Point Lobos State Natural Reserve

Point Lobos: tips voor dit bijzondere state park in Californië

Home / Verenigde Staten / West-Amerika / Point Lobos: tips voor dit bijzondere state park in Californië

Point Lobos is een uniek natuurreservaat aan de Highway 1 in de staat Californië. Ik had vooraf eigenlijk geen hele hoge verwachtingen, maar uiteindelijk vond ik dit één van de mooiste plekken aan de beroemde kustweg tussen San Francisco en Los Angeles. Het reservaat ligt op een unieke plek aan de kust en bestaat uit allerlei kleine baaitjes met prachtige stranden en schiereilanden vol gekleurde bloemen. Naast mooie natuur, vind je in Point Lobos meer dan 350 verschillende diersoorten. Ook voor het spotten van bijzondere dieren ben je hier dus op de juiste plek. Tijdens ons bezoek zagen we onder andere zeehonden, otters, herten en verschillende soorten vogels. Met een beetje geluk spot je hier zelfs walvissen. Bekijk mijn tips voor een bezoek aan Point Lobos!

Praktische informatie voor een bezoek aan Point Lobos

Point Lobos State Natural Reserve is gelegen aan de beroemde kustweg Highway 1. Het natuurreservaat ligt op zo’n 2 uur rijden van San Francisco en op een kwartiertje rijden van de dichtstbijzijnde stad Monterey. Het is een beschermd natuurgebied met veel zeldzame plant-en dierensoorten. Doordat het reservaat onderdeel is van de in totaal 280 State Parks van Californië is het ook toegankelijk voor publiek. Point Lobos is het gehele jaar geopend van 08:00 uur ’s ochtends tot 19:00 uur ’s avonds. De laatste bezoekers worden om 18:30 uur binnen gelaten. De entree voor het park bedraagt $10 per personenauto. Houd er rekening mee dat er slechts 150 parkeerplaatsen zijn en dat er daardoor ook slechts 150 auto’s tegelijk het park mogen betreden.

Tip: bezoek Point Lobos bij voorkeur op een doordeweekse dag voor 9 uur ’s ochtends of na 3 uur ’s middags. Je hebt dan de meeste kans om nog te kunnen parkeren in het reservaat. 

Point Lobos State Natural ReservePoint Lobos State Natural ReservePoint Lobos State Natural Reserve Point Lobos State Natural Reserve

Wandelroutes, autoroutes en belangrijke bezienswaardigheden

In het park zijn verschillende mooie wandel-en autoroutes te vinden. Op onderstaande kaart vind je een handig overzicht van de belangrijkste bezienswaardigheden, de verschillende voorzieningen en de wandel-en autoroutes in het park. Mijn favoriete plekken in Point Lobos park waren de China Cove, Bird Island en Sea Lion Point. Normaal gesproken mag je ook op de stranden in de verschillende baaien komen, maar omdat de zeehonden net kleintjes hadden gekregen, waren de stranden tijdens ons bezoek tijdelijk gesloten. Bezoek je Point Lobos met de auto dan is het handig om te weten dat er in het park verschillende parkeerplaatsen zijn, waardoor je in korte tijd meerdere delen van het park kunt bezichtigen.

Bekijk hier de verschillende aanbevolen wandelroutes wanneer je Point Lobos in één, twee of drie uur wilt zien.

Point Lobos State Natural ReservePoint Lobos State Natural Reserve

Dieren spotten in Point Lobos

Naast de indrukwekkende natuur staat Point Lobos ook bekend om de vele dieren die er leven. Je vindt in dit natuurreservaat maar liefst 350 verschillende dierensoorten. Niet alle dieren zijn echter het gehele jaar door in Point Lobos te vinden. In de zomer en herfst zijn de bultrug walvis en blauwe walvis te vinden in de wateren rondom Point Lobos, terwijl de winter of lente juist weer een goede tijd is om de grijze walvis te spotten. Ook heb je op bepaalde trails meer kans op het spotten van een specifieke diersoort. Heb je maar beperkt de tijd en wil je graag een bepaald dier zien, lees je dan van tevoren dus goed in. Zeeleeuwen, otters en zeehonden zie je vooral op de paden langs de kleine baaitjes, terwijl je zodra je wat meer tussen de bomen en heide loopt meer kans hebt op het spotten van herten. Op de trail rondom Bird Island zie je met name in de lente en zomer enorm veel vogels. In deze warme maanden zijn er maar liefst 160 verschillende vogelsoorten die in Point Lobos hun nest maken.

Tip: neem een verrekijker of zoomlens mee, want een aantal dieren zie je alleen vanaf een afstand. 

Point Lobos State Natural ReservePoint Lobos State Natural ReservePoint Lobos State Natural ReservePoint Lobos State Natural Reserve Point Lobos State Natural Reserve

Duiken bij Point Lobos

Ondanks dat Point Lobos boven water al prachtig is, schijnt de onderwaterwereld hier nog indrukwekkender te zijn. Heb je een duikbrevet? Dan is dit een unieke kans om hier gebruik van te maken. Point Lobos staat namelijk bekend als één van de beste en mooiste duikplekken langs de Westkust van Amerika. Dit komt met name door de beschutte baaien, het heldere water en de vele bijzondere dieren die hier onder water leven, zoals verschillende soorten vissen, zeehonden, otters en walvissen. Omdat Point Lobos een beschermd natuurgebied is, zijn er slechts een aantal plekken in in het park waar je mag duiken, waarvan Whalers Cove en Bluefish Cove het populairst zijn. Bovendien is er een maximum aantal duikers toegestaan per dag. Je dient daarom altijd online een reservering te maken voordat je kunt duiken bij Point Lobos.

Lees hier meer over duiken bij Point Lobos en maak je online reservering.

Point Lobos State Natural Reserve

Handige tips voor een bezoek aan Point Lobos

  • Zorg voor voldoende eten en drinken, aangezien er geen restaurants of winkels zijn in het reservaat zelf. Er zijn wel verschillende picknickplaatsen in Point Lobos: in Piney Woods, vlakbij Bird Island en vlakbij de Whalers Cove.
  • Neem een Dopper of drinkfles mee. Er zijn in het park verschillende plaatsen waar je je flesje kunt bijvullen met drinkwater. Dit kan bij de verschillende picknickplaatsen, op de parkeerplaats bij Sea Lion Point en bij de ingang van het reservaat.
  • Zorg voor laagjes kleding en liefst ook een winddichte jas. Het weer is hier aan de kust erg veranderlijk. Ook als de temperatuur goed is, kan er plaatselijk veel mist voorkomen. Ook kan de zeewind in dit gebied soms vrij koud zijn.
  • Draag het liefst wandelschoenen of gympen als je van plan bent om een of meerdere wandelingen in de natuur te maken. Er zijn een aantal geasfalteerde paden langs de kust waar je ook met een kinderwagen of rolstoel gemakkelijk kunt lopen, maar voor de trails die wat meer de natuur in gaan, zijn goede schoenen wel fijn.
  • Neem een verrekijker of zoomlens mee als je graag dieren wilt spotten. Heb je geen verrekijker meegenomen? Je kunt ze ook huren bij de informatiekiosk in het begin van het park.

Point Lobos State Natural ReservePoint Lobos State Natural ReservePoint Lobos State Natural Reserve

Bezoek ook de Bixby Creek Bridge

Vanaf Point Lobos is het nog maar een kwartiertje rijden naar de iconische Bixby Creek Bridge. Een bezoek aan deze brug is dus prima te combineren met Point Lobos. Het beste uitzicht op de Bixby Creek Bridge heb je net voordat je de brug op gaat aan de rechterkant van de weg. Hier is een parkeerplaats gemaakt met een groot uitzichtpunt. Ook onderweg zie je verschillende mooie uitzichtpunten en stranden. Wanneer je over de Bixby Creek Bridge rijdt, kom je na twee minuten uit bij Hurricane Point. Dit vond ik persoonlijk het allermooiste uitzichtpunt aan de Highway 1. Helaas hadden wij wel vrij slecht weer, maar zelfs met een grijze lucht is het hier nog prachtig.

Lees hier mijn tips voor de mooiste stops aan Highway 1.

Uitzicht op Bixby Creek Bridge Uitzicht op Bixby Creek Bridge Uitzicht op Bixby Creek Bridge

Overnachten in de buurt van Point Lobos

Wanneer je ’s ochtends graag als één van de eerste bij Point Lobos bent, kun je het beste in de buurt overnachten. Wij sliepen zelf in Monterey, de grootste stad in de buurt van het natuurreservaat. Monterey heeft een gezellige haven waar je ook veel otters kunt spotten. Vanuit de haven vertrekken ook boten om walvissen te spotten. Aan de kust bij Monterey vind je ook het kleurrijke Lovers Point Park. We verbleven in Monterey in de Lone Oak Lodge, een prima motel op een fijne locatie. We betaalden hiervoor destijds € 68 voor één nacht in een tweepersoonskamer.

Een ander leuk plaatsje op slechts 10 minuten rijden van Point Lobos is Carmel-by-the-Sea. Het voelde hier een beetje alsof we door Disneyland wandelden met alle schattige huisjes die hier staan. Ik raad je aan om zeker even langs te gaan bij Carmel Bakery, waar ze heerlijke huisgemaakte lekkernijen verkopen. Ook het mooie Carmel Beach is de moeite waard. Leuk detail: acteur Clint Eastwood is burgemeester van Carmel-by-the-Sea geweest.

Highway 1 - Monterey Highway 1 - Monterey Highway 1 - Monterey

Wil je meer lezen over Californië, Utah, Nevada en Arizona? Bekijk hier de volledige route van onze rondreis door West-Amerika.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven