Ben jij ook dol op de Indonesische keuken? Dan raad ik je echt aan om een kookcursus te doen op Bali. Wij deden een kookcursus in Ubud en het was één van mijn favoriete activiteiten van de hele reis. Bij deze kookcursus leer je niet alleen de lekkerste gerechten uit de Indische keuken zelf te bereiden, je brengt ook een bezoek aan de traditionele markt en rijstplantages, zodat je meer leert over het gehele proces. Ik vond het erg gezellig om met mensen van over de hele wereld te koken en tegelijkertijd meer te leren over de Indische keuken. Bovendien waren de eigenaren echt schatten van mensen. En natuurlijk was het hoogtepunt om alle gerechten na afloop te proeven. Ik vertel je graag meer over deze leuke kookcursus in Ubud!
Inhoudsopgave
Bezoek aan de markt in Ubud
De dag begint vroeg, want voordat de kookcursus begint, brengen we een bezoek aan de ochtendmarkt in Ubud. We worden bij onze accommodatie opgehaald en vertrekken naar de markt aan de rand van het centrum van Ubud. Tot een uur of negen in de ochtend is er op deze plek een traditionele markt waar de bevolking haar inkopen doet. Daarna wordt de markt langzaam omgebouwd naar een meer toeristische markt met souvenirs. Ik raad je daarom aan om de kookcursus in de ochtend te doen, omdat er dan een bezoek aan deze markt is inbegrepen. Je kunt de markt natuurlijk ook op een later moment zelf nog bezoeken.
Kramen vol tropisch fruit en specerijen
Op de markt zie je kramen vol heerlijk tropisch fruit en speciale kruiden voor een schijntje. We kregen allerlei speciale fruitsoorten om te proeven en er werd veel verteld over de producten zelf en de import en export hiervan. Een aantal appels die er lagen, kwamen gewoon uit Nederland. Ook zagen we een hoop speciale groentes, waarvan we er veel al herkenden van onze kookcursus in Thailand. Wat wel erg jammer is aan deze markt, is dat ze nog niet goed hebben nagedacht over een oplossing voor het afvalprobleem. Al het overgebleven vuilnis wordt zo 10 meter verder op een berg gegooid, wat natuurlijk in die felle zon best gaat ruiken. Zonde als je langs al dat heerlijke fruit loopt!
De mooiste offers vol kleurrijke bloemen
Naast groente en fruit zie je op de markt vooral veel kramen met manden vol kleine bloemen. Deze bloemen worden gebruikt om offers van te maken. Wanneer je door Ubud loopt, zie je met name in de ochtend overal kleine offers staan. Deze liggen vaak ook vaak op de stop, dus let goed op waar je loopt. Het geloof is namelijk erg belangrijk voor de lokale bevolking. De offers bestaan meestal uit kleine gevlochten mandjes vol met felgekleurde bloemen. Soms liggen er ook etenswaren in, zoals kleine koekjes of zelfs een bakje met ketjap. Het is een prachtig gezicht om alle zorgvuldig gemaakte offers zo bij elkaar te zien.
Bezoek aan de rijstplantages
Na de markt rijden we via een mooie weg naar de rijstvelden. Hier krijgen we uitleg over het belangrijkste ingrediënt van de Indische keuken: rijst. De rijst kan zo’n 3 keer per jaar geoogst worden en dit wordt op veel plekken nog traditioneel met de hand gedaan. Van 1 vierkante meter ingezaaide rijst, kunnen uiteindelijk ongeveer 4 tot 6 maaltijden gemaakt worden. Als je bedenkt dat de bevolking van Indonesië 3 maaltijden met rijst per dag eet, kun je je voorstellen hoeveel rijstvelden er nodig moeten zijn om alleen de eigen bevolking het gehele jaar te kunnen voeden, laat staan om ook nog rijst te kunnen exporteren naar andere landen. Niet gek dus dat Bali bekend staat om zijn vele rijstvelden.
Aankomst het traditionele dorp Laplapan
Nad ons bezoek aan de rijstvelden rijden we verder naar het traditionele dorp Laplapan. We komen aan op een geweldig mooie plek midden in de natuur. We worden welkom geheten door de enorm vriendelijke eigenaresse van Paon Bali en krijgen een heerlijk tropisch welkomstdrankje. De ingrediënten liggen al klaar op de lange houten tafels van de prachtige buitenkeuken. Tijd om aan de slag te gaan!
De voorbereiding: de basissaus
We krijgen uitleg over de typisch mannen-en vrouwentaken in de Balinese keuken. Zo mogen de vrouwen alle grote ingrediënten snijden, terwijl de mannen de pinda’s fijnmalen voor de gado gado saus. Ook het fijn snijden van de kokos is volgens de lokale bevolking een echte mannentaak. Als alle kruiden mooi fijngehakt zijn, is het tijd om de basic yellow sauce, ofwel base gede bumbu kuning te maken. Dit is de basis van vrijwel alle Indonesische gerechten. Om een saus te vormen, moeten de ingrediënten nog fijner gemalen worden. Dit gebeurt in veel gezinnen nog steeds met een enorme vijzel. Dit was een stuk zwaarder dan het eruit ziet, maar toch wordt dit door de locals dan weer als een echte vrouwentaak gezien. Sterke vrouwen daar in Indonesië!
Het voorgerecht: Kuah Wong Sup Jamur
Van al dat hakken en snijden hebben we honger gekregen en dus we beginnen we snel aan ons eerste gerecht: Kuah Wong Sup Jamur, een heldere groentebouillon. Het was een heerlijk voorgerecht. Ook al ziet het eruit als een normale groentesoep, het was zo ontzettend smaakvol door de verschillende kruiden die gebruikt zijn.
Het hoofdgerecht: een buffet vol Balinese gerechten
Vervolgens is het tijd om de hoofdgerechten te maken. We maken 6 heerlijke gerechten voor ons Indonesische buffet.
Tempé Kering
We beginnen metTempé Kering, ofwel gefrituurde tempé in zoete sojasaus. Dezelfde basis van onder andere knoflook, sjalotjes en peper wordt ook gebruikt bij Nasi Goreng. Ik moest moeite doen om niet alvast de hele pan leeg te eten, het rook zo lekker!
Traditionele saté
Natuurlijk kan ook de traditionele saté niet ontbreken. Deze werd op een speciale saté barbecue gegaard.
Gado gado
Ook maken we een heerlijke gado gado, bestaande uit groenten in gekruide pindasaus.
Pepes Ikan
We pakken de vis samen met kruiden en groenten in in bananenblad. Deze vis wordt gestoomd in het blad, wat een heerlijke smaak afgeeft. Dit gerecht wordt pepes ikan genoemd.
Kip in kokosnoot curry
Ook maken we een heerlijke milde curry met onder andere kip, paprika en aardappel, genaamd Be Siap Mesanten Kare Ayam.
Jukat Urab
Naast bovenstaande gerechten maken we tot slot nog een heerlijke kokos- en bonensalade genaamd Jukut Urab. Wil je meer weten over de lekkerste gerechten in Indonesië? Bekijk dan onze top 10 lekkerste gerechten in Indonesië.
Vegetarische en veganistische opties
Ook aan de vegetariërs of veganisten wordt overigens gedacht bij Paon Bali. Van elk gerecht was ook een vegetarische of veganistische versie beschikbaar tijdens deze kookcursus. Dit maakt deze kookcursus ook ideaal voor vegetariërs of vegans.
Het buffet vol lekkers
Uiteindelijk zetten we alle gerechten op de lange tafel en is het tijd om onze borden vol te scheppen. Echt elk gerecht smaakte heerlijk en dit was zonder twijfel de beste maaltijd die ik in heel Bali op heb, en dat ook nog eens helemaal zelfgemaakt. Het uitzicht op de rijstvelden was ook prachtig en ik vond het erg gezellig om tijdens het eten te kletsen met mensen van over de hele wereld.
Het toetje: kolak biu klak pisang
Na afloop wordt er nog een heerlijk toetje voor ons bereid: kolak biu klak pisang. Dit gerecht bestaat uit gekookte banaan en jackfruit met een siroop van palmsuiker. Erg zoet, maar super lekker!
Een kookcursus in Bali: een echte aanrader!
Ik kan een kookcursus in Ubud echt van harte aanraden. We hebben een geweldige ochtend gehad bij Paon Bali. Het was heel gezellig om samen met mensen van over de hele wereld te koken en we hebben erg veel geleerd over Indonesië zelf, de bevolking en natuurlijk de Indische keuken. Ik raad deze kookcursus zeker aan wanneer je op zoek bent naar een leuke kookcursus in Ubud. Ik vond het zonder twijfel één van de leukste activiteiten op Bali. Na afloop krijg je ook nog een receptenboekje mee, zodat je deze heerlijke gerechten ook thuis kan maken.
Boek hier deze kookcursus in Bali.
Meer tips voor Ubud
Naast deze kookcursus zijn er in Ubud nog veel meer leuke en bijzondere dingen te doen. Zelf verblijven wij 6 nachten in dit gezellige dorp en ik had er prima nog langer kunnen blijven. Ubud is omgeven door prachtige rijstvelden, je kunt er heerlijk eten en er zijn veel toffe excursies, zoals een fietstocht vanaf de nabijgelegen Kintamaniberg of een bezoek aan de prachtige tempels van Gunung Kawi of Tirta Empul.
Bekijk hier al mijn tips om te doen in Ubud.
Heb jij op reis weleens een kookcursus gevolgd of lijkt het je leuk om dit eens te doen?
Meer tips voor je reis naar Indonesië
- Laat een individuele rondreis door Indonesië samenstellen
- Boek een complete pakketreis naar Indonesië
- Vind een fijne accommodatie in Indonesië
- Ontdek de leukste tours in Indonesië
- Vind goedkope vliegtickets naar Indonesië
- Reserveer een goedkope parkeerplaats bij het vliegveld
- Bestel vreemde valuta voor Indonesië en bespaar pinkosten
Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia