Bezienswaardigheden Rome

Wat te doen in Rome: tips en bezienswaardigheden

Home / Italië / Rome / Wat te doen in Rome: tips en bezienswaardigheden

Rome is absoluut één van de mooiste steden ter wereld. De stad voelt als een groot openluchtmuseum waarbij je vrijwel constant tussen de prachtige, historische gebouwen loopt. Er zijn dan ook enorm veel bekende bezienswaardigheden en verborgen plekjes te vinden in Rome. Wil je zeker weten dat je de mooiste plekken ziet tijdens je stedentrip in Rome? Bekijk de 25 beste tips om te zien en doen in Rome!

#1 Bezoek het Colosseum

Het allerbekendste bouwwerk van Rome is ongetwijfeld het Colosseum. Dit unieke gebouw is zelfs verkozen tot één van de zeven moderne wereldwonderen en dat is niet zonder reden: deze voormalige arena is imposant en ademt aan alle kanten geschiedenis. Het was het grootste amfitheater van het Romeinse rijk en bood destijds plaats aan ruim 50.000 toeschouwers. Doordat de vloer van de arena weg is, zie je tegenwoordig het gangenstelsel waardoor tot slaaf gemaakten, gladiatoren en wilde beesten ten tijden van het Romeinse rijk gelopen hebben op weg naar hun laatste slag.

Het Colosseum is één van de drukst bezochte attracties van Rome en je kunt hiervoor enkel op voorhand tickets boeken. Toegangstickets zijn vanaf één maand voor je bezoek te bestellen via de officiële website. Deze tickets zijn vaak snel uitverkocht, dus zorg dat je op tijd bent. Zijn de tickets uitverkocht of wil je je bezoek al eerder vastleggen? Dan is er nog de optie om toegangstickets inclusief een rondleiding te boeken. Deze tours zijn namelijk vaak nog wel beschikbaar wanneer de reguliere tickets uitverkocht zijn. Vaak is je bezoek aan het Colosseum dan gecombineerd met het Forum Romanum en de Palatijnse heuvel.

Tip: voor een mooi en uniek uitzicht op het Colosseum raad ik je aan om Parco del Colle Oppio en Giardinetto del Monte Oppio te bezoeken. Vanuit beide parken heb je een schitterend uitzicht op dit wereldwonder.

Tickets Colosseum
Colosseum bezoeken
Wat te doen in Rome - Uitzicht op het Colosseum
Colosseum bezoeken
Wat te doen in Rome - Uitzicht op het Colosseum

#2 Dwaal door het Forum Romanum en beklim de Palatijnse heuvel

Direct naast het Colosseum ligt het welbekende Forum Romanum. Dit gebied was in de oudheid het kloppende hart van de welgestelde stad Rome. Er is best wel wat bewaard gebleven en met enig inbeeldingsvermogen zie je hoe weelderig en imposant dit geweest moet zijn geweest. Wil je zelf door het uitgestrekte ruïneveld van het Forum Romanum wandelen? Reserveer dan vooraf tickets en bekijk highlights als de Tempel van Vesta, de Tempel van Caesar en de Curia Julia van dichtbij.  Ik raad je aan om ook de heuvel Il Palatino, ofwel de Palatijn, te beklimmen. Vanaf deze 40 meter hoge heuvel heb je een geweldig uitzicht over het Forum Romanum. De beste manier om zowel het Colosseum als het het Forum Romanum en de Palatijnse heuvel te bezoeken is met een voordelig combi-ticket. 

Forum RomanumForum Romanum

#3 Beklim de Capitolijn en bewonder Piazza del Campidoglio

De Capitolijn of het Capitool is de belangrijkste van de zeven heuvels van Rome. Het is even een klim naar boven, maar onderweg kun je genieten van een mooi uitzicht over het Forum Romanum. Eenmaal boven kom je uit op Piazza del Campidoglio. Dit prachtige plein is ontworpen door niemand minder dan Michelangelo. Aan het plein is onder andere het Musei Capitolini gevestigd in vier gebouwen. Dit museum was het eerste museum ter wereld en tegenwoordig vind je er een ruime collectie kunst en andere objecten die de historie van Rome vertellen. Eén van de bekendste kunstwerken in het museum is de sculptuur van Romulus en Remus. Ook zonder een bezoek aan het museum is dit schitterende plein de klim echt waard. 

Wat te doen in Rome - Uitzicht Capitolijn
Wat te doen in Rome - Capitolijn
Wat te doen in Rome - Capitolijn
Wat te doen in Rome - Capitolijn
Wat te doen in Rome - Capitolijn

#4 Bezoek het Monumento a Vittorio Emanuele II 

Vlakbij het Capitolijn ligt het Monumento a Vittorio Emanuele II. In de volksmond wordt dit monument vanwege de witte kleur en vorm ook wel de suikertaart, de slagroomtaart of de bruidstaart genoemd. Het monument is in 1895 gebouwd als eerbetoon aan de eerste koning van een verenigd Italië. Koning Victor Emanuel II zelf is ook te bewonderen: hij is de figuur te paard in het midden van het monument. Dit is trouwens één van de grootste standbeelden ter wereld. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als museum van de eenwording van Italië. Je kunt een groot deel van het gebouw gratis bezoeken. Wandel zeker even de trappen op om te genieten van een uitzicht over Piazza Venezia aan de ene kant en de Via dei Fori Imperiali en het Colosseum aan de andere kant. Voor het allerbeste uitzicht koop je een kaartje voor de lift. Deze brengt je naar Altare della Patria, ofwel het altaar van het vaderland. Dit is het hoger gelegen dakterras op de top van het gebouw.

Piazza VeneziaWat te doen in Rome - Monumento a Vittorio Emanuele II  Wat te doen in Rome - Monumento a Vittorio Emanuele II  Wat te doen in Rome - Uitzicht vanaf Monumento a Vittorio Emanuele II Wat te doen in Rome - Uitzicht vanaf Monumento a Vittorio Emanuele IIWat te doen in Rome

#5 Ontdek de bezienswaardigheden van Rome op de fiets

Het is ontzettend leuk om Rome op de fiets te verkennen. Wij deden een fietstour met een Nederlandstalige gids via Baja Bikes en zagen hierdoor in zo’n 3 uur tijd vrijwel alle belangrijke bezienswaardigheden in Rome. Je ziet onderweg onder andere het Colosseum, Forum Romanum, Piazza Navona, Piazza Venezia en de Trevi Fontein. De gids vertelt je veel interessante weetjes over de stad en geeft je ook fijne tips voor de rest van je stedentrip in Rome.

fietsen in Rome

#6 Gooi een muntje in de Trevi Fontein

De Trevi Fontein is, samen met het Colosseum, één van de bekendste bezienswaardigheden van Rome. De legende gaat dat als je een muntje met je linkerhand over je rechterschouder gooit, je ooit samen met een geliefde terugkomt in Rome. Je ziet hier dan ook hordes mensen geld in de fontein gooien. De fontein wordt meerdere keren per week geleegd en het totale bedrag gaat naar een goed doel. Reken er op dat het bij de Trevi Fontein vrijwel altijd druk is. Wil je de grootste drukte vermijden, dan kun je het beste ’s ochtends rond zonsopkomst gaan. Hoe dan ook is de Trevi Fontein een bezienswaardigheid in Rome die je niet mag missen.

Tip: wil je genieten van een mooi uitzicht over de gehele Trevi Fontein zonder dat je tussen de mensenmassa staat? Bezoek dan de winkel van United Colors Of Benetton en pak de trap of lift naar de bovenste verdieping. Door het raam heb je hier een fantastisch en uniek zicht op de beroemde fontein.

Wat te doen in Rome - Trevi Fontein
Wat te doen in Rome - Trevi Fontein
Wat te doen in Rome - Trevi Fontein
Wat te doen in Rome - Trevi Fontein

#7 Bezoek Vaticaanstad en bewonder de Sint Pieter Basiliek

Officieel is Vaticaanstad geen onderdeel van Rome, maar toch hoort deze onafhankelijke staat wat ons betreft echt thuis in dit overzicht met wat te doen in Rome. Vaticaanstad wordt namelijk geheel omsloten door de stad Rome. De belangrijkste bezienswaardigheid in Vaticaanstad is zonder twijfel de Sint Pieter Basiliek. Dit is het op één na grootste katholieke bouwwerk ter wereld en tevens de residentie van de Paus. Zowel de kerk zelf als het bijbehorende plein zijn overweldigend en groots. De Sint Pieter zorgt er met zijn lengte van 220 meter, breedte van 150 meter en hoogte van maar liefst 138 meter voor dat je je heel klein voelt. 

De Sint Pieter is gratis te bezoeken, maar reken erop dat je hiervoor wel heel lang in de rij staat en dat er een strenge veiligheidscontrole is, vergelijkbaar met een vliegveld. Zelfs ’s ochtends vroeg is een rij van 1,5 uur echt geen uitzondering. Mocht je de lange rij willen vermijden, dan is het handig om een Express rondleiding te boeken, waarmee je de wachtrijen mag overslaan. Je hoeft dan enkel nog door de veiligheidscontrole. Voor een echt unieke ervaring raden we je aan om ook de koepel van de Sint Pieter te beklimmen. Zo heb je niet alleen een uniek zicht op de basiliek zelf, maar eenmaal boven heb je ook een prachtig uitzicht over zowel Vaticaanstad als Rome. Voor het bezoeken van de koepel zijn vanwege de krappe ruimte slechts een paar plaatsen per tijdslot beschikbaar, dus we raden je aan om ook deze tickets ruim van tevoren te bestellen. Houd er rekening mee dat je je schouders en knieën dient te bedekken om de basiliek te betreden. 

Tip: wandel ook zeker even over de Via della Conciliazione voor een mooi uitzicht op de Sint Pieter.

Sint Pieter Rome
Wat te doen in Rome - Sint Pieter
Wat te doen in Rome - Sint Pieter
Wat te doen in Rome - Sint Pieter
Wat te doen in Rome - Sint Pieter
Wat te doen in Rome - Sint Pieter

#8 Bewonder de Sixtijnse Kapel in het Vaticaans Museum

Een andere indrukwekkende bezienswaardigheid in Vaticaanstad is het Vaticaans Museum. We raden je aan om een audiotour of gids bij te boeken, want dit is echt een verrijking van je bezoek en zo leer je veel meer over de bijzondere kunstwerken van bijvoorbeeld Bernini of Rafaël. Als je het Vaticaans Museum bezoekt, krijg je ook automatisch toegang tot de Sixtijnse Kapel. Dit is de pauselijke huiskapel die vol staat met meesterwerken uit de oudheid. Zo kun je in de kapel muur-en plafondschilderingen van onder andere Michelangelo bewonderen.

Vaticaans MuseumVaticaans Museum

#9 Wandel over de Ponte Sant’Angelo naar de Engelenburcht

Vanuit Vaticaanstad wandel je zo naar Castel Sant’Angelo, ofwel de Engelenburcht. Wie Angels & Demons gezien heeft, kent de Engelenburcht van de spannende ontknoping. Oorspronkelijk in dit gebouw een mausoleum. Sinds 1870 is er echter een museum van gemaakt waar je de onstuimige geschiedenis van de Engelenburcht kunt ontdekken. Het museum geeft je ook toegang tot het dakterras van de Engelenburcht, vanaf waar je een geweldig uitzicht over Rome hebt. Ook de bijbehorende brug, die overigens wel gratis te bezoeken is, is echt de moeite waard. Aan weerszijden van de Engelenbrug of Ponte Sant’Angelo zijn tien engelen te zien die waken over de bezoekers.

Tip: Loop over deze brug naar de overkant van de Engelenburcht en neem daar de trap naar beneden. Je komt dan uit op een wandelpad langs het water, waar verder vrijwel niemand is. Vanuit hier heb je een heel mooi uitzicht op de Engelenburcht en de Engelenbrug. Ook kun je onder de brug de koepel van de Sint Pieter zien. 

Engelenburcht in Rome
Wat te doen in Rome - Engelenburcht
Wat te doen in Rome - Engelenburcht
Wat te doen in Rome - Engelenburcht

#10 Geniet van het fantastische uitzicht vanaf de Ponte Umberto I

Het beste uitzicht op de hierboven genoemde Ponte Sant’Angelo heb je vanaf de Ponte Umberto I, de naastgelegen brug. Dit is één van de meest fotogenieke plekken van Rome, vooral ook vanwege het mooie zicht op de Sint Pieter Basiliek. Met name rond zonsondergang staat het hier dan ook vol met fotografen. In de avond vindt er op de weg tussen deze twee bruggen, aan de kant van de Engelenburcht, ook een leuke markt plaats. Je wandelt hier heerlijk beschut onder de bomen en dit is de perfecte plek om goedkope souvenirs aan te schaffen. 

Bezienswaardigheden RomeWat te doen in Rome - Ponte Umberto I Wat te doen in Rome - MarktWat te doen in Rome - Markt

#11 Bewonder de unieke koepel van het Pantheon

Het Pantheon is één van de best bewaarde monumenten uit de Romeinse tijd. In zijn lange geschiedenis heeft het Pantheon talloze functies gehad, maar vandaag de dag doet het vooral dienst als kerk. Het bijzondere aan dit gebouw is de koepel met een groot gat in het midden. Dit wordt ook wel het oog genoemd. De zon schijnt daardoor prachtig naar binnen, maar ook regen en sneeuw komen op deze manier het gebouw binnen. Echt enorm indrukwekkend om te zien hoe ze zoveel eeuwen geleden zo’n gigantische koepel konden bouwen. De entreeprijs voor het Pantheon bedraagt €5 per persoon. Ik zou je aanraden om dit gebouw zo vroeg mogelijk op de dag te bezoeken, want later op de dag is de rij gigantisch. Houd er rekening mee dat je eerst in de rij moet staan om tickets te kopen en dat er een aparte rij is om vervolgens naar binnen te gaan. Als alternatief kun je ook online al skip-the-line entreetickets kopen inclusief interessante audiotour. Op deze manier kun je de rij omzeilen en leer je meteen meer over deze bijzondere bezienswaardigheid in Rome.

Wat te doen in Rome - Pantheon
Wat te doen in Rome - Pantheon
Wat te doen in Rome - Pantheon
Pantheon

#12 Beklim de Spaanse Trappen voor een mooi uitzicht

De Spaanse Trappen zijn één van de bekendste bezienswaardigheden in Rome. De naam Spaanse Trappen komt van het Piazza di Spagna, oftewel het Spaanse plein, waar de trappen op uitkomen. Tot een paar jaar geleden was het vooral ’s avonds ontzettend leuk om deze te bezoeken. Mensen namen wat te eten en te drinken mee en bleven de hele avond op de trappen zitten. Helaas is dit tegenwoordig verboden. Zodra je gaat zitten, hoor je een fluitje van een beveiliger en moet je doorlopen. Desondanks zijn de trappen mooi om gezien te hebben. Ik raad je ook zeker aan om even naar boven lopen. Bovenaan de trappen ligt de grote kerk Trinitá de Monti en vanaf boven heb je een heel mooi uitzicht over Piazza di Spagna en omgeving.

Spaanse TrappenSpaanse TrappenWat te doen in Rome - Uitzicht Spaanse trappen

#13 Wandel door de Galeria Sciarra en de Galleria Alberto Sordi

Op 2 minuten lopen van de Trevi fontein ligt de prachtige en redelijk onontdekte Galeria Sciarra. Deze unieke 19-eeuwse galerij is gratis te bezoeken. Het deed vroeger dienst als het atrium van een paleis en de muren zijn versierd met weelderige fresco’s. Ook het dak van glas en metaal is erg mooi om te zien. Houd er wel rekening mee dat de Galeria Sciarra alleen doordeweeks open is. Wandel je nog 3 minuutjes verder dan kun je ook de Galleria Alberto Sordi bewonderen. Dit overdekte winkelcentrum in Art Nouveau stijl heeft wat weg van de beroemde winkelgalerijen in Milaan. Het glazen plafond is ook schitterend om te zien. Zelfs als je niet van plan bent om te gaan shoppen, raad ik je aan om hier even doorheen te wandelen.

Wat te doen in Rome - Galeria Sciarra
Wat te doen in Rome - Galleria Alberto Sordi
Wat te doen in Rome - Galleria Alberto Sordi

#14 Bewonder het plafond van de Sant’Ignazio Kathedraal

Een andere prachtige bezienswaardigheden vlakbij de Trevi Fontein is de Chiesa di Sant’Ignazio di Loyola in Campo Marzio, ook wel de Kathedraal va St. Ignatius genoemd. Je kunt deze kathedraal gratis bezoeken en met name het plafond is echt de moeite waard. Niet alleen vanwege de prachtige schilderingen, maar ook vanwege de schijnkoepel. Door het ingenieuze schilderwerk, lijkt het wel alsof er echt een koepel in het dak zit, terwijl het plafond in werkelijkheid gewoon plat is. Erg indrukwekkend om te zien!

Wat te doen in Rome - Kathedraal Sant'Ignazio
Wat te doen in Rome - Kathedraal Sant'Ignazio
Wat te doen in Rome - Kathedraal Sant'Ignazio

#15 Rust even uit op het prachtige Piazza Navona

Piazza Navona is één van de bekendste en levendigste pleinen van Rome. Dit mooie plein ligt in het hart van de stad en is omringd door vele terrassen en mooie gebouwen, zoals de imposante kerk Sant’Agnese in Agone. Op Piazza Navona vind je ook drie verschillende prachtige fonteinen. Ik raad je aan om niet op de terrasjes aan het plein zelf te gaan zitten, maar iets lekkers af te halen en plaats te nemen op een van de bankjes op het plein. Aanraders in de buurt zijn Italiaans ijs van Gelateria Frigidarium, tiramisu van Two Sizes en verse pasta van Pasta Imperiale. Daarnaast vind je in de straten rondom Piazza Navona heel veel leuke winkeltjes. Je kunt je in dit deel van Rome prima een halve dag vermaken.

Piazza Navona
Wat te doen in Rome - Piazza Navona
Wat te doen in Rome - Piazza Navona
Wat te doen in Rome - Piazza Navona

#16 Bezoek Piazza della Minerva en de Basilica Santa Maria sopra Minerva

Een ander mooi plein in Rome is het Piazza Minerva. Dit kleine plein ligt om de hoek van het Pantheon. Midden op het plein staat het Olifantje van Bernini met daarbovenop een oude Egyptische obelisk. Aan het plein ligt een grote kerk, de Basilica Santa Maria sopra Minerva. Dit is de enige gotische kerk in het centrum van Rome, al stamt de voorgevel uit de renaissance. Je kunt de kathedraal gratis van binnen kijken en vooral het plafond vond ik erg indrukwekkend. 

Wat te doen in Rome - Piazza della Minerva
Wat te doen in Rome - Piazza della Minerva
Wat te doen in Rome - Basilica Santa Maria sopra Minerva
Wat te doen in Rome - Basilica Santa Maria sopra Minerva

#17 Relax in de het groene park van Villa Borghese

Villa Borghese is het grootste openbare park van Rome. Omdat er een aantal musea in het park te vinden zijn, staat het ook wel bekend als museumpark. Galleria Borghese is hiervan de bekendste. Hier vind je een groot deel van de kunstcollectie van de Italiaanse overheid. In het park zelf vind je naast musea ook vele fonteinen, villa’s, tempels, standbeelden en een groot meer met daarin een Romeinse tempel. Het is er mooi groen en het is heerlijk om op een warme zomerdag lekker uit te rusten onder de schaduw van de grote bomen. Doordat het park op een heuvel gelegen is, heb je vanaf verschillende plekken, de zogenaamde terrazzas, in het park een prachtig panorama uitzicht over Rome. Het mooiste uitzicht heb je vanuit Terrazza Viale del Belverdere en Terrazza del Pincio. 

Villa BorgheseWat te doen in Rome - Villa BorgheseVila Borghese

Wat te doen in Rome - Terrazza Viale del BelverdereWat te doen in Rome - Terrazza Viale del Belverdere Wat te doen in Rome - Terrazza Viale del Belverdere

#18 Bezoek Piazza del Popolo

Vanuit het eerdere genoemde Terrazza del Pincio in Villa Borghese heb je een mooi uitzicht over Piazza del Popolo, ofwel het plein van het volk. Bovenaan de trap zit vrijwel altijd een straatmuzikant die vrolijke Italiaanse muziek speelt. Daal je de trap af, dan kom je op het plein zelf uit. Je vindt hier twee enorme vrijwel identieke kerkgebouwen. Aan de andere kant van het plein staat de kerk Santa Maria del Popolo en een deel van de oude stadsmuur. Vooral rond zonsondergang zijn dit plein en de trappen naar Terrazza del Pincio echt een aanrader.

Piazza del PopoloWat te doen in Rome - Piazza del PopoloWat te doen in Rome - Piazza del PopoloPiazza del Popolo

#19 Ga shoppen op de Via del Corso

Wanneer je tussen de twee kerken op Piazza del Popolo loopt, kom je uit op de Via del Corso. Dit is de grootste en bekendste winkelstraat van Rome. De straat loopt helemaal door van Piazza del Popolo naar Piazza Venezia. Naast de bekende ketens vind je aan de Via del Corso ook een groot aantal typisch Italiaanse winkeltjes en lokale ondernemers. Ongeveer halverwege de Via del Corso ligt Piazza Colonna, waarop de zuil van Marcus Aurelius staat. Op deze 30 meter hoge zuil staat met veel details in spiraalvorm een verhaal afgebeeld. Het bijzondere is dat deze zuil hier al in de tweede eeuw is neergezet.

#20 Bezoek de Thermen van Caracalla

Een van de meest ondergewaardeerde bezienswaardigheden in Rome zijn wat mij betreft de Thermen van Caracalla. Deze thermen zijn zo’n 2000 jaar oud en het is werkelijk ongelooflijk om te zien hoeveel immens hoge muren er nog overeind staan. Daarnaast zijn er nog hele stukken met de originele tegels te bewonderen. Echt een indrukwekkende plek waar in verhouding veel minder toeristen naartoe gaan. Zet de Thermen van Caracalla maar op je lijstje voor je stedentrip naar Rome!

Thermen van Caracalla Thermen van Caracalla Thermen van Caracalla

#21 Bewonder de opgravingen bij de Markten van Trajanus

De Mercati di Traiano, ofwel de Markten van Trajanus, is na het Forum Romanum de belangrijkste plek met opgravingen in de stad. Dit ruïnecomplex vind je aan de Via dei Fori Imperiali, tegenover het Forum Romanum. Dit enorme halfcirkelvormige complex werd oorspronkelijk gebouwd in de 1e en 2e eeuw na Christus en ligt tegen de Quirinaal aan, één van de zeven heuvels van Rome. Het bestond destijds uit 5 verdiepingen met verschillende winkels en kantoren. Tegenwoordig is het een museum en je kunt het ruïnecomplex dus bezoeken en van binnen bekijken. Ook vanaf de weg is het al erg indrukwekkend om te zien.

De Markten van Trajanus

#22 Drink een drankje in het meest kleurrijke café van Rome

Naast alle prachtige historische bezienswaardigheden vind je in Rome ook moderne kunstinitiatieven. Eén van de beste voorbeelden hiervan is het kleurrijke en indrukwekkende Caffetteria Bistrot in het klooster Chiostro del Bramante. Dit historische renaissanceklooster wordt tegenwoordig gebruikt voor verschillende tentoonstellingen, maar het bijbehorende café is altijd gratis te bezoeken. Wandel hiervoor na binnenkomst de trap op en je komt uit in het meest kleurrijke café dat je ooit gezien hebt. De gehele ruimte is namelijk van onder tot boven versierd met enorme afbeeldingen in alle kleuren van de regenboog. De afbeeldingen lopen perfect over in het plafond en de gordijnen en zelfs de meubels hebben precies dezelfde kleur en zijn met hetzelfde patroon bekleed, waardoor ze helemaal opgaan in het interieur. Echt prachtig om te zien. Dit café is bovendien echt een oase van rust in de drukke stad en het ligt toch op slechts 2 minuten lopen van Piazza Navona. Wandel hier dus zeker even naar binnen voor een drankje.

Lekker eten in Rome - Chiostro del Bramante
Lekker eten in Rome - Chiostro del Bramante
Lekker eten in Rome - Chiostro del Bramante
Lekker eten in Rome - Chiostro del Bramante

#23 Geniet van de heerlijke Romeinse specialiteiten

In Rome is niet alleen veel te zien en te doen, je kunt er ook nog eens geweldig lekker eten. De Italiaanse keuken staat bekend als één van de meest smaakvolle ter wereld. Geniet in Rome van de lekkerste verse pasta, pizza en tiramisu of proef typisch Romeinse specialiteiten, zoals cacio e pepe, pizza al taglio, supplì en marritozo. Wil je weten waar je al deze heerlijke gerechten het beste kunt proeven? Wij hebben onze favoriete restaurants in Rome voor je op een rijtje gezet.

Wil je graag in korte tijd zo veel mogelijk lekkers proeven in Rome en een goede indruk krijgen van de verschillende Romeinse specialiteiten? Doe dan een 2,5 uur durende food tour door Rome met een local en ontdek de verborgen zaakjes in de Joodse wijk of Trastevere. Dit is een ontzettend leuke manier om Rome en haar culinaire specialiteiten te ontdekken.

Lekker eten in Rome - L'Antico Forno Lekker eten in Rome - Two Sizes Lekker eten in Rome - Sant'Isidoro Pizza & Bolle Lekker eten in Rome - Regoli

#24 Ga raften op de Tiber rivier

Wil je Rome op een wel heel bijzondere manier ontdekken? Ga dan raften op rivier de Tiber. Deze rivier loopt dwars door Rome heen en een groot aantal bezienswaardigheden liggen aan deze rivier. Er zijn twee verschillende tours. Bij de ene tour vaar je vanaf de Engelenburcht naar Trastevere en krijg je aan het einde heerlijke Romeinse pizza voorgeschoteld. De andere tour vertrekt rond zonsondergang vanuit de Ponte Palatino in de wijk Trastevere. Je vaart dan naar de Engelenburcht, waar je geniet van heerlijke prosecco tijdens de ondergaande zon. Bij beide tours vaar je ook langs Isola Tiberina, op z’n Nederlands Tibereiland.  Dit is een eiland middenin de rivier. Vind je het toch wat spannend om te gaan raften? Dan raad ik je aan om in ieder geval een mooie wandeling langs de Tiber te maken. 

Wat te doen in Rome - Tiber rivier Wat te doen in Rome - Tiber rivier

#25 Beklim de Aventijn en kijk door het beroemde sleutelgat

De Aventijn, ook wel Aventine Hill of de Collis Aventinus genoemd, is één van de zeven heuvels van Rome. Vanaf deze meest zuidelijk gelegen heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het is hier meestal een stuk rustiger dan bij de grote bezienswaardigheden en het is een mooie wandeling naar de top van de heuvel. Bovenop deze heuvel, aan de Piazza dei Cavalieri di Malta, vind je Villa del Priorato di Malta. Als je door het sleutelgat van de poort van deze villa kijkt, word je beloond met een spectaculair uitzicht op de Sint Pieter, omlijnd door de heggen van de tuin van de Cavalerie di Malta. Helaas is de tuin zelf afgesloten voor publiek, maar vanuit het sleutelgat kun je er toch een glimp van opvangen. Houd er wel rekening mee dat er meestal een rij voor het sleutelgat staat. Een mooi park op de Aventijn dat je wel vrij kunt bezoeken is Giardino degli Aranci. Deze tuin dankt haar naam aan de vele sinaasappelbomen en vanaf het bijbehorende terras heb je een fantastisch uitzicht over de stad.

Aventine Hill
Wat te doen in Rome - Aventine Hill
Aventine Hill
Wat te doen in Rome - Aventine Hill uitzicht

Verblijven in Rome: de leukste wijken

Rome heeft veel leuke wijken om te verblijven. De meest accommodaties liggen in het historisch centrum, in de buurt van de Trevi Fontein en het Pantheon. Je betaalt hier gemiddeld wel wat meer dan voor accommodaties aan de andere kant van de Rivier de Tiber, zoals in de gezellige wijken Trastevere of Prati. Twijfel je waar je het beste kunt verblijven in Rome? Wij hebben de 7 leukste wijken om te overnachten voor je op een rijtje gezet, inclusief de beste accommodatie tips.

Wat te doen in Rome - Sfeervolle straatjes
Wat te doen in Rome - Sfeervolle straatjes

Onze tips voor accommodaties in Rome

Rome Loft Trastevere

Volledig appartement

Loft in Trastevere

Ruim en goed uitgerust appartement van 75m2 in de hippe en culinaire wijk Trastevere.

Rome Sophie Terrace Hotel

Hotel met rooftop

Sophie Terrace Hotel

Prachtig hotel met dakterras met schitterend uitzicht over Rome. Gelegen vlakbij een trein-en metrostation.

Rome Room Mate Filippo

Geweldige locatie

Room Mate Filippo

Een van de beste beoordeelde hotels van Rome op slechts een paar minuten lopen van de Trevi Fontein en de Spaanse Trappen.

Het beste van Rome in 3 dagen

Om de mooiste bekende en minder bekende bezienswaardigheden in Rome te zien raden we je aan om minimaal 2 of 3 nachten in Rome te verblijven, zodat je minstens 3 volle dagen hebt om de stad te verkennen. Het centrum van Rome is vrij compact, dus je kunt in een lang weekend prima de hoogtepunten van de stad zien én de lekkerste Italiaanse gerechten proeven. Wij stelden een handige route door Rome in 3 dagen samen langs alle hoogtepunten.

Wat te doen in Rome - Sint Pieter met bloemen