Menu
Bali / Indonesië

Kookcursus in Ubud, Bali

Ben jij ook dol op de Indonesische keuken? Dan raad ik je echt aan om een kookcursus te doen op Bali. Wij deden een kookcursus in Ubud en het was één van mijn favoriete activiteiten van de hele reis. Bij deze kookcursus leer je niet alleen de lekkerste gerechten uit de Indische keuken zelf te bereiden, je brengt ook een bezoek aan de traditionele markt en rijstplantages, zodat je meer leert over het gehele proces. Ik vond het erg gezellig om met mensen van over de hele wereld te koken en tegelijkertijd meer te leren over de Indische keuken. Bovendien waren de eigenaren echt schatten van mensen. En natuurlijk was het hoogtepunt om alle gerechten na afloop te proeven. Ik vertel je graag meer over deze leuke kookcursus in Ubud!

Bezoek aan de markt in Ubud

De dag begint vroeg, want voordat de kookcursus begint, brengen we een bezoek aan de ochtendmarkt in Ubud. We worden bij onze accommodatie opgehaald en vertrekken naar de markt aan de rand van het centrum van Ubud. Tot een uur of negen in de ochtend is er op deze plek een traditionele markt waar de bevolking haar inkopen doet. Daarna wordt de markt langzaam omgebouwd naar een meer toeristische markt met souvenirs. Ik raad je daarom aan om de kookcursus in de ochtend te doen, omdat er dan een bezoek aan deze markt is inbegrepen. Je kunt de markt natuurlijk ook op een later moment zelf nog bezoeken.

kookcursus ubud 27

Kramen vol tropisch fruit en specerijen

Op de markt zie je kramen vol heerlijk tropisch fruit en speciale kruiden voor een schijntje. We kregen  allerlei speciale fruitsoorten om te proeven en er werd veel verteld over de producten zelf en de import en export hiervan. Een aantal appels die er lagen, kwamen gewoon uit Nederland. Ook zagen we een hoop speciale groentes, waarvan we er veel al herkenden van onze kookcursus in Thailand. Wat wel erg jammer is aan deze markt, is dat ze nog niet goed hebben nagedacht over een oplossing voor het afvalprobleem. Al het overgebleven vuilnis wordt zo 10 meter verder op een berg gegooid, wat natuurlijk in die felle zon best gaat ruiken. Zonde als je langs al dat heerlijke fruit loopt!

kookcursus ubud 28kookcursus ubud 26

De mooiste offers vol kleurrijke bloemen

Naast groente en fruit zie je op de markt vooral veel kramen met manden vol kleine bloemen. Deze bloemen worden gebruikt om offers van te maken. Wanneer je door Ubud loopt, zie je met name in de ochtend overal kleine offers staan. Deze liggen vaak ook vaak op de stop, dus let goed op waar je loopt. Het geloof is namelijk erg belangrijk voor de lokale bevolking. De offers bestaan meestal uit kleine gevlochten mandjes vol met felgekleurde bloemen. Soms liggen er ook etenswaren in, zoals kleine koekjes of zelfs een bakje met ketjap. Het is een prachtig gezicht om alle zorgvuldig gemaakte offers zo bij elkaar te zien.

Kookcursus ubud 1kookcursus ubud 23

Bezoek aan de rijstplantages

Na de markt rijden we via een mooie weg naar de rijstvelden. Hier krijgen we uitleg over het belangrijkste ingrediënt van de Indische keuken: rijst. De rijst kan zo’n 3 keer per jaar geoogst worden en dit wordt op veel plekken nog traditioneel met de hand gedaan. Van 1 vierkante meter ingezaaide rijst, kunnen uiteindelijk ongeveer 4 tot 6 maaltijden gemaakt worden. Als je bedenkt dat de bevolking van Indonesië 3 maaltijden met rijst per dag eet, kun je je voorstellen hoeveel rijstvelden er nodig moeten zijn om alleen de eigen bevolking het gehele jaar te kunnen voeden, laat staan om ook nog rijst te kunnen exporteren naar andere landen. Niet gek dus dat Bali bekend staat om zijn vele rijstvelden.

kookcursus ubud 29

Aankomst het traditionele dorp Laplapan

Nad ons bezoek aan de rijstvelden rijden we verder naar het traditionele dorp Laplapan. We komen aan op een geweldig mooie plek midden in de natuur. We worden welkom geheten door de enorm vriendelijke eigenaresse van Paon Bali en krijgen een heerlijk tropisch welkomstdrankje. De ingrediënten liggen al klaar op de lange houten tafels van de prachtige buitenkeuken. Tijd om aan de slag te gaan!

kookcursus ubud 18kookcursus ubud 31kookcursus ubud 30

De voorbereiding: de basissaus

We krijgen uitleg over de typisch mannen-en vrouwentaken in de Balinese keuken. Zo mogen de vrouwen alle grote ingrediënten snijden, terwijl de mannen de pinda’s fijnmalen voor de gado gado saus. Ook het fijn snijden van de kokos is volgens de lokale bevolking een echte mannentaak. Als alle kruiden mooi fijngehakt zijn, is het tijd om de basic yellow sauce, ofwel base gede bumbu kuning te maken. Dit is de basis van vrijwel alle Indonesische gerechten. Om een saus te vormen, moeten de ingrediënten nog fijner gemalen worden. Dit gebeurt in veel gezinnen nog steeds met een enorme vijzel. Dit was een stuk zwaarder dan het eruit ziet, maar toch wordt dit door de locals dan weer als een echte vrouwentaak gezien. Sterke vrouwen daar in Indonesië!

kookcursus ubud 22kookcursus ubud 21kookcursus ubud 20kookcursus ubud 33

Het voorgerecht: Kuah Wong Sup Jamur

Van al dat hakken en snijden hebben we honger gekregen en dus we beginnen we snel aan ons eerste gerecht: Kuah Wong Sup Jamur, een heldere groentebouillon. Het was een heerlijk voorgerecht. Ook al ziet het eruit als een normale groentesoep, het was zo ontzettend smaakvol door de verschillende kruiden die gebruikt zijn.

kookcursus ubud 17

Het hoofdgerecht: een buffet vol Balinese gerechten

Vervolgens is het tijd om de hoofdgerechten te maken. We maken 6 heerlijke gerechten voor ons Indonesische buffet.

Tempé Kering

We beginnen metTempé Kering, ofwel gefrituurde tempé in zoete sojasaus. Dezelfde basis van onder andere knoflook, sjalotjes en peper wordt ook gebruikt bij Nasi Goreng. Ik moest moeite doen om niet alvast de hele pan leeg te eten, het rook zo lekker!

kookcursus ubud 16kookcursus ubud 15Kookcursus ubud 12

Traditionele saté

Natuurlijk kan ook de traditionele saté niet ontbreken. Deze werd op een speciale saté barbecue gegaard.

kookcursus ubud 14

Gado gado

Ook maken we een heerlijke gado gado, bestaande uit groenten in gekruide pindasaus.

kookcursus ubud 13

Pepes Ikan

We pakken de vis samen met kruiden en groenten in in bananenblad. Deze vis wordt gestoomd in het blad, wat een heerlijke smaak afgeeft. Dit gerecht wordt pepes ikan genoemd.

kookcursus ubud 11

Kip in kokosnoot curry

Ook maken we een heerlijke milde curry met onder andere kip, paprika en aardappel, genaamd Be Siap Mesanten Kare Ayam.

kookcursus ubud 10

Jukat Urab

Naast bovenstaande gerechten maken we tot slot nog een heerlijke kokos- en bonensalade genaamd Jukut Urab. Wil je meer weten over de lekkerste gerechten in Indonesië? Bekijk dan onze top 10 lekkerste gerechten in Indonesië.

Vegetarische en veganistische opties

Ook aan de vegetariërs of veganisten wordt overigens gedacht bij Paon Bali. Van elk gerecht was ook een vegetarische of veganistische versie beschikbaar tijdens deze kookcursus. Dit maakt deze kookcursus ook ideaal voor vegetariërs of vegans.

kookcursus ubud 9

Het buffet vol lekkers

Uiteindelijk zetten we alle gerechten op de lange tafel en is het tijd om onze borden vol te scheppen. Echt elk gerecht smaakte heerlijk en dit was zonder twijfel de beste maaltijd die ik in heel Bali op heb, en dat ook nog eens helemaal zelfgemaakt. Het uitzicht op de rijstvelden was ook prachtig en ik vond het erg gezellig om tijdens het eten te kletsen met mensen van over de hele wereld.

kookcursus ubud 6kookcursus ubud 4kookcursus ubud bali

Het toetje: kolak biu klak pisang

Na afloop wordt er nog een heerlijk toetje voor ons bereid: kolak biu klak pisang. Dit gerecht bestaat uit gekookte banaan en jackfruit met een siroop van palmsuiker. Erg zoet, maar super lekker!

Kookcursus ubud 3

Een kookcursus in Bali: een echte aanrader!

Ik kan een kookcursus in Ubud echt van harte aanraden. We hebben een geweldige ochtend gehad bij Paon Bali. Het was heel gezellig om samen met mensen van over de hele wereld te koken en we hebben erg veel geleerd over Indonesië zelf, de bevolking en natuurlijk de Indische keuken. Ik raad deze kookcursus zeker aan wanneer je op zoek bent naar een leuke kookcursus in Ubud. Ik vond het zonder twijfel één van de leukste activiteiten op Bali. Na afloop krijg je ook nog een receptenboekje mee, zodat je deze heerlijke gerechten ook thuis kan maken.

Boek hier deze kookcursus in Bali.

kookcursus ubud 2

Meer tips voor Ubud

Naast deze kookcursus zijn er in Ubud nog veel meer leuke en bijzondere dingen te doen. Zelf verblijven wij 6 nachten in dit gezellige dorp en ik had er prima nog langer kunnen blijven. Ubud is omgeven door prachtige rijstvelden, je kunt er heerlijk eten en er zijn veel toffe excursies, zoals een fietstocht vanaf de nabijgelegen Kintamaniberg of een bezoek aan de prachtige tempels van Gunung Kawi of Tirta Empul.

Bekijk hier al mijn tips om te doen in Ubud.

Rijstvelden in Ubud

Heb jij op reis weleens een kookcursus gevolgd of lijkt het je leuk om dit eens te doen?

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

17 Reacties

  • Kirsten | Travelaar.nl
    24 februari 2016 at 11:54

    Leuk! Wij hebben nog nooit (dom!) een kookcursus gedaan in Azië, maar hebben ons voorgenomen om dit in Indonesië wel te gaan doen! Ik zal deze naam dus ff noteren 🙂 Krijg er honger van!

    Reageer
  • Nanda
    24 februari 2016 at 11:54

    Ja, ik gokte Bali na je foto gezien hebben op Twitter. En nu wil ik dus heen…

    Reageer
  • Co
    24 februari 2016 at 12:19

    Wat ziet dat er overheerlijk uit! Ga ik zeker doen als ik weer eens naar Bali ga 🙂

    Reageer
  • Daphne
    24 februari 2016 at 15:27

    Wat een leuke en uitgebreide kookcursus en mooie foto’s. In Vietnam heb ik een kookcursus gedaan een hele leuke ervaring, maar wel chaotisch door een taalbarrière, wat het ook heel leuk maakte. In Bali staat een kookcursus absoluut op mijn wensenlijstje, al vrees ik daar het spicy gehalte.

    Reageer
  • Rowan
    24 februari 2016 at 17:47

    Wat lijkt mij dit leuk en leerzaam om te doen zeg! Het eten ziet er ook nog eens heerlijk uit!

    Reageer
  • Maris
    25 februari 2016 at 08:15

    Die foto’s van Ubud zijn zo herkenbaar! Wil meteen weer terug. De kookcursus en het eten ziet er echt heerlijk uit, ik vraag me af waarom ik dat niet gedaan heb toen ik er was.

    Reageer
  • Kristel
    25 februari 2016 at 13:28

    Hmmm ik krijg honger van deze foto’s. Het ziet er prachtig en heerlijk uit. En super gaaf om zo met de locals boodschappen te doen op de markt en de gerechten te leren koken. Heb je nu ook zo’n grote vijzel voor thuis? =P

    Reageer
  • Xiaowei
    2 maart 2016 at 15:54

    Leuk artikel om te lezen. Wij hebben precies dezelfde kookcursus gevolgd in augustus. Van het zien van je foto’s krijgen wij alweer honger! ?

    Reageer
  • Els De Smet
    10 november 2016 at 20:41

    Wat was de naam van de organisatie waar je de cursus deed aub? Ik zie het niet direct terug.

    Reageer
    • Saskia - Reisgenie
      14 november 2016 at 09:31

      Hoi Els,

      De kookcursus heet Paon Bali. Dit staat o.a. in de laatste alinea. Als je deze gaat doen, ga je er geen spijt van krijgen! Wij vonden het ontzettend leuk en leerzaam. Alvast heel veel plezier gewenst!

      Reageer
  • Berry Hartemink
    1 december 2016 at 10:08

    Wat een leuk en vooral lekker verhaal is dit. Wij willen volgend jaar naar Bali. Een kookcursus staat dan ook op het programma. Mede door dit verhaal weet ik waar we moeten zijn!

    Mooi website met veel informatie

    Reageer
    • Saskia
      23 juni 2018 at 09:37

      Dankjewel Berry! Ik hoop dat het geslaagd was.

      Reageer
  • Martin
    21 juni 2018 at 17:02

    Dank voor je leuk verslag. Was op zoek naar een kookcursus op Bali voor mijn vriendin. Omdat we deze zomer weer naar Bali gaan. Gelijk geboekt vanmiddag ( cursus) Eind augustus staan we achter de potten en pannnen van paon. Stuurde een app en werd direct teruggebeld door de eigenaresse. Erg handig. Mooi uitgebreid verslag trouwens.

    Martin

    Reageer
    • Saskia
      23 juni 2018 at 09:38

      Dankjewel voor het mooie compliment Martin! Super leuk dat jullie ook een kookcursus gaan doen op Bali. Ik wens jullie alvast een hele fijne vakantie!

      Reageer
  • Brigitte
    22 oktober 2018 at 04:25

    Saskia, ik zit hier op Bali op mijn telefoon te kijken naar een leuke kookcursus. Nu ik je verslag gelezen hebt, ga ik gelijk maar eens boeken. Dank je wel voor je verslag, hier hebben mensen wat aan. Groetjes vanuit mooi Bali!

    Reageer
    • Saskia
      26 oktober 2018 at 08:15

      Heel leuk dat je even een berichtje stuurt! Ik ben heel benieuwd hoe de kookworkshop gegaan is. Nog veel plezier daar!

      Reageer
  • I Putu Arsasusila
    18 juli 2019 at 23:40

    Leuk dat jullie de kookcursus gedaan hebben. Het is de beste mannier om het eiland Bali te verdiepen. Hartelijk bedankt dat jullie Bali bezocht hebben.

    Reageer

Laat een reactie achter