uitzicht op de bromo vulkaan op java

De Bromo vulkaan: het hoogtepunt van Java

Home / Indonesië / De Bromo vulkaan: het hoogtepunt van Java

De Bromo vulkaan is de bekendste vulkaan van heel Indonesië. Wanneer je op Java bent, is het beklimmen van de Bromo vulkaan dan ook iets wat je absoluut niet mag missen. Het stond al een tijdje op onze bucketlist en eindelijk was het zo ver. De omgeving was zo adembenemend dat het niet in woorden te omschrijven is. Het was echt een ervaring om nooit te vergeten. Aan de hand van mijn foto’s, neem ik je graag mee naar de nacht van onze beklimming.

Aankomst in Cemoro Lawang

Net voordat de zon ondergaat, komen we aan in ons guesthouse in Cemoro Lawang, het dichtstbijzijnde dorpje bij de Bromo vulkaan. We hebben al verschillende horrorverhalen gehoord over de accomodaties rondom Bromo, dus we verwachten er niet veel van. Ze weten dat de toeristen toch wel naar het dorp komen, dus veel moeite hoeven de hotels en guesthouses niet te doen. Gelukkig zijn de mensen in ons guesthouse erg vriendelijk, maar de kamer is inderdaad niet om over naar huis te schrijven. Op blote voeten lopen is geen succes en douchen slaan we maar een nachtje over. De deur krijgen we niet dicht en er zitten zo veel gaten in de muur dat de koude wind er zo doorheen waait. Gelukkig staat er wel een groot bed met dikke dekens en dat is eigenlijk alles wat we die nacht nodig zullen hebben. In de verre omtrek is helaas geen restaurant te bekennen, dus we besluiten om onze voorraad chips en koekjes maar op te eten als avondeten en vroeg te gaan slapen.

Vertrek naar de Bromo vulkaan

Om half 3 ’s nachts gaat de wekker. Het is vroeg, maar we zijn er helemaal klaar voor. We kleden ons dik aan. Een thermoshirt, joggingbroek en zelfs handschoenen zijn geen overbodige luxe. In de verte verschijnt onze jeep en we maken kennis met onze chauffeur. Na een half uur rijden maken we een korte stop waar we moeten betalen om onze weg richting Bromo te vervolgen. Doordat het midden in de nacht is, zien we niet veel van de omgeving. De weg richting de vulkaan is alles behalve comfortabel en we begrijpen steeds beter waarom hier alleen maar jeeps mogen rijden. Wanneer we naar beneden kijken, zien we een enorme slinger aan lichtjes: allemaal jeeps die onderweg zijn naar het viewpoint. De chauffeur zet ons af op de parkeerplaats en we moeten de rest van de weg naar de top lopend afleggen. Hij drukt ons op het hart om het kenteken goed te onthouden. Voor de zekerheid maken we er maar een foto van. Onze tocht naar boven kan beginnen. In het pikkedonker beklimmen we het laatste stuk van de berg naar het uitzichtpunt. Gelukkig hebben we een zaklamp op onze telefoon zitten, want de treden zijn soms moeilijk te zien.

bromo 27

Wanneer we ongeveer halverwege zijn, doemen er overal kleine winkeltjes op. Ook worden we overspoeld door verhuurders en verkopers van jassen, mutsen en sjaals. Wanneer je geen zin hebt om de hele reis dikke kleding mee te slepen, is dit een perfecte oplossing.

bromo 12

Op de top van Penanjakan viewpoint

Het is bijna 4 uur als we de bovenste top van het Penanjakan viewpoint bereiken. We zitten inmiddels op 2770 meter hoogte. In plaats van bij de drukke menigte op het grote plateau te gaan staan, lopen we een klein stukje naar beneden. We kregen de tip dat er helemaal rechts nog twee kleine rustigere plateaus zijn. Hier is het inderdaad een stuk minder druk en we kunnen zelfs helemaal vooraan staan. Door de ISO waarde van mijn camera helemaal omhoog te zetten, krijg ik in het donker al een klein beeld van wat ons te wachten staat, maar in werkelijkheid is het nog pikkedonker.

bromo 23

Het was even afzien in de kou, maar tegen half 6 zien we dan eindelijk een glimp van de zon. De zon komt trouwens precies aan de andere kant van de vulkaan op. Je zult dan ook veel Indonesiërs zien die met hun neus naar de kant van de zon staan, want voor hen is de zonsopgang minstens zo spectaculair als de vulkanen die immers overal op het eiland te vinden zijn. Het uitzicht op de vulkanen is echter vele malen mooier dan de zonsopgang zelf, dus laat je vooral niet verleiden om de ‘verkeerde’ kant op te gaan staan.

bromo 13

Naarmate de zon verder opkomt, zien we langzaam de vulkanen in de verte opdoemen. Wat een prachtig gezicht!

bromo 9

De mist trekt langzaam weg en in de verte verschijnt een tempel middenin de Sea of Sand, zoals de vallei tussen de vulkanen en het viewpoint wordt genoemd.

bromo 21

Het wordt inmiddels steeds drukker bij het viewpoint en we besluiten een stukje terug te lopen om te zien of we daar een rustiger plekje kunnen vinden. Dit bleek een hele goede beslissing. Als je vanaf het viewpoint terugloopt naar beneden, vind je aan het einde van de winkels aan weerszijden een parkeerplaats voor scooters. Ga nog voor de borden op bovenstaande foto naar rechts.

bromo 20

Vervolg je weg door dit smalle gangetje en je komt op een punt met het allerbeste uitzicht. Op drie andere toeristen na, hadden we dit hele viewpoint voor onszelf en het uitzicht was zelfs nog beter dan helemaal bovenop het viewpoint.

DSC02354

Het was heerlijk om zonder gedring en geduw te genieten van dit geweldige uitzicht.

bromo 26

Naast het uitzicht op de vulkaan, zien we vanaf dit viewpoint in de verte een dorpje naast een enorme mistvlakte, zo’n bijzonder gezicht!

bromo 29

Langzaam verlicht de zon ook het dorp, terwijl de Sea of Sands nog volledig in de mist ligt.

bromo 11

De vulkanen worden ook steeds beter zichtbaar door het prachtige licht van de zon.

bromo 10c

Op deze foto zie je pas goed hoe immens groot de vulkanen zijn als je het vergelijkt met het dorpje aan de linkerkant. Het is prachtig om de mist langzaam te zien optrekken rondom de vulkanen, terwijl de Sea of Sand nog helemaal in de mist ligt.

bromo 10

Zoals je kunt zien, is de Bromo vulkaan nog steeds behoorlijk actief.

bromo 10a

Zo in het oranje licht, vond ik het uitzicht het allermooist. Dit is een klein uurtje na zonsopkomst. Je ziet veel toeristen vertrekken zodra de zon opkomt, maar hoe langer je blijft staan, hoe mooier het uitzicht wordt. Ga daarna overigens wel snel op zoek naar je jeep, want ook bij de volgende stop is het erg druk.

De Sea of Sands

We vervolgen onze tocht en rijden de berg af naar de mistige vallei die we net nog van boven zagen. Door de enorme Sea of Sands vervolgen we onze weg naar de vulkaan.

Bromo 45

Te paard vervolgen we onze weg naar de trap die ons naar de top van de vulkaan zal brengen. Je kunt het eerste stuk naar de vulkaan te voet of te paard afleggen. Wij vonden het een leuke ervaring om op een paard door deze geweldige omgeving te rijden en bovendien was de steile trap die we daarna moesten beklimmen al zwaar genoeg.

Bromo 2

Het beklimmen van de Bromo vulkaan

Zo op het eerste gezicht lijkt de trap prima te doen, maar al snel merken we dat hij toch vrij steil is en dat er steeds minder zuurstof in de lucht zit naarmate je verder naar boven loopt. Elke keer als we even stoppen op de rustpunten, merken we dat er vooral Nederlanders staan uit te hijgen. We zijn dit toch niet helemaal gewend in onze eigen platte landje.

bromo 19

Eenmaal boven worden we beloond met een prachtig uitzicht in de vulkaan en met een sterke zwavellucht. Je hoort de vulkaan gewoon borrelen.

bromo 18bromo 8

Wat we wel erg zonde vinden, is dat mensen hun afval gewoon in de vulkaan gooien. Naast afval liggen er overigens ook veel offeringen.

bromo 22

Wanneer we vanaf de top van de vulkaan de andere kant op kijken, worden we beloond met een geweldig uitzicht. Helemaal in de verte achter de tempel zien we de jeeps staan. We hebben toch een aardig eind afgelegd.

bromo 15

Te voet leggen we onze weg naar beneden af. We lopen een stukje uit de richting en komen in het meest bizarre landschap terecht. Het is echt even alsof je je op de maan bevindt en de mist die nog steeds over de vallei hangt zorgt voor een extra mystieke sfeer.

bromo 7

Midden in de vlakte doemt opeens tussen de mist een kleine tempel op.

bromo 17

We kunnen geen genoeg krijgen van dit landschap. Zoiets hebben we echt nog nooit eerder gezien.

bromo 6

We stoppen nog even bij de tempel midden in de Sea of Sand, waarna we op zoek gaan naar onze jeep.

bromo 16

Dit is dus de reden dat je goed de kleur en het kenteken van je jeep moet onthouden. Ik denk dat er in totaal zeker meer dan 500 jeeps op deze vlakte stonden.

De Teletubbie Hills en de Whispering Sands

Nadat we onze jeep gevonden hebben, vervolgen we onze tocht naar de Savannah. Dit gebied staat beter bekend als de Teletubbie Hills, vanwege de gelijkenis met de omgeving van de gelijknamige kinderserie.

bromo 5

We rijden maximaal vijf minuten, maar opeens is het landschap compleet veranderd. De oneindige grijze zandvlakte maakt plaats voor prachtige groene natuur.

Bromo 1

De jeep stopt in het midden van de groene heuvels en we verkennen de omgeving.

bromo 3

Ik blijf me verbazen hoe ongelofelijk groen de bergen hier zijn. Zo groen heb ik ze echt nog nooit gezien. Ik begrijp nu ook waar de bijnaam Teletubbie Hills vandaan komt

bromo 25

We maken nog een laatste stop bij de Whispering Sands. Het doet ons erg denken aan de Sea of Sand en vergeleken met eerdere stops is het niet extreem spectaculair. Alsnog is het wel indrukwekkend om door deze enorme grijze vlakte te lopen. Het is zo apart dat we een paar minuten daarvoor nog midden tussen de groene bergen stonden, terwijl het hier zo uitgestorven is.

bromo 24

Na het bezoeken van Whispering Sands keren we terug naar ons guesthouse. Met dit geweldige uitzicht genieten we van onze heerlijke Nasi Goreng en van al het moois dat we de afgelopen uren hebben gezien. Het beklimmen van de Bromo vulkaan was echt een unieke ervaring die ik iedereen aanraad.

Alle tips voor een bezoek aan de Bromo vulkaan op een rij

 • Wil je in de buurt van de Bromo vulkaan verblijven, dan is het dorpje Cemoro Lawang vrijwel je enige optie. Verwacht niet te veel van de accomodaties, maar aangezien je maar een paar uurtjes in je hotel of guesthouse slaapt, is het prima te doen. Een andere optie is om in Malang te overnachten. Dit is de dichtstbijzijnde stad vanuit Bromo. Je zit dus wel wat verder van de vulkaan af, maar hier zijn de accommodaties een stuk beter en vooral betaalbaarder. Vanuit Malang kun je een tour boeken naar de Bromo vulkaan. Je vertrekt dan wel midden in de nacht, dus je zult een (halve) nacht moeten doorhalen.
 • Kleed jezelf warm aan. Een dikke trui en handschoenen zijn echt geen overbodige luxe. Zorg er wel voor dat je eventueel ook wat uit kan trekken, want zodra de zon opkomt en je in de vallei staat, wordt het een stuk warmer. Indien je niet je het reis met dikke kleren wilt slepen, kun je ook jassen huren op weg naar het uitzichtpunt. Ook zijn er verschillende winkeltjes die handschoenen, mutsen en sjaals verkopen. Zorg er wel voor dat je goed onderhandelt.
 • Ga voordat je vertrekt nog even naar de wc, want in de hele omgeving van de Bromo zijn nergens wc’s te verkennen. Het enige punt waar ik een wc heb gezien was bij het punt waar we moesten betalen, maar veel meer dan een gat in de grond was het niet. Bovendien was het vanuit daar nog bijna een uur naar de top van het viewpoint.
 • Neem voldoende eten en drinken mee. Rondom je accommodatie zullen er waarschijnlijk weinig restaurants en winkels zijn. Water zul je echt nodig hebben tijdens de tocht, maar ook iets te eten gaat er na zo’n lange wandeling waarschijnlijk goed in. Rondom het viewpoint kun je overigens wel overal noodles kopen, maar zorg wel dat je op tijd boven bent voor de grote massa aankomt.
 • Loop wanneer je de top van het viewpoint bereikt hebt na het grote plateau naar rechts. Hier vind je nog twee kleine plateaus waar het uitzicht net zo goed is. Het is hier alleen een stuk rustiger en je hebt geen mensen die voor je neus op bankjes gaan klimmen.
 • Wanneer het te druk wordt op het viewpoint, kun je het beste teruglopen naar de parkeerplaats van de scooters. Loop langs alle winkeltjes en zodra je geen winkels meer ziet, ga je een klein paadje in nog voor de moskee. Wat verder terug in het artikel, zie je op de foto’s waar je precies naartoe moet.
 • Veel mensen vertrekken zodra de zon is opgekomen, maar je kunt het beste nog wat langer blijven staan. Het uitzicht is vele malen mooier wanneer de zon wat meer oranje en rood kleurt, zo ongeveer een uurtje na zonsopkomst.
 • Onthoud de kleur en het kenteken van je jeep goed en maak er het liefst een foto van. Op drukke dagen kunnen er wel meer dan 500 jeeps zijn en wanneer je niet meer weet in welke jeep je zat, is het vrijwel onmogelijk om de juiste jeep terug te vinden. De chauffeurs staan vaak allemaal bij elkaar bij een kampvuur, dus het is beter om te onthouden welke jeep je hebt dan welke chauffeur.
 • Wanneer je het eerste deel naar de vulkaan te paard af wilt leggen, zorg er dan wel voor dat je goed afdingt. Mocht je ruimte hebben in je tas, neem dan een appel of iets anders lekkers voor de paarden mee. Ze hebben het al zwaar genoeg.
 • Neem een zonnebril en sjaal mee om je te beschermen tegen het opwaaiende stof.
 • Heb je iets langer de tijd voor je bezoek in Bromo? Op slechts een uurtje rijden, vind je de indrukwekkende Madakaripura watervallen. Zeker één van de mooiste watervallen die ik ooit gezien heb!

Een goede vriend maakte onderstaand filmpje met zijn drone. Zo krijg je een nog beter beeld van de Bromo en de bijzondere omgeving.

 

Individuele rondreizen door Indonesië

Wil je een rondreis door Indonesië maken en  vind je het prettig als deze volledig geregeld wordt? Er zijn veel fijne opties voor compleet georganiseerde rondreizen naar Indonesië. Het voordeel hiervan is dat je vlucht, accommodaties en huurauto inclusief zijn en dat er vaak erg voordelige aanbiedingen zijn. 

 • Riksja Travel Individuele rondreizen op maat met bijzondere excursies en contact met locals. Daarnaast heb je de optie om via de handige bouwstenen je eigen rondreis door Indonesië samen te stellen.
 • 333Travel Compleet verzorgde en unieke individuele rondreizen volledig afgestemd op jouw eigen wensen. Excursies, lokale gidsen en entreegelden zijn inbegrepen, zodat je onbezorgd kunt genieten.
 • AsiaDirect Mooie en voordelige rondreizen langs de highlights van Java en Bali. AsiaDirect is gespecialiseerd in reizen naar Azië en heeft een unieke laagste prijsgarantie.
 • TUI Individuele fly&drives. Vlucht, huurauto, accommodatie en een handige route zijn allemaal voor je geregeld.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

39 reacties op “De Bromo vulkaan: het hoogtepunt van Java”

 1. Waar hebben jullie dit geboekt en voor hoeveel geld ? Wij willen het vanaf Banyuwangi of Malang doen ook de IJen willen we graag zien maar deze tocht die jullie hebben gedaan lijkt me het mooist.

  1. Hi Patty, wij hebben de taxi van Malang naar Bromo via Madakaripura destijds vrij last-minute via onze accommodatie in Malang geboekt. Ik vond dat niet per se een aanrader, want daardoor betaalden we best veel. Hoeveel precies weet ik eerlijk gezegd niet meer. De tocht naar de Bromo zelf zoals in bovenstaand artikel hebben wij bij onze accommodatie in Bromo geboekt. Bij vrijwel alle accommodaties in Cemoro Lawang kun je eenzelfde tour boeken en mocht je accommodatie het toch niet aanbieden, dan zijn er voldoende tourbureaus in het dorp. Een combinatie met Ijen lijkt me ook heel gaaf!! Ik wens je alvast een hele mooie reis!

 2. Hoi Saskia, bij deze een klein bedankje: wij waren gisterochtend op de Bromo en op het vieuwpoint was het inderdaad druk. Wij zijn dus op het stukje gaan staan wat jij omschrijft (paadje voor de moskee) en waren daar helemaal alleen. Het uitzicht na het opkomen van de zon vond ik inderdaad het mooiste, dus hierbij gelijk een tip voor volgende bezoekers: vraag aan je jeepdriver of hij ietsje langer wil wachten. Onze wilde namelijk 6.30u weer weg, we hebben wel wat tijd gerekt maar hadden nog wel langer willen blijven. Groet!

  1. Hi Lianne, wat super lief dat je nog even een reactie achterlaat. Echt heel fijn om te horen dat je dat iets aan onze tips hebt gehad. Ook heel erg bedankt voor jouw tip, die is zeker nuttig voor toekomstige bezoekers! Ik hoop dat je een geweldige tijd hebt gehad in Indonesië!

 3. Hoi Saskia, wat fijn dat ik jullie site heb ontdekt! Blij word ik van jullie tips. Ik heb direct Komodo Garden geboekt, wat een paradijsje. Komende zomer reis ik met mijn man en 2 dochters (11 en 9) naar Indonesië. We gaan o.a naar Java. Graag stel ik je daarom een vraag. We willen graag naar Bromo en de geweldige watervallen die jij benoemd. Is dat te doen op 1 dag? We weten niet of de ochtendtrip (zonsopkomst) geschikt is voor onze meiden, dus denken aan een dagtrip, vertrek in de ochtend. Kunnen we daarna nog de watervallen meepikken denk je? Ik denk aan overnachten in Malang.

  1. Hi Judith, dankjewel voor de lieve complimenten. Echt fijn dat je zo veel aan onze tips hebt. Wat een ontzettend gave reisplannen hebben jullie voor komende zomer! De Bromo en Madakaripura watervallen zijn prima op één dag te doen. Vanuit Bromo is het iets meer dan een uurtje rijden naar Madakaripura. Vanuit Malang is het nog wel bijna drie uur rijden naar Bromo, dus je zou ook kunnen overwegen om in de ochtend vanuit Malang te vertrekken en dan eerst de Bromo te bezoeken. Vanuit Bromo is het nog een uurtje naar Madakaripura. Als je de lange terugreis niet zo ziet zitten, zou je er ook voor kunnen kiezen om ergens daar in de buurt te overnachten, zeker als je daarna doorgaat naar Bali. Alvast een hele fijne reis gewenst!

 4. Wat een goede tips! Ik ga er binnenkort heen en zal zeker proberen om naar dat rustige plekje te gaan die je aanraadt. Ben alleen benieuwd of we het gaan vinden… Is het daarna ook niet een kwestie van: opgestaan, plaatsje vergaan? 😉 Mochten we het niet kunnen vinden, dat het normale viewpoint al helemaal volstaat? Ben erg benieuwd!

  1. Hi Romy, wat tof dat je naar Bromo gaat! Het is zo bijzonder daar. Het is inderdaad wel een beetje ‘opgestaan is plaats vergaan’ bij het viewpoint, omdat de meeste mensen er al erg vroeg staan. Ik raad je dus wel aan om op tijd te gaan, maar waar je ook staat, je hebt overal een prachtig uitzicht! Bovendien gaan de meeste mensen weg zodra de zon opkomt, terwijl je juist een veel mooier uitzicht hebt als je nog even wacht, omdat de lucht dan helemaal rood/oranje/paars kleurt. Je hebt dan alle tijd om nog even meerdere kanten van het viewpoint te bekijken, zeker omdat het overgrote deel van de mensen al is afgedropen. Alvast heel veel plezier!

 5. Hey Saskia,
  Wat een prachtige foto’s en fijne tips! Ik ga in mei naar Java en Bali en wil ook de Bromo gaan bezoeken. Ik overweeg om vanuit Yogyakarta naar Malang te gaan met de nachttrein om daar een weeshuis te bezoeken. Vandaaruit wil ik dan een tour doen naar de Bromo, Ijen en door naar Bali. Weet jij toevallig iets over zo’n combinatietour? Of raad mij aan een tour te boeken vanuit Yogyakarta ipv Malang?

  1. Hi Judith, dankjewel voor je lieve compliment! Wat tof dat je in Mei naar Indonesië gaat en hierbij ook de Bromo vulkaan wilt bezoeken. Wij zijn zelf ook met de trein van Yogyakarta naar Malang gereisd (wel overdag) en hebben daar één nacht overnacht. Via het hotel in Malang hebben we een taxi geregeld die ons via de Madakaripura watervallen naar ons verblijf in Bromo heeft gebracht. Er zijn inderdaad ook veel mensen die vanuit Yogyakarta met een minibusje naar Bromo reizen. Wij hebben dit zelf niet gedaan, dus ik kan het je niet uit eigen ervaring vertellen, maar ik hoor wel van verschillende kanten dat dit een stuk goedkoper is. Een andere optie is om vanuit Malang een tour naar Bromo te boeken die om 12 uur ’s nachts naar Bromo vertrekt, maar dan haal je eigenlijk bijna een hele nacht door. Er zijn inderdaad ook veel tours die vanuit Yogyakarta of Malang naar Bromo, Ijen en Bali gaan. Ik heb hier zelf helaas geen ervaring mee. Wij zijn uiteindelijk niet naar Ijen geweest, omdat mijn vriend zijn kruisband had gescheurd en de tocht omhoog nog wat te zwaar was. Na het bezoeken van de Bromo zijn we daarom via Surabaya naar Bali gevlogen. Ik had zelf het idee dat je in Yogyakarta meer tours kon boeken dan in Malang, maar ook in Malang zitten wel wat bureaus waar je tours kunt boeken. Ik kan je dus niet echt tips geven vanuit mijn eigen ervaring, maar ik hoop in ieder geval dat je een geweldige tijd gaat hebben in Indonesië! Het is echt een prachtig land.

 6. Hallo Saskia,

  Leuk om je verhaal over Bromo te lezen. De waterval kende ik nog niet en die wil ik nu zeker ook graag bezoeken!

  Over een paar dagen is het voor mij zover, dan ga ik vanuit Yogyakarta richting Mt. Bromo. Zoals velen ondervind ik ook dat het vrij lastig is om online informatie te vinden om de reis te maken. N.a.v. jouw blogpost neig ik er nu ook naar om gewoon met een busje naar Malang te gaan en van daaruit naar Cemoro Lawang te gaan. Hoe ben jij toen van Malang naar Cemoro Lawang gegaan? En waar heb je in Cemoro Lawang geboekt? Als ik deze plaatsnaam invul in bijvoorbeeld booking.com vind ik niets…

  Alvast bedankt!

  1. Hi Jasper, wat super leuk dat je naar Yogyakarta en Bromo gaat! Wij zijn zelf met de trein van Yogyakarta naar Malang gereisd en daar hebben we één nacht overnacht. Via het hotel in Malang hebben we een taxi geregeld die ons via de Madakaripura watervallen naar ons verblijf in Bromo heeft gebracht. Ons guesthouse in Cemoro Lawang hadden we al vanuit Nederland geboekt via Agoda.nl, dit is een soort booking.com waar net iets meer hotels in Azië op staan dan op booking.com zelf. Verwacht echter niet te veel van de accommodaties in Cemoro Lawang/Bromo 😉 Er zijn ook veel mensen die vanuit Yogyakarta met een minibusje naar Bromo reizen. Wij hebben dit zelf niet gedaan, dus ik kan het je niet uit eigen ervaring vertellen, maar ik hoor wel van verschillende kanten dat dit een stuk goedkoper is. Een andere optie is om vanuit Malang een tour naar Bromo te boeken die om 12 uur ’s nachts naar Bromo vertrekt, maar dan haal je eigenlijk bijna een hele nacht door. Ik vond onze optie persoonlijk heel fijn en in Malang kun je bij je hotel of bij een tourbureau een taxi regelen die je ook naar Madakaripura brengt. Dit is wel wat prijziger dan een minibusje, maar met het openbaar vervoer kun je (voor zover ik weet) niet bij de watervallen komen. Ik hoop dat dit je een beetje op weg helpt. Mocht je nog andere vragen hebben dan stel ze gerust natuurlijk. Alvast heel veel plezier in Indonesië!

   1. Hi Saskia,

    Bedankt voor je uitgebreide en snelle reactie! Uiteindelijk hebben wij voor een vlucht naar Surabaya vanaf Yogyakarta gekozen en vanaf daar hebben wij een busje naar Lava View Lodge geregeld. Wij zagen de 12-uur durende rit van Yogya naar Bromo in een busje niet zo zitten.

    Is het in de buurt van Bromo wel mogelijk om eten en drinken te kopen, zoals wat water en iets wat energie geeft? Of is het fysiek allemaal niet heel erg zwaar?

 7. Hoihoi, volgende week gaan wij ook op bezoek bij Bromo, maar diezelfde dag vliegen wij door naar Bali. Kun jij zeggen hoe laat je ongeveer terug bent van de vulkaantour?

  1. Hi Maartje, wat leuk dat je de Bromo gaat bezoeken. Wij waren geloof ik rond 10 uur weer terug in ons guesthouse in Cemoro Lawang. We zijn die dag rond het einde van de middag naar Bali gevlogen vanuit Surabaya, dus dezelfde dag doorreizen naar Bali is prima te doen. Alvast een hele fijne reis!

 8. Hallo! Wat een mooi verhaal! Ik en mijn vriendin zitten op dit moment in bali en willen de bromo tour gaan doen over 3 dagen! We hebben gezien dat we een treinreis kunnen boeken naar probolingo! Via welke reisorganisatie of welk bureau heb je deze tour geboekt!? We willen ongeveer hetzelfde doen en je verhaal klinkt goed! Op internet is er weinig te vinden! Of denk je dat het verstandig is gewoon een hotel in probbolingo te boeken en vanaf hier te kijken?

  1. Hi Daniëlle, wat gaaf dat jullie in Indonesië zijn op dit moment! Ik hoop dat je een geweldige tijd hebt gehad op Bali. Wij zijn zelf niet via Probbolingo gereisd, maar we kwamen vanuit Malang en verbleven in Cemoro Lawang (dorpje aan de voet van de Bromo). Wij hebben onze tour bij aankomst in ons guesthouse geboekt, voornamelijk omdat we op internet niet echt goede informatie konden vinden om vooraf te boeken. Mijn ervaring is dat je bij elk guesthouse of tourbureau wel een tour naar de Bromo kan boeken en dat het dus niet nodig is om vooraf via internet te boeken. De prijzen op internet liggen ook vaak veel hoger, maar vergeet ook vooral niet af te dingen bij het boeken van je tour of even te kijken of het een deur verderop niet een stuk goedkoper is. Probbolingo is een grote stad en voor veel mensen hét vertrekpunt naar de Bromo. Ik neem aan dat hier ook volop tours te boeken zullen zijn. Alvast heel veel plezier! Ik hoop dat jullie er net zo van genieten als ik zelf heb gedaan. En nog één tip: als je naar Bromo gaat, mag je ook zeker de nabijgelegen madakaripura watervallen niet missen, zó mooi! Hier kun je alvast een voorproefje bekijken: https://reisgenie.nl/de-madakaripura-watervallen-op-java/

 9. Hallo Saskia,

  Wat een fantastisch verhaal en wat een schitterende foto’s. Volgende zomer gaan mijn vriendin en ik naar Java. Mag ik zo brutaal zijn om te vragen wat het kost om met een Jeep de Bromo op te gaan, en wat het entree geld is. Ik krijg van mijn reisorganisatie niet een duidelijk antwoord.

  Met vriendelijke groet,

  Kasper

  1. Hi Kasper, wat enorm gaaf dat je naar Java gaat! Ik weet zeker dat jullie het geweldig gaan hebben. En natuurlijk mag je vragen wat het kost! Ik vond het zelf ook lastig om daar vooraf goede informatie over te vinden. Bij ons kostte een gedeelde jeeptour waar je twee plekken bezocht 250.000 Rupiah pp inclusief entree. Een privé jeep kost 375.000 Rupiah pp inclusief entree, maar je bezoekt dan alle vier de plekken en je kunt zelf kiezen hoe lang je ergens blijft. Wij kozen zelf voor het laatste. In elk hotel of guesthouse rond Bromo kun je deze tours boeken. Het hele dorp staat bomvol met jeeps. Wij hebben zelf ook de avond van tevoren pas geboekt. Oh en nog één tip: als je toch naar Bromo gaat, ga dan zeker ook naar de Madakaripura watervallen die een uurtje verderop liggen, zó mooi! Alvast een hele fijne reis en mocht je nog andere vragen hebben dan weet je me te vinden!

  1. Haha dat wordt toch een keer terug dan Stephanie, heel vervelend 😉 Maar aan je blogs te zien, hoef je absoluut geen spijt te hebben hoor, want wat heb jij geweldig mooie plekken gezien in Indonesië!

  1. Dankjewel Saimi! Het was inderdaad heel bizar soms, zo’n landschap heb ik nog nooit eerder gezien, maar juist daardoor was het heel indrukwekkend. En ik zou willen dat ik zo goed kon photoshoppen haha. Het is er écht zo mooi!

 10. Wat een schitterende foto’s!! Echt heel mooi. Ik weet nog dat ik dat maanlandschap ook zo bizar vond toen ik er was. Alleen het was toen echt lang niet zo druk als dat het hier is hoor, jeetje zeg, wat een jeeps. Ik kon vrij rustig van de zonsopgang genieten zelfs, alleen bovenop Bromo zelf was het wat drukker. Die paarden vond ik trouwens wel echt sneu hoor, 90% van de mensen die ik erop zag zitten waren wat dikkere mensen, en dat op die kleine paardjes…

  1. Dankjewel Kim! Wat gaaf dat je ook op de Bromo bent geweest. Ik vond het maanlandschap ook echt bizar. Zoiets had ik echt nog nooit eerder gezien. En die drukte… pfoe ik heb inderdaad nog nooit zó veel jeeps gezien haha. Wel fijn dat je alsnog rustig van de zonsopgang hebt kunnen genieten. Ik vond de paardjes trouwens ook wel zielig hoor, vandaar dat we ze onze appels maar gegeven hebben. Gelukkig zagen ze er wel goed verzorgd uit en stond er toen wij er waren wel overal water voor ze.

 11. Oooh, hoe mooi!! Die foto’s van de vulkaan in de zon zijn ongelooflijk mooi! Wat een goede tips ook om de drukte te vermijden, Ik vind het zelf ook altijd doodzonde als je moet duwen en trekken om mooie zichten te hebben en zou ik zeker in alle rust willen genieten. Dat maanlandschap is inderdaad wel echt heel vreemd, maar wel leuk 😉

  1. Dankjewel, Marijke! Ik vind het zelf ook zo zonde dat je niet meer in alle rust kunt genieten van veel toeristische ‘attracties’. Nu zijn ze niet voor niets toeristisch natuurlijk, maar zo jammer dat je dan alleen maar foto’s hebt met heel veel mensen erop. Ik was ook erg blij dat we wat rustigere plekjes hadden gevonden, zodat we toch in alle rust konden genieten van dit indrukwekkende uitzicht.

 12. Wij zijn de dag van aankomst vanaf ons hotel naar de Bromo gelopen, om daar van de zonsondergang te genieten.. Je loopt dan zowat als enige door de Sea of Sands … Ik vond dat wel bijzonder magisch!! Zo kan je in alle rust van al het moois genieten. En dan inderdaad ’s nachts op weg om vanaf het viewing point de zonsopkomst te bewonderen…

  1. Wauw wat een goede tip, Linda! Dat lijkt me inderdaad super mooi en ik denk dat het ook een hoop minder gedring is dan bij de zonsopkomst. Helaas waren wij daarvoor te laat in ons hotel, maar dit ga ik onthouden voor een volgende keer. Bedankt voor het delen!

 13. Ik ben al verschillende keren in Indonesië geweest, maar op Java ben ik nog niet verder dan Yogyakarta gekomen. Dit ziet er zoooo gaaf uit, lijkt me een goed voornemen om de volgende keer wat meer tijd voor Java en dus ook de Bromo te gaan nemen 🙂

  1. Dankjewel voor je reactie Sigrid! Wat grappig, wij zijn juist vanaf Jakarta doorgevlogen naar Yogyakarta en hebben dus alleen het Oosten van Java gezien. Ik zou juist graag het Westen ook eens ontdekken. De Bromo vond ik absoluut een aanrader en ook de nabijgelegen Madakaripura waterval waar vandaag een artikel over online komt, is ook echt heel indrukwekkend. Ik hoop dat je snel eens terug kan naar dit prachtige eiland!

 14. Oke… Ik ben om! Wauw, wauw, wauw! Wat een indrukwekkende omgeving. Geweldige foto’s heb je gemaakt.. Het lijkt af en toe zelfs bijna nep. Ik denk dat we binnenkort maar weer ff moeten meeten en dat je me er alles over moet vertellen! Ik wil ook! 😉

  1. Haha yesss, gelukt! We gaan zeker snel meeten, zodat ik alles kan vertellen en je kan overhalen met nog meer foto’s. En ze zijn toch allemaal echt hoor haha 😉 Maar ik herken het gevoel, zelfs toen ik middenin die vallei stond, dacht ik nog ‘dit kan toch niet echt zijn!’. Ik hoop dat jullie snel naar Indonesië kunnen, want ik weet zeker dat jij het er helemaal geweldig zult vinden!

 15. Ik kan niks anders zeggen dan waaaaaaauuuuuuuuwww! Wat een geweldig uitzicht! Sowieso heb ik iets met vulkanen, dus een bezoek aan de Bromo zou echt de kers op de taart zijn haha!

  1. Haha dankjewel Sandra! Het uitzicht was inderdaad echt geweldig. zo indrukwekkend! Voor mij was het mijn eerste vulkaan ooit, maar ik heb wel van verschillende mensen gehoord dat Bromo toch een beetje de vulkaan van de vulkanen is, dus ik hoop dat je hem ooit een keer zelf mag beklimmen! Heb je nog andere vulkanen als aanraders?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven