Fietsen in Madrid

Fietsen in Madrid: in 3 uur langs de hoogtepunten van de stad

Home / Spanje / Madrid / Fietsen in Madrid: in 3 uur langs de hoogtepunten van de stad

Wil je in een korte tijd een goede indruk krijgen van Madrid? Dan raad ik je echt aan om hier te gaan fietsen. De stad wordt steeds fietsvriendelijker en in het weekend worden er zelfs hele wegen afgesloten speciaal voor fietsers. Bovendien kun je op de fiets in een korte tijd veel van de stad zien. Ik neem je mee op een fietstocht langs de highlights van Madrid.

Fietstour door Madrid met Baja Bikes

We maken onze fietstour door Madrid met de Nederlandse organisatie Baja Bikes. Ondertussen hebben wij beide al meerdere fietstours met deze organisatie gemaakt en elke keer opnieuw is het super goed geregeld. We verzamelen bij een fietsverhuurder om de hoek van het centrale plein Puerta del Sol en krijgen hier ieder een fijne fiets die op onze lengte is afgesteld.

Fietsen in Madrid

Puerta del Sol

We starten onze fietstocht op Puerta del Sol, één van de meest bekende pleinen van Spanje. Puerta del Sol is het absolute nulpunt van Spanje, wat betekent dat alle hectometerpaaltjes van snelwegen vanuit hier worden berekend. Ook is het plein bekend vanwege de grote klok op het Casa de Correos. Met oud en nieuw staat het hele plein hier bomvol en worden er traditioneel om middernacht twaalf druiven gegeten, bij elke klokslag één. Dit evenement wordt zelfs live op de nationale televisie uitgezonden.

Fietsen in Madrid

Chocolatería San Ginés

Op weg naar onze volgende stop rijden we even langs Chocolatería San Ginés. Al sinds 1894 worden hier dagelijks de lekkerste en grootste churros van Madrid gemaakt en het is dan ook een erg populaire plek onder zowel toeristen als locals. Ondanks dat het pas 10 uur ’s ochtends is, zit het terras al bomvol. Er komen constant obers langs met schalen vol heerlijke churros con chocolate. Helaas heb ik geen tijd gehad om ze te proeven, dus alleen al daarom wil ik zeker nog eens terug naar Madrid.

Fietsen in Madrid

Teatro Real

Even later bereiken we Teatro Real, het grootste en bekendste operagebouw van Spanje. Naast opera’s vindt hier ook elk jaar de bekendste loterij van Spanje plaats. Sowieso heerst er in Spanje een echte gokcultuur. Op bijna elke hoek van de straat zie je wel een lotenverkoper. Rond de feestdagen wordt dit nog een tikkeltje erger en staan mensen vaak in de rij om loten te kopen voor dé kerstloterij. Je ontkomt er bijna niet aan, want je krijgt zelfs loten bij je boodschappen. Ook bij veel bedrijven is het traditie om samen met je collega’s loten te kopen. Een paar dagen voor kerst komen er vanuit het hele land kinderen naar het operagebouw, die tijdens een grote show elk één van de winnende nummers mogen zingen.

Fietsen in Madrid

Palacio Real

Tegenover het operagebouw ligt Palacio Real, oftewel het Koninklijk Paleis van Madrid. Dit is het grootste koninklijke paleis ter wereld. Het heeft een oppervlakte van 135.000 m² en er zijn maar liefst 3418 kamers in het paleis. Het is momenteel de werkplaats van de huidige koning van Spanje. Wij fietsen er nu alleen langs, maar het is ook mogelijk om een aantal van de kamers van het paleis te bezoeken. Tip: met een Nederlands paspoort kun je van maandag tot en met donderdag tussen 16:00u en 18:00u (oktober tot maart) of 18:00u tot 20:00u (april tot september) gratis naar binnen in het paleis. Voor de zekerheid raad ik je aan om de actuele tijden nog even te bekijken op de officiële website van Palacio Real.

Fietsen MadridFietsen in Madrid

Plaza de España

Vanuit het Koninklijk Paleis fietsen we naar Plaza de España. Mijn verwachtingen zijn hoog gespannen, omdat het gelijknamige plein in Sevilla één van mijn favoriete plekken van Spanje is. Helaas valt het Plaza de España in Madrid toch wat tegen. Er is een groot standbeeld van de schrijver Cervantes, maar alle omliggende gebouwen staan al jaren leeg. Onderweg zien we nog wel een prachtige gekleurde koepel, die van de Iglesia de Santa Teresa y San José blijkt te zijn.

Fietsen MadridFietsen in Madrid

Parque del Oeste & Templo de Debod

Parque del Oeste is een groot park gelegen tussen Plaza de España, de universiteit en het Museo de América. Het park is maar liefst 87 hectare groot. Door het hoogteverschil heb je vanuit Parque del Oeste een mooi uitzicht over de stad. In het park ligt ook de bijzondere Templo de Debod. Dit is een oude Egyptische tempel die origineel uit de 4e eeuw voor Christus stamt. De tempel werd in 1968 door de Egyptische regering aan Madrid geschonken als dank voor de Spaanse ingenieurs die talloze oude monumenten hadden gered nadat een gebied rondom de Nijl overstroomde.

Madrid fietstochtMadrid fietstochtMadrid fietstocht Madrid fietstocht

Uitzicht op de Catedral de la Almudena

Vanuit de Templo de Debod rijden we verder naar een plek waar we volgens onze gids het mooiste uitzicht hebben op de Catedral de la Almudena. Hij heeft niets gelogen, want we zien vanuit hier pas goed hoe enorm groot deze kathedraal is. Deze kathedraal werd gebouwd om Madrid eenzelfde trekpleister te geven als Barcelona. Hoewel de kathedraal zowel van binnen als van buiten erg mooi en indrukwekkend is, trekt hij toch bij lange na niet zoveel bekijks als de Sagrada Familia in Barcelona. De rij op het plein is voor het betreden van het Koninklijk Paleis, dat tegenover de kathedraal is gelegen.

Madrid fietstocht

Plaza de la Villa

Via een gezellige straat vol restaurants fietsen we naar Plaza de la Villa. Dit is één van de oudste pleinen van de stad en hier zie je nog goed hoe Madrid er vroeger uitzag. De historische gebouwen aan dit sfeervolle plein dateren namelijk uit de 17e eeuw. Vroeger was het grootste gebouw aan dit plein het gemeentehuis van de stad. Toen dat te klein werd, verhuisde het gemeentehuis naar het grotere Plaza de Cibiles waar we later nog langs fietsen.

Fietsen MadridFietsen in MadridFietsen in Madrid

Plaza Mayor

Naast Puerta del Sol, waar we onze fietstocht begonnen, is ook Plaza Mayor een plein wat niet te missen is als je Madrid bezoekt. De pleinen liggen slechts een paar honderd meter van elkaar vandaan. Plaza Mayor is vanuit heel Madrid goed te bereiken. Er komen maar liefst negen wegen uit op het plein. Het hele plein is omringd met gekleurde woonhuizen van 4 verdiepingen hoog. In totaal zijn er 237 balkons met uitzicht op het plein. Er zijn regelmatig markten op het plein, maar ook rondom het plein vind je allerlei winkels en cafés. Voor de kosten kun je echter beter ergens anders gaan zitten.

Fietsen in MadridFietsen in Madrid

Reina Sofia Museum & Caixaforum

Vanuit Plaza Mayor fietsen we de zogenaamde museumbuurt in. Hier bekijken we onder andere de bijzondere architectuur van het Reina Sofia Museum en het Caixaforum. Met name deze laatste is erg indrukwekkend, omdat er naast het museum een enorme verticale tuin is gevestigd. Ik vond het heel bijzonder om te zien.

Madrid fietstocht

Paseo del Prado

We vervolgen onze weg en fietsen over de statige Paseo del Prado. Normaal gesproken is dit een drukke autoweg, maar op zondag wordt de weg afgesloten zodat je er kan fietsen of lopen. Het is dus echt een aanrader om deze fietstocht op zondag te doen. Onderweg zien we ook het Prado museum liggen waar deze weg naar vernoemd is. Het Museo Nacional del Prado is één van de grootste en bekendste kunstmuseums van de wereld. Net als bij het Koninklijk Paleis is ook Prado op bepaalde tijdstippen gratis te bezoeken. Op dit moment is dat van maandag tot en met zaterdag tussen 18:00u en 20:00u en op zondagen en feestdagen tussen 17:00u en 19:00u. Ik raad je aan om voor de actuele tijden de officiële website van Museo Nacional del Prado nog even te checken.

Fietsen in MadridFietsen in Madrid

Parque del Buen Retiro

Vlak naast het Prado Museum ligt Parque del Buen Retiro, wat ‘aangename afzondering’ betekent. Tot de 17e eeuw was dit park met een oppervlakte van maar liefst 1,4 km² het privépark van de koninklijke familie. Tegenwoordig is het gelukkig opengesteld voor het publiek. We bezoeken één van de twee hoogtepunten van het park: de grote halve maanvormige vijver vol roeibootjes. Ook de rest van het park is prachtig.  Later deze reis brengen we nogmaals een bezoek aan Retiro, waarbij we ook het indrukwekkende Palacio de Cristal bekijken.

Fietsen in MadridMadrid fietstocht

Puerta de Alcalá & Plaza de Cibeles

We fietsen door naar Puerta de Alcalá, een oude poort op het Plaza de la Independencia naast de hoofdingang van Parque del Retiro. Deze bekende boog doet me een beetje denken aan de Arc de Triomphe in Parijs en de Brandenburger Tor in Berlijn, maar hij is al een stuk ouder. Vrijwel naast de Plaza de la Independencia ligt Plaza de Cibeles. Deze grote rotonde staat vooral bekend vanwege de grote fontein op het midden van het plein. Ook het bekende Palacio de Comunicaciones is aan Plaza de Cibeles gelegen. Dit gebouw staat bij de bevolking ook wel bekend als bruidstaart vanwege het witte uiterlijk en de vele torentjes. Helaas staat het gebouw tijdens ons bezoek volledig in de steigers. Tegenwoordig wordt Palacio de Comunicaciones gebruikt als gemeentehuis, nadat het jarenlang als hoofdpostkantoor dienst deed.

Madrid fietstochtFietsen Madrid

Edificio Metrópolis & Gran Vía

We steken Plaza de Cibeles over, wat nog best een uitdaging is met de fiets. Gelukkig zijn er speciale fietsstroken aangelegd, maar je merkt dat nog niet elke automobilist hieraan gewend is. Daarna rijden we door naar het Edificio Metrópolis, één van de mooiste en meest iconische kantoorgebouwen van de stad. Het ligt precies op de kruising van de Gran Vía en de Calle de Alcalá. Vanwege de drukte op Gran Vía, de bekendste winkelstraat van de stad, rijden we terug naar ons startpunt via de Calle de Alcalá.

Fietsen MadridFietsen in Madrid

Fietsen in Madrid

We hebben enorm genoten van onze drie uur durende fietstocht door Madrid en ik zou iedereen aanraden om Madrid op de fiets te ontdekken. We deden deze fietstocht bewust op onze eerste dag in de stad. Zo kregen we gelijk een goed beeld van de hoogtepunten van Madrid en zo wisten we ook meteen waar we graag nog eens terug wilden. Ook kwamen we onderweg veel te weten over de verschillende plekken waar we langsreden. Wil jij ook graag fietsen in Madrid?

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

4 reacties op “Fietsen in Madrid: in 3 uur langs de hoogtepunten van de stad”

  1. Hallo, wij willen graag met vier mannen ’n paar uurtjes fietsen onder uw begeleiding op zaterdagmorgen 20 oktober. Is dat mogelijk/ mvrgr, Kees Sier.

    1. Hallo Kees, wij bieden zelf geen tours aan en we wonen ook niet in Madrid. We hebben deze fietstocht geboekt via Baja Bikes. Als jullie eenzelfde fietstocht willen maken als hierboven beschreven, raad ik je aan om bij hen te boeken. Je kunt dan onder begeleiding van een Nederlandse gids de stad op de fiets verkennen. Alvast veel plezier gewenst in Madrid!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven