Cinque Terre Vernazza uitzicht

Cinque Terre: de beste tips en alles wat je moet weten

Home / Italië / Cinque Terre / Cinque Terre: de beste tips en alles wat je moet weten

De vrolijk gekleurde dorpjes van het Italiaanse Cinque Terre staan op menig bucketlist. Ondanks dat het een populaire en drukke bestemming is, overtrof Cinque Terre al mijn verwachtingen. Ik vond het er zelfs nog mooier en indrukwekkender dan op de foto’s. Als je Cinque Terre in het laagseizoen bezoekt en wat van de gebaande paden afwijkt, kun je er zelfs in alle rust van genieten. Ik vertel je alles wat je moet weten als je Cinque Terre wil bezoeken, inclusief veel tips en praktische informatie, zodat je optimaal kunt genieten van deze mooie dorpjes. Bekijk de beste tips voor Cinque Terre!

De vijf dorpen van Cinque Terre

Cinque Terre is in tegenstelling tot wat veel mensen denken niet één bestemming, maar een verzamelnaam voor vijf dorpjes: Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso al Mare. Samen vormen deze dorpjes en de omliggende natuur het Parco Nazionale delle Cinque Terre oftewel het Nationale Park van Cinque Terre. De dorpjes liggen in de regio Ligurië, ten noorden van Pisa en ten zuiden van Genua. Cinque Terre staat bekend als één van de mooiste gebieden van Italië. Sinds 1997 staat het nationale park ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Je kunt er geweldige wandelingen maken tussen de verschillende dorpjes. Elk dorpje is even sfeervol en kleurrijk en heeft weer andere hoogtepunten. Onderin dit artikel vind je meer informatie over de vijf verschillende dorpen.

Cinque Terre Manarola uitzicht

De beste tijd voor een bezoek aan de Cinque Terre

De beste reistijd voor Cinque Terre is vooral afhankelijk van je eigen wensen. Vind je het bijvoorbeeld belangrijk dat je tijdens je bezoek aan Cinque Terre in zee kunt zwemmen of wil je vooral de drukte zoveel mogelijk ontlopen?

Cinque Terre in de zomermaanden: de grootste kans op lekker weer

Wanneer je vooral het lekkere weer belangrijk vindt en graag een duik wil nemen in de zee, kun je Cinque Terre het beste bezoeken tussen mei en september. Probeer om de drukte te ontlopen de maanden juli en augustus te mijden. Het is dan niet alleen erg warm, maar vaak ook erg druk, waardoor de treinen en wandelpaden overvol zijn. Zeker augustus is een populaire en daardoor ook een dure maand, omdat de meeste Italianen dan zelf vakantie hebben. Mei, juni en september zijn je beste opties wanneer je gaat voor lekker weer en het niet erg vindt dat het vrij druk is.

Cinque Terre in het laagseizoen: relatief rustig

Wil je de drukte graag vermijden, kies dan voor de maanden april en oktober. Dit zijn relatief rustige maanden (relatief, want in Cinque Terre is het eigenlijk altijd druk), terwijl het vaak nog wel lekker weer is. Zwemmen in de zee is in die maanden alleen niet altijd mogelijk. Zelf bezochten wij Cinque Terre half april, in het Paasweekend. Ik vond dit persoonlijk echt een perfecte periode en ik zou dan ook echt aanraden om, indien mogelijk, voor de maand april of oktober te kiezen. Pasen vond ik extra fijn, omdat de meeste Italianen met Pasen familie opzoeken en dus niet op reis gaan. Het is daarom relatief rustig in Cinque Terre, je hebt een grote kans op lekker wandelweer en, niet onbelangrijk, wanneer je met Pasen gaat kost deze trip je één vakantiedag minder.

Cinque Terre in de wintermaanden: de rustigste periode

Wil je Cinque Terre bijna voor jezelf hebben? Bezoek deze dorpjes dan in de winter. Het rustigst is de periode tussen eind oktober en half maart. Houd er echter wel rekening mee dat er in deze periode veel wandelpaden gesloten zijn, dat de boten niet varen en dat de treinen minder frequent rijden. Ik zou deze periode daarom eerder aanraden voor een tweede bezoek, wanneer je de hoogtepunten van de dorpjes al gezien hebt. Wat wel weer extra bijzonder is aan Cinque Terre in de wintermaanden is de gigantische kerststal in het dorpje Manarola. In deze kerststal staan maar liefst 300 figuren en hij is versierd met meer dan 15.000 lampjes. De kerststal is zo beroemd dat hij zelfs in het Guinness Book of Records is opgenomen. Je kunt hem bezichtigen van begin december tot eind januari.

Cinque Terre uitzicht op Vernazza vanuit pad naar Corniglia

Hoe vermijd je de drukte in Cinque Terre?

De drukte in Cinque Terre kun je zoals eerder genoemd het beste vermijden door in een wat rustigere maand te reizen, zoals in april of oktober. Daarnaast raad ik je aan om indien mogelijk doordeweeks tussen maandag en donderdag te reizen, aangezien de weekenden over het algemeen drukker zijn. Cinque Terre is het rustigst voor 11 uur ‘s ochtends of na 5 uur ‘s middags, wanneer de meeste dagjesmensen alweer vertrokken zijn. Ik zou je daarom aanraden om in één van de vijf dorpjes te overnachten, zodat je zo veel mogelijk vroege ochtenden en late avonden kunt doorbrengen in Cinque Terre. Als laatste tip raad ik je aan om ook een beetje van de gebaande paden af te wijken. Zodra je verder het dorp in omhoog loopt of de heuvels in wandelt, lijk je op een totaal andere plek te zijn uitgekomen en zie je nog amper toeristen.

Cinque Terre Riomaggiore uitzicht

Hoe kom je in Cinque Terre?

Naar Cinque Terre met het vliegtuig

Cinque Terre heeft geen eigen vliegveld. Vanuit Nederland of België kun je daarom het beste vliegen op Pisa of Genua. Vanuit beide plaatsen kun je gemakkelijk met de trein naar Cinque Terre reizen. Bij aankomst in Pisa kun je vanaf het vliegveld eerst de PisaMover pakken. Met deze trein sta je in een paar minuten op het centraal station van Pisa. Vanuit Genua pak je de stoptrein richting La Spezia. Naast Pisa en Genua is het ook mogelijk om op Milaan te vliegen. De snelste optie om vanuit Milaan in Cinque Terre te komen duurt zo’n drie uur. Pak hiervoor de intercity naar Livorno, die ook stopt in de dorpjes van Cinque Terre.

Tip: Vergelijk vliegtickets van verschillende luchthavens en maatschappijen op Skyscanner.nl. Het kan bijvoorbeeld flink schelen als je een dag eerder of later vertrekt en als je de prijzen van meerdere luchthavens, zoals Pisa, Genua en Milaan, met elkaar vergelijkt.

Naar Cinque Terre met de trein

Cinque Terre is vanuit vrijwel alle omliggende steden goed bereikbaar met de trein. Reis je vanuit het noorden of oosten? Dan moet je overstappen in La Spezia, waar je vervolgens in de trein richting Levanto stapt. Deze trein stopt in alle dorpjes van Cinque Terre. Vanuit het noorden pak je dezelfde stoptrein, maar dan in de richting van La Spezia. Kijk voor de actuele treintijden en de beste route op de website van TrenItalia.

Naar Cinque Terre met de auto

Ben je met de auto in Italië en wil je tijdens je reis een bezoek brengen aan Cinque Terre? Dan zou ik je aanraden om te parkeren in de nabijgelegen dorpjes Levanto of La Spezia en vanuit daar de trein te pakken. Cinque Terre zelf is namelijk erg slecht toegankelijk met de auto en er zijn vrijwel geen parkeerplaatsen.

Cinque Terre Manarola uitzichtpunt

Vervoer in Cinque Terre

Cinque Terre te voet

De dorpjes van Cinque Terre zijn met elkaar verbonden door verschillende mooie wandelpaden. De belangrijkste wandelpaden in Cinque Terre zijn het blauwe pad en het rode pad.

Wandelen in Cinque Terre op het blauwe pad

Het blauwe pad, officieel Il Sentiero Azzuro genoemd, loopt helemaal van Riomaggiore tot aan Monterosso al Mare. Het grootste deel van deze route ligt langs de indrukwekkende kustlijn. In totaal duurt het lopen van deze blauwe route zo’n negen uur, dus ik zou je aanraden om de wandeling op te splitsen over meerdere dagen. Houd er daarnaast rekening mee dat een deel van deze route soms tijdelijk gesloten is.

Wandelen in Cinque Terre op het rode pad

Het populaire wandelpad tussen Riomaggiore en Manarola, ook wel bekend als de Via dell Amore, is voorlopig dicht vanwege een eerdere overstroming. Een goed alternatief is het rode pad, ofwel Il Sentiero Rosso. In tegenstelling tot het blauwe pad, is dit pad een stuk hoger gelegen. Je moet er daardoor wat meer voor klimmen, maar je loopt dan wel tussen prachtige terrassen vol wijngaarden en olijfbomen. Bekijk hier welke wandelpaden in Cinque Terre momenteel geopend zijn.

Cinque Terre Trekking Card

Voor het betreden van een groot deel van deze paden heb je een Cinque Terre Card nodig als toegangsbewijs. Met de Cinque Terre Trekking Card kun je gebruik maken van alle wandelpaden in het Parco Nazionale delle Cinque Terre. Op deze manier kunnen de wandelpaden goed onderhouden worden.

Kosten Cinque Terre Trekking Card

Een kaart voor één dag kost € 7,50 en voor twee dagen betaal je € 14,50. Je kunt de Cinque Terre Trekking Card ter plekke kopen op de verschillende stations in Cinque Terre of hem online aanschaffen.

Tip: Houd er rekening mee dat er sinds 2019 een officieel verbod is op slippers op de wandelpaden van Cinque Terre. Dit is puur uit veiligheidsoverwegingen. De paden zijn soms moeilijk begaanbaar en er is veel hoogteverschil. Er waren regelmatig wandelaars die verwondingen opliepen en vervolgens gered moesten worden door hulpverleners, al dan niet met helikopters. Wanneer je als wandelaar toch slippers draagt in het nationale park, kun je een flinke boete krijgen. Ik raad je daarom aan om wandelschoenen of goede sneakers te dragen.

Cinque Terre Manarola uitzicht

Cinque Terre met de trein

Tussen de dorpjes van Cinque Terre ligt ook een perfecte treinverbinding. Van half maart tot begin november rijdt er elk kwartier een trein tussen La Spezia en Levanto, waarbij een tussenstop wordt gemaakt in alle vijf de dorpen van Cinque Terre. De precieze dienstregeling is te vinden op de website van TrenItalia. De reistijd tussen de verschillende plaatsen is als volgt:

 • La Spezia – Riomaggiore: 10 minuten
 • Riomaggiore – Manarola: 6 minuten
 • Manarola – Corniglia: 5 minuten
 • Corniglia – Vernazza – 4 minuten
 • Vernazza – Monterosso al Mare – 4 minuten
 • Monterosso al Mare – Levanto – 5 minuten

Cinque Terre Treno Card

Wanneer je veel gebruik wil maken van de trein, is de Cinque Terre Treno Card een goede optie. Dit is een soort upgrade van de eerder genoemde Cinque Terre Trekking Card. De Cinque Terre Treno Card geeft namelijk niet alleen toegang tot de wandelpaden, je mag er ook onbeperkt mee treinen tussen de verschillende dorpjes van Cinque Terre. Dit geldt overigens voor de hele treinroute, dus ook Levanto en La Spezia kun je gratis met de trein bezoeken.

Kosten van de Cinque Terre Treno Card

Een Cinque Terre Treno Card kost € 16,- voor één dag en € 29,- voor twee dagen. Losse treinkaartjes kosten € 4,- per enkele reis, dus soms kan dit een goedkopere optie zijn. Voor het gemak raad ik je echter aan om voor de Cinque Terre Treno Card te kiezen. Zo hoef je niet voor elk los kaartje in de lange rij bij de kaartautomaten aan te sluiten. Bovendien moet je elk kaartje ook nog los valideren bij de machines op het perron. Je kunt de Cinque Terre Card op elk station kopen. Ook kun je de kaart online bestellen via de officiële website. Houd er rekening mee dat je de Cinque Terre Treno Card voor gebruik eenmalig moet valideren bij de stempelautomaten op het perron. Daarna kun je één of twee dagen onbeperkt met de trein reizen.

Met de trein naar Cinque Terre

Cinque Terre met de boot

Een andere leuke optie voor vervoer tussen de dorpjes is de boot. Vanaf het water heb je namelijk spectaculaire uitzichten over de verschillende dorpjes van Cinque Terre en de groene omgeving. De goedkoopste optie om Cinque Terre vanaf het water te zien, is de ferry van Navigazione Golfo dei Poeti. Deze grote motorboten varen tussen La Spezia en Levanto en stoppen onderweg in de vier dorpjes Riomaggiore, Manarola, Vernazza en Monterosso al Mare. Corniglia, het vijfde dorp van Cinque Terre, heeft als enige dorp geen haven. Het verschilt soms waar de verschillende boten aanleggen, dus check dit vooraf even op de officiële website als je graag uit wil stappen in één van de dorpjes. Kaartjes voor deze boten kun je kopen in onder andere La Spezia en Levanto.

Tip: Houd er rekening mee dat de boten enkel varen bij goed weer. Dit betekent meestal dat de eerste boten half maart weer zullen varen en dat eind oktober de laatste optie is om Cinque Terre met de boot te verkennen.

Activiteiten op het water

Naast de grote en vaak vrij volle ferry zijn er nog een aantal andere opties om Cinque Terre vanaf het water te bekijken:

 • Boek een eendaagse boottocht langs alle dorpjes van Cinque Terre, waarbij je een volledige dag op het water doorbrengt. Tijdens deze boottocht, die vertrekt vanuit La Spezia, bezichtig je onder andere de Golfo Della Spezia, Portovenere, Palmaria-eiland, Le Rosse, Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza en Monterosso. Onderweg kun je zwemmen en snorkelen met uitzicht op de kleurrijke dorpjes. Tijdens de lunch kom je aan in Monterosso al Mare waar je 1,5 uur de tijd hebt om het dorp te verkennen en ergens te gaan lunchen.
 • Ben je op zoek naar meer avontuur? Ga dan kajakken langs de dorpjes van Cinque Terre. Je kunt ook een speciale kajaktour rond zonsondergang boeken. 
 • Het water rondom Cinque Terre is super helder en leent zich ook goed om te duikenn of snorkelen. Boek bijvoorbeeld een snorkeltour in Porto Venere, vlakbij Cinque Terre.

Cinque Terre Vernazza haven

Hoeveel dagen heb je nodig in Cinque Terre?

Hoeveel dagen je nodig hebt om Cinque Terre te zien, is vrij persoonlijk. Als je alle vijf de dorpjes wil bezoeken, zou ik je aanraden om echt minimaal twee volle dagen in Cinque Terre door te brengen. Als je naast de belangrijkste bezienswaardigheden ook graag meerdere wandelingen wil maken tussen de dorpjes, een boottocht wil maken of bijvoorbeeld van het strand wil genieten, dan zou ik voor minimaal drie of vier dagen gaan, zodat je lekker op je gemak kunt doen. Er is zo veel te zien en te doen in Cinque Terre, dat je je ook prima een volle week kunt vermaken in de vijf dorpjes en de nabije omgeving.

Cinque Terre Riomaggiore uitzicht

Cinque Terre als dagtrip

Wanneer je maar weinig tijd hebt, kun je vanuit bijvoorbeeld Florence, Milaan of Pisa ook zelf een dagtrip naar Cinque Terre maken. Ik raad je dan wel aan om zo vroeg mogelijk te vertrekken en om je eventueel te concentreren op twee of drie dorpjes. Cinque Terre is vanuit de eerder genoemde plaatsen goed te bereiken met de trein. Kijk voor de actuele treintijden en de handigste route op de website van TrenItalia.

 

Georganiseerde dagtrip naar Cinque Terre

Het is ook mogelijk om vanuit verschillende Italiaanse steden een georganiseerde dagtour te boeken naar Cinque Terre. Op die manier ben je er zeker van dat je de belangrijkste hoogtepunten in één dag ziet. GetYourGuide biedt verschillende dagtrips naar Cinque Terre aan:

Bij al deze dagtrips combineer je je bezoek aan Cinque Terre met het nabijgelegen Portovenere, een kleurrijke havenstad die ook weleens het zesde dorp van Cinque Terre wordt genoemd.

Cinque Terre Vernazza uitzicht

Bezienswaardigheden in Cinque Terre: de mooiste uitzichtpunten

Cinque Terre heeft enorm veel mooie plekjes en het ene uitzicht is nog mooier dan het andere. Wil je weten welke plekken en uitzichten je wat mij betreft zeker niet mag overslaan als je Cinque Terre bezoekt? Ik heb mijn 10 favoriete plekken in de verschillende dorpjes van Cinque Terre voor je op een rijtje gezet, inclusief heel veel foto’s en een handig kaartje.

Cinque Terre Manarola uitzicht

Eten in Cinque Terre

Cinque Terre is niet alleen mooi, je kunt er ook heerlijk eten. Nu staat Cinque Terre bij veel mensen bekend als een wat duurdere bestemming, maar als je weet waar je moet zijn, kun je in Cinque Terre ook heel lekker en betaalbaar uit eten. Zo vind je er heerlijke pizza voor slechts 5 euro, fantastische ijssalons en de lekkerste bruschetta die ik ooit op heb. Supermarkten zijn er helaas maar weinig in Cinque Terre en het aanbod in de supermarkten die er zijn is ook vrij beperkt. Ik raad daarom aan om vooral lekker uit eten te gaan. Ik deelde eerder al mijn favoriete zaakjes in Cinque Terre met onder andere tips voor de beste pasta, pizza en bruschetta, de leukste ijssalons, het lekkerste Italiaanse streetfood en de beste plekken voor een verkoelend drankje met een prachtig uitzicht.v

Cinque Terre Manarola uitzichtpunt

Overnachten in Cinque Terre

Voor de ultieme Cinque Terre ervaring zou ik je aanraden om in één van de vijf dorpjes te verblijven. Zo kun je ook van Cinque Terre genieten in de vroege ochtend en ’s avonds laat, wanneer het een stuk rustiger is omdat de meeste toeristen al vertrokken zijn. De sfeer is dan heel anders en de zonsopkomsten en zonsondergangen zijn prachtig. Twijfel je in welk dorp je het beste kunt overnachten? Ik heb hieronder de plus-en minpunten van elk dorp voor je op een rijtje gezet. Staar je hier overigens niet blind op, want het maakt eigenlijk niet zo gek veel uit voor welk dorpje je kiest, aangezien de dorpjes onderling zo goed verbonden zijn met de trein.

Verblijven in Riomaggiore

Vanuit Pisa gezien is Riomaggiore het eerste dorp wat je tegenkomt. Dit dorp staat vooral bekend om de sfeervolle en kleurrijke haven. Wanneer je verder het dorp in wandelt, is het gelijk een stuk rustiger. Je komt uit bij een gezellig plein en je hebt vanaf boven in het dorp indrukwekkende uitzichten op de omgeving. Ik vond Riomaggiore erg gemoedelijk en ik had het idee dat er hier een meer local sfeer heerst. Wellicht komt dat doordat wij Riomaggiore vrij vroeg in de ochtend bezochten of doordat er relatief weinig accommodaties zijn. In vergelijking met het meer populaire Manarola en Vernazza, is dit dorpje in ieder geval iets rustiger, terwijl het wel veel te bieden heeft qua bezienswaardigheden en eetgelegenheden. Ik vind Riomaggiore dus zeker een goede optie om te verblijven tijdens je bezoek aan Cinque Terre.

 

Cinque Terre Riomaggiore haven

Verblijven in Manarola

Wij kozen ervoor om tijdens ons bezoek aan Cinque Terre in een Airbnb in Manarola te overnachten en ik was hier achteraf heel blij mee. Manarola bleek namelijk mijn favoriete dorp van Cinque Terre, vooral vanwege de geweldige uitzichtpunten. Vanuit het treinstation van Manarola ben je via een korte tunnel zo in het dorp en je kunt er een mooie wandeling maken langs de kust. Op de rotsen in de haven kun je lekker zonnebaden en veel jongeren springen vanaf de hoge rotsen in het water. Wanneer je wat verder het dorp in loopt, kun je een prachtige wandeling maken langs de wijngaarden en olijfbomen. Een ander pluspunt van Manarola vond ik dat Nessun Dorma, mijn favoriete restaurant van Cinque Terre, in dit dorpje gelegen is. Vanaf dit restaurant bekijk je de allermooiste zonsondergang van Cinque Terre.

Manarola uitzicht rond zonsondergang

Verblijven in Corniglia

Ben je vooral op zoek naar rust, verblijf dan in Corniglia. Dit dorpje ligt op een rots op zo’n 100 meter boven zeeniveau. Het is het enige dorp van Cinque Terre zonder haven. Corniglia is daarom alleen te voet of met de trein te bereiken. Houd er rekening mee dat je vanuit het treinstation nog 382 treden omhoog moet lopen voordat je daadwerkelijk in het dorp bent. Gelukkig rijdt er ook een busje, waar je gratis gebruik van kan maken met de Cinque Terre Card. Doordat het dorp wat moeilijker te bereiken is, slaan veel toeristen Corniglia over, waardoor het hier heerlijk rustig is. Corniglia is vooral populair onder wandelaars, omdat hier verschillende mooie wandelingen starten of eindigen. Bovendien heb je vanuit Corniglia geweldige weidse uitzichten over de zee en de nabijgelegen heuvels.

Cinque Terre uitzicht Manarola op Corniglia

Verblijven in Vernazza

Vernazza is het populairste, en volgens velen ook het mooiste, dorpje van Cinque Terre. Vrijwel alle reizigers die Cinque Terre als dagtrip bezoeken, bezoeken in ieder geval Vernazza. Hierdoor is het er vrij druk, maar Vernazza heeft dan ook veel te bieden. Dit dorpje heeft een heel gezellige en kleurrijke haven en veel leuke eettentjes. Het is ook heerlijk om hier ’s avonds op de pier te relaxen wanneer de meeste toeristen vertrokken zijn. Voor een mooi uitzicht op Vernazza kun je ook naar restaurant La Torre wandelen. Hier geniet je in alle rust van het prachtige uitzicht.

Cinque Terre Vernazza uitzicht

Verblijven in Monterosso al Mare

Monterosso al Mare is het grootste dorp van Cinque Terre. Hierdoor vind je er ook het grootste aanbod aan restaurants en accommodaties. Het is daarnaast het enige dorp met een zandstrand. Wanneer je het bezichtigen van de dorpjes graag wil afwisselen met een strandvakantie is een verblijf in Monterosso dus de beste optie. Monterosso al Mare is als enige van de vijf dorpjes ook vrij plat. Wanneer je met kleine kinderen reist of wat slechter ter been bent, zou ik je daarom aanraden om in dit dorp te overnachten.

Cinque Terre uitzicht Monterosso al Mare nieuwe centrum

Overnachten in de omgeving van Cinque Terre

Wil je graag besparen op kosten voor je accommodatie of zijn er nog maar weinig accommodaties beschikbaar in Cinque Terre? Kies er dan voor om niet in de dorpjes zelf, maar in de omgeving van Cinque Terre te overnachten. Hier is het vaak een stuk rustiger en daardoor over het algemeen ook goedkoper. Goede opties zijn de plaatsen Levanto of La Spezia, omdat deze steden een rechtstreekse treinverbinding hebben met Cinque Terre. Een andere leuke optie is om in Portovenere te verblijven. Dit dorpje wordt ook wel het zesde dorp van Cinque Terre genoemd, maar het is er een stuk minder druk dan in Cinque Terre zelf. Vanuit Portovenere kun je rechtstreeks met de boot naar Cinque Terre varen.

De haven in Riomaggiore

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

5 reacties op “Cinque Terre: de beste tips en alles wat je moet weten”

 1. We willen een Treno Card kaartje online kopen. Is het mogelijk om het ticket te scannen om te valideren? of hebben we een uitgeprinte versie nodig?

  1. Hi Karin, wij hebben destijds ter plekke in de stationswinkel een ticket gekocht en die moesten we nog wel valideren. Voor zo ver ik weet kun je nu ook digitale tickets kopen bij Trenitalia voor een vaste dag, waardoor je die niet meer hoeft te valideren (scheelt best wat tijd en gedoe), maar ik durf dit niet met 100% zekerheid te zeggen omdat ik hier zelf geen ervaring mee heb en al eventjes niet in Italië ben geweest. Ik zou je dus aanraden om voor de zekerheid de tickets wel te printen of om even een mail te sturen naar de partij waar je de tickets koopt. Ik wens jullie alvast een hele fijne tijd!

 2. Hoi Saskia,

  Alvast bedankt voor de mega info over Cinque Terre!
  Super om al een idee te hebben over de streek.
  Maar waar ik vooral mee zit is het volgende ..

  Wij reizen al enkele jaren naar het Gardameer en elke jaar opnieuw denk ik, NU gaan we richting Cinque Terre.
  En toch is het alweer … we vertrekken trouwens 24 juni 2021. JEUJJJJ
  Kijk er elk jaar toch weer naaruit hoor, maar ik wil toch ook eens wat anders zien.
  Italië is zó mooi, maar we kunnen nog niet overal heen, vanwege … de hondjes.
  Want dit is nu heel belangrijk aan onze reis.
  Wij hebben 2 teckels die mee reizen met de auto.

  Ik ben nogal een vooruit denker en daarom boek ik altijd héél vroeg.
  Gewoonlijk gaat dat via Booking.com omdat ik daar heel goede ervaringen mee heb.
  Máár… het is de gewoonte om een plekje te zoeken met een omheinde tuin of een stukje groen. (Niet simpel, I know)
  Dat is niet alleen leuk voor de hondjes, maar geeft ook rust voor ons.
  Wij wonen zelf op een appartement, dus je begrijpt mij wel denk ik.

  Maar wat ik vooral graag wil weten is, wáár juist te verblijven.
  En dan bedoel ik niet welk huis, appartementen of hotel, maar waar specifiek om centraal te liggen en toch alles makkelijk te kunnen bereiken.
  Dat moet niet IN één van de vijf dorpen zijn, dat mag ook daarbuiten zijn.
  Ik denk bijvoorbeeld aan Camogli, Rapallo of Santa Margherita Ligure.
  Om maar een idee te geven..
  Zou gewoon graag de gezelligheid willen, die we aan het Gardameer ook hebben. Wij slenteren graag door de dorpjes en vinden de winkeltjes leuk om daarna een terrasje te doen of lekker te gaan eten.
  Als het maar gemakkelijk is om de trein te nemen, want de auto laten we liever gewoon staan.

  Ik hoor graag tips van jou ?
  Lieve groetjes,
  Marijke

  Voor volgend jaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven