fietsen bali

Fietsen op Bali: van Kintamani naar Ubud

Home / Indonesië / Fietsen op Bali: van Kintamani naar Ubud

Fietsen door Bali is wat mij betreft een absolute must wanneer je in Indonesië bent. Het is misschien typisch Nederlands, maar ik vond het erg leuk om Bali fietsend te verkennen. We fietsten langs oneindige rijstvelden en ontdekten zo ook de wat kleinere dorpjes van Bali. Benieuwd geworden? Ik laat je graag zien hoe een fietstocht door het binnenland van Bali eruit ziet.

a20150816-DSC02704

’s Morgens werden we al vroeg opgehaald in Ubud door onze twee vrolijke tourguides die ons de mooiste plekken van het binnenland van Bali zouden laten zien. Na een klein uurtje rijden, kwamen we aan op een prachtige plek midden in de Balinese jungle.

a20150816-DSC02698

Hier kregen we uitleg over verschillende soorten Balinese koffie en thee en kregen we te zien hoe koffiebonen op traditionele wijze worden gebrand.

a20150816-DSC02703

Na de uitleg over de verschillende soorten koffie en thee waren we natuurlijk wel benieuwd naar deze traditionele drankjes. We kregen een kleine proeverij met de zeven bekendste soorten.

a20150816-DSC02701

Mijn favorieten waren de ginger tea en de coconut coffee. Erg leuk om al deze verschillende drankjes eens te proeven.

a20150816-DSC02713

Na de proeverij reden we door naar de top van de Kintamani berg. Toen we aankwamen en ik het uizicht zag, werd ik wel even stil. Ik denk niet dat ik ooit een mooier uitzicht heb gehad tijdens mijn ontbijt. We genoten van de heerlijke bananenpannenkoek, maar nog meer van het geweldige uitzicht over het Batur meer.

a20150816-DSC02735

Na ons stevige ontbijt, werd het toch echt tijd om op de fiets te stappen. Nog 27 kilometer te gaan.

a20150816-DSC02733

Echt fietsen zoals je in Nederland gewend bent zat er echter niet in. Doordat we vertrokken vanaf de top van de Kintamani reden we voornamelijk naar beneden. Ik heb mijn remmen zelfs meer gebruikt dan mijn trappers, maar dat mocht de pret niet drukken. Gelukkig waren alle fietsen uitgerust met goede handremmen.

a20150816-DSC02726

We fietsten voornamelijk over smalle wegen en zagen verschillende soorten gewassen die hier verbouwd werden, zoals chilipepers en aardbeien.

a20150816-DSC02739

We werden op verschillende plekken vrolijk begroet door de vriendelijke bevolking.

a20150816-DSC02741

Ik kon maar geen genoeg krijgen van dit uitzicht. De rijstvelden zijn zo ontzettend groen en dan die palmbomen erbij, wauw!

 a20150816-DSC02753

We reden dwars door verschillende dorpjes heen, waar de mooiste tempels stonden.

a20150816-DSC02754

Af en toe maakten we een kleine stop, zodat we de tempels van wat dichterbij konden bekijken.

a20150816-DSC02755

Ook kregen we meer uitleg over de rijstvelden en het belang van rijst voor de Indonesiërs. Ondanks dat Bali grotendeels uit rijstvelden bestaat, zijn deze rijstvelden niet eens genoeg om alle inwoners van rijst te voorzien. Een Balinees gezin van vier personen eet gemiddeld meer dan 1 kilo rijst per dag!

a20150816-DSC02760

Doordat we zo veel te zien hadden onderweg, vloog de tijd voorbij. Na ongeveer 2,5 uur fietsen en 27 kilometer kwamen we aan bij het prachtige huis van de eigenaren van de organisatie. We kregen een rondleiding door hun prachtige huis en ze vertelden ons meer over de huizen in Bali. Elk huis heeft bijvoorbeeld zijn eigen tempel en alle zonen blijven bij hun ouders wonen en hun vrouwen trekken bij hun schoonfamilie in.

a20150816-DSC02761

Ondanks het stevige ontbijt hadden we toch wel honger gekregen van de fietstocht. Er stond een groot buffet klaar vol met heerlijke huisgemaakte Indonesische gerechten. We genoten volop van onze lunch. Wat een perfecte afsluiting van deze geweldige ochtend!

De website waar wij onze fietstocht destijds geboekt hebben, is helaas niet meer online. Een vrijwel identieke fietstocht van Kintamani naar Ubud kun je hier online boeken. Veel organisaties bieden soortgelijke tours aan, maar let wel op of de fietsen in goede staat zijn. Met name de handremmen zul je tijdens deze tocht hard nodig hebben. We zijn twee keer een kleine heuvel op gefietst (of als ik voor mezelf spreek: gelopen), maar verder zijn we vooral afgedaald. Een fietstocht door Bali is wat mij betreft een absolute aanrader als je dit mooie Indonesische eiland bezoekt!

Vind jij het ook zo leuk om te fietsen op reis? Bekijk dan onze favoriete fietsbestemmingen ter wereld.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

16 reacties op “Fietsen op Bali: van Kintamani naar Ubud”

 1. Hi Ingeborgh en Jeannette, wat heerlijk dat jullie nu op Bali zitten! Ik zit zelf momenteel helaas in Nederland en heb dus geen idee van de huidige weersituatie op Bali. De kookcursus is bij slecht weer in ieder geval ook te doen, want de buitenkeukens zijn volledig overdekt. Voor de fietstocht zou ik toch aanraden om contact op te nemen met de lokale organisatie en te bekijken hoe het weer tegen die tijd is. In een week kan er al veel veranderen qua weer in Azië is mijn ervaring. Ik wens jullie nog een fantastische tijd daar en hoop dat het toch gaat lukken om de fietstocht en kookcursus te doen daar. Geniet van Bali!

 2. Hallo wij zijn nu op Bali in Seymijak en hebben van 1 t/m 3 november n huis gehuurd n kwartier met de auto rijden van Ubud.
  Is het met de huidige regen toch n aanrader om te fietsen bij Ubud ? En de kookcursus te doen ?
  Wij horen t heel graag

  Hartelijke groet
  Jeannette & Ingeborgh

 3. Hoi! Dit is een prachtige tour die wij ook hebben gemaakt met het gezin. Heel erg leuk en goed te fietsen met jonge kinderen omdat je bergafwaarts fietst! We hebben geboekt via Bali eco cycling. Echt een aanrader.

 4. Ps. Is het mogelijk om die fietstocht of een soortgelijke ook zelfstandig te doen? Of heb je echt een gids nodig bijvoorbeeld voor de weg. Ik kan me natuurlijk voorstellen dat een gids je altijd veel kan vertellen over de cultuur.

 5. Hallo, leuk idee om fietsend het eiland te verkennen. Was het allemaal op 1 dag? Kan je zelf ook een beetje kiezen waar en wanneer je stopt om iets te bekijken?

  Groet Charlotte

  1. Hi Charlotte, de fietstocht van Kintamani naar Ubud hebben wij in één dag gedaan. Je zou het eventueel ook zelf kunnen fietsen, maar we zijn door enorm veel kleine dorpjes en verlaten wegen gefietst, dus het is wel noodzakelijk dat je de weg kent of een hele goede kaart hebt en weet waar je goed kunt fietsen. Wij zijn regelmatig gestopt om ergens rond te kijken of foto’s te maken en ik heb geen enkel moment het idee gehad dat het te gehaast was of dat ik niet kon stoppen waar ik wilde. Eventueel zou je er ook voor kunnen kiezen om een privé fietstocht te maken waarbij je wel samen met een gids gaat die precies de weg en leuke plekjes weet, maar waarbij je wel alle vrijheid hebt om te stoppen waar je wilt.

 6. Super leuk dat je op Bali gefietst hebt. Mooie foto’s ook! Ik heb dat ook gedaan toen ik daar was (alleen andere organisatie). Echt een hele leuke manier om veel te zien in korte tijd. Ik hou ook zo van fietsen dat ik bijna overal waar ik kom een fiets huur of boek zo’n soort tourtje haha 😉

 7. Leuk verslag!

  Ik heb ooit een vergelijkbare tocht gemaakt, super leuk om te doen. Al regende het bij mij… Ik ben ook een keer zonder gids op pad geweest maar dat was geen succes. Te veel heuvels 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven