen we twee aftandse zwemvesten aangereikt. We lachen er nog om, aangezien we tot aan dat moment de zwemvesten die je overal in Azië aan moet zwaar overdreven vinden. Al snel blijkt dat het hier geen overdreven voorzorgsmaatregel is: de boot schudt alle kanten op en we knallen over het water. Ik ben bang dat ik met camera en al over boord zal gaan. Gelukkig duurt de tocht maar een minuut of 15 en ik ben heel blij als ik weer voeten aan vaste grond heb.

met de boot naar Bako National Park

Inchecken op Bako National Park

Na deze woelige overtocht doemt er een prachtig stukje strand voor ons op. Kale bomen steken uit het water en het achterland is een groene oase. Via een houten pad lopen we de jungle in, waarna we vrijwel meteen de camp site in zicht krijgen. Middenin de natuur staan houten lodges op groene grasveldjes. We lopen door naar het einde van het pad en zien meteen een zeldzame neusaap. Enthousiast laat ik al mijn spullen vallen en grijp naar mijn camera. Later blijkt dat deze zachtaardige reuzen zich regelmatig rondom de camp site laten zien. Wat een kennismaking met Bako! Op het kantoortje vragen we of onze lodge nog beschikbaar is. Na wat gerommel in de papieren en een handgeschreven overzichtje, zegt ze dat we inderdaad in mogen checken in lodge 5. We krijgen de sleutel mee, openen de deur en vallen bijna van ons stokje door de muffe schimmellucht die uit het huisje komt. Vertwijfelt kijken we elkaar aan. Ik weet dat er nieuwe lodges op het terrein staan en we besluiten te vragen hoe duur deze zijn. Gek genoeg blijken deze even duur (100 Ringgit per nacht) en zonder twijfel verhuizen we onze spullen naar een ruime, schone en schimmelvrije kamer. Dit frisse huisje is lodge 8, dus zorg dat je deze boekt! *note: Linda geeft aan dat ze nu bij Bako zeggen dat lodge type 5 de nieuwste is. Ik raad je aan om even contact met hen op te nemen en aan te geven dat je het nieuwste huisje wilt.

aankomst bij Bako National ParkNeusaap in Bako National Park

Hiken in Bako National Park

Ondertussen is het bijna 16.00 uur en we willen graag nog een korte trail lopen. Volgens de regels van het park moet je uiterlijk om 18.00 uur weer binnen zijn en dus kiezen we voor het korte Telok Paku trail. Deze zou heen en terug precies twee uur moeten duren, maar we houden er geen rekening mee dat we regelmatig stops maken voor foto’s en om even uit te rusten. Hierdoor hebben we het trail niet helemaal uit kunnen lopen. Op dat moment vonden we dit niet erg, omdat we de volgende dag een langer trail willen gaan lopen. Het pad is redelijk goed begaanbaar en de natuur is er prachtig mooi. Neem genoeg water mee, want in de jungle is het vaak enorm benauwd en je verliest veel vocht. Toen we uit het kamp vertrokken moesten we ons uitschrijven, zodat ze wisten welk trail we zouden doen. Bij terugkomst willen we melden dat we er weer zijn en toen bleek de balie al dicht te zijn. So far voor goede controle.

Trail in Bako National Park

Nacht in Bako National Park

Je kunt ervoor kiezen om enkel een dagtocht naar het park te doen. Ik wil je dit echt afraden. Juist als de schemer valt, hangt er zo’n bijzondere sfeer. De apen komen een kijkje nemen, de wilde zwijnen scharrelen rustig rond en er valt een serene rust over het park. Het is echt een bijzondere ervaring om zo afgesloten van de rest van de wereld te zijn. Ik krijg er een beetje een Expeditie Robinson-gevoel bij, ondanks dat we hier natuurlijk gewoon de luxe van eten en een dak boven ons hoofd hebben. We eten een aardige maaltijd in de kantine en besteden de avond al kaartend en genieten op het terras. Vlak voor zonsondergang kleurt de lucht volledig roze, wat achteraf gezien een teken van het naderend onweer was. Op dat moment echter, genoten we enkel intens van het prachtige beeld dat dit opleverde. ’s Nachts breekt er een enorm onweer los dat me de hele nacht uit mijn slaap houdt. Op het spaanplaten dak klinkt elke regendruppel alsof er een kanon wordt afgeschoten en ik doe echt geen oog dicht.

Wild zwijn in Bako National Park

Aapje in Bako National ParkRoze lucht op Bako National Park

Vertrek vanuit Bako National Park

In de ochtend gaat de regen onverminderd door en het serene terrein is veranderd in een enorme vijver. Op sommige stukken waden we door water wat tot onze kuiten komt en we zijn binnen 2 secondes volledig doorweekt. Bij de kantine treffen we een groep teleurgestelde reizigers die het net zo somber inzien als wij: dit gaat geen trekking meer worden. Vrijwel iedereen vertrekt met de eerste boot om 11.00 uur, maar wij besluiten om het nog even de kans te geven. Ondertussen is het droog geworden, maar alles is één grote modderpoel. We horen dat de trails nu niet echt begaanbaar zijn en we geven ons gewonnen. We reserveren een plekje op de boot terug van 13.00 uur.

Bako National Park is echt een must see op Maleisisch Borneo. De natuur, de dieren en het volledig afgezonderde gevoel zijn onbeschrijfelijk. Mocht je de tijd hebben, dan zou ik je zelfs aan willen raden om minimaal 2 nachten te blijven (wel in een nieuwe lodge!). Het park heeft zo veel te bieden en vooral met zonsopkomst en zonsondergang is het een magische plek. Helaas hebben wij er veel te weinig van gezien en om dit soort teleurstellingen te voorkomen, zouden 2 overnachtingen veel beter zijn geweest.

Georganiseerde rondreizen door Maleisië

Wil je een rondreis door Maleisië maken en vind je het prettig als deze volledig geregeld wordt? Er zijn veel fijne opties voor compleet georganiseerde rondreizen naar Maleisië. Het voordeel hiervan is dat je vlucht, accommodaties en vervoer inclusief zijn en dat deze vaak volledig op maat kunnen worden samengesteld.

333travel

Compleet verzorgde en unieke individuele rondreizen volledig afgestemd op jouw eigen wensen. Excursies, lokale gidsen en entreegelden zijn inbegrepen, zodat je onbezorgd kunt genieten. 

Meer informatie

AsiaDirect

Mooie rondreizen langs de highlights van Maleisië inclusief verschillende excursies met lokale gids. AsiaDirect is gespecialiseerd in reizen naar Azië en ze zorgen ervoor dat elke rondreis uniek en zeer compleet is. 

Meer informatie

Riksja Travel

Volledige en flexibele rondreizen door Maleisië. Het is ook mogelijk om je reis door Maleisië zelf samen te stellen met verschillende bouwstenen. Vervoer, bijzondere excursies en unieke accommodaties worden allemaal voor je geregeld.

Meer informatie

Tenzing Travel

Ervaren kleinschalige organisatie met volledige verzorgde individuele rondreizen aangepast aan jouw wensen.

Meer informatie

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

23 reacties op “Bako National Park in Maleisië”

 1. Hoi Kimber,
  Ik ga in januari naar Maleisië en wil heel graag naar Bako Np, is dit te doen met het regenseizoen?
  groetjes Nicole

  1. Hoi Nicole, het weer op Borneo is vrij wisselvallig en de verschillen tussen het regenseizoen en het droge seizoen zijn niet eens zo heel groot. Ik was in maart op Borneo en toen dreven we dus bijna Bako uit, ondanks dat het officieel geen regenseizoen was. Ik zou je dan ook aanraden om gewoon lekker te gaan, Bako is absoluut de moeite waard.

 2. Hoi Kimber. Wij gaan (gezin van 4) in augustus een bezoek aan Bako brengen. Ben erg enthousiast geworden na het lezen van je avonturen. Nu heb ik een al een hotel geboekt, dus een overnachting doen we niet. Ik zie dat er veel dagtochten worden aangeboden, met gids. Die zijn nogal prijzig (ongeveer €300 voor ons viertjes). Maar is het ook zonder gids te doen? Of missen we dan veel?

  1. Hoi Hans, allereerst bedankt voor je leuke reactie. Altijd fijn om te horen dat mensen iets aan mijn artikelen hebben :). Wat betreft je vraag: je hebt absoluut geen gids nodig. Er zijn verschillende wandelingen te maken in Bako en deze zijn allemaal duidelijk aangegeven. Je kunt dit dus prima op eigen gelegenheid doen. Het enige wat je dan wel moet regelen is de overtocht, maar je kunt aan de kade gewoon een kaartje kopen bij het loket. Ik zou het die €300 lekker voor iets anders gebruiken :). Zorg wel dat je goede schoenen aandoet en koop meteen een retourtje. Als ik me niet vergis gaat de laatste boot rond 16u terug. Dit zou ik even checken bij het loket. Alvast een prachtige reis gewenst!

 3. In de zomer is het plan om Bako te bezoeken, het lijkt mij zo mooi! Ik ben alleen doodsbang voor spinnen, daar moet ik me denk ik toch maar even overheen gaan zetten :p Wij hebben zojuist contact gezocht met de site waar je kan boeken en gevraagd of we zo’n nieuwe lodge kunnen reserveren.. Hopelijk met succes!

  1. Hahaha, ik moet zeggen dat ik geen enkele spin gezien heb op Bako! Dus dat is positief ;). Wat goed dat je contact met ze opgenomen hebt. Ik ben heel benieuwd of ze zullen antwoorden. Zo niet, dan zou ik ze even bellen zodra je in Maleisië aangekomen bent :).

   1. Wat fijn, dat stelt me een klein beetje gerust 🙂 Wij hadden die ochtend gelijk al antwoord! Zij zeggen dat je lodge type 5 terrace moet boeken, dat is de nieuwste. nieuwste stond echt wel tussen aanhalingstekens, dus het zou mij benieuwen.

    1. Lief dat je nog even wat laat weten! Het zou kunnen dat huisje 8 een lodge type 5 is hahaha. Ik ga het in het artikel ook even aangeven. Bedankt voor de update en ik hoop dat je nu het juiste huisje hebt!

 4. Wat mooi Kimber! Heeel erg jammer van het weer, maar de foto’s die je hebt gemaakt zien er echt gaaf uit. Die neusaap. Wat een aparte beesten zijn dat zeg. Wij zitten er ook om te denken om een paar dagen Kuching (en omgeving) te doen, maar krijgen het niet echt ingepland haha. Hopelijk gaat het binnenkort nog lukken.

  1. Zeker doen hoor! Kuching is de ideale uitvalsbasis om een paar mooie parken te bezoeken en dan mag je Bako echt niet overslaan. Ik hoop dat het jullie gaat lukken!

 5. Wat een prachtige foto’s, en inderdaad wat schattig dat kleine aapje! Hoewel ik uit Indonesië weet dat hoe schattig ze ook zijn, ze het lekkers uit je tas zo hebben afgepakt als je even niet oplet ;). Onze tickets naar KL zijn inmiddels geboekt voor augustus en Bako N.P. gaan we zeker meepakken!

  Zit trouwens net even te kijken op de nieuwe website en zie dat je een aantal lodges kunt kiezen van 1 t/m 6 (waarvan de goedkoopste optie op sommige dagen grijs is omdat het al volgeboekt is), maar ik zie er geen nummer 8 bijstaan. Misschien dat de nieuwe accommodaties via de website nog niet boekbaar zijn? Anders misschien toch maar even mailen, want je leest inderdaad niet al te beste recensies op Tripadvisor.

  1. Hoi Joëlle, hahaha je hebt helemaal gelijk! Hier werd ook het eten van je bord gestolen als je even niet oplette. Super leuk dat jullie ook naar Bako gaan. Wat gek dat de lodge er niet bij staat. Ik begon te twijfelen en ben zelf gaan googlen maar ik zie dat t/m type 6 de oude hutjes zijn. Dus ik denk dat het er inderdaad iets mee te maken heeft dat deze nog niet online te boeken zijn. Ik zou in dat geval een ander hutje boeken en dan als je in Maleisië bent even vanuit een hotel bellen en vragen of ze je reservering willen aanpassen naar een van de nieuwe lodges. Dat zou geen probleem moeten zijn :). In ieder geval alvast heel veel plezier gewenst!

 6. Wow, wat een prachtig park, echt iets voor mij! Die neusaap wil ik ook weleens van dichtbij bekijken, die vind ik zo geinig en dat kleine aapje op de grond lief! Ik ga hem zeker onthouden als we naar Maleisië gaan en lodge 8 it is 🙂 !

 7. Ohooo, wat jammer zeg van die regen. Ik kan me voorstellen dat er zoveel moois te zien is met die plaatjes van die leuke apen. Gelukkig hebben jullie toch de eerste dag er nog wat van kunnen zien en een indruk gekregen. Nog een keer terug dus!!

 8. Wat ben je dicht bij de neusapen kunnen komen!

  Ik heb Bako bezocht als dagtrip vanuit Kuching. Helaas heb ik de neusapen alleen van een grote afstand gezien. Een paar weken later zag ik ze wel in de Zoo van Singapore van dichtbij 😉

  1. Hihi, gezien is gezien, toch? Ik had wel een zoomlens op mijn camera hoor, maar als nog stond ik op slechts een paar meter afstand. Ik vond het ook echt heel bijzonder om ze van zo dichtbij te kunnen zien.

 9. Wat prachtig zeg! Jammer dat jullie door de regen die trekking niet meer hebben kunnen doen. Ik ben toen niet naar Borneo geweest, dus helaas dit park gemist. Een reden om nog eens terug te gaan dus 🙂

 10. Wat jammer dat je niet meer van Bako hebt kunnen zien. Maar volgens mij was het ook zo al de moeite waard! Bako is inderdaad een bijzonder mooi park. Heb tijdens mij studie een tijdje in de buurt van Kuching gewoon en ben er een paar keer geweest. Leuk om je verhaal te lezen en de foto’s te zien; er is op het eerste gezicht niet veel veranderd…

  1. Wow, wat lijkt het me gaaf om een tijdje op Borneo te wonen! Tof zeg! Ik denk dat een park als Bako ook niet zo gek veel veranderd. Er waren 3 nieuwe lodges, maar verder zag het er uit alsof het er al decennia lang zo bij staat ;).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven