Wijn Tsjechië

Wijnfestivals in Moravië: dé wijnregio van Tsjechië

Home / Tsjechië / Wijnfestivals in Moravië: dé wijnregio van Tsjechië

Moravië is dé wijnregio van Tsjechië. Nu is Moravië het hele jaar door een aanrader, maar september is absoluut de leukste maand om deze regio te bezoeken. Aan het begin van de maand vinden namelijk door heel Moravië wijnfestivals plaats om de start van het oogstseizoen te vieren. Zelf was ik in september in Moravië en ik bezocht twee van de grootste wijnfestivals van Tsjechië. Ben je gek op wijn? Zet dan de wijnfestivals in Tsjechië op je bucket list!

Moravië, de wijnregio van Tsjechië

In het zuidoosten van Tsjechië ligt de provincie Moravië. Hier komt de meeste Tsjechische wijn vandaan en meerdere wijnen uit de regio behoren tot de top van de wereld. De grond in Moravië is uitermate vruchtbaar en dat komt omdat er ooit een zee geweest is op de plek waar nu wijngaarden staan. In de grond zitten daarom veel mineralen, iets wat de wijn ten goede komt. Daarnaast heeft Moravië een landklimaat wat vergelijkbaar is met de Franse Loire Vallei, Bordeaux en Noord-Italië. Je kunt je voorstellen dat deze combinatie ervoor zorgt dat de druiven hier goed groeien.

Moravië bestaat uit vier regio’s met elk hun eigen wijnspecialiteit: Znojmo, Mikulov, Velké Pavlovice and Slovácko. De specialiteiten van Moravische wijnmakers zijn ijswijn en strowijn. De ijswijn wordt geproduceerd door bevroren druiven bij een temperatuur van minstens -7 graden te persen. Strowijn wordt gemaakt door druiven te laten drogen in stro. Hierdoor krijgen deze een bijzondere smaak. Ik raad je zeker aan om beide soorten te proeven als je in Moravië bent.

Moravië

Traditionele klederdracht

De wijnfestivals in Tsjechië staan bol van de tradities. Eén van de leukste en opvallendste is dat een deel van de bezoekers in traditionele kledij komt. Aan de kleding kun je zien uit welk dorp of stad de mensen komen en zelfs of ze nog vrijgezel zijn of niet. Heel leuk dat deze traditie zo in ere gehouden wordt. Wat mij betreft zorgt al die mooie kleding echt voor wat extra’s. Vooral op het wijnfestival in Uherské Hradiště spot je mensen in traditionele kledij.

Traditionele Klederdracht Tsjechië Wijnfestival in Moravië in Tsjechië

De bekendste wijnfestivals in Tsjechië

In heel Moravië barsten in september de wijnfeesten los. Veruit de meeste feesten bestaan uit niet meer dan wat kraampjes op het dorpsplein, maar er zijn er een aantal die meer om het lijf hebben. Het festival in Uherské Hradiště en het Milkulov wijnfestival zijn twee wijnfeesten die je absoluut bezocht moet hebben. Die in Uherské Hradiště is de grootste van heel Moravië en het feest barst hier echt uit zijn voegen af en toe. Persoonlijk vond ik Mikulov het leukst. Ik vertel je over beide graag meer.

Uherské Hradiště

In 2022 vinden vrijwel alle wijnfestivals in Zuid-Moravië van 9 t/m 11 september plaats. Zo ook die van Uherské Hradiště. Dit stadje met een onuitspreekbare naam staat vier dagen lang in het teken van wijn. Zoals gezegd is dit het grootste wijnfestival van Tsjechië en er komen vele duizenden bezoekers op af. Eén van de redenen hiervoor is dat het festival gratis is. Zodra je arriveert zie je enorme stoeten mensen naar de binnenstad trekken en de sfeer is uitgelaten. Als je deze mensen volgt kom je vanzelf op het festival terecht.

Wijnfestival in Moravië in Tsjechië

Op het centrale plein in Uherské Hradiště staan tientallen kramen vol leuke spullen, lekker eten en wijn. Er worden allerlei handgemaakte producten verkocht en je kunt er verschillende lokale specialiteiten proeven. Zo staan er meerdere kramen met een soort enorme, gefrituurde knoflookkoeken, broodjes met allerlei lekkere vullingen en broodjes vlees. Uiteraard is er ook veel wijn te proeven. Veel mensen hebben een soort tasje om hun nek met hierin een wijnglas. Handig, want zo heb je twee handen vrij om bijvoorbeeld wat te eten. Je koopt deze tasjes onder andere bij het Tourist Centrum.

Wijnfestival Tsjechië Tsjechisch eten Tsjechisch eten Wijnfestival Tsjechië

Ik raad je sowieso aan om een accommodatie in Uherské Hradiště te boeken, het liefst met een eigen parkeerplaats. Let wel op dat je op tijd boekt. De accommodaties zit al ver voor het festival vol. Wil je niet blijven overnachten, dan is het slim om rond het middaguur te komen, zodat de kans groter is dat je nog kunt parkeren, mocht je met een huurauto naar Uherské Hradiště rijden. Tip: rijd niet het centrum in, maar kijk eerst of er plek is bij Aquapark Uherské Hradiště. Vanaf hier loop je in zo’n 10 minuten naar het centrum.

Bekijk de officiële website voor meer informatie over het wijnfestival van Uherské Hradiště.

Pálava Vintage festival in Mikulov

Ook het wijnfestival van Mikulov vindt van 9 t/m 11 september 2022 plaats. Qua sfeer vond ik Mikulov heel anders dan Uherské Hradiště. Waar ik op de eerste echt meer het gevoel had op een festival te zijn, is Mikulov meer één grote markt dwars door het centrum. Mikulov is een middeleeuws stadje wat echt historie ademt. Daarom past een wat behoudender wijnfestival hier wat mij betreft ook beter.

Wijnfestival Tsjechië

De entreeprijs voor het wijnfestival bedraagt omgerekend zo’n €30 per dag. De binnenstad is volledig afgezet en je kunt bij elke toegangspoort een kaartje kopen. Daarnaast is het ook mogelijk om deze alvast online te bestellen via de officiële website.

Er komen wijnboeren vanuit heel Zuid-Moravië naar Mikulov om hun wijn aan de man te brengen. Er is een heuse wijnstraat waar tientallen kramen naast elkaar staan en waar je uiteraard zowel een glas wijn als een fles kunt kopen. Daarnaast staan er ook veel handwerkkramen en natuurlijk kramen vol lekker eten.

Wijnfestival Tsjechië Wijnfestival MikulovWijnfestival Tsjechië

De sfeer in Mikulov is heel ontspannen en gezellig. Door het enorme, middeleeuwse kasteel wat in het centrum van de stad staat, heb je soms echt het gevoel op een markt van een paar honderd jaar geleden terecht te zijn gekomen. 

Bekijk de officiële website voor meer informatie over het Pálava Vintage Festival in Mikulov.

Kasteel Mikulov

Andere wijnfestivals in Tsjechië

Naast de wijnfeesten van Uherské Hradiště en Mikulov zijn er nog een aantal andere grote festivals in Zuid-Moravië. Aangezien de meeste festivals vier dagen duren heb je zeker tijd om er meer dan twee te bezoeken. Ben je gek op geschiedenis en toneel? Dan is het festival van Znojmo iets voor jou. Er wordt namelijk op twee dagen een processie van koning Jan van Luxemburg nagespeeld. Een stoet van maar liefst 400 verklede mensen trekt in het weekend door de stad. Daarnaast worden er ook veel optredens gegeven op het wijnfestival van Znojmo. De tickets voor het wijnfestival van Znojmo kosten omgerekend €18. Je kunt deze van te voren online bestellen.

Bekijk de officiële website voor meer informatie over het wijnfestival van Znojmo.

Ga je met het gezin naar Moravië? Dan is het wijn-, pompoen- en goulashfestival in Lednice heel leuk om te bezoeken. Er worden activiteiten voor kinderen georganiseerd, je kunt een rondleiding door de wijnmakerij volgen en uiteraard is er meer dan genoeg lekkers te eten en te drinken. Dit festival vindt in 2022 plaats op 10 september.

Bekijk de officiële website voor meer informatie over het festival in Lednice.

Wijn Tsjechië

Pálava en Burčak

Als je een wijnfestival in Tsjechië bezoekt, valt je ongetwijfeld op dat er twee soorten wijn volop aanwezig zijn, namelijk: Pálava en Burčak. Wat mij betreft kun je Moravië niet bezocht hebben zonder Pálava geproefd te hebben, aangezien deze druivensoort alleen in Moravië groeit. De Pálava druif is ontwikkeld in de jaren ’50 van de vorige eeuw en is een kruising van de Gewürztraminer en de Müller Thurgau druif. De smaak van de wijn is het best te omschrijven als vol en ietwat zoet.

Burčak verwijst niet naar wijn gemaakt van een specifieke druif, maar is een containerbegrip voor wijn gemaakt van de allereerste druiven van het seizoen. Omdat deze druiven vroeg geplukt zijn is het suikerpercentage van deze wijn hoger dan normaal, terwijl het alcoholpercentage lager is. Daarnaast is Burčak een stuk goedkoper dan reguliere wijn. Hierdoor zie je op de wijnfestivals de meerderheid van de bezoekers Burčak drinken. Grappig feit: Burčak komt meestal in een plastic fles van 1,5 liter. Persoonlijk vond ik het best lekker, al smaakt Burčak meer naar limonade dan naar wijn.

Andere witte wijnen die je heel veel tegenkomt op de wijnfestivals zijn Pinot gris, Grüner Veltliner, Riesling, Chardonnay en Sauvignon Blanc.Wat betreft rode wijn bestaat het aanbod veelal uit Blaufränkisch, Pinot Noir, Zweigelt en Cabernet Sauvignon.

Wijn Tsjechië

Fietsroutes langs de wijngaarden

Zelf verbleef ik een week in Moravië, waardoor ik alle tijd had om ook de rest van de regio te verkennen. Het verbaasde me hoe goed je in dit deel van Tsjechië kunt fietsen. Er zijn verschillende routes uitgezet die duidelijk via bordjes te volgen zijn. Zelf fietste ik een 54 kilometer lange route, dwars door het Pálava wijngebied. Onderweg kwam ik door pittoreske dorpjes en langs kleine wijnhuizen. Daarnaast voerde een deel van de weg me ook door de natuur. Ontzettend leuk en echt een aanrader als je meer van Zuid-Moravië wilt ontdekken. Er volgt nog een uitgebreid artikel over deze fietstocht.

Hoe kom je in Moravië?

De gemakkelijkste manier om in Moravië te komen is door te vliegen op het Oostenrijkse Wenen. Vanaf hier rijd je in een uur naar Mikulov. Zelf vloog ik op Praag en reed ik in tweeënhalf uur naar Mikulov. De reden dat ik voor deze route koos, was dat een huurauto in Praag een stuk goedkoper was dan in Wenen. Het is dus goed om, als je ook een auto wilt huren, hier van tevoren naar te kijken. Houd er ook rekening mee dat je de auto vanuit Wenen mee een landsgrens over moet nemen. Dit mag niet altijd, dus check dit zeker in de voorwaarden.

Wil je een huurauto boeken dan raad ik je aan om dit via Sunny Cars te doen. Saskia en ik huren altijd bij deze Nederlandse organisatie omdat je hier all-in verzekerd bent.

Accommodatie in Moravië

Zuid-Moravië is vrij uitgestrekt en ik kan me voorstellen dat je niet goed weet waar je moet overnachten. Zelf sliep ik op verschillende plekken, zowel middenin de natuur als in de stad. Als je de wijnfestivals gaat bezoeken, raad ik je aan om voor een accommodatie in de buurt te kiezen, zodat je niet meer hoeft te rijden na je bezoek. Zo is het leuk om Uherské Hradiště en Mikulov zelf te overnachten als je deze wijnfestivals gaat bezoeken. Mijn favoriete accommodatie in deze regio was Jáňův dvůr. Deze omgebouwde boerderij ligt op een half uurtje fietsen van Mikulov én verhuurt zelf ook fietsen. Ideaal, want daardoor hoef je je over vervoer geen zorgen te maken. Bij Jáňův dvůr is het eten trouwens heerlijk.

Boetiekhotel

Boutique Hotel Tanzberg

Super fijn hotel in het centrum van Mikulov met wijnkelder en bierbar.

accommodatie Moravië Jáňův dvůr

Boederijverblijf

Jáňův dvůr

Heerlijk knusse geitenboerderij met fantastisch eten.

Appartement

Penzion Apartmány Hradební

Centraal in  Uherské Hradiště appartment met eigen keuken.

Zuid-Moravië is een ontzettend leuke en originele bestemming voor wijnliefhebbers. Wil je meer weten over deze regio? Bekijk al mijn tips voor Moravië. Op de website van South-Moravia vind je ook nog heel veel tips over fietstochten en andere highlights in de regio. Ben je benieuwd naar de rest van Tsjechië? Bekijk alle artikelen over Tsjechië.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven