Las Vegas

Tips voor je ESTA aanvraag voor Amerika

Home / Verenigde Staten / Tips voor je ESTA aanvraag voor Amerika

Amerika staat bij veel reizigers bekend om zijn strenge controles. Dit begint al bij het aanvragen van je ESTA, een verplicht elektronisch document wanneer je naar Amerika reist. Zo’n ESTA aanvraag kan best stressvol zijn en ook bij mij is er weleens wat fout gegaan. Zo is mijn broertje dankzij mij weleens omgeroepen op Schiphol, omdat ik het cijfer ‘0’ in zijn paspoort voor de letter ‘O’ had aangezien. Gelukkig konden we toen nog een nood-ESTA aanvragen. Ook kwam ik er pas heel laat achter dat ik voor mijn vlucht naar Mexico, met een korte overstap in Amerika, ook een ESTA nodig had. Zorg dus dat je op tijd een geldig ESTA regelt. Met onderstaande tips komt het helemaal goed met jouw ESTA aanvraag.

Wat is een ESTA?

Wanneer je naar Amerika reist, heb je een ESTA nodig. ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization, oftewel een verplichte elektronische reistoestemming om zonder visum naar Amerika te mogen vliegen. Een ESTA is dus iets anders dan een visum. Nederlandse en Belgische toeristen zijn verplicht om voorafgaand aan hun vlucht naar Amerika een ESTA aan te vragen, zodat Amerika vooraf weet wie het land binnen wil reizen. Zonder geldig ESTA, word je geweigerd op je vlucht.

brooklyn bridge

Hoe vraag je een ESTA aan?

Een ESTA Amerika aanvragen kan gemakkelijk online, bijvoorbeeld via VisumBuitenland.nl. Dit kan 24 uur per dag, 7 dagen per week. Het invullen van het formulier duurt slechts 5 minuten en de kosten voor de aanvraag bedragen via VisumBuitenland.nl € 29,95 per persoon. Er zijn verschillende sites waar je je ESTA kunt aanvragen, maar het voordeel van het aanvragen van een ESTA via VisumBuitenland.nl vind ik dat er veel handige informatie en tips staan bij het invullen van de, soms lastige, vragen. Wat vul je bijvoorbeeld in bij informatie over je werkgever als je ZZP’er bent en wat doe je als je enkel overstapt in Amerika en daarom geen contactpersoon in Amerika hebt? Hier worden tijdens de aanvraag allerlei handige tips voor gegeven. Als je een ESTA aanvraag toch wat lastig of eng vindt, zijn het de extra kosten wel waard, zodat je zeker weet dat alles goed ingevuld is.

ESTA aanvraag

Nadat je het formulier hebt ingevuld, word je doorverwezen naar de betaalpagina waar je gemakkelijk en veilig kunt betalen via iDEAL, Bancontact, Paypal of je creditcard. Je ontvangt je ESTA daarna binnen 72 uur in je mailbox. Doe je een spoedaanvraag? Dan ontvang je je ESTA gemiddeld al na 17 minuten. In onderstaand filmpje word het proces van het aanvragen van een ESTA duidelijk uitgelegd.

Meer informatie over de regels en eisen bij het aanvragen van een ESTA vind je bijvoorbeeld op EstaVS.nl.

5 tips voor je ESTA aanvraag

Zelf heb ik inmiddels al heel wat ESTA aanvragen gedaan, maar ook bij mij gaat er weleens iets fout. Ik wil jullie graag behoeden voor de fouten die ik zelf heb gemaakt en je wat tips meegeven voor je eigen ESTA aanvraag, zodat je met een gerust hart naar Amerika kunt reizen.

#1 Let goed op bij het invullen van het documentnummer van je paspoort

Nu denk je waarschijnlijk: ‘hoe moeilijk kan het zijn om 9 karakters over te typen?’, maar bepaalde karakters in je paspoortnummer kunnen soms best verwarrend zijn. Zo ziet het cijfer ‘0’ er in een Nederlands paspoort uit als een letter ‘O’. Daardoor is mijn broertje door mijn schuld weleens op Schiphol omgeroepen vlak voor onze vlucht naar New York, omdat zijn ESTA ongeldig was vanwege deze fout. Gelukkig waren we op tijd op het vliegveld en konden we ter plekke nog een spoedaanvraag doen. Dit was best stressvol, want zonder geldig ESTA mag je niet mee aan boord. Bespaar jezelf deze stress en houd er alvast rekening mee dat een Nederlands documentnummer nooit de letter ‘O’ kan bevatten, maar wel het cijfer ‘0’. Een Belgisch documentnummer kan overigens wel zowel de letter ‘O’ als het cijfer ‘0’ bevatten, dus let goed op dat je dit niet per ongeluk verwisselt.

#2 Ook bij een overstap in Amerika heb je een ESTA nodig

Wat ik zelf aanvankelijk niet wist, is dat je ook voor een korte overstap in Amerika een geldig ESTA nodig hebt. Dit is zelfs het geval als je het vliegveld helemaal niet verlaat. Bij veel Europese landen is het vliegveld een soort ‘niemandsland’ is waar je geen speciaal visum voor nodig hebt. Gelukkig wees een vriendin me vlak voor onze reis naar Mexico op het feit dat ik wel een ESTA nodig had vanwege onze overstap in Atlanta en kon ik nog op tijd een aanvraag doen. Ook voor een cruise waarbij je via Amerika vaart, is een ESTA nodig. De enige uitzondering is als je over land, via Canada of Mexico, Amerika binnenkomt. Je moet dan bij de grensovergang een I-95W formulier invullen in plaats van vooraf een ESTA aanvragen.

#3 Let goed op de geldigheid van je ESTA en vraag een nieuwe ESTA aan bij een nieuw paspoort

Je ESTA is twee jaar geldig. Dit betekent dat je gedurende twee jaar zo vaak als je wilt naar Amerika mag reizen, mits elk verblijf in Amerika maximaal 90 dagen duurt. Ga je langer dan 90 dagen naar Amerika of ben je van plan om hier te gaan werken, dan heb je een visum nodig in plaats van een ESTA. Houd er wel rekening mee dat de geldigheid van je ESTA gekoppeld is aan je paspoort. Wanneer je paspoort verloopt, vervalt ook direct de geldigheid van een gekoppeld ESTA en moet je dus een nieuwe aanvraag voor je ESTA doen. Heb je binnenkort een nieuw paspoort nodig? Wacht dan dus nog even met je ESTA aanvraag tot je je nieuwe paspoort binnen hebt.

Amerika

#4 Je ESTA wordt automatisch gedeeld met je luchtvaartmaatschappij en de douane

De eerste keer dat ik naar Amerika reisde, was ik best verbaasd dat ik nergens mijn ESTA hoefde te laten zien. Had ik hier nou al die moeite voor gedaan? Je ESTA wordt echter automatisch gedeeld met je luchtvaartmaatschappij en de Amerikaanse douane. Dit gebeurt op basis van je paspoortnummer. Vandaar dat het dus zo belangrijk is om bij een nieuw paspoort een nieuwe ESTA aanvraag te doen. Alsnog neem ik voor de zekerheid altijd nog wel een geprinte versie van mijn aanvraag mee, maar ben dus niet verrast als je je ESTA nergens hoeft te laten zien.

#5 Vergeten om je ESTA aan te vragen? Doe een spoedaanvraag!

Vlieg je binnenkort naar of via Amerika en ben je helemaal vergeten om een ESTA aan te vragen of is je oude ESTA inmiddels verlopen? Geen nood! Je kunt je ESTA ook met spoed aanvragen. Dit doe je door het normale formulier in te vullen en hier de optie ‘Spoed’ aan te vinken. De toeslag voor een spoedaanvraag bij VisumBuitenland.nl bedraagt € 5,00. Ook als er iets mis blijkt te zijn met je ESTA, zoals wanneer je het cijfer ‘0’ voor een letter ‘O’ hebt aangezien, kun je op het vliegveld nog online een spoedaanvraag doen. Je ontvangt je ESTA bij een spoedaanvraag gemiddeld binnen 17 minuten.

Amerika

Reis je binnenkort ook naar of via Amerika en ben je nog niet in het bezit van een ESTA? Vraag nu één of meerdere ESTA’s aanBen je nog op zoek naar tips voor je reis door Amerika? Bekijk al onze artikelen over Amerika.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met VisumBuitenland.nl.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

7 reacties op “Tips voor je ESTA aanvraag voor Amerika”

 1. Ik heb dus de verkeerde geboorte datum ingevuld. Hoe krijg ik het nu voor elkaar om dit aan te passen, of een nieuwe ESTA aan te vragen? Iemand tips hier voor?

  1. Hoi Kees, ik heb zojuist een eTA voor Canada aangevraagd en daar stond heel duidelijk bij dat je bij fouten een nieuwe aan moet vragen. Ik verwacht dat dit voor de VS ook geldt. Je zou het even bij het consulaat kunnen checken. Succes!

 2. Ik vind de tussenpersoon juist erg fijn omdat je via de officiële site alleen met creditcard kan betalen of met Paypal. Daarnaast is de service via een tussenpersoon vele malen hoger, wanneer je aanvraag afgewezen wordt, gaan ze na of je iets fout hebt gedaan en wordt het (gratis) nogmaals aangevraagd èn als het definitief is afgewezen hoef je niet te betalen. Ik vind het die paar euro extra echt waard. Maar ieder mag daar lekker zelf een keus in maken.

  1. Beste Peter, we geven in dit artikel aan dat je het ook prima zelf kunt regelen maar dat het ook een optie is om dit via een tussenpartij te doen.

   1. Marjon de Voigt

    Waarom een tussenpersoon die er flink aan verdient, terwijl de handelingen exact hetzelfde zijn. Een beetje zonde van je geld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven