Noedelsoep

Eten in Maleisië: mijn favoriete gerechten

Home / Maleisië / Eten in Maleisië: mijn favoriete gerechten

De Maleisische keuken is een mengelmoes van gerechten uit de omringende landen. Indonesisch, Thais, Chinees, Taiwanees, je vindt het hier allemaal in één of andere, vaak aangepaste vorm terug. De keuze aan gerechten is werkelijk eindeloos, dus dit lijstje is slechts een topje van de ijsberg.  Eten in Maleisië is echt een feestje en ik vertel je dan ook graag over mijn favoriete gerechten. 

Char Kway Teow

Met stip op nummer 1 bevindt zicht Char Kway (of Kuay) Teow, een gerecht gebasseerd op dikke rijstnoedels. De eerste keer dat ik dit proefde was ik verkocht: super vol van smaak en anders dan alle andere gerechten die ik tot dan toe op had. De noedels worden boven een houtskoolvuur gebakken, waardoor ze een unieke rooksmaak krijgen. Char Kway Teow bestaat verder uit garnalen, taugé, ei en chilipepers. De lekkerste variant hiervan at ik bij een kraampje in foodhal CF in George Town.

Char Kway Teow Kraam

Char Kway Teow bij een straatstalletje in Georgetown.

Curry Laksa

Curry Laksa is het enige Maleisische gerecht wat ik nog regelmatig thuis maak. Deze curry bestaat uit een pittige rode pasta, kokosmelk, visballetjes of garnalen, ei en luchtige tofu. Vaak wordt deze afgemaakt met een handje taugé en wat verse koriander. Laksa is heerlijk vullend en lekker pittig en ik moet zeggen dat ik het thuis vooral graag in de winter eet als variant op een winterse soep.

Curry Laksa

Nasi Lemak

Waarschijnlijk is Nasi Lemak het bekendste gerecht uit Maleisië. Dit rijstgerecht wordt vaak als ontbijt gegeten, maar kan ook prima tussendoor of als diner. Witte rijst wordt gekookt in kokosmelk, waardoor het een super romige smaak krijgt. Deze wordt vervolgens geserveerd met een pittige sambal, gedroogde anchovisjes, komkommer, geroosterde pinda’s en een gekookt ei. Het klinkt misschien niet heel spectaculair, maar geloof me, van al het eten in Maleisië moet je Nasi Lemak zeker geproefd hebben.

Kolo Mee

Op Borneo, in de provincie Sarawak, is Kolo Mee één van de meest gegeten gerechten. Op het vasteland van Maleisië heb ik het nergens op het menu zien staan, wat ook niet zo vreemd is. Het hoofdingrediënt van Kolo Mee is namelijk varkensvlees. Aangezien de overgrote meerderheid van de bevolking op het vaste land moslim is, is het logisch dat dit gerecht hier weinig geserveerd wordt. Kolo Mee bestaat uit dunne noedels met varkensgehakt in barbecuesaus. Daarnaast zitten er meestal stukjes varkensvlees in die door suiker van de saus gecarameliseerd zijn. Heel simpel, maar zelfs iemand die niet van varkensvlees houdt (zoals ik) zal hier van genieten.

Kolo Mee

Roti Canai

Eén van de verrassingen tijdens mijn reis door Maleisië was het feit dat er zo veel roti op de menukaarten te vinden was. Uiteraard is dit niet zonder reden: de derde grootste bevolkingsgroep hier is van Indiase afkomst. Roti Canai bestaat uit een typisch Indiaas platbrood, veelal geserveerd met een dhallcurry. Naast deze traditionele versie vind je talloze variaties van dit gerecht. Zo at ik Roti Canai met banaan. Daarnaast wordt dit pannenkoek-achtige brood ook wel geserveerd met Nutella, ei, pittige curry of zelfs pindakaas.

Noedelsoep

Noedelsoep is natuurlijk niet per se een Maleisisch gerecht, maar aangezien dit werkelijk overal verkocht wordt, is dit wel een vermelding waard. Ik heb bijna dagelijks van een noedelsoep genoten  en het water loopt me al weer in de mond bij de gedachte alleen al. Er zijn talloze variaties te vinden en ik raad je dan ook aan om er lekker veel te proberen. Mijn favoriet waren die met rundvlees en de vegetarische variant.

Noedelsoep

Pau

We kennen allemaal de diepvries baopao’s uit de supermarkt. Deze mogen nog niet eens in de schaduw staan van de verse Pau’s die in Maleisië verkocht worden! Dit van origine Chinese hapje wordt overal in Maleisië verkocht en ik snap wel waarom: de mogelijkheden zijn eindeloos! Van barbecue chicken tot rode bonen en van chocolade tot rund, werkelijk alle smaken heb ik voorbij zien komen. De kleuren bovenop de pau geven aan welke vulling erin zit. Handig!

Pau

Eten in Maleisië is een feest. Er zijn weinig landen waar ik zo gevarieerd en lekker gegeten heb als hier. Wat is jouw favoriete Aziatische gerecht?

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

1 reactie op “Eten in Maleisië: mijn favoriete gerechten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven