Indonesië

Kookcursus in Ubud, Bali

uitzicht kookcursus ubud

Ik vertelde laatst al meer over mijn favoriete dingen om te doen in Ubud. Één van mijn favoriete activiteiten was de kookcursus in Ubud. Het was erg gezellig om met mensen van over de hele wereld te koken en meer te leren over de Indische keuken. De cursus zelf was super leuk en leerzaam en de eigenaren waren echt schatten van mensen. Het leukste was natuurlijk om na afloop alles te proeven. Ik vertel je graag meer over deze bijzondere kookcursus in Ubud!

 

De dag begon met een bezoekje aan de markt van Ubud. Tot een uur of 9 ’s ochtends is dit een traditionele markt waar de bevolking haar inkopen doet. Daarna wordt hij langzaam omgebouwd naar een meer toeristische markt met souvenirs. Ik raad je daarom aan om de kookcursus in de ochtend te doen, omdat er dan een bezoek aan deze markt is inbegrepen. Je kunt de markt natuurlijk ook op een later moment zelf nog bezoeken.

kookcursus ubud 27

 

Op de markt zie je kramen vol heerlijk tropisch fruit en speciale kruiden voor een schijntje. We kregen  allerlei speciale fruitsoorten om te proeven en er werd veel verteld over de producten zelf en de import en export hiervan. Een aantal appels die er lagen, kwamen gewoon uit Nederland.

kookcursus ubud 28

 

Ook zagen we een hoop speciale groentes, waarvan we er veel al herkenden van onze kookcursus in Thailand. Wat wel erg jammer is aan deze markt, is dat ze nog niet goed hebben nagedacht over een oplossing voor het afvalprobleem. Al het overgebleven vuilnis wordt zo 10 meter verder op een berg gegooid, wat natuurlijk in die felle zon best gaat ruiken. Zonde als je langs al dat heerlijke fruit loopt!

kookcursus ubud 26

 

Naast groente en fruit zie je op de markt vooral veel kramen met manden vol kleine bloemen. Deze bloemen worden gebruikt om offers van te maken. Wanneer je door Ubud loopt, zie je met name in de ochtend overal kleine offers staan. Let dus goed op waar je loopt. Het geloof is erg belangrijk voor de lokale bevolking.

Kookcursus ubud 1

 

Deze offers zijn vaak kleine gevlochten mandjes vol met felgekleurde bloemen. Soms liggen er ook etenswaren in, zoals kleine koekjes of zelfs een bakje met ketjap. Het is een prachtig gezicht om alle zorgvuldig gemaakte offers zo bij elkaar te zien.

kookcursus ubud 23

 

Na de markt reden we via een mooie weg naar de rijstvelden. Hier kregen we uitleg over het belangrijkste ingrediënt van de Indische keuken: rijst. De rijst kan zo’n 3 keer per jaar geoogst worden en dit wordt op veel plekken nog traditioneel met de hand gedaan. Van 1 vierkante meter ingezaaide rijst, kunnen uiteindelijk ongeveer 4 tot 6 maaltijden gemaakt worden. Als je bedenkt dat de bevolking van Indonesië 3 maaltijden met rijst per dag eet, kun je je voorstellen hoeveel rijstvelden er nodig moeten zijn om alleen de eigen bevolking het gehele jaar te kunnen voeden, laat staan om ook nog rijst te kunnen exporteren naar andere landen. Niet gek dus dat Bali bekend staat om zijn vele rijstvelden. Een aantal van de mooiste en indrukwekkendste rijstvelden ter wereld zijn op Bali te vinden.

kookcursus ubud 29

 

Nadat we genoten hadden van de prachtige omgeving en de interessante uitleg, was het tijd om verder te gaan. We kwamen aan op een geweldig mooie plek midden in de natuur. Ik zou hier best elke dag willen eten met zo’n uitzicht.

kookcursus ubud 18

 

Maar voor we konden eten, moesten we natuurlijk eerst gaan koken. Alle ingrediënten stonden al klaar op de lange houten tafels.

kookcursus ubud 31

 

We werden welkom geheten door de enorm vriendelijke eigenaresse van Paon Bali.

kookcursus ubud 30

 

Na een heerlijk tropisch welkomstdrankje werden we aan het werk gezet. De vrouwen mochten alle grote ingrediënten snijden, terwijl de mannen de pinda’s mochten fijnmalen voor de gado gado saus.

kookcursus ubud 22

 

Ook het fijn snijden van de kokos is volgens de lokale bevolking een echte mannentaak.

kookcursus ubud 21

 

Toen alle kruiden mooi fijngehakt waren, was het tijd om de basic yellow sauce, ofwel base gede bumbu kuning te maken. Dit is de basis van vrijwel alle Indonesische gerechten.

kookcursus ubud 20

 

Om een saus te vormen, moesten de ingrediënten nog fijner gemalen worden. Dit gebeurt in veel gezinnen nog steeds met een enorme vijzel. Dit was een stuk zwaarder dan het eruit ziet, maar toch wordt dit door de locals dan weer als een echte vrouwentaak gezien. Sterke vrouwen daar in Indonesië!

kookcursus ubud 33

 

Van al dat hakken en snijden hadden we honger gekregen en dus we begonnen aan ons eerste gerecht: Kuah Wong Sup Jamur, een heldere groentebouillon. Het was een heerlijk voorgerecht. Ook al ziet het eruit als een normale groentesoep, het was zo ontzettend smaakvol door de verschillende kruiden die gebruikt zijn.

kookcursus ubud 17

 

Vervolgens was het tijd om de hoofdgerechten voor ons buffet te maken. Hieronder zie je de basis voor de Tempé Kering, ofwel gefrituurde tempé in zoete sojasaus. Dezelfde basis wordt ook gebruikt bij Nasi Goreng.

kookcursus ubud 16

 

Ik moest moeite doen om niet alvast de hele pan leeg te eten, het rook zo lekker! Naast de tempé hebben we nog vijf andere gerechten gemaakt.

kookcursus ubud 15

 

Natuurlijk kon ook de traditionele saté niet ontbreken. Deze werd op een speciale saté barbecue gegaard.

kookcursus ubud 14

 

Binnen no-time stond de hele tafel vol met schalen met de lekkerste gerechten.

kookcursus ubud 6

 

Gado gado: groenten in pindasaus.

kookcursus ubud 13

 

Tempé Kering: gefrituurde tempé in zoete sojasaus.

Kookcursus ubud 12

 

Pepes Ikan: gestoomde vis in bananenblad.

kookcursus ubud 11

 

Be Siap Mesanten Kare Ayam: kip in kokosnoot curry.

kookcursus ubud 10

 

Naast deze gerechten hadden we ook nog een heerlijke kokos- en bonensalade genaamd Jukut Urab en natuurlijk de heerlijke saté van de barbecue. Ook aan de vegetariërs of veganisten werd gedacht. Van elk gerecht was ook een vegetarische of veganistische versie.

kookcursus ubud 9

 

Ik heb echt enorm genoten van al het heerlijke eten. Dit was misschien wel de lekkerste maaltijd die ik op heel Bali op heb, en dan ook nog eens helemaal zelfgemaakt!

kookcursus ubud 4

 

Het was een genot om met dit uitzicht gezellig te kletsen met mensen van over de hele wereld en te genieten van alle Indonesische specialiteiten. Ik ben dan ook nog een tweede keer op gaan scheppen, want ik kon er geen genoeg van krijgen.

kookcursus ubud bali

 

Na afloop werd er nog een heerlijk toetje voor ons bereid: kolak biu klak pisang. Dit bestaat uit gekookte banaan en jackfruit met een siroop van palmsuiker. Erg zoet, maar super lekker!

Kookcursus ubud 3

 

We hebben een geweldige ochtend gehad. Het was heel gezellig om samen met mensen van over de hele wereld te koken en we hebben erg veel geleerd over Indonesië zelf, de bevolking en natuurlijk de Indische keuken. Ik raad een kookcursus bij Paon Bali zeker aan wanneer je op zoek bent naar een leuke kookcursus in Ubud. Ik ben erg blij dat ik deze heerlijke gerechten nu ook thuis kan maken.

kookcursus ubud 2

 

Heb jij op reis weleens een kookcursus gevolgd of lijkt het je leuk om dit eens te doen?

Dit vind je misschien ook leuk

17 Reacties

  • Reageer
    Kirsten | Travelaar.nl
    24 februari 2016 op 11:54

    Leuk! Wij hebben nog nooit (dom!) een kookcursus gedaan in Azië, maar hebben ons voorgenomen om dit in Indonesië wel te gaan doen! Ik zal deze naam dus ff noteren 🙂 Krijg er honger van!

  • Reageer
    Nanda
    24 februari 2016 op 11:54

    Ja, ik gokte Bali na je foto gezien hebben op Twitter. En nu wil ik dus heen…

  • Reageer
    Co
    24 februari 2016 op 12:19

    Wat ziet dat er overheerlijk uit! Ga ik zeker doen als ik weer eens naar Bali ga 🙂

  • Reageer
    Daphne
    24 februari 2016 op 15:27

    Wat een leuke en uitgebreide kookcursus en mooie foto’s. In Vietnam heb ik een kookcursus gedaan een hele leuke ervaring, maar wel chaotisch door een taalbarrière, wat het ook heel leuk maakte. In Bali staat een kookcursus absoluut op mijn wensenlijstje, al vrees ik daar het spicy gehalte.

  • Reageer
    Rowan
    24 februari 2016 op 17:47

    Wat lijkt mij dit leuk en leerzaam om te doen zeg! Het eten ziet er ook nog eens heerlijk uit!

  • Reageer
    Maris
    25 februari 2016 op 08:15

    Die foto’s van Ubud zijn zo herkenbaar! Wil meteen weer terug. De kookcursus en het eten ziet er echt heerlijk uit, ik vraag me af waarom ik dat niet gedaan heb toen ik er was.

  • Reageer
    Kristel
    25 februari 2016 op 13:28

    Hmmm ik krijg honger van deze foto’s. Het ziet er prachtig en heerlijk uit. En super gaaf om zo met de locals boodschappen te doen op de markt en de gerechten te leren koken. Heb je nu ook zo’n grote vijzel voor thuis? =P

  • Reageer
    Xiaowei
    2 maart 2016 op 15:54

    Leuk artikel om te lezen. Wij hebben precies dezelfde kookcursus gevolgd in augustus. Van het zien van je foto’s krijgen wij alweer honger! ?

  • Reageer
    Els De Smet
    10 november 2016 op 20:41

    Wat was de naam van de organisatie waar je de cursus deed aub? Ik zie het niet direct terug.

    • Reageer
      Saskia - Reisgenie
      14 november 2016 op 09:31

      Hoi Els,

      De kookcursus heet Paon Bali. Dit staat o.a. in de laatste alinea. Als je deze gaat doen, ga je er geen spijt van krijgen! Wij vonden het ontzettend leuk en leerzaam. Alvast heel veel plezier gewenst!

  • Reageer
    Berry Hartemink
    1 december 2016 op 10:08

    Wat een leuk en vooral lekker verhaal is dit. Wij willen volgend jaar naar Bali. Een kookcursus staat dan ook op het programma. Mede door dit verhaal weet ik waar we moeten zijn!

    Mooi website met veel informatie

    • Reageer
      Saskia
      23 juni 2018 op 09:37

      Dankjewel Berry! Ik hoop dat het geslaagd was.

  • Reageer
    Martin
    21 juni 2018 op 17:02

    Dank voor je leuk verslag. Was op zoek naar een kookcursus op Bali voor mijn vriendin. Omdat we deze zomer weer naar Bali gaan. Gelijk geboekt vanmiddag ( cursus) Eind augustus staan we achter de potten en pannnen van paon. Stuurde een app en werd direct teruggebeld door de eigenaresse. Erg handig. Mooi uitgebreid verslag trouwens.

    Martin

    • Reageer
      Saskia
      23 juni 2018 op 09:38

      Dankjewel voor het mooie compliment Martin! Super leuk dat jullie ook een kookcursus gaan doen op Bali. Ik wens jullie alvast een hele fijne vakantie!

  • Reageer
    Brigitte
    22 oktober 2018 op 04:25

    Saskia, ik zit hier op Bali op mijn telefoon te kijken naar een leuke kookcursus. Nu ik je verslag gelezen hebt, ga ik gelijk maar eens boeken. Dank je wel voor je verslag, hier hebben mensen wat aan. Groetjes vanuit mooi Bali!

    • Reageer
      Saskia
      26 oktober 2018 op 08:15

      Heel leuk dat je even een berichtje stuurt! Ik ben heel benieuwd hoe de kookworkshop gegaan is. Nog veel plezier daar!

  • Reageer
    I Putu Arsasusila
    18 juli 2019 op 23:40

    Leuk dat jullie de kookcursus gedaan hebben. Het is de beste mannier om het eiland Bali te verdiepen. Hartelijk bedankt dat jullie Bali bezocht hebben.

Reageer