Street Art in Antwerpen

Laat je verrassen door cultureel Antwerpen

Home / België / Antwerpen / Laat je verrassen door cultureel Antwerpen

Toen ik van Visit Vlaanderen een uitnodiging ontving om de culturele kant van Antwerpen te komen ontdekken, hoefde ik hier niet lang over na te denken. Antwerpen ken ik als een winkelstad, een modestad. Natuurlijk wist ik wel dat ze ook op cultureel gebied voldoende te bieden heeft, maar eerlijk gezegd had ik me daar zelf nooit zo in verdiept. Dit was dus de ideale gelegenheid om cultureel Antwerpen te verkennen! Loop met me mee en laat je verrassen door Antwerpen. 

Specialty coffee bij Caffènation

We starten onze wandeling bij Caffènation, een zogenaamde specialty coffee bar. Specialty coffee is koffie welke anders, en volgens de eigenaar ook veel beter, geroosterd wordt. Hierdoor komen de aroma’s beter vrij en smaakt de koffie veel lekkerder. Als normale koffie afkoelt wordt deze vaak bitter en niet lekker. Bij Caffènation stellen ze dat hun koffie afgekoeld zelfs nog heerlijk smaakt. Aangezien het 25 graden was op de dag van mijn bezoek, koos ik voor een iced latte. Ik heb de koffie dus niet kunnen laten afkoelen om het te testen, maar eerlijk is eerlijk, de latte was echt heel lekker. Een tip dus voor echte koffieliefhebbers!

Iced Black bij Caffènation in Antwerpen

Caffènation, Mechelsesteenweg 16, Antwerpen

Street art spotten in onbekende straatjes

Na deze goeie kop koffie is het tijd om op pad te gaan! Onder leiding van een ervaren gids vertrekken we bij Caffènation om op zoek te gaan naar street art in Antwerpen. Street art is de afgelopen jaren enorm in opkomst en ook Antwerpen geeft artiesten de ruimte om hun kunsten te vertonen. Onze gids neemt ons mee richting de wijk Sint Andries waar bijvoorbeeld onderstaande werken te vinden zijn. Het is ontzettend leuk om meer te leren over de street art scène in deze stad en in tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten, blijken veel artists hier samen te werken. Op verschillende kunstwerken zie je twee tags, wat betekent dat hier verschillende kunstenaars aan gewerkt hebben.

Street Art in Antwerpen

Street Art in Antwerpen

Tijdens de wandeling stoppen we aan het begin van een ogenschijnlijk oninteressante straat. De gids geeft aan dat hier een miniscuul kunstwerkje van Gentse streetartist Pol Cosmo te vinden is. Natuurlijk speuren we de straat af en na enig zoekwerk spot ik hem. In Antwerpen zijn meer van deze insecten te vinden. Ze zijn altijd geplaatst op plekken waar de insecten in het echt ook graag vertoeven. Mocht je ze dus willen zien, kijk dan op logische plekken zoals dichtbij de grond of juist ergens hoog tegen de gevel.

Pol Cosmo Insect in AntwerpenStreet Art in Antwerpen

Tussenstop bij Hoeked Doughnuts

Bij toeval lopen we langs Hoeked Doughnuts. Met haar frisse uiterlijk en super smakelijk uitziende donuts trekt dit zaakje natuurlijk meteen mijn aandacht. Helaas is er geen tijd om een donut te eten, maar jeetje, wat ziet dit er goddelijk uit. Ben je in Antwerpen op street art jacht, loop dan zeker even bij deze mooie zaak binnen voor een lekker tussendoortje. Edit: helaas is Hoeked ondertussen permanent gesloten.

Hoeked Doughnut, Oudaan 4, Antwerpen

De galerij van Steve Locatelli

Wij eindigen onze wandeling bij de galerij van de beroemde street artist Steve Locatelli. Zijn werk is op meerdere plaatsen in heel België en ver daarbuiten te bewonderen (neem bijvoorbeeld een kijkje bij Vietnamees restaurant Bun in Antwerpen). Iedereen is welkom om op afspraak de galerij te bezoeken. Check zeker even Locatellisteve.com. Ik heb echt een uur lang ademloos naar zijn werk gekeken, wat een kunstenaar.

Galerij van Steve Locatelli

Lunch bij Stay

Na al dat wandelen begint onze maag flink te knorren en gelukkig mogen we aanschuiven aan een prachtig gedekte tafel bij Stay. Van buitenaf lijkt Stay enkel een kledingwinkel. Eenmaal binnen werd ik compleet verrast door het feit dat je hier ook lekker kunt eten. Daarnaast zijn er naast kleding ook ontzettend veel leuke decoratieve spullen te koop. Onze lunch bestaat uit een frisse quinoa-salade, broodjes hummus met gegrilde groentes en auberginetaart. Stuk voor stuk heerlijk. Echt een aanrader voor wie op zoek is naar een gezonde lunch in Antwerpen.

Stay AntwerpenLunch bij Stay Antwerpen

M HKA voor moderne kunst

Na de lunch wandelen we door naar M HKA, hét Antwerpse museum voor de moderne kunst. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik zelf weinig met moderne kunst heb. Vaak begrijp ik het niet goed en vind ik het vergezocht. Bij M HKA krijgen we een rondleiding van een zeer enthousiaste gids die op goede wijze het verhaal achter de kunstvoorwerpen vertelt. Hierdoor gaat het ineens veel meer leven en snap ik ook waar ik naar kijk. Als reguliere bezoeker kun je ook een rondleiding boeken of ervoor kiezen om de audiotour te doen. Dit zou ik je zeker aanraden omdat alles hierdoor een stuk logischer lijkt. Sla bij je bezoek aan M HKA ook zeker het prachtige dakterras niet over. Deze is trouwens ook gewoon voor niet-museumbezoekers toegankelijk.

Dakterras van MHKA in AntwerpemMHKA in Antwerpen

Na deze dag kan ik concluderen dat Antwerpen op cultureel vlak veel te bieden heeft. Sowieso is het super leuk om één van de street art wandelingen te maken, aangezien deze je door straatjes en langs winkeltjes voert waar je anders nooit zou zijn gekomen. Voor wie wat langer Antwerpen wil bezoeken, is het artikel Een weekend in Antwerpen een fijne aanvulling op bovenstaande.

Ik bezocht Antwerpen op uitnodiging van Toerisme Vlaanderen. 

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

2 reacties op “Laat je verrassen door cultureel Antwerpen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven