fietsen in Rome

Fietsen in Rome: in 3 uur langs alle hoogtepunten

Home / Italië / Rome / Fietsen in Rome: in 3 uur langs alle hoogtepunten

Fietsen in Rome is verrassend leuk om te doen. Zeker als je slechts een paar dagen in de Italiaanse hoofdstad bent, is een fietstour met gids een aanrader. Op deze manier zie je namelijk heel veel hoogtepunten van Rome in korte tijd. Tijdens mijn fietstocht genoot ik intens van al het moois onderweg en de verhalen van de gids maakten dat ik de stad nog veel beter leerde kennen. Wil je ook fietsen in Rome? Dan vertel ik je hieronder precies wat je kunt verwachten van een fietstocht door Rome.

Verzamelen bij Baja Bikes

Saskia en ik zijn ondertussen goed bekend met de fietstochten van Baja Bikes. Zelf stapte ik in Lissabon al eens eerder op de fiets en Saskia deed een tour in Madrid en Kopenhagen. Ook voor deze fietstocht in Rome koos ik voor Baja Bikes. Het verzamelpunt voor de fietstour is een fietsenverhuurder vlakbij het Colosseum. Als we aan komen lopen, staan de fietsen al netjes klaar en we zien zo’n 15 tot 20 mensen die ook mee gaan fietsen. Als de groep compleet is worden we verdeeld over 2 gidsen en wij mogen op pad met Mariolina, een Nederlands-Italiaanse dame die ook beide talen spreekt. Ook de andere groep gaat met een Nederlandssprekende gids op pad. Wel zo handig!

Fietstour in Rome

Bergop naar het Colosseum

Voor we vertrekken geeft Mariolina aan dat we eerst een stuk bergopwaarts gaan. Ze belooft ons dat dit het enige steile stuk op de route is. Gelukkig maar, want zelfs in de eerste versnelling kom ik niet heel hard vooruit. Na een minuut of 10 fietsen komen we op onze eerste stop: een fantastisch uitzicht op het Colosseum. Het valt me meteen op hoe rustig het hier is. Echt een onontdekte spot waar je toffe foto’s van het meest beroemde bouwwerk van Rome kunt maken. Mariolina vertelt het een en ander over deze plek en het Colosseum en daarna stappen we op voor een klein ritje naar onze volgende stop.

Uitzicht op het ColosseumFietsen in Rome

De geschiedenis van de markten van Trajanus

Op slechts een paar minuten fietsen van het uitzichtpunt stoppen we bij de marken van Trajanus, na het Forum Romanum de belangrijkste plek met opgravingen in de stad. Mariolina vertelt super interessante historische én fictieve verhalen over deze stop. Zo bestaat de mythe dat keizer Nero, de wreedste keizer die het Romeinse rijk ooit gekend heeft, zelf Rome in brand gezet heeft en vervolgens vanuit onderstaande toren toekeek hoe meer dan 1/3 van de stad verwoest werd. Het eerste deel van deze mythe is nooit bewezen en het tweede deel kan niet waar zijn, omdat deze toren pas later gebouwd is. Dit soort verhalen maakt fietsen in Rome met een gids echt heel tof wat mij betreft!

De Markten van TrajanusDe Markten van Trajanus

Piazza Venezia en Monument Victor Emanuel II

Als we vanaf de markten van Trajanus de andere kant op kijken, zien we Piazza Venezia en het Monument Victor Emanuel II. Dit monument werd gebouwd eind negentiende eeuw ter ere van de eerste koning van het herenigd Italië. Koning Victor Emanuel II zelf is ook te bewonderen: hij is de figuur te paard in het midden van het monument. Dit is trouwens één van de grootste standbeelden ter wereld. Leuk feitje: de Italianen noemen dit bouwwerk ook wel de suikertaart, de slagroomtaart of de bruidstaart vanwege de witte kleur en vorm.

Piazza Venezia Piazza Venezia

De Trevi Fontrein

Vanaf Piazza Venezia fietsen we via kleine straatjes naar de Trevi Fontein. Een dag eerder waren wij ook bij de Trevi Fontein en toen konden we er over de koppen lopen. Nu loopt het tegen het einde van de ochtend en het is wel druk, maar bij lange na niet zo vol als in de middag. Mocht je dus graag de Trevi Fontein op een rustiger moment willen bezoeken dan raad ik je de ochtend aan.

Trevi Fontein

Uitzicht vanaf de Spaanse Trappen

Vervolgens rijden we door naar de Spaanse Trappen. De naam Spaanse Trappen klopt eigenlijk niet. Officieel zijn de trappen namelijk vernoemd naar Trinità dei Monti, de kerk waar de trappen naartoe lopen. De naam Spaanse Trappen komt van het Piazza di Spagna, oftewel het Spaanse plein, waar de trappen op uitkomen. Ook hier maken we een iets langere stop, zodat we de trappen op kunnen voor een uitzicht en om eventueel de kerk te bezoeken. Let op: de Spaanse Trappen zijn een paar jaar geleden gerenoveerd en sindsdien is het verboden om hierop te gaan zitten.

de Spaanse Trappen de Spaanse Trappen

Piazza del Popolo

Een van de bekendste pleinen van de stad is Piazza del Popolo en tijdens onze fietstocht door Rome maken we ook hier een stop. Persoonlijk vind ik het niet eens zo’n heel mooi plein, al zijn de tweelingkerken die de toegang vanuit de winkelstraat vormen wel indrukwekkend om te zien. Hierna fietsen we door naar onze laatste stop.

Piazza del Popolo

Koffie en gelato

De laatste stop is een culinaire zonder grote bezienswaardigheid. Op slechts een steenworp afstand van elkaar vind je één van de beste gelateria’s, oftewel ijssalons, en één van de beste koffiezaakjes van Rome. De ijssalon Giolitti is heerlijk klassiek qua inrichting maar juist heel modern in zijn smaken. Wat dacht je van kiwi, pinda en salted caramel, om maar wat te noemen? Naast ijs kun je hier ook heerlijk gebak kopen. Bij La Casa el Caffe drink je op z’n Italiaans staand aan de bar een goede kop koffie en geniet je van de hectiek om je heen. Uiteraard hebben we beide uitgeprobeerd en inderdaad, aanraders!

Na deze lekkernijen zit onze 3 uur durende fietstocht door Rome er helaas weer op. Wat was het leuk en wat hebben we weer veel nieuwe dingen geleerd over deze prachtige stad.

Giolitti La Casa del Caffe in Rome

Ook fietsen in Rome?

Fietstour met gids in Rome

Wij kozen ervoor om op onze eerste dag te gaan fietsen in Rome. Hierdoor ontdek je meteen de mooiste plekken van de stad en kom je direct ook van alles te weten. De gids woont in Rome en kan je zoveel vertellen én tips geven voor bijvoorbeeld goede restaurants. Hierdoor start je stedentrip door Rome meteen goed. Wij deden de Rome highlights fietstour langs alle hoogtepunten. Heb je deze nou al gezien of wil je wat anders doen, dan is de Panorama tour langs de mooiste uitzichten of de Via Appia tour over de oudste weg van Rome een aanrader. 

Fiets huren in Rome

Ga je liever zelfstandig zonder gids op pad? Dan is het ook mogelijk om enkel een fiets te huren. Mijn ervaring is dat je prima kunt fietsen in Rome, dus ook zelf kun je hier goed je weg vinden.

Fietsen in Rome is echt zo tof! Je leert in korte tijd veel over de stad en je ontdekt de mooiste plekken, zowel bekend als onbekend. Ik raad je zeker aan om bij je bezoek aan Rome een fietstocht te maken en zo de stad beter te leren kennen.

Wij maakten deze fietstocht door Rome op uitnodiging van Baja Bikes.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven