Stedentrip Brno

Wat te doen in Brno: alle tips voor je stedentrip

Home / Tsjechië / Brno / Wat te doen in Brno: alle tips voor je stedentrip

Brno is de tweede stad van Tsjechië en ik denk dat ‘het kleine zusje van Praag’ wel een passende omschrijving is. Brno is een jonge stad vol leven en hippe hotspots. Dat is niet zo vreemd, aangezien er bijna 100.000 studenten wonen. Het leuke is dat dit echt voor een heel diverse stad zorgt. Aan de ene kant zijn er meer dan genoeg ‘oude’ bezienswaardigheden te bewonderen, terwijl je aan de andere kant ook genoeg nieuwe hotspots kunt bezoeken. Zo is uitgaan in Brno ook echt een belevenis. Bekijk al mijn tips voor wat te doen in Brno!

Wat te doen in Brno – van cocktails tot kerken

Ik zei het al even: Brno heeft echt voor ieder wat wils. Er is meer dan genoeg te zien en te doen in Brno om je een lang weekend te vermaken. Zelf zou ik gemakkelijk een week in deze stad zou kunnen blijven, puur om alle hotspots en leuke horecazaken te bezoeken. Gelukkig kun je de belangrijkste bezienswaardigheden gemakkelijk in één dag of twee zien en met onderstaande tips kom je een heel eind.

De Cabbage Market (Zelný trh)

Het bekendste plein van Brno is de Cabbage Market. Al sinds de dertiende eeuw vindt op de Cabbage Market elke dag een groentemarkt plaats. Hiermee is het één van de oudste dagelijkse markten van Europa. Ons hotel lag pal aan het marktplein en het was zo gezellig om elke ochtend even langs de kramen te wandelen en te zien welke producten in het seizoen zijn. Tijdens ons bezoek midden september barstte de kramen van de pruimen. Op de Cabbage Market staan een aantal bistrosetjes en strandstoelen. Je mag hier gewoon gaan zitten, of je nu wel of niet wat te eten of drinken koopt. Tip: proef het ijs van Božský Kopeček, een ijstruck op de Cabbage Market. Zó lekker!

Cabbage Market in Brno Cabbage Market in Brno

Het labyrint onder de Cabbage Market

Onder de Cabbage Market ligt een heel gangenstelsel waar men in lang vervlogen tijden hun verse producten opsloeg. Door groente, fruit en ander vers eten onder de grond te bewaren bleef het door de kou langer houdbaar. Het labyrint onder de markt is te bezoeken en ik vond het tof om te zien hoe slim ze eeuwen geleden met eten omgingen. De tour door het labyrint wordt helaas alleen in het Tsjechisch gegeven. Gelukkig hebben ze wel een Engelstalige audiotour, waardoor je het verhaal toch goed kunt volgen. Kijk hier voor meer informatie en het reserveren van een ticket.

Labyrint Brno
Labyrint Brno
Labyrint Brno

Kasteel Špilberk

Tijdens een stedentrip in Brno kun je kasteel Špilberk niet missen. Gelegen op een heuvel waakt het kasteel over de stad. Toen in de zeventiende eeuw de Zweden via Brno naar Wenen wilden trekken om de stad in te nemen, stuitten ze op hevig verzet in Brno. De Zweden waren in de veronderstelling deze bescheiden Tsjechische stad gemakkelijk in te kunnen nemen. Dit viel echter vies tegen. Kasteel Špilberk bleek een extreem goede verdedigingslinie te vormen waar ze niet doorheen kwamen. Uiteindelijk werd er na maanden strijd een ultimatum gesteld door de Zweedse overheid aan het Zweedse leger: als ze Brno niet voor 12.00u de volgende dag ingenomen hadden, moesten ze de aftocht blazen. De Tsjechen verzetten hierop alle klokken naar 12.00u en zo keerden de Zweden te vroeg huiswaarts. Aldus de legende.

Of dit verhaal waar is of niet, vermakelijk is het zeker. Op dit moment is het kasteel vooral mooi om doorheen te wandelen. Ook als je niet naar binnen gaat, raad ik je aan om naar boven te lopen. Vanuit het omliggende park en de kasteelgronden heb je een mooi uitzicht over Brno.

Kasteel Brno Kasteel Brno

Vrijheidsplein en de Astronomische klok

Het Vrijheidsplein is het grootste plein van Brno en vooral de gebouwen langs het plein zijn mooi om te zien. Het plein zelf is niet bijster bijzonder al hangt er wel een gezellige sfeer. Zeker als je wat verder doorloopt kom je echt in het gebied waar het uitgaan in Brno plaatsvindt. Op het Vrijheidsplein staat de Astronomische klok, een zwarte monoliet met vier gaten erin. Elke dag om 11 uur komt er uit één van deze vier gaten een glazen bal gerold. Als je deze vangt, mag je hem houden. Een poging wagen tot het vangen van een knikker is iets wat je zeker moet doen in Brno. Dit is natuurlijk een leuk souvenir als aandenken aan je stedentrip naar Brno.

Vrijheidsplein in Brno Astronomische Klok in Brno Vrijheidsplein in Brno

Ossuarium

Net achter het Vrijheidsplein ligt de ingang naar het ondergrondse ossuarium. Deze plek werd tijdens wegwerkzaamheden in 2011 ontdekt. In de ruimtes onder de kerk van St. James lagen de botten van maar liefst 50.000 mensen opgeslagen. In de dertiende eeuw was er slechts één kerkhof binnen de stadsmuren van Brno en deze raakte al snel vol. De oplossing hiervoor was om de graven zo’n 10 jaar later te openen en de botten eruit te halen. Op deze manier kon een graf onbeperkt hergebruikt worden. Je raadt het al, de botten kwamen in het ossuarium terecht. Toen het ossuarium ontdekt werd, lagen deze in enorme stapels in verschillende kamers en bleek men gestuit te zijn op het op één na grootste knekelhuis van Europa. Nu zijn de botten van zo’n 2.500 mensen opgesteld voor bezichtiging. Een indrukwekkende bezienswaardigheid waar je echt even stil van wordt. Kijk hier voor de openingstijden en tickets.

Ossuarium in Brno Ossuarium in Brno

Kathedraal van St. Petrus en Paulus

De kathedraal van St. Petrus en Paulus is een imposant bouwwerk wat je letterlijk niet over het hoofd kunt zien als je Brno bezoekt.  Hij steekt met kop en schouders boven alle andere bouwwerken in de binnenstad uit en dat is vooral vanaf een afstandje goed te zien. Door de jaren heen is de grond rondom de kerk volgebouwd, waardoor je van dichtbij totaal geen zicht hebt op de werkelijke grootte. Vergis je trouwens niet: in de volksmond wordt deze kathedraal ook wel de Petrovkerk genoemd, omdat deze op de Petrov Heuvel ligt.

Kathedraal van St. Petrus en Paulus Kathedraal van St. Petrus en Paulus

Uitzicht vanaf het oude stadhuis

Voor één van de mooiste uitzichten over Brno ga je naar het oude stadhuis. De klim naar boven is met 63 meter prima te doen. Als je het leuk vindt, kun je tijdens het klimmen ook nog wat informatie over de geschiedenis van het gebouw lezen. Je betaalt 75 Tsjechische Kronen (€3) om de toren te mogen beklimmen. Eenmaal boven kun je helemaal rondlopen en de stad van alle kanten bewonderen. Kijk hier voor de openingstijden. Deze verschillen namelijk per seizoen.

Stedentrip Brno Stedentrip Brno

De Draak van Brno

Ik deed een stadwandeling met gids door Brno en ik ontdekte al snel dat dit een stad vol sages, mythes en grappige verhalen is. De gids had zo veel leuke anekdotes te vertellen, daar zou ik zo een heel artikel mee kunnen vullen.

Eén van de verhalen die ik heel vermakelijk vond was die over de Draak van Brno. Als je de klim naar boven in het oude stadhuis gemaakt hebt, kom je ongetwijfeld langs de Draak van Brno. Deze hangt namelijk in doorgang naar het gebouw. Eeuwen geleden werd de stad Brno geteisterd door een ‘draak’. Een mythisch wezen dat mensen en dieren aanviel. Om de draak te doden werd er een dierenhuid gevuld met giftige kalk. De draak at deze vervolgens op en legde het loodje. Omdat de mensen toentertijd totaal onbekend waren met exotische dieren, blijkt nu dat de ‘draak’ een krokodil is. Hoe de krokodil in Brno terecht kwam is onbekend en of dit verhaal helemaal waar is, is ook maar de vraag. Vermakelijk is het echter wel en als je nu dus langs het stadhuis wandelt, snap je waarom er een krokodil aan het plafond hangt.

Ik kan het iedereen die geïnteresseerd is in dit soort verhalen van harte aanbevelen om een stadswandeling met gids te maken. 

De Draak van Brno

Eten en drinken in Brno

Ik zei het al in de inleiding: in Brno kun je echt goed eten en drinken. Toegegeven, in het centrum vind je weinig typische Tsjechische zaken. Persoonlijk vond ik dat niet erg, aangezien ik geen vlees eet en daardoor normaal gesproken amper wat te kiezen heb. In Brno echter, vind je zelfs complete vegan restaurants. Daarnaast barst het er van de Vietnamese zaakjes, iets waar ik ook heel blij van wordt. Zelf at ik bij Cà Phê Cổ en ik waande me echt weer even in Vietnam.

Eten in Brno

Cocktails drinken in Brno

Ben je gek op cocktails? Zorg er dan voor dat je volgende stedentrip naar Brno gaat. In de binnenstad zitten meerdere super toffe cocktailbars. Sterker nog, één van de gaafste cocktailbars waar ik ooit geweest ben zit in Brno! Super Panda Circus is bizar, over de top en vol verrassingen. Hier een avondje cocktails drinken is echt iets wat je moet doen in Brno. 

Super Panda Circus

Uniek verblijf in het Anybody Hotel

Het is misschien wat gek om te zeggen, maar als je me vraagt wat te doen in Brno, dan zeg ik dat je minstens één nachtje moet verblijven in het Anybody Hotel. Dit hotel is een bezienswaardigheid op zich en als je het 21e seizoen van Wie is de Mol gekeken hebt, wat zich afspeelde in Tsjechië, dan heb je dit hotel ook voorbij zien komen. Eén van de proeven vond hier namelijk plaats.

Zelf sliep ik twee nachten in het Anybody Hotel. De eerste nacht bracht ik door in de Romeinse kamer en de tweede nacht in de Fotografie kamer. De eerste keer dat je de kamer binnenkomt weet je niet wat je ziet. In de Romeinse kamer stap je een bar binnen en start een voice over een verhaal. 

In de Fotografie kamer zie je als eerste een rek vol extravagante kleding en aan de muur twee naaktfoto’s. In totaal zijn er tien kamers met elk een eigen thema. De rode draad is dat je in elke kamer uitgedaagd wordt om spelletjes te spelen en het gesprek met elkaar aan te gaan. Ik zal er niet te veel over uitweiden, want het is zonde als het verrassingselement weg is, maar wil je op een unieke plek verblijven, of graag zien waar Wie is de Mol werd opgenomen, dan is het Anybody Hotel hét hotel voor jou. Boek een kamer in het Anybody Hotel.

Anybody Hotel in Brno Anybody Hotel in Brno

Tips voor de omgeving van Brno

Heb je een paar dagen te besteden in Brno dan is het zeker een tip om ook de omgeving te ontdekken. In de omgeving van Brno vind je namelijk op slechts 45 minuten rijden één van de mooiste plekken van heel Tsjechië. Er worden op dit moment nog niet veel dagtours aangeboden van Brno naar bezienswaardigheden in de omgeving. Daarom is het het handigst om zelf met de auto op pad te gaan. Daarnaast heb je zo natuurlijk ook alle vrijheid om zelf te kiezen waar je wilt stoppen. Ik boek mijn huurauto’s altijd via Sunny Cars omdat je via hen altijd 100% all-in verzekerd bent.

Punkva Grotten

De Punkva Grotten zijn zonder twijfel één van de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden van Tsjechië. Ook deze plek zal fans van Wie is de Mol bekend voorkomen: in de grotten moesten de deelnemers ook een proef doen.

Een tour door de Punkva Grotten duurt ongeveer een uur en in die tijd loop je door prachtige druipsteengrotten én maak je een ondergrondse boottocht. Vooral dat laatste vond ik spectaculair. Je stapt in een bootje en de schipper voert je in het halfdonker door een grottenstelsel onder de rotsen. Een unieke ervaring die ik niet snel zal vergeten. Heb je genoeg tijd in Brno, dan raad ik je zeker aan om een dagtrip naar de Punkva Grotten te maken.

Punkva Grotten Punkva Grotten

Moravisch Karst

Het Moravisch Karst is een karstgebied waar ook de Punkva Grotten in liggen. In het gehele gebied vind je zo’n 1100 grotten en talloze indrukwekkende kloven.  Eén van de mooiste is de Maccochakloof. De bodem van deze kloof bezoek je tijdens de tour door de Punkva Grotten. Wil je hem van boven zien? Dan kun je na de tour een kabelbaan pakken en de kloof vanaf de top bewonderen. In het gebied zijn nog een aantal andere grotten te bezoeken. Zo is ook de Kateřinská Jeskyně grot prachtig.

Maccochakloof

Oost- en Zuid-Moravië

Brno ligt in de regio Moravië en vanuit hier kun je heel gemakkelijk de rest van de streek ontdekken. Moravië staat bekend als de wijnregio van Tsjechië, maar daarnaast heeft de regio nog veel meer te bieden. 

accommodatie Moravië Jáňův dvůr

Wijnregio Pálava

Een andere tip voor de omgeving van Brno is wijnregio Pálava. Ook deze ligt op slechts 45 minuten rijden en je waant je direct in een andere wereld. De glooiende heuvels zijn volledig in beslag genomen door wijngaarden en in de kleine dorpen is het stadse Brno ver weg. Er wordt voornamelijk Pálava-wijn en Riesling geproduceerd. Als het in je planning past, is het leuk om een nachtje in de regio te verblijven, zodat je de wijn ook echt kunt proeven. Het is een aanrader om voor een accommodatie in het middeleeuwse Mikulov te kiezen. Het centrum van Mikulov is werkelijk prachtig en het barst er van de wijnbars. Bekijk hier de fijnste hotels in Mikulov.

Palava Wijnregio

Een stedentrip naar Brno is echt ontzettend leuk en veelzijdig. Heb je meer tijd, plan dan ook een uitstapje naar de natuur of de wijnregio en ontdek dat Tsjechië zo veel meer is dan enkel Praag. 

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven