Graffiti in Praag

Onontdekt Praag met de Prague Alternative Tour

Home / Tsjechië / Praag / Onontdekt Praag met de Prague Alternative Tour

Praag is een geweldig mooie stad die al decennia lang door talloze toeristen bezocht wordt. Vrijwel alle bezoekers blijven echter hangen in het toeristische centrum. Hierdoor voelde de binnenstad, en dan met name de straten rondom de burcht, voor mij soms een beetje als Disneyland. Veel souvenirwinkels, veel goedkope eetgelegenheden en veel drukte. Om wat meer van de andere kant van de stad te zien, deed ik de Prague Alternative Tour, een wandeltocht van 3 uur door onontdekt Praag. Ik kan je vast verklappen dat ik dit het allerleukste vond van mijn hele trip. Kijk maar eens mee. 

Alternatief Praag

Onze gids, Tomas, ontmoet ons om half 3 ’s middags bij de Powder Tower, een centraal punt in het centrum. We gaan met een groepje van 6 op pad: ikzelf en een vriendin en vier Amerikanen. Tomas vertelt dat locals vrijwel nooit in het centrum van de stad komen en dat dit deel eigenlijk volledig overgenomen is door het toerisme. Omdat hij het belangrijk vindt dat ook de rest van zijn stad ontdekt wordt, is hij zelf begonnen met Prague Alternative Tours. Een alternatieve wandeltour waarbij juist die verborgen plekjes getoond worden. 

We wandelen naar een bijzonder winkeltje net buiten het centrum. Tijdens de communistische overheersing van Tsjechië was er bijna niets te krijgen. In de stad zaten een aantal van dit soort winkels waar feitelijk alleen de leiders (dus degenen die tegen het westen waren) westerse spullen konden kopen. Dit is het enige winkeltje wat nog in originele staat bewaard is gebleven en het is bijzonder om bij deze recente geschiedenis stil te staan. Al wandelend vertelt Tomas verhalen over de communistische tijd en welke invloed deze heeft gehad op het Praag van nu.

Voormalige communistische winkel in Praag

 

We lopen verder en Tomas wijst ons op een aantal vervallen panden. Hij vertelt dat al deze panden beschermd erfgoed zijn en dat de eigenaren er niets aan mogen veranderen totdat deze een gevaar voor de omgeving vormen. Hierdoor worden veel panden niet onderhouden, zodat ze op een gegeven moment toch afgebroken mogen worden. Zo zonde!

Vervallen Pand in Praag

 

Net buiten het toeristische centrum ligt de eerste hotspot die we bezoeken. Roxy/NoD is een café en expositieruimte waar je echt even een kijkje moet nemen. Boven de weg voor de ingang hangt een wisselend kunstwerk wat mensen aan het denken moet zetten. Binnen vind je een mooi café met hoge ramen en een aparte expositieruimte. Het is een aanrader om hier een kop koffie te gaan drinken. Vraag ook vooral het barpersoneel naar het verhaal achter het grote bot.

Roxy in PraagRoxy in Praag

Roxy/NoD, Dlouhá 33, 110 00 Praha 1-Staré Město, Česká republika

 

Graffiti en kunst

We vervolgen onze weg naar Têsnov, de allereerste legale graffitiplek van Praag. Ondertussen zijn er meer dan 30 spots waar graffitikunstenaars ongestraft hun kunsten mogen vertonen, maar dit was de eerste. Tomas vertelt dat de werken bijna dagelijks overgespoten worden en dat het dus zomaar kan zijn dat een week nadat je deze plaats bezocht hebt alles weer helemaal anders is. Terwijl we naar de graffiti kijken vertelt hij uitgebreid over de huidige kunstcultuur in Praag. Eén van de bekendste namen van het moment is David Cerny, een rebelse kunstenaar die door de hele stad de meest bijzondere kunstwerken neergezet heeft. Het is super interessant om meer over de, bijna opstandige, kunstscène in Praag te horen en ik krijg meteen zin om alle werken te gaan bezichtigen.

Graffiti in PraagGraffiti in Praag

Têsnov, Florenc, 110 00 Praha 8, Česká republika

 

Klein Vietnam en Bitcoins

We stappen op de tram naar Holesovice, een opkomende wijk in de stad. We wandelen over een enorme markt waar ik het gevoel krijg weer terug in Vietnam te zijn. Dit gevoel blijkt te kloppen, aangezien deze markt volledig gerund wordt door Vietnamezen. In Praag woont de grootste Vietnamese gemeenschap van Europa en er is zelfs een wijk die Sapa heet. Volgens Tomas heb je hier het gevoel dat je in klein-Hanoi bent. De markt staat op het terrein van een voormalige fabriek en in de leegstaande hallen zijn nu een aantal gave pop-ups te vinden. Zo is er een toneelgroep die dagelijks voorstellingen geeft en zijn er af en toe exposities te zien.

Tram in PraagVietnamese Markt in Praag

Asian Market, Bubenské nábřeží 306/13, 170 00 Praha-Praha 7, Česká republika

 

We lopen door naar een verborgen zaak genaamd Vnitroblock. Deze had ik als buitenstaander nooit had gevonden. Achter een onopvallende deur bevindt zich een oude fabriekshal. Hierin zijn een geweldig leuk café en een aantal pop-up zaakjes gevestigd. Als het aan mij had gelegen, waren we hier de rest van de avond blijven hangen.

PraagAlternatief Praag

 

Na een kwartiertje rondgewandeld te hebben in de hal, vervolgen we onze weg naar een uniek bitcoin café. Je leest het goed, in dit café kan alleen met bitcoins betaald worden. In Praag is een grote hackers community te vinden en twee van de bekendste hackers zijn dit café gestart. Er staat een bitcoin wisselmachine binnen waarmee je je gewone Tsjechische Kronen om kunt wisselen voor bitcoins. Hoe bijzonder is dat!?

Bitcoin Café in Praag

Paralelní Polis, Dělnická 475/43, 170 00 Praha 7, Tsjechië

 

De tour eindigt bij een bizarre uitgaansgelegenheid waar ik echt ogen tekort kom. De Cross Club is één van de gekste plaatsen die ik ooit gezien heb. De hele club is opgebouwd uit oude auto-onderdelen, computers en machines. Door het groene licht krijgt het bijna een buitenaards sfeertje. Je kunt hier dansen, borrelen, een voorstelling bekijken of in de zomer genieten van de openluchtbioscoop. Wat mij betreft was dit de perfecte afsluiting van een bijzondere wandeltour door onontdekt Praag.

Cross Club in Praag Cross Club in Praag Cross Club in Praag

Cross Club, Plynární 1096/23, 170 00 Praha 7-Holešovice, Tsjechië

 

Waarom deze tour

Natuurlijk kun je bovengenoemde plaatsen ook op eigen gelegenheid bezoeken maar ik zou je sterk aanraden om voor deze tour te kiezen. Tomas weet zo ontzettend veel van de stad en geeft je ontzettend veel achtergrondinformatie over elke plaats die je bezoekt. Met een prijs van 500 CZK (volgens de huidige wisselkoers zo’n 18 euro) vind ik deze 3 uur durende tour een mooie optie voor iedereen die buiten de gebaande paden in Praag wil treden.

Alternative Prague Tour

De Prague Alternative Tour vindt elke dag om half 3 plaats en duurt 3 uur. 

Wil je meer lezen over deze indrukwekkende stad? Bekijk dan al onze artikelen over Praag.

Ik deed de Prague Alternative Tour op uitnodiging van deze organisatie. Wij werken alleen samen met partijen waarbij we onze eerlijke mening mogen geven. 

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

4 reacties op “Onontdekt Praag met de Prague Alternative Tour”

 1. Hey, ook ik was benieuwd naar dat café… Maar… Ik heb het gevonden via Google maps en dat koste me nog geen 5 minuten.
  Het heet Vnitroblock.
  Over een week of twee maar eens real life bezoeken!!

  1. Hoi Ellen, Je hebt gelijk. Toen ik dit artikel schreef was dit nog niet online te vinden. Fijn dat het nu wel op Maps staat. Ik voeg het toe aan het artikel, bedankt! Alvast heel veel plezier gewenst!

  1. Hi Anne,
   Ik zou willen dat ik een antwoord voor je had! Helaas was er geen naambordje bij deze hal te vinden, waardoor ik niet weet wat de naam is of waar deze zich precies bevindt. Heb nog heel het internet afgezocht naar informatie, maar het lijkt erop dat dit echt een plek is waar je door een local mee naartoe genomen moet worden ;).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven