Fietsen in Kopenhagen

Fietsen in Kopenhagen: in 3 uur langs de hoogtepunten

Home / Denemarken / Kopenhagen / Fietsen in Kopenhagen: in 3 uur langs de hoogtepunten

Het afgelopen weekend was ik samen met mijn moeder in Kopenhagen. Aangezien Kopenhagen is verkozen tot meest fietsvriendelijke stad ter wereld, besloten we op onze eerste dag in Kopenhagen een fietstocht te maken langs de highlights van de stad. Ondanks de gevoelstemperatuur van -15 genoten we volop van al het moois onderweg. Ik kan je zeker aanraden om te gaan fietsen in Kopenhagen en ik vertel je graag wat we tijdens onze fietstocht gezien hebben!

Rådhuspladsen

Vroeg in de ochtend wandelden we naar Copenhagen Bikes, waar we onze fietsen ophalen en de gids van Baja Bikes ontmoeten. Waar we in andere landen vaak wat gammele fietsen krijgen tijdens een fietstocht, zijn de fietsen hier in perfecte conditie. Kopenhagen staat niet voor niets bekend als echte fietsstad. Zodra we compleet zijn, rijden we naar onze eerste stop bij de Rådhuspladsen, oftewel het stadhuisplein. Dit is het grootste en meest levendige plein van Kopenhagen. Met name in de zomer vinden er veel optredens plaats op het plein. Het opvallendste gebouw aan het plein is het Københavns Rådhus, het stadhuis van de stad. Mensen die weleens in Italië zijn geweest, zullen dit gebouw misschien herkennen. Het is namelijk bijna een exacte kopie van het stadhuis in Siena. Enkel de astronomische klok en de voorgevel met daarop een gouden standbeeld van de stichter van Kopenhagen zijn anders dan bij het stadhuis van Siena.

Fietsen in Kopenhagen

Tivoli

Tegenover het stadhuisplein ligt Tivoli, één van de oudste en bekendste pretparken ter wereld. Walt Disney heeft zich zelfs door Tivoli laten inspireren voor de bouw van het eerste Disneypark. Het pretpark werd in 1843 aan de rand van de stad gebouwd. Doordat Kopenhagen sindsdien zo is gegroeid, ligt Tivoli tegenwoordig middenin de stad tussen het stadhuisplein en het centraal station in. Het park is niet heel groot, maar er zijn wel veel, voornamelijk oude, attracties te vinden. De houten achtbaan in het park stamt bijvoorbeeld uit 1914 en is daarmee zelfs de oudste houten achtbaan ter wereld. Naast attracties zijn er in Tivoli ook vele mooie parkjes, speeltuinen en eetgelegenheden. In de zomer vinden er ook vaak optredens plaats. Helaas was het park nog net gesloten toen wij er waren, maar het schijnt echt een aanrader te zijn. Er wordt entree gevraagd om het park binnen te komen. Voor de attracties kun je een los kaartje of een dagkaart kopen.

Fietsen in Kopenhagen

Carlsberg Glyptotek

We fietsen verder en stoppen kort bij de Carlsberg Glyptotek. Een glypotheek is een collectie van beeldhouwwerken. Deze collectie is de persoonlijke collectie van Jacob Jacobsen, de oprichter van het beroemde biermerk Carlsberg. Hij stelde in eerste instantie zijn huis open voor publiek, zodat mensen de bijzondere beeldhouwwerken konden bekijken. Omdat zijn collectie zo gegroeid was, schonk hij een groot deel aan de stad met de voorwaarde dat er een museum voor gebouwd werd.

Fietsen in Kopenhagen

Christiansborg Slot

Na een paar minuten fietsen komen we uit bij het indrukwekkende Christiansborg. Dit paleis ligt in het centrum van de stad. Vroeger woonde de koninklijke familie hier, maar doordat het paleis volledig was afgebrand, verhuisden zij tijdelijk naar Amalienborg. Dit beviel hen uiteindelijk zo goed, dat ze Christiansborg hebben afgestaan. Tegenwoordig zijn in dit gebouw daarom het Deense parlement, Hooggerechtshof en het bureau van de Eerste Minister gevestigd. De hele trias politica van Denemarken is dus in hetzelfde gebouw gevestigd. De ontvangstzaal en Koninklijke stallen worden nog wel af en toe gebruikt door het Deense Koningshuis. Voor het paleis ligt ook nog een grote bak waar de paarden vaak oefenen. Terwijl we Christiansborg staan te bewonderen, betrekt de lucht en begint het zachtjes te sneeuwen.

Fietsen in KopenhagenFietsen in Kopenhagen

Det Kongelige Bibliotek

Omdat het zo koud is, duiken we even de moderne bibliotheek in. Deze hoofdvestiging van de bibliotheek van Kopenhagen bestaat uit twee delen. De oude bibliotheek uit 1906 is namelijk uitgebreid met een moderne uitbouw die ook wel bekend staat als de Zwarte Diamant. We besluiten om even wat te drinken om op te warmen in dit bijzondere gebouw. Hier leren we dat de nationale bibliotheek van Denemarken met rond de 6 miljoen boeken zelfs de grootste bibliotheek van heel Noord-Europa is. De gemeente heeft zo’n twintig jaar geleden bewust gekozen voor een uitbreiding van de bibliotheek richting het water. Het idee was dat als ze de boeken naar dit deel van de stad haalden, de mensen vanzelf ook zouden komen. Het plan lijkt gelukt, want tegenwoordig is dit een populair en druk bezocht deel van Kopenhagen. In de bibliotheek is ook het Nationale Fotomuseum gevestigd.

Fietsen in KopenhagenFietsen in Kopenhagen

BLOX

Tegenover de ingang van de bibliotheek zien we een modern gebouw wat er gelijk uitspringt door de afwijkende en moderne bouwstijl. We leren dat dit gebouw niet door Deense architecten is gebouwd, maar door de Nederlander Rem Koolhaas. Dit is vrij uniek in Kopenhagen, aangezien vrijwel alle andere gebouwen in de stad door Denen zijn ontworpen. Zodra het gebouw af is, wordt in de BLOX het centrum van de Deense architectuur en design gevestigd. De groene glazen kubussen van het gebouw verwijzen naar de koperen daken in het historisch centrum.

Fietsen in Kopenhagen

Inderhavnsbroen

Als we weer een beetje zijn opgewarmd, rijden we naar de Inderhavnsbroen. Deze 180 meter lange moderne brug verbindt Nyhavn met Christianshavn. Wanneer de brug open gaat, schuift het middelste deel van de brug naast de buitenste delen. Dit betekent dat fietsers op de brug scherpe bochten moeten maken. Er is dan ook veel commentaar op de brug en er zijn al verschillende botsingen geweest. Toch is het ook een erg mooie brug, waarop verschillende plekken zijn om even te stoppen. Vanaf de brug zien we onder het operagebouw. Bovenop dit 40 meter hoge gebouw vindt elk jaar de Red Bull Cliff Diving plaats. Vanaf de brug zien we daarnaast Nyhavn al liggen. Deze prachtige haven vol gekleurde panden staat op zo’n beetje elke ansichtkaart van Kopenhagen en ik moet toegeven dat het ook wel echt een plaatje is.

Fietsen in KopenhagenFietsen in KopenhagenFietsen in KopenhagenFietsen in Kopenhagen

Nyhavn

We fietsen snel verder om Nyhavn van dichterbij te bekijken. Ik ben erg onder de indruk van alle kleurrijke gevels. De bekende schrijver Hans Christian Andersen heeft een lange tijd in deze mooie haven gewoond. Nadat we wat foto’s hebben gemaakt, gaan we met zijn allen nog even opwarmen in de Vaffelbageren. Ik heb hier zelf geen wafel geproefd, maar het rook er heerlijk. Los van deze wafeltent zou ik je aanraden om niet in Nyhavn te gaan eten of drinken. Hoe aantrekkelijk de terrassen er ook uitzien, je betaalt hier echt de hoofdprijs voor een drankje.

Fietsen in KopenhagenFietsen in Kopenhagen Fietsen in Kopenhagen

Amalienborg en Frederiks Kirke

Als het bijna 12 uur is, fietsen we naar Amalienborg. Hier vindt elke dag om stipt 12 uur de wisseling van de wacht plaats. Ik heb dit al in verschillende steden gezien, maar ik blijf dit een wat aparte traditie vinden. Toch is het wel leuk om eens gezien te hebben. In de vier gebouwen rondom het plein woont de koninklijke familie van Denemarken. Elke gezin heeft zijn eigen huis en via ondergrondse gangen kunnen zij bij elkaar op bezoek zonder dat het volk het ziet. Overigens is het Deense Koningshuis vrij normaal en zul je de kroonprins ook gerust zijn kinderen naar school zien brengen op zijn bakfiets. Vanuit Amalienborg heb je ook een mooi zicht op de grote koperen koepel van de Frederiks Kirke.

Fietsen in KopenhagenFietsen in Kopenhagen

De kleine zeemeermin

We rijden verder naar het noorden om de beroemde lille havfrue, oftewel de kleine zeemeermin te bewonderen. Ondanks dat het een stuk uit het centrum is gelegen, staat het hier vol met toeristen die maar al te graag op de foto willen met de hoofdpersoon van het sprookje van Hans Christian Andersen. De kleine zeemeermin is wat mij betreft zeker niet het hoogtepunt van Kopenhagen, maar toch kun je Kopenhagen eigenlijk niet verlaten zonder dit beroemde beeld te zien. Zo met het ijs eromheen vond ik het toch wel een mooi plaatje. Na ons bezoek aan de zeemeermin zit onze drie uur durende fietstocht er weer op. Ik vond fietsen in Kopenhagen een dikke aanrader!

Fietsen in Kopenhagen

Ook fietsen in Kopenhagen?

De highlights van Kopenhagen fietstour

We deden deze fietstour bewust op onze eerste dag in Kopenhagen. Zo kregen we gelijk een goed beeld van de hoogtepunten van de stad. Ook kregen we onderweg veel uitleg over de verschillende plekken waar we langsreden. Hierdoor ging alles veel meer leven. Ondanks de kou hebben we erg genoten van de fietstocht door Kopenhagen. Ik kan je echt aanraden om te gaan fietsen in Kopenhagen en deze tour is ideaal om in korte tijd de belangrijkste bezienswaardigheden te zien.

Zelf fietsen door Kopenhagen

Natuurlijk kun je ook op eigen gelegenheid een mooie fietstocht door de stad maken. Er zijn overal in de stad ruime fietspaden, dus de stad leent zich perfect om op de fiets te verkennen.

Wij namen deel aan deze fietstocht door Kopenhagen op uitnodiging van Baja Bikes. Wij werken alleen samen met partijen waar we volledig achter staan en waarbij we altijd onze eerlijke mening mogen geven.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven