Macocha Kloof

Punkva Grotten in Tsjechië: een sprookje onder de grond

Home / Tsjechië / Punkva Grotten in Tsjechië: een sprookje onder de grond

De Punkva Grotten in Tsjechië zijn adembenemend mooi en zonder twijfel is dit één van de mooiste natuurfenomenen in het land. Eerst wandel je door gangen en over trappen langs de mooiste grotten vol druipstenen om vervolgens in een bootje te stappen en de Punkva Grotten vanaf het water te ontdekken. Een uniek stukje natuur in Tsjechië wat je eigenlijk niet mag missen. 

Waar liggen de Punkva Grotten?

Ga je op stedentrip naar Brno, dan kun je dit heel goed combineren met een dagtrip naar de Punkva Grotten. Deze liggen namelijk zo’n 45 minuten rijden ten noorden van de tweede stad van Tsjechië in de regio Moravië. Moravië is echt een onontdekt deel van Tsjechië en je gaat hier dan ook vrijwel geen buitenlandse toeristen tegenkomen. Vanaf Praag zijn de Punkva Grotten zo’n 3 uur rijden. 

Hoe kom je bij de Punkva Grotten?

Naar de Punkva Grotten met de auto

De Punkva Grotten zijn met een huurauto gemakkelijk te bereiken, zeker als je vanuit Brno komt. Je kunt met je auto niet tot bij de grotten komen. In plaats daarvan navigeer je naar Central Information Service Rock Mill, of Ústřední informační služba Skalní Mlýn in het Tsjechisch. Hier vind je twee grote parkeerplaatsen waar je tegen betaling van omgerekend €2 je auto de hele dag mag wegzetten.

Naar de Punkva Grotten met het openbaar vervoer

Met het openbaar vervoer kun je vanaf Brno ook bij de grotten komen, maar dit is wel wat meer gedoe. Je pakt vanaf Brno de trein naar het plaatsje Blansko. In Blansko pak je vervolgens bus 226 naar Skalni Mlyn. Je betaalt omgerekend €1,20 voor een retourtje.

Naar de Punkva Grotten vanaf het bezoekerscentrum

Vanaf het bezoekerscentrum is het nog zo’n 2,5 kilometer naar de ingang van de grotten. Je kunt er lopend naartoe of je kunt met een treintje naar boven. Tickets voor het treintje koop je bij het bezoekcentrum (Central Information Service Rock Mill). Voor een retourtje betaal je 120 Tsjechische Kroon (€4,70, zomer 2021). Wil je na je bezoek aan de Punkva Grotten ook nog met de kabelbaan naar boven? Kies dan voor een combi-ticket voor 200 Tsjechische Kroon (€7,90).

Treintje naar de Punkva Grotten

Tickets voor de Punkva Grotten

Tickets voor de Punkva Grotten koop je bij het bezoekerscentrum. Je koopt altijd een kaartje voor minstens 40 minuten voor aanvang van je tour, omdat je tijd nodig hebt om bij de grotten te komen. In juli en augustus kunnen de tours snel vol zitten en dan is het slim om alvast tickets te reserveren. Dit doe je door een mailtje te sturen naar info@caves.cz met de datum, het aantal personen en het tijdstip waarop je de grotten wilt bezoeken. Houd er dus wel rekening mee dat je in dat geval 40 minuten voor dat tijdstip aanwezig moet zijn om je tickets op te halen.

De entreeprijs voor de Punkva Grotten bedraag 250 Tsjechische Kroon, wat neerkomt op €10.

Tour met gids door de Punkva Grotten

Je mag de Punkva Grotten alleen met een gids bezoeken. Houd er rekening mee dat er op dit moment (zomer 2021) nog geen tours in het Engels aangeboden worden. In dit deel van Tsjechië zijn meer dan 80% van de toeristen lokaal, waardoor er nog weinig noodzaak is om de tour ook in het Engels te doen. Ik zou me hier absoluut niet door laten tegenhouden, want de grotten zijn mooi genoeg, ook zonder dat je de uitleg begrijpt. Het is denk ik alleen wel goed om te weten wat je kunt verwachten.

Voor aanvang van de tour meld je je bij de balie met je entreebewijs en vervolgens wacht je tot de gids iedereen naar binnen laat. Gezamenlijk loop je de grotten in. Tijdens mijn bezoek aan de Punkva Grotten was het buiten +20 graden. Ik had er even niet bij stilgestaan dat het binnen natuurlijk veel kouder zou zijn en dus stond ik daar op mijn sandalen en in een zomerjurkje in een temperatuur van 7 graden. Zorg dus dat je ook op zomerse dagen warme kleding meeneemt, zodat je niet net als ik rillend van de kou de tour doet.

Punkva GrottenPunkva Grotten

Ondergrondse sprookjeswereld

Tijdens de tour loop je via gangen en trappen door een aantal ‘kamers’, ruimtes vol indrukwekkende druipstenen. Het is werkelijk een sprookjeswereld waar je niet uitgekeken raakt. Zó mooi om te zien! De gids vertelt best veel en dan is het toch wel jammer dat je er niets van kan verstaan. Gelukkig is er genoeg moois te zien om je tijdens het verhaal toch te vermaken.

Na een heel stuk door de grotten gelopen te hebben, kom je uit op de bodem van de Macocha-kloof. Dit is met een diepte van 138 meter de diepste kloof van Centraal-Europa. Nadat je de kloof inloopt begint er klassieke muziek te spelen. Een kippenvelmomentje hoor!

Punkva GrottenMacocha Kloof Macocha Kloof Macocha Kloof

Boottocht door de Punkva Grotten

Aan de andere kant van de Macocha-kloof ga je opnieuw de grot in om in een bootje te stappen. Als we arriveren is deze er nog niet, maar na een paar minuten wachten doemt er een boot op uit de duisternis. Nadat we allemaal zijn gaan zitten varen we de grot in. Via smalle waterwegen varen we in stilte door de tunnels. Ik kijk mijn ogen uit en vind het echt een onwerkelijke ervaring. Daarnaast ben ik enorm onder de indruk van de vaardigheden van de schipper: soms is de doorgang heel smal en ook daar vaart hij ons met het grootste gemak doorheen. Heel af en toe schijnt hij met groot licht bij, maar meestal heeft hij genoeg aan de sfeerverlichting die door de hele grot hangt.

Na de boottocht zijn we aan het einde van de tour gekomen en we stappen weer in het zonlicht recht naast de plek waar we de tour zijn begonnen. In totaal ben je ongeveer een uur onder de grond en met mijn blote benen en voeten ben ik ondertussen aardig verkleumd. Gelukkig zit er tegenover de ingang een cafeetje met terras in de zon en al snel voel ik mijn ledenmaten weer.

Boot door de Punkva GrottenPunkva

Met een kajak door de Punkva Grotten?

Heb je het 21e seizoen van Wie is de Mol gezien? Dan zag je de deelnemers met een kajak door de Punkva Grotten gaan tijdens een proef. Helaas is dit voor gewone bezoekers niet mogelijk. Het is te gevaarlijk om zelfstandig door de grotten te kajakken, aangezien het hartstikke donker is en er meerdere waterwegen zijn.

Met de kabelbaan naar de Macocha-kloof

Je kunt na je bezoek de kabelbaan naar boven pakken om de Macocha-kloof, waar je zojuist op de bodem gestaan hebt, van bovenaf te bewonderen. Zeker als je rond de middag bij de Punkva grotten bent, zou ik je dat zeker aanraden. Boven zit namelijk ook een restaurant met fijn terras waar je typische Tsjechische gerechten kunt eten. Leuk om meteen even te lunchen!

Mococha KloofMacocha Kloof Macocha Kloof Macocha Kloof

Had je beneden bij het bezoekerscentrum nog geen tickets voor de kabelbaan gekocht dan is dat geen probleem. Je kunt deze ook ter plekke nog aanschaffen. Het is wel voordeliger om een combi-ticket voor de trein en de kabelbaan te kopen, dus wat dat betreft raad ik je wel aan om ze beneden meteen te kopen.

Tip: koop alleen een enkeltje als je zin hebt om te wandelen. De weg naar beneden tot de parkeerplaats is in totaal zo’n 5 kilometer en voert je door prachtige bossen.

Meer tips voor Moravië

De Punkva grotten zijn als een sprookje zo mooi. Vooral de boottocht over het water maken dit een unieke belevenis die je niet wilt missen als je de regio Moravië in Tsjechië bezoekt. Wil je meer weten over Moravië? Check dan zeker mijn artikel vol tips voor deze regio. Daarnaast kan ik je absoluut aanraden om, als je van wijn houdt, in september gedurende de wijnfeesten naar Moravië te gaan. Ook daarover schreef ik een uitgebreid artikel.

MoraviëWitte Karpaten

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven