Wat te doen in Antwerpen

Wat te doen in Antwerpen: 25 tips en bezienswaardigheden

Home / België / Antwerpen / Wat te doen in Antwerpen: 25 tips en bezienswaardigheden

Er is zo veel te zien en te doen in Antwerpen en het is niet voor niets mijn favoriete Belgische stad. Tijdens elk bezoek ontdek ik weer iets nieuws en ondertussen heb ik door de jaren heen heel veel tips voor Antwerpen verzameld. In dit artikel vertel ik je alles over de belangrijkste bezienswaardigheden, mooiste gebouwen, leukste winkels en meer. Lees verder voor wat te zien en te doen in Antwerpen!

Wat te doen in Antwerpen op de kaart

Op onderstaande kaart zie je alle tips en bezienswaardigheden die in dit artikel genoemd worden. Vooral de musea liggen in de meeste gevallen een stukje buiten het centrum. Als je alle tijd hebt kun je hier prima naartoe wandelen en anders rijden er ook genoeg bussen.

Wandeltocht door Antwerpen

Er zijn veel toffe bezienswaardigheden in Antwerpen. De stad heeft een rijke historie en het is, na Rotterdam, de grootste havenstad van Europa. Dit zorgt voor een internationale sfeer en veel culturen komen dan ook in Antwerpen samen. Je merkt dat bijvoorbeeld aan de hoeveelheid internationale restaurants, maar ook aan het feit dat Antwerpen een eigen (bescheiden) Chinatown heeft. Hierdoor is Antwerpen een heel diverse bestemming vol interessante bezienswaardigheden. Tip: wil je in korte tijd zo veel mogelijk van de stad zien? Dan is een wandeltocht met gids een aanrader. In 2 uur loop je langs de belangrijkste bezienswaardigheden en leer je meer over Antwerpen.

#1 De Grote Markt

Het bekendste plein in Antwerpen is zonder twijfel de Grote Markt. Gelegen in het hart van de binnenstad is het niet te missen. Rondom het plein liggen uit de zestiende en zeventiende eeuw stammende gildehuizen wat het een prachtig aangezicht geeft. Het grappige is dat niet alle huizen uit deze tijd stammen: een deel van de gebouwen is in de negentiende en twintigste eeuw gereconstrueerd aan de hand van schilderijen. Naast deze panden ligt ook het stadhuis van Antwerpen aan de Grote Markt. Wil je het stadhuis van binnen zien dan kun je deelnemen aan een rondleiding. Kijk op de site van Antwerpen om je hiervoor aan te melden.

Grote Markt in Antwerpen

#2 Het Begijnhof

Het Begijnhof in Antwerpen bestaat enkel uit een aantal kleine straatjes en een weelderige binnenplaats, maar ondanks haar geringe grootte is het zeker de moeite waard om het Begijnhof te bezoeken. Het Sint-Catharinakerkje is tekenend voor het hofje en al met al is het een super fotogenieke plek in het centrum van Antwerpen. Vroeger woonden hier de Begijnen, devote vrouwen die in een gesloten gemeenschap leefden en hun leven weidden aan de kerk. Een bijzondere plek die je zeker even moet bekijken. 

#3 Vlaaikensgang

De Vlaaikensgang is het enige overgebleven authentiek 16e eeuwse steegje in het centrum van Antwerpen. Er is niks te doen verder, maar als je in de buurt bent is het leuk om er even doorheen te lopen.

Vlaaikensgang

#4 PAKT

Eén van mijn favoriete plekken in Antwerpen is PAKT.  Een bezoek brengen aan PAKT is één van de leukste dingen om te doen in Antwerpen zuid. Bij PAKT komen stadsboeren en creatieve ondernemers samen. Hier vind je een ware boerderij, middenin de stad. Op de daken van de van pakhuizen wordt op ecologische wijze groenten en fruit verbouwd. In de pakhuizen zelf zijn allerlei creatieve startups en ondernemers gevestigd en uiteraard zijn er ook een aantal horecazaken te vinden. De dakboerderij is niet op eigen gelegenheid te bezoeken, de rest uiteraard wel. Check de website van PAKT voor informatie over rondleidingen over de daken.

PAKT Antwerpen PAKT Antwerpen

#5 Brouwerij De Koninck

Brouwerij De Koninck is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Antwerpen. Bierliefhebbers mogen De Koninck sowieso niet overslaan, maar ook als je niet van bier houdt is deze brouwerij leuk om te bezoeken. De brouwerij is ingericht als interactief museum en terwijl je erdoorheen loopt leer je van alles over de geschiedenis van de brouwerij zelf maar ook over die van de stad Antwerpen. Je sluit de tour af met een bierproeverij in het café. Uiteraard kun je hier ook wat langer blijven hangen met een biertje en een borrelplank. 

Speciaalbiertjes bij Brouwerij de Koninck Brouwerij de Koninck

#6 De Nottebohmzaal in Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience

Eén van de best bewaarde geheimen in Antwerpen, is de Nottebohm zaal in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Deze zaal zou niet misstaan op de filmset van Harry Potter, zó betoverend mooi. Hier staan 120.000 van de oudste boeken uit de collectie van het museum en de sfeer is werkelijk magisch. De entree tot de Nottebohmzaal bedraagt €8. Je ticket kun je alvast online bestellen.

Nottebohm Zaal in Antwerpen Nottebohm Zaal in Antwerpen

#7 Zoo Antwerpen

Persoonlijk ben ik geen fan van dierentuinen, maar de zoo is wel één van de bekendste bezienswaardigheden van Antwerpen. De dierentuin ligt pal naast het station en is dus heel gemakkelijk te bezoeken als je met het openbaar vervoer naar de stad reist. De Zoo van Antwerpen staat bekend als de mooiste negentiende-eeuwse dierentuin van de wereld. Daarnaast is het ook nog eens een van de oudste. Er leven meer dan 400 diersoorten in de dierentuin en je kunt je hier dus gemakkelijk een dag vermaken.

#8 Red Star Line Museum

Het Red Star Line Museum vertelt het verhaal van de twee miljoen migranten die vanuit Antwerpen naar ‘de nieuwe wereld’ Noord-Amerika vertrokken. Je volgt de hele route, van het vertrek uit het thuisland tot de aankomst in Antwerpen en van het tijdelijk verblijf in deze stad tot de overtocht en de aankomst in de VS. Ik vond het super interessant om hier meer over te leren en als je gek bent op Titanic ga je dit museum ook geweldig vinden. Kijk hier voor meer informatie over het Red Star Line Museum. 

Red Star Line Museum in AntwerpenRed Star Line Museum in Antwerpen

#8 KSMKA 

Het Koninklijk Museum van Schone Kunsten Antwerpen is gevestigd in een Romeins aandoend gebouw, terwijl het van binnen heel modern is. In het KSMKA hangt Vlaamse kunst die een periode van maar liefst zeven eeuwen beslaat. Van primitieve kunst tot expressionisten en met een belangrijke plek voor Rubens. Daarnaast zijn er ook werken van onder andere grootmeesters als Titiaan, Modigliani en Rodin te bewonderen. 

KSMKA KSMKA

#10 Rubenshuis

Het Rubenshuis is een stadspaleis waar beroemd schilder Rubens met zijn gezin woonden. Het pand is heel groot en diende ook als werkplaats voor collega’s en assistenten. Het huis is nu een museum waar talloze werken van Rubens tentoongesteld staan. Daarnaast leer je er meer over zijn leven en zijn manier van werken. Alleen al het huis zelf vond ik mooi om te zien, maar ook de werken zijn natuurlijk heel indrukwekkend. Meer weten? Check Rubenshuis.be voor het bestellen van entreetickets of voor een virtuele tour door het Rubenshuis.

Rubenshuis in AntwerpenRubenshuis in Antwerpen

#11 M HKA (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen)

In Zuid staat het M HKA, het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen. Het gebouw kun je met zijn markante ronde vorm niet over het hoofd zien. De collectie bestaat uit 4750 werken van bijna 700 kunstenaars en is dus absoluut gevarieerd te noemen. De focus van het M HKA ligt op drie pijlers: beeld, actie en maatschappij. Vrijwel alle werken in de collectie hebben iets met deze drie onderwerpen van doen. De doelstelling van het museum is om bezoekers na te laten denken en aan te zetten tot interactie met deze kunstwerken. Voor mij persoonlijk was het allemaal iets te abstract en modern, maar als je hier een liefhebber van bent is het M HKA een museum dat je niet mag missen. Kijk hier voor meer informatie over de huidige tentoonstellingen.

MHKA in AntwerpenM HKA in Antwerpen

#12 FOMU (Fotomuseum Antwerpen)

Ook het FOMU ligt in Antwerpen zuid en een bezoek aan dit museum is heel goed te combineren met een bezoek aan het M HKA. Deze musea liggen namelijk slechts 300 meter van elkaar vandaan. De naam zegt het al: het FOMU is het museum over fotografie in Antwerpen. De collectie is maar liefst 3 miljoen (!) objecten groot en de diversiteit is dus enorm. Naast wisselende tentoonstellingen met foto’s van nu en vroeger, staan hier ook camera’s en andere fotografiematerialen tentoongesteld. Hierdoor leer je er veel over de geschiedenis van de fotografie. Er zijn twee bioscoopzalen, een museumcafé en bibliotheek. Daarnaast kun je hier ook workshops volgen of een rondleiding doen. Kijk op de website van FOMU voor meer informatie.

FoMu fotomuseum Antwerpen

#13 Letterenhuis

Het geheugen van de Vlaamse literatuur, zo noemt het Letterenhuis zichzelf ook wel. Het is namelijk het literatuurarchief van Vlaanderen waarvan een deel ook als museum is ingericht. De permanente expositie bevat talloze werken uit de negentiende en twintigste eeuw, van kladjes tot vuistdikke boekwerken. Eén van de dingen die dit museum zo tof maken is dat je via smalle trappen door kleine kamertjes langs de expositie loopt. Ik had echt het gevoel dat ik even terug de tijd in gegaan was. Kijk hier voor meer informatie over het Letterenhuis.

#14 Chocolate Nation

Een vreemde eend in de bijt is Chocolate Nation. Dit museum laat zich het best omschrijven als een interactieve plek die af en toe doet denken aan een sprookje. Je leert in Chocolate Nation van alles over chocolade en, het allerleukste, je krijgt op de route meerdere keren de kans om chocolade te proeven. Mijn absolute favoriet was de ruimte waar meerdere chocoladefonteinen stonden waar je een lepeltje onder mag houden om te proeven. Verslavend lekker! Kijk hier voor meer informatie en entreetickets voor Chocolate Nation.

Antwerpen Chocolate NationAntwerpen Chocolate Nation

#15 MAS (Museum Aan de Stroom)

Het bekendste museum in Antwerpen is zonder twijfel MAS, het Museum Aan de Stroom. Dit is niet in de laatste plaats te danken aan het indrukwekkende gebouw waar in het museum is gevestigd. Tien verdiepingen hoog, een half miljoen stukken in de collectie en maar liefst 5.700 m2 tentoonstellingsoppervlakte maken dit een indrukwekkend museum. In het MAS leer je alles over Antwerpen, haar verleden, de haven van Antwerpen en de toekomst. Daarnaast heb je vanaf het dak van het MAS prachtig uitzicht over Antwerpen. Hier vind je meer informatie over MAS.

MAS in Antwerpen

#16 ModeMuseum

Het ModeMuseum (MoMu) bevindt zich in het hart van het Modekwartier in het centrum van Antwerpen. Het museum is niet groot, maar wel heel mooi. Zeker als je mode en kunst leuk vindt, mag je het ModeMuseum niet overslaan. Check voor je bezoek op de website welke tentoonstellingen er te zien zijn. 
 
Wat te doen in Antwerpen

 

#17 Centraal station

Het bekendste gebouw van Antwerpen is zonder twijfel het Centraal station. Zelf reis ik vrijwel altijd met de trein naar Antwerpen en keer op keer kijk ik mijn ogen uit als ik aankom in de grote stationshal. Het gebouw stamt uit het eind van de negentiende eeuw en heeft een eclectische bouwstijl. Dit betekent dat er elementen van verschillende soorten bouwstijlen door elkaar gebruikt zijn. De architect liet zich onder andere inspireren door het Pantheon in Rome. Dit zie je goed terug in de gewelven van de koepelvormige doorgangen van het station. De metalen constructie, de hoeveelheid glas en de ellelange roltrappen die naar de ondergrondse sporen leiden zijn op z’n minst indrukwekkend te noemen.

Centraal Station Antwerpen Centraal Station Antwerpen

#18 Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

Aan de Handschoenenmarkt in het hart van Antwerpen staat de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. De toren van de kathedraal is opgenomen in de lijst van Unesco Werelderfgoed, maar ook de rest van het gebouw is indrukwekkend te noemen. In het gebouw zijn vier werken van Rubens te bewonderen. De kathedraal is vrij te bezoeken.

Onze-Lieve-Vrouwekathedraal Onze-Lieve-Vrouwekathedraal

#19 De Bourla Schouwburg

De ronde gevel van de Bourla Schouwburg in de Theaterbuurt is niet te missen en het is niet voor niets een van de meest bekende gebouwen van Antwerpen. Gebouwd in neoclassicistische stijl in de eerste helft van de negentiende eeuw is het een uniek theater waar je niet zomaar aan voorbij kunt lopen. Je kunt natuurlijk een voorstelling bijwonen om het gebouw van binnen te zien, maar daarnaast is het ook mogelijk om op zaterdag of zondag te brunchen in de Bourla Schouwburg. Een leuke optie voor als je niet naar een voorstelling wilt maar wel graag het gebouw wilt bewonderen. Kijk hier voor meer informatie en voor het reserveren van een brunch.

#20 Meir

Zeg je winkels in Antwerpen dan zeg je Meir. Dit is de bekendste winkelstraat in Antwerpen centrum en mensen komen van heinde en verre om hier te shoppen. Verwacht niet dat je hier unieke winkels tegenkomt: op Meir barst het van de H&M’s, C&A’s en Primarks van deze wereld. Niet erg natuurlijk, maar wel goed om te weten dat je voor de meer bijzondere winkels niet op Meir moet zijn. Zelf wandel ik altijd wel even door deze winkelstraat, al is het maar om me te vergapen aan de prachtige gevels.

De Meir in Antwerpen

#21 Stadsfeestzaal

Ben je op de Meir dan moet je absoluut even bij de Stadsfeestzaal naar binnen gaan. Dit is een klein overdekt winkelcentrum gevestigd in een monumentaal pand. Het is echt één van de mooiste winkelcentra die ik ooit gezien heb en ik beloof je dat je er je ogen uitkijkt. Qua winkels zit er van alles wat in het pand gevestigd, maar de hoofdreden waarom je naar de Stadsfeestzaal moet is voor het prachtige gebouw.

Stadsfeestzaal Antwerpen

#22 De Wilde Zee

De Wilde Zee is een wijk(je) in Antwerpen centrum waar je vijf gezellige, autovrije straten vindt vol leuke winkeltjes. De sfeer is er heel gemoedelijk en het voelt totaal anders dan op de toch wel massale Meir. De vijf straten waar de Wilde Zee uit bestaat zijn: De Korte Gasthuisstraat, Wiegstraat, Lombardenvest, Groendaalstraat en Schrijnwerkerstraat. Je shopt hier voornamelijk voor kleding, delicatessen en beautyproducten. Daarnaast ligt ook het oudste winkelcentrum van België, de Nieuwe Gaanderij,  in deze wijk.

#23 Modebuurt

De Nationale Straat is het hart van de Modebuurt. Zoek je chique, exclusieve winkels in Antwerpen dan is dit dé plek waar je zijn moet. Alle grote Vlaamse designers hebben wel een winkel in dit deel van de stad en ook internationale merken zijn hier goed vertegenwoordigd. Naast luxueuze winkels vind je hier ook het ModeMuseum. Wie liever shopt bij nieuwe designers kan zijn hart ophalen in de Kammenstraat, een straat vol chique maar hippe winkels, afgewisseld met tattooshops, foodbars en andere originele zaken.

#24 De Kloosterstraat

In Antwerpen zuid ligt de Kloosterstraat, een ontzettend sfeervolle winkelstraat vol antiquairs, vintage- en brocantezaken. De afgelopen jaren vestigden zich hier ook originele interieurwinkels, conceptstores en galerijen. Je kunt dus wel stellen dat de Kloosterstraat één van de meest creatieve straten van Antwerpen is. 

#25 Chocoladewinkels

De Chocoladewinkels in Antwerpen verdienen een aparte vermelding. Jaarlijks organiseert de stad de Antwerpen Chocolate Week, een week waarin Chocolade centraal staat. Wij bezochten tijdens de Chocolate Week  een stuk of 10 chocoladewinkels. Wat een feestje om op deze manier de stad te leren kennen en te genieten van de lekkerste bonbons en andere chocoladelekkernijen! Onze persoonlijke favorieten zijn de traditionele chocolatier Mary en het moderne IN CHOC. 

Antwerpen Chocolate Week Mary Antwerpen Chocolate Week IN CHOC

Eten en drinken in Antwerpen

Helemaal aan het begin van dit artikel zei ik het al: de internationale keuken is goed vertegenwoordigd in Antwerpen. Je vindt hier restaurants met gerechten uit alle windstreken en in alle prijsklassen. Toegegeven, uit eten gaan in Antwerpen is gemiddeld wat prijziger dan in Nederlandse steden, maar er is echt voor elk wat wils te vinden.

Roest in Antwerpen Fiksebar Antwerpen

Extra tip: fietstocht door Antwerpen

Wil je zo veel mogelijk bezienswaardigheden in Antwerpen meepakken dan is het heel tof om een fietstocht met lokale gids te doen. Samen met een groep fiets je langs alle hoogtepunten van de stad en ondertussen vertelt de gids je van alles over wat je ziet. Leuk en heel handig als je niet zo veel tijd in Antwerpen hebt!

Overnachten in Antwerpen

Er zijn talloze fijne hotels, B&B’s in Antwerpen te vinden. Zelf verbleef ik onder andere in Raddison BLU Astrid Hotel, pal tegenover het centraal station. Deze locatie is de ideale uitvalsbasis voor een weekend weg en alle bezienswaardigheden in Antwerpen liggen op loopafstand. 

Radisson Blu Astrid Hotel Antwerpen

10x hotels in Antwerpen centrum

Wij verbleven ondertussen al heel vaak een nachtje in Antwerpen. In dit artikel delen we onze 10 favoriete hotels in het centrum van de stad.

Overige tips voor accommodaties in Antwerpen

Hotel Antwerpen

Design Hotel

Lindner Hotel

Het Lindnerhotel ligt pal achter Antwerpen CS. Het beschikt over een bar, restaurant en dakterras.

Hotel Antwerpen

Centraal hotel

Radisson BLU Astrid Hotel

Heerlijk ruime opgezet hotel met uitzicht op Antwerpen CS. Ook de kamers zijn heel ruim.

Appartement in Antwerpen

Appartement

Raphael Suites by Smartflats

Prachtig design-appartement in het hart van Antwerpen met eigen terras en een bad.

Voordelige stedentrip naar Antwerpen

Via Voordeeluitjes.nl boek je voordelige arrangementen en hotelaanbiedingen in Antwerpen. Voordeeluitjes.nl selecteert altijd de scherpste aanbiedingen, waardoor je met mooie kortingen een weekend in Antwerpen verblijft.

Hoe kom je in Antwerpen?

Met de auto is het vanaf Utrecht zo’n anderhalf uur rijden. Hierdoor is Antwerpen een prima optie voor een weekend weg. Heb je geen auto tot je beschikking reis je sowieso liever met het openbaar vervoer? Dan is de trein ook heel goede optie. Zo reis je vanaf Amsterdam in nog geen 2 uur naar het centrum van Antwerpen.

Met deze 25 tips voor wat te doen in Antwerpen weet ik zeker dat je je dagenlang kunt vermaken. Meer weten? Hier lees je al onze tips voor Antwerpen.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven