gerecht kookcursus ubud

Het lekkerste eten van Indonesië

Home / Indonesië / Het lekkerste eten van Indonesië

Tijdens mijn reizen heb ik bijna nergens zo lekker gegeten als in Indonesië. Naast een aantal bekende gerechten, zoals gado gado en nasi goreng, ontdekte ik hier ook een aantal verrassend lekkere nieuwe gerechten. Omdat ik jullie ook graag mee laat genieten, zet ik mijn persoonlijke favorieten op een rijtje. Geniet mee van het lekkerste eten van Indonesië!

Rendang

Rendang is misschien wel het bekendste gerecht uit Indonesië. Het is door CNN in 2011 zelfs verkozen tot het lekkerste gerecht ter wereld. Dit typisch Indonesische stoofgerecht heeft een heel rijke smaak. Ondanks dat ik zelf niet zo van vlees houdt, ben ik dol op de saus en de smaak van rendang. Het is van oorsprong een gerecht uit West-Sumatra, maar ook op de andere eilanden in Indonesië wordt het tegenwoordig vaak gereserveerd, met name tijdens speciale gelegenheden. Ook in Nederland is rendang heel populair. In vrijwel elke supermarkt kun je speciale boemboes voor rendang kopen, maar de lekkerste rendang eet je toch echt in Indonesië zelf.

Lekkerste eten Indonesië

Gado gado

Gado gado was mijn persoonlijke favoriete gerecht uit Indonesië. Ik zou dit prima elke dag kunnen eten. Er zijn verschillende varianten op, maar de basis is geblancheerde of gestoomde groenten met een speciale, iets kruidigere, versie van satésaus. Ook wordt er soms gebakken of gefrituurde tofu of tempé aan toegevoegd, wat het gerecht nog vullender maakt. Vaak wordt gado gado gereserveerd met ei, kroepoek of rijst, maar om eerlijk te zijn eet ik het liever gewoon zo. Wil je thuis ook eens gado gado maken? Dan kan ik je het gado gado recept van uit Pauline’s Keuken van harte aanbevelen.

Lekkerste eten Indonesië

Sayur lodeh

Een ander gerecht wat ik zelf graag at in Indonesië is sayur lodeh. In Nederland at ik dit gerecht al eerder in een Indonesisch restaurant, maar doordat het onderdeel was van een rijsttafel had ik geen idee hoe het eigenlijk heette. Toen ik het in Indonesië weer voorgeschoteld kreeg en er maar van bleef eten, besloot ik toch eens na te vragen wat de naam van dit heerlijke groentegerecht is. Dit bleek sayur lodeh te zijn, wat letterlijk vertaald ‘zachtgekookte groenten’ betekent. De groenten worden gekookt in een mix van kokoscrème, water en een kruidige boemboe. Hierdoor hebben ze zo’n heerlijk zachte en kruidige smaak.

Lotek

Lotek is de West-Javaanse versie van gado gado. Net als bij gado gado bestaat dit gerecht vooral uit geblancheerde of gestoomde groenten. De saus is echter wat pittiger en kruidiger dan bij gado gado. Over de saus worden vaak nog gebakken uitjes, gebrande pinda’s, emping of kroepoek gestrooid. De lekkerste lotek at ik voor minder dan 1 euro bij een klein eetstalletje in Yogyakarta genaamd By Bagyo Colombo Lotek & Gado Gado. Het is misschien niet zo’n heel fotogeniek gerecht, maar het is zeker één van de lekkerste gerechten van de hele reis. Helaas ben ik lotek op andere Indonesische eilanden niet meer tegengekomen.  Bekijk hier al mijn restauranttips in Yogyakarta.

Sate ayam

Ook de bekende sate ayam mag natuurlijk niet ontbreken op dit lijstje. De satésaus in Indonesië is overigens echt niet te vergelijken met de saus die we in Nederland kennen. De Indonesische variant is een stuk kruidiger en smaakvoller en smaakte naar mijn idee ook minder vet. Ook aan de saté zelf wordt veel aandacht besteed. Tijdens onze kookcursus gebruikten we zelf een traditionele saté barbecue, speciaal voor het grillen van stokjes vlees. Ik vond het ook opvallend dat het vlees vaak eerst nog vermalen wordt met allerlei kruiden en daarna pas op stokjes wordt gedaan. Ik dacht altijd dat er enkel een marinade overheen zat, maar door het vlees te mengen met de kruiden wordt de smaak een heel stuk sterker. Ben je benieuwd naar de saté barbecue? Je leest er meer over in het artikel over onze kookcursus in Bali.

Lekkerste eten Indonesië

Nasi goreng

Nasi goreng is het bekendste rijstgerecht van Indonesië. Voor de basis worden rode peper, sjalotjes, bosui en knoflook gebruikt. Daarna wordt er onder andere ketjap, sojasaus en palmsuiker aan toegevoegd. Hoewel we in Nederland nasi vaak als bijgerecht eten, wordt het in Indonesië ook vaak als hoofdgerecht gereserveerd met een gebakken ei bovenop de nasi goreng.

Lekkerste eten Indonesië

Soto ayam

Soto ayam is een soep die zowel in Indonesië als in Suriname erg populair is. Dit komt omdat beide landen een kolonie van Nederland geweest zijn en er Javanen door de Nederlanders naar Suriname zijn gestuurd. Hierdoor hebben deze keukens af en toe overlappingen. Waarom ze deze soep in beide landen zo graag eten snap ik heel goed. Ondanks dat de basis van de soep een kippenbouillon is, is de soep net zo vullend als een maaltijdsoep. De soto ayam is meestal namelijk rijk gevuld met kip en verschillende groenten. Soms wordt er ook rijst, aardappel of ei aan toegevoegd. De soep wordt vaak geserveerd met kroepoek en gefrituurde uitjes voor over de soto ayam. Door de verschillende kruiden en specerijen heeft de soep een heel rijke smaak. Wij kregen er soms een halve limoen bij om hem nog net wat zuurder te maken.

Mie goreng

De basis van mie goreng is hetzelfde als die van nasi goreng. Het enige wat anders is, is dat er mie wordt gebruikt in plaats van rijst. Hoewel de naam het natuurlijk al een beetje doet vermoeden, had ik niet gedacht dat deze twee gerechten eigenlijk compleet hetzelfde waren en dat slechts één ander ingrediënt al zo’n verschil kan maken. De lekkerste mie goreng aten we bij een klein restaurantje op het vliegveld in Surabaya. Het zag er wat twijfelachtig uit, maar tot onze verbazing was het misschien wel de lekkerste mie die we ooit op hebben.

Lekkerste eten Indonesië

Tempe me goreng

Voor tempe me goreng wordt dezelfde basis gebruikt als voor nasi goreng en mie goreng. Deze gefrituurde tempé in zoete sojasaus was ook één van mijn favoriete bijgerechten in Indonesië. Tijdens onze kookcursus in Bali leerden we hoe we dit gerecht zelf konden bereiden. Van alle gerechten heb ik dit gerecht na thuiskomst denk ik het vaakst gemaakt. Mocht je wat tempe me goreng overhouden, dan kun je dit ook prima door de gado gado eten de volgende dag.

Lekkerste eten Indonesië

Jukut urap

Jukut urap of urap urap is net als gado gado een groentegerecht met gestoomde groenten. Toch smaakt dit gerecht totaal anders doordat de groenten gemengd worden met geraspte en geroosterde kokos. Ook wordt er vaak wat rode peper in verwerkt om het gerecht wat meer pit te geven. Jukut urap wordt meestal geserveerd met witte rijst, maar is ook vaak onderdeel van een rijsttafel. Ook dit gerecht heeft zijn oorsprong in Java.

Pepes ikan

Pepes is een manier van koken die in Indonesië vaak voorkomt. Hierbij wordt het eten gestoomd in bananenbladeren. Ikan betekent vis, dus letterlijk vertaald heet dit gerecht gestoomde vis. Naast vis worden er nog een aantal groenten en kruiden in het bananenblad gerold. Hierdoor wordt de vis super smaakvol en heel zacht. Met name in West-Java is dit gerecht heel populair, maar ook op Bali kun je pepes ikan in vrijwel elk lokaal restaurant bestellen.

Lekkerste eten Indonesië

Lijkt het je leuk om deze lekkere gerechten zelf te leren maken? Dan raad ik je zeker aan om een kookcursus te volgen wanneer je Indonesië bezoekt. Ik vond dit zelf heel leuk om te doen en zo kan ik thuis ook nog genieten van deze heerlijke gerechten. Hier lees je meer over de kookcursus die ik deed op Bali.

Wat is jouw favoriete gerecht uit Indonesië?

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

9 reacties op “Het lekkerste eten van Indonesië”

  1. Hallo Saskia, mag ik een kleine correctie geven op jouw visie van Rendang.
    Rendang is van oorsprong geen Javaans gerecht.
    De origin van Rendang is West-Sumatera, op Java is Rendang pas omstreeks jaar 1960 bekend.

        1. Wat super leuk dat je je werkstuk over Indonesië maakt Lena! Heel fijn om te horen dat je veel aan de informatie hebt gehad en super lief dat je nog even een berichtje achterlaat. We wensen je veel succes met je werkstuk!

    1. Wat leuk om te horen Loes! Hopelijk heb je een goed punt gekregen voor je werkstuk en kun je ooit Indonesië zelfs eens bezoeken als je dat nog niet gedaan hebt.

  2. Hoi Saskia, wat een leuk artikel! Ken je Extra Joss? Dat is ook super lekker! Drankje weliswaar maar toch het komt uit Indonesië 🙂

    1. Hi Monique, ik ken Extra Joss niet helaas, maar mocht ik het ergens tegenkomen dan ga ik het zeker proberen. Bedankt voor de leuke tip!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *