Oran-oetang in Semmengoh op Borneo

Orang-Oetans zien in Maleisië? Bezoek Semenggoh Forestry

Home / Maleisië / Orang-Oetans zien in Maleisië? Bezoek Semenggoh Forestry

Op Maleisisch Borneo heb je meer dan genoeg kansen om bijzondere dieren in het wild te spotten. Wist je dat er in dit deel van Maleisië nog orang-oetans leven? De grootste kans op het zien van deze dieren heb je in Semenggoh Forestry. Ik bezocht dit park vanuit Kuching en zag verschillende apren van heel dichtbij. Wil jij ook orang-oetans in Maleisië in het wild zien? Dan raad ik je zeker een bezoek aan Semenggoh Forestry National Park aan. Hoe je er komt en wat je kunt verwachten vertel ik je hier.  

De orang-oetans van Semenggoh Forestry

Semenggoh is van origine een wildlife center waar verwaarloosde of gewonde dieren opgevangen werden. Ook dieren waarvan de ouders ten prooi gevallen waren aan stropers of die als illegale huisdieren gehouden werden, vonden hier een opvang. De dieren werden verzorgd en later opnieuw uitgezet in de natuur rondom het national park. Echter bleek het programma iets te goed te gaan en werd de jungle op dit stukje Maleisië te vol voor nog meer orang-oetans. Hierop is besloten om het rehabilitatie center te verplaatsen. Gelukkig besefte de overheid dat Semenggoh nog steeds van onschatbare waarde is en dus is het nu een national park in plaats van een opvang. In de jungle van Semenggoh leven zo’n dertig gerehabiliteerde orang-oetans die na hun opvang weer vrij gelaten zijn. Een aantal van hen hebben ondertussen baby’s gekregen, waardoor de populatie nog steeds groeit.

Vanuit Kuching naar Semenggoh

Vanuit Kuching kun je gemakkelijk zelfstandig met de bus naar Semenggoh. Uiteraard zijn er tal van organisaties die tours aanbieden en als je het prettig vindt dat alles voor je geregeld wordt, is dit zeker een goede optie. Toch zou ik je aanraden om gewoon op eigen gelegenheid te gaan vanwege twee redenen. Ten eerste spaart dit je geld uit. Een buskaartje kost niet meer dan één euro en en de entree tot het park is 60 cent. Voor een tour betaal je al snel zo’n 12 tot 15 euro. Daarnaast ben je eerder als je zelf met de bus gaat, waardoor je de grote, georganiseerde groepen voor bent.

Pad door Semmengoh

Orang-oetans spotten

Er zijn twee voermomenten in Semenggoh. De eerste is om 9 uur ’s ochtends en hierbij heb je de meeste kans om orang-oetans te spotten. Om op tijd te zijn, moet je bus 6 in Kuching pakken. Deze vertrekt om 7 uur bij de moskee met de gouden koepel. Let op: je moet echt deze bus hebben om op tijd bij de orang-oetans te zijn. Als je een bus later pakt, red je het niet. De busrit duurt ongeveer een uur en rond 8 uur stonden we netjes voor de entree van Semenggoh Forestry. Nu lijkt het alsof je een uur te vroeg bent, maar dat is niet zo. Het orang-oetans deel is helemaal achteraan in het park en dit is nog een dik half uur stevig doorlopen.

Rond half 9 arriveerden we samen met een stuk of 5 andere buspassagiers bij de orang-oetans opvang. Er was verder nog niemand, waardoor we mooi de tijd hadden om wat uitleg te krijgen van één van de verzorgers. Hij gaf aan dat de orang-oetans zich al 2 dagen niet hadden laten zien, omdat het op dat moment fruitseizoen was. Hierdoor hadden ze de extra voeding die de verzorgers neerlegden helemaal niet nodig. Daarnaast vertelde hij dat het bijna altijd dezelfde oeran-oetangs waren die zich lieten zien. Bij het center hangt een lijst waarop je kunt zien welke apen graag van het extra neergelegde fruit snoepen. Twee oeran-oetangs spanden de kroon met zo’n 40 bezoekjes, terwijl de rest zich hooguit 2 of 3 keer had laten zien de afgelopen periode. Terwijl deze man vertelde, hoorden we een typisch geluid ergens in de bomen. De takken ritselden en voordat we het ons goed en wel beseften, liet de eerste orang-oetan zich zien. Omdat er verder nog helemaal niemand was, hadden we volop de kans om prachtige foto’s te maken en te genieten van dit bijzonder mooie dier. Al snel volgde een tweede orang-oetan en de verzorger gaf aan dat dit een oma en haar kleinzoon waren.

Oran-oetang in Semmengoh op BorneoOran-oetang in Semmengoh op BorneoOran-oetang in Semmengoh op Borneo

Ademloos heb ik gekeken naar deze geweldig mooie dieren. Via touwen bewogen ze zich door de jungle en soms kwamen ze enorm dichtbij. De verzorger waarschuwde iedereen dat we niet te dichtbij mochten komen omdat dit gevaarlijk is. Ik denk dat we zo’n 15 minuten hebben kunnen genieten van dit mooie schouwspel waarbij de dieren zich constant naast en boven ons hoofd verplaatsten. Daarna zochten ze het met een tros bananen en wat kokosnoten hogerop, op één van de plateaus dieper in de jungle. Op dat moment arriveerden alle tourgroepen en werd het dringen geblazen. Voor ons was dit een teken om er vandoor te gaan.

Oeran-oetang in de bomen

Er zijn geen garanties om orang-oetans te zien, want deze dieren leven gewoon in het wild en komen en gaan wanneer ze willen. Juist daarom ben ik zo dankbaar dat we dit hebben mogen zien en nog wel op zo’n rustig moment. Semenggoh Forestry is echt prachtig en ik denk niet dat je veel betere kansen hebt om deze dieren in het wild en van zo dichtbij te zien. Orang-oetans spotten in Maleisië is echt een aanrader wanneer je Borneo bezoekt.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

13 reacties op “Orang-Oetans zien in Maleisië? Bezoek Semenggoh Forestry”

 1. Bedankt voor je reactie! In principe hebben we 3-4 weken gereserveerd voor een reis. Maleisië is onderdeel van die reis, maar we wilen dit combineren met een Thailand of Vietnam. Daardoor dachten we aan een verdeling van 1,5e week Maleisië en 2,5e week een ander land. Zijn Borneo en Kuching, naast het spotten van Orang-Oetans, het bezoeken waard of is het puur de jungle wat interessant is? Wij zijn een beetje bang dat we heel veel dagen kwijt zijn aan de randzaken om de Orang-Oetans te zien. Dagen die we wellicht beter in zouden kunnen zetten voor bijvoorbeeld een city trip in Bangkok of Ho Chi Minh. Wat is jouw ervaring hiermee?

  1. Hi Bas, persoonlijk vind ik 1,5 week voor Maleisië en 2,5 week in een ander land wat zonde. De landen die je noemt hebben allemaal zo veel moois te bieden. Ik was zelf 5 weken in Maleisië in zowel Thailand als Vietnam allebei 4 weken en toen was ik eigenlijk nog lang niet uitgekeken. Dus als ik je een advies mag geven, is het om één land te bezoeken. Op Borneo is het inderdaad voornamelijk de jungle die interessant is. Als je dat niet zo trekt, zou ik niet alleen voor de orang-oetans die kant op gaan. Het kost inderdaad best wel wat tijd om er te komen en in een ochtend heb je het wel weer gezien. Er is trouwens ook een kans dat de apen zich niet tonen, dus dat zou helemaal jammer zijn.

 2. Ik kom 7 jaar later dit topic tegen haha, maar ook ik heb vragen over Maleisië. Ik ga samen met mijn vriendin naar Maleisië, 1,5 week. We willen graag Kuala Lumpur en Pankor Island bezoeken. Maar we zouden ook graag orang oetans in het wild willen zien. Heb jij nog tips wat we kunnen combineren?

  1. Hi Bas, op het vasteland van Maleisië leven voor zo ver ik weet helaas geen Orang-Oetans meer in het wild. Daarvoor moet je de oversteek naar Borneo maken. Je zou wel vanaf Kuala Lumpur op en neer kunnen vliegen naar Kuching. Daar ligt Semenggoh dichtbij. Echter denk ik dat als je 1,5 week gaat, het zonde van je tijd is om naar Borneo te vliegen. Je bent toch al snel een halve dag of meer kwijt. Dus mijn advies zou zijn om dit te bewaren voor een volgende reis. Alvast heel veel plezier in Maleisië gewenst!

 3. Oh, ik wil zeker naar Semenggoh tijdens onze reis (nog twee maanden)! Lijkt me fantastisch om ze zo in het wild te kunnen zien. Echt super handig trouwens hoe je van alles post over plaatsen die we op onze route hebben staan :).

 4. Lijkt me heel indrukwekkend om deze dieren in het wild te kunnen spotten! Ik ben wel in Maleisië geweest, maar heb toen Borneo overgeslagen. Nog iets om te doen dus.

 5. Mooi! Mijn eerst ontmoeting met orang-iemand in het ‘wild’ wat ook bij Semonggoh.

  Later heb ik ze gezien op Sumatra bij Ketambe en Bukit Lawang. Vooral die eerste plek was geweldig, dat was niet bij een voederplatforms maar écht in het wild.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven