Menu
België / Leuven

Leuven in één dag

Als je eens een dagje weg wilt en het gevoel wilt hebben echt op vakantie te zijn, raad ik je aan om richting onze zuiderburen te gaan. België heeft een aantal prachtige steden waar je meteen een vakantiegevoel van krijgt. In Leuven kun je je gemakkelijk een paar dagen vermaken, maar ook als je maar één dag in Leuven te besteden hebt, is deze stad zeker de moeite van een tripje waard. Ik zet een route voor je uit waarmee je niets van Leuven hoeft te missen!

 

Van het Centraal Station naar het Monseigneur Ladeuzeplein

We beginnen onze wandeling op het Centraal Station. Als je met de auto komt, raad ik je aan om deze net buiten het centrum te parkeren vanwege hoge parkeerkosten in de binnenstad. Wijzelf parkeren altijd in Kessel-Lo, een deelgemeente van Leuven. Vanaf hier loop je in 20 minuten naar het centrum. Aangezien je ook in dit geval langs het Centraal Station komt, lijkt dit me het meest logische beginpunt. Vanaf hier wandel je meteen de Bondgenotenlaan in. Deze straat bevindt zich vrijwel recht tegenover de uitgang van het station en is niet te missen. Loop deze helemaal uit tot je aan je linkerhand de Jan Stasstraat ziet. Sla af en je loopt zo op het Monseigneur Ladeuzeplein. Dit is een gezellig pleintje en het is leuk om hier neer te strijken voor een kop koffie. Aan het plein staat de Universiteitsbibliotheek van Leuven, waar je zeker even een kijkje moet gaan nemen. Verder bewonder je aan de rand van het plein het kunstwerk De Ballon van de Vriendschap.

Monsigneur Ladeuzeplein in Leuven

M-Museum Leuven

Loop langs het kunstwerk naar het Herbert Hooverplein en loop de weg af. Sla rechtsaf de Tiensestraat in en aan je rechterhand zie je een gebouw van KU Leuven. Het is een aanrader om even op het binnenpleintje rond te kijken en foto’s te maken van dit mooie gebouw. Meteen achter de KU ligt het bekendste museum van Leuven: het M-Museum. Kunstliefhebbers mogen deze echt niet overslaan. In het M-Museum kun je een bijzondere combinatie van oude meesters en hedendaagse kunst bewonderen. Check de website voor de actuele tentoonstellingen.

KU in LeuvenMuseum M in Leuven

Grote Markt en het stadhuis

Vanuit M-Museum loop je zo door naar het hart van het centrum: de Grote Markt en het stadhuis. Het stadhuis is een enorm imposant, gotisch bouwwerk wat je echt gezien moet hebben. Mocht je meer over dit gebouw en haar geschiedenis willen weten, dan kun je deelnemen aan de dagelijkse rondleiding. Midden op de Grote Markt staat de Sint-Pieterskerk. Hier kun je gratis een kijkje gaan nemen.

Stadhuis van Leuven

Lunchen bij Würst

Loop langs de rechterkant van de kerk en je stuit meteen op een super leuk lunchzaakje. De naam verraad het natuurlijk al: bij Würst kun je terecht voor broodjes worst! Denk nu niet dat je hier soppige broodjes met worst en ketchup krijgt. Nee, hier eet je zogenaamde haute dogs. Ik bestelde er de Mexico ’86, een maisbroodje belegd met guacamole, Mexicaanse salade, merengueworst, crème fraîche, jalapeño pepers en nacho chips. Vriendlief ging voor de Bacon Bernaise, welke je hieronder ziet. De smaak was perfect en dit is met gemak de lekkerste hotdog die ik ooit op heb. Tip: bestel een glas huisgemaakte limonade bij je lunch. Lekker!

Een Broodje bij Würst in Leuven

Groot Begijnhof

Vanuit Würst loop je terug naar het stadhuis en hier sla je de Naamsestraat in. Loop net zo lang door, tot je een bordje ziet met ‘Groot Begijnhof’ erop. Wat mij betreft is dit het mooiste stukje van Leuven. Hier woonden in de vorige eeuw de begijntjes, gelovige dames zonder echtgenoot. Nu kun je er heerlijk dwalen door fotogenieke straatjes en steegjes. Ik was hier in oktober en er waren amper andere mensen. Na de drukke binnenstad is het Groot Begijnhof een heerlijk rustpunt.

Groot Begijnhof in LeuvenGroot Begijnhof in Leuven

Winkelen rondom de Mechelsestraat

Na al deze culturele activiteiten heb je waarschijnlijk wel zin om even wat anders te doen. Loop terug naar de Grote Markt en ga naar de Mechelse straat. De echte winkelstraat van Leuven is de Diestsestraat, maar persoonlijk vond ik deze niet zo interessant. Hier vind je namelijk vooral ketens en winkels die je ook in Nederland hebt. In de Mechelsestraat en de Parijsstraat vind je juist die kleine, unieke zaakjes die winkelen in een vreemde stad zo leuk maken. Sla aan het einde van de Mechelsestraat ook even linksaf naar de Schrijnmakersstraat. Hier vind je Barboek, een prachtige boekenwinkel waar je een kop koffie tussen de boekenkasten kunt drinken.

Winkelen in LeuvenBarboek in Leuven

Drankje bij The Capital en eten in de Muntstraat

Loop langs de linkerkant van de Sint-Pieterskerk terug naar het stadhuis. Onderweg kom je het café The Capital tegen. Hier staan maar liefst 300 speciaalbiertjes op de kaart en als je zin hebt in een aperitief voor het eten, mag je dit bruincafé niet overslaan. Na je drankje loop je door naar het stadhuis vanaf waar je de Muntstraat inslaat.Dit is dé place to be als je een hapje wilt eten. Van sushi tot pizza en van burgers tot gehaktballen, hier vind je het allemaal.

The Capital in Leuven

Na deze wandeling kun je uiteraard nog één van de vele cafés die studentenstad Leuven rijk is induiken. Ga terug naar The Capital of bezoek soortgelijk café De Fiere Margriet. Leuven in één dag is prima te doen zonder dat je veel van de stad mist. Mocht je tijd genoeg hebben, boek er dan een overnachting bij. Zo kun je alles iets meer op je gemak bekijken.

4 Reacties

 • Esther
  16 januari 2017 at 09:56

  Ja, Leuven is leuk hè! Ik heb er toen ook zo genoten en in 1,5 dag ongeveer dezelfde dingen gedaan als jij. Top hoor!!

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   16 januari 2017 at 10:53

   Ik ben ook echt fan! Zo’n fijn stadje wat niet overspoeld wordt door toeristen. Vind het er echt heerlijk!

   Reageer
 • Marlies
  18 januari 2017 at 18:49

  Oh Leuven. Ik moet hier vaak naar toe voor mijn werk maar de stad ontdekken heb ik tot nu toe nog niet echt gedaan. Moet ik maar snel eens doen! Eerst hopen op iets warmer weer 😉

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   20 januari 2017 at 09:25

   Als je er toch vaak bent is het zeker de moeite waard om even wat langer rond te blijven hangen! Maar idd, met een zonnetje aan de hemel is het vaak toch wat leuker.

   Reageer

Laat een reactie achter