Leuven in 1 dag

Leuven in één dag: handige looproute

Home / België / Leuven / Leuven in één dag: handige looproute

Als je eens een dagje weg wilt en het gevoel wilt hebben echt op vakantie te zijn, raad ik je aan om richting onze zuiderburen te gaan. België heeft een aantal prachtige steden waar je meteen een vakantiegevoel van krijgt. In Leuven kun je je gemakkelijk een paar dagen vermaken, maar ook als je maar één dag in Leuven te besteden hebt, is deze stad zeker de moeite van een tripje waard. Ik zet een wandeling door Leuven voor je uit waarmee je alle hoogtepunten ziet.

Van het Centraal Station naar het Monseigneur Ladeuzeplein

We beginnen onze wandeling op het Centraal Station. Via NS International boek je gemakkelijk tickets vanaf elk station in Nederland naar Leuven.

Vanaf hier wandel je meteen de Bondgenotenlaan in. Deze straat bevindt zich vrijwel recht tegenover de uitgang van het station en is niet te missen. Loop deze helemaal uit tot je aan je linkerhand de Jan Stasstraat ziet. Sla af en je loopt zo op het Monseigneur Ladeuzeplein. Dit is een gezellig pleintje en het is leuk om hier neer te strijken voor een kop koffie. Aan het plein staat de Universiteitsbibliotheek van Leuven, waar je zeker even een kijkje moet gaan nemen. Verder bewonder je aan de rand van het plein het kunstwerk De Ballon van de Vriendschap.

Tip: kom je met de auto dan kun je deze parkeren in de Leuvense deelgemeente Kessel-Lo. Parkeren is hier gratis en je wandelt in 20 minuten naar het centrum. Op de route kom je langs het station en je kunt dus gewoon deze wandeling verder volgen.

Bibliotheek van Leuven

M-Museum Leuven

Loop langs het kunstwerk naar het Herbert Hooverplein en loop de weg af. Sla rechtsaf de Tiensestraat in en aan je rechterhand zie je een gebouw van KU Leuven. Het is een aanrader om even op het binnenpleintje rond te kijken en foto’s te maken van dit mooie gebouw. Meteen achter de KU ligt het bekendste museum van Leuven: het M-Museum. Kunstliefhebbers mogen deze echt niet overslaan. In het M-Museum kun je een bijzondere combinatie van oude meesters en hedendaagse kunst bewonderen. Check de website van het M-Museum voor de actuele tentoonstellingen.

KU in LeuvenMuseum M in Leuven

Grote Markt en het stadhuis

Vanuit M-Museum loop je zo door naar het hart van het centrum: de Grote Markt en het stadhuis. Het stadhuis is een enorm imposant, gotisch bouwwerk wat je echt gezien moet hebben. Mocht je meer over dit gebouw en haar geschiedenis willen weten, dan kun je deelnemen aan de dagelijkse rondleiding. Midden op de Grote Markt staat de Sint-Pieterskerk. Hier kun je gratis een kijkje gaan nemen.

Stadhuis van Leuven

Lunchen bij Würst

Loop langs de rechterkant van de kerk en je stuit meteen op een super leuk lunchzaakje. De naam verraad het natuurlijk al: bij Würst kun je terecht voor broodjes worst! Denk nu niet dat je hier soppige broodjes met worst en ketchup krijgt. Nee, hier eet je zogenaamde haute dogs. Ik bestelde er de Mexico ’86, een maisbroodje belegd met guacamole, Mexicaanse salade, merengueworst, crème fraîche, jalapeño pepers en nacho chips. Vriendlief ging voor de Bacon Bernaise, die je hieronder ziet. De smaak was perfect en dit is de lekkerste hotdog die ik ooit op heb. Tip: bestel een glas huisgemaakte limonade bij je lunch. Lekker!

Een Broodje bij Würst in Leuven

Groot Begijnhof

Vanuit Würst loop je terug naar het stadhuis en hier sla je de Naamsestraat in. Loop net zo lang door, tot je een bordje ziet met ‘Groot Begijnhof’ erop. Wat mij betreft is dit het mooiste stukje van Leuven. Hier woonden in de vorige eeuw de begijntjes, gelovige dames zonder echtgenoot. Nu kun je er heerlijk dwalen door fotogenieke straatjes en steegjes. Ik was hier in oktober en er waren amper andere mensen. Na de drukke binnenstad is het Groot Begijnhof een heerlijk rustpunt.

Groot Begijnhof in LeuvenBegijnhof Leuven

Winkelen rondom de Mechelsestraat

Na al deze culturele activiteiten heb je waarschijnlijk wel zin om even wat anders te doen. Loop terug naar de Grote Markt en ga naar de Mechelsestraat. De echte winkelstraat van Leuven is de Diestsestraat, maar persoonlijk vond ik deze niet zo interessant. Hier vind je namelijk vooral ketens en winkels die je ook in Nederland hebt. In de Mechelsestraat en de Parijsstraat vind je juist die kleine, unieke zaakjes die winkelen in een vreemde stad zo leuk maken. Sla aan het einde van de Mechelsestraat ook even linksaf naar de Schrijnmakersstraat. Hier vind je Barboek, een prachtige boekenwinkel waar je een kop koffie tussen de boekenkasten kunt drinken.

Winkelen in LeuvenBarboek Leuven

Diner in de Muntstraat

Loop langs de linkerkant van de Sint-Pieterskerk terug naar het stadhuis. Sla naast het stadhuis de Muntstraat in om een restaurant te vinden. Dit is namelijk dé place to be als je een hapje wilt eten. Van sushi tot pizza en van burgers tot gehaktballen, hier vind je het allemaal. Het kan druk zijn in de Muntstraat dus als je heel graag bij een bepaald restaurant wilt eten raad ik je aan om te reserveren.

Borrel bij de Fiere Magriet

Wil je na het eten nog een borrel? Loop dan via de Grote Markt naar het Rector de Somerplein. Hier bevindt zicht de Fiere Margriet, een café waar ze maar liefst 300 verschillende bieren op de kaart hebben staan. Een must voor bierliefhebbers dus.

Edit: Fiere Margriet is helaas permanent gesloten

Fiere Margriet

Leuven kun je prima in één dag verkennen. De stad heeft weinig grote bezienswaardigheden en is vooral heel leuk voor iedereen die van het Bourgondische leven houdt. Al met al is Leuven een gezellige, relaxte stad waar je je in een dag veel van gezien kunt hebben.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

4 reacties op “Leuven in één dag: handige looproute”

  1. Oh Leuven. Ik moet hier vaak naar toe voor mijn werk maar de stad ontdekken heb ik tot nu toe nog niet echt gedaan. Moet ik maar snel eens doen! Eerst hopen op iets warmer weer 😉

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven