Addo Elephant Park

Addo Elephant Park in Zuid-Afrika bezoeken: alle tips

Home / Zuid-Afrika / Addo Elephant Park in Zuid-Afrika bezoeken: alle tips

Addo Elephant Park is een nationaal park aan de Garden Route in Zuid-Afrika. Er zijn een aantal nationale parken in Zuid-Afrika waar je met je eigen huurauto doorheen mag rijden en Addo is er daar een van. Dit maakt het een heel laagdrempelig park om te bezoeken. Ga jij naar Zuid-Afrika en wil je olifanten spotten? Dan mag je een bezoek aan dit gebied niet missen. Ik geef je tips voor je bezoek aan Addo Elephant Park in Zuid-Afrika!

Game drive met je eigen huurauto

Er zijn verschillende manieren om een game drive in Addo te maken. De meest avontuurlijke is om met je eigen huurauto het park in te gaan. Dit mag in Zuid-Afrika namelijk lang niet overal en wat mij betreft draagt dit absoluut bij aan de ervaring. Wil je een game drive met je eigen auto doen? Dan raad ik je aan om hier rekening mee te houden bij de keuze van een huurauto. De wegen in Addo zijn niet meer dan zandpaden met hier en daar flink wat stenen en kuilen. Zeker als het geregend heeft, kan dit best een uitdaging zijn. Wij hadden hier niet bij stilgestaan toen we onze huurauto boekten en zijn uiteindelijk met onze Kia Picanto het park ingegaan. Het kan wel, maar ideaal is het niet.

Het beste moment om Addo te bezoeken

Eén van de beste tips voor Addo Elephant Park die ik je kan geven, is om zo vroeg mogelijk te gaan. Het park is vanaf 07.00u op en wij reden als allereerste naar binnen. Ten eerste was het op dit tijdstip natuurlijk nog super rustig in het park. We hebben de eerste twee uur amper andere auto’s gezien. Ten tweede is de kans dat je dieren ziet veel groter dan wanneer je midden op de dag gaat. ’s Ochtends is het nog koel en zijn de wilde dieren een stuk actiever.

Wij zetten direct koers naar de waterplas, de Hapoor Drinking Hole Lookout, in de hoop dat we daar onze eerste olifanten konden spotten. Deze beslissing bleek de juiste: er stond al een kudde bij de plas en terwijl we stonden te kijken kwam er een tweede kudde aanlopen. Super mooi om te zien! Dit maakte het helemaal de moeite waard om zo vroeg uit bed te komen.

Qua seizoen kun je Addo het hele jaar door goed bezoeken. In de maanden mei t/m september is het laagseizoen in dit deel van Zuid-Afrika, omdat het hier dan winter is. In theorie is het dan een stuk rustiger in het park dan in bijvoorbeeld de maanden januari t/m maart. Zelf was ik er in maart en ik vond het echt niet te druk. Zeker als je zo vroeg gaat heb je geen ‘last’ van mede-toeristen.

Addo Elephant Park Addo Elephant Park Addo Elephant Park

Georganiseerde game drive met gids

Natuurlijk is het ook mogelijk om een game drive met gids te maken. In dat geval stap je in een 4×4 en ga je samen op zoek naar olifanten en andere wilde dieren. Je kunt een game drive in het park zelf boeken, maar je kunt er ook voor kiezen om je op te laten halen bij je accommodatie in de buurt. Op die manier hoef je niet eerst zelf naar het park te rijden. Tijdens een 4 uur durende tour ga je op zoek naar de wilde dieren in Addo en onderweg vertelt een gids je alles over het park, haar dieren en haar geschiedenis. Het grote voordeel van een georganiseerde tour, is dat een gids precies weet waar hij moet zoeken. Zijn getrainde ogen zien meer dan die van ons en de kans dat je wilde dieren spot is daarom wat groter.

Addo Elephant Park

Welke dieren kun je zien in Addo?

In totaal leven er zo’n 600 olifanten in Addo. De kans dat je deze spot is dan ook heel groot. Daarnaast leven er nog tal van andere grote en kleine dieren. Zo kun je hier, met heel veel geluk, de complete Big Seven spotten: olifanten, leeuwen, neushoorns, buffels, luipaarden, witte haaien en walvissen. Zelf had ik dit geluk niet, maar ik zag wel veel zebra’s, verschillende soorten antilopes, struisvogels en knobbelzwijnen. Daarnaast zagen we de zeldzame, meer dan één meter grote, secretary bird. Bekijk hier de complete lijst met zoogdieren in Addo.

Addo Elephant Park Addo Elephant Park Addo Elephant Park Addo Elephant Park

Hoeveel dagen heb je nodig voor Addo Elephant Park?

In één volle dag heb je het grootste deel van het park gezien. Wat mij betreft is dus twee nachten in de buurt van het park of in het park zelf, voldoende.

Waar te verblijven als je Addo wilt bezoeken

Het is slim om voor een accommodatie vlakbij de ingang van Addo Elephant Park te kiezen. Zo hoef je ’s ochtends niet ver meer te rijden en kun je mooi om 07.00 bij de entree staan. Saskia en ik zijn allebei in Addo geweest en we overnachtten beide op twee heel fijne plekken. Saskia logeerde bij de Dungbeetle River Lodge en ik sliep bij River Front Estate. Beide accommodaties liggen op zo’n 10 min rijden van de ingang van Addo en beide accommodaties zijn heel betaalbaar en comfortabel. Wat mij betreft de ideale opties voor een verblijf vlakbij Addo Elephant Park.

Dungbeetle River Lodge
Dungbeetle River Lodge

River Front Lodge Addo
River Front Estate
River Front Estate
River Front Estate

Het is ook mogelijk om in Addo zelf te verblijven. Het grote voordeel hiervan is dat je ook in de avond nog een game drive kunt doen. Daarnaast is het natuurlijk ook een bijzondere ervaring om middenin dit gebied wakker te worden. Er zijn verschillende soorten accommodaties te boeken via de website van SAN Parks (South African National Parks)

Alexandria Sand Dunes

Op zo’n 5 kilometer van Addo Elephant Park vind je de Alexandria Coastal Dunefields. Deze enorme duinen zijn maar liefst 42 vierkante kilometer groot en daarmee is dit het grootste onaangetaste duingebied van Zuid-Afrika. Wil je meer van de Alexandria Sand Dunes zien? Dan is het super gaaf om hier te gaan sandboarden. Het sandboarden wordt gecombineerd met een mooie boottocht.

sandboarden zuid-afrikasandboarden zuid-afrika

Waar ligt Addo Elephant Park?

Addo ligt in het uiterste oosten van de Garden Route, vlakbij de zuidkust van Zuid-Afrika. Hiermee vormt het de laatste stop op deze route en wat mij betreft is het absoluut de moeite waard om helemaal tot Addo te rijden. Net onder Addo ligt de stad Port Elizabeth. Ik raad je aan om daar niet te verblijven. Port Elizabeth is niet de veiligste stad van Zuid-Afrika en er is ook niet bijster veel te zien en te doen. In plaats daarvan kun je beter richting Jeffreys Baai rijden na je bezoek aan Addo. Kom je van die kant? Dan is Graaff-Reinet ten noorden van Addo een aanrader.

Valley of Desolation in Camdeboo

Auto huren in Zuid-Afrika

Om Addo Elephant Park op eigen gelegenheid te bezoeken, heb je een huurauto nodig. Het openbaar vervoer is in Zuid-Afrika heel slecht en het is niet te doen om het park op deze manier te bezoeken. Ik huurde onze auto in Zuid-Afrika bij Sunny Cars, een Nederlandse organisatie waarbij je altijd all-in verzekerd bent. Daarnaast is de klantenservices 24/7 beschikbaar. Ben je van plan om een auto te huren in Zuid-Afrika? Dan kan ik je Sunny Cars dus van harte aanbevelen!

Addo Elephant Park

Georganiseerde rondreis door Zuid-Afrika

Wil je een rondreis door Zuid-Afrika maken, maar vind je het prettig als dit volledig voor je geregeld wordt? Er zijn veel fijne opties voor compleet georganiseerde individuele rondreizen naar Zuid-Afrika. Hierbij zijn je vlucht, accommodatie en huurauto inbegrepen. Bij de meeste organisaties kun je je rondreis door Zuid-Afrika volledig op maat en naar eigen wens samenstellen. 

333Travel

Compleet verzorgde, individuele rondreizen volledig afgestemd op jouw eigen wensen. Excursies, lokale gidsen en entreegelden zijn inbegrepen, zodat je onbezorgd kunt genieten. 

Meer informatie

Afrikaopmaat

Lokale Nederlandstalige reisspecialist in Kaapstad met een uitgebreid en flexibel aanbod van rondreizen op maat, fly & drives, safari’s en tours. Individuele rondreizen op maat met bijzondere excursies en contact met locals. Daarnaast heb je de optie om via de handige bouwstenen je eigen rondreis door Zuid-Afrika samen te stellen. 

Meer informatie

Rikjsa Travel

Individuele rondreizen op maat met bijzondere excursies en contact met locals. Daarnaast heb je de optie om via de handige bouwstenen je eigen rondreis door Zuid-Afrika samen te stellen. 

Meer informatie

TUI

Mooi aanbod voordelige fly & drives in Zuid-Afrika. Vlucht, huurauto, accommodatie en een handige route zijn allemaal voor je geregeld.

Meer informatie

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven