Chinees nieuwjaar in Maleisië

Home / Maleisië / Chinees nieuwjaar in Maleisië

Toen ik mijn ticket naar Maleisië boekte, had ik niet in de gaten dat mijn verblijf tegelijk viel met het Chinees Nieuwjaar. Zodra ik dit ontdekte, was ik echter ontzettend blij. Het leek me te gek om zo’n groot feest mee te maken en ik zocht meteen uit waar in Maleisië Chinees Nieuwjaar het grootst gevierd werd. Al snel werd duidelijk dat er eigenlijk maar één place to be was: het eiland Penang. Hier werd Chinees Nieuwjaar groot gevierd, maar ook op andere plekken in Maleisië zag je overal mooie versieringen. Ik laat je graag zien hoe ik Chinees Nieuwjaar in Maleisië beleefd heb. 

Winkelcentra tijdens Chinees Nieuwjaar

Al op de eerste dag in Maleisië werd duidelijk dat Chinees Nieuwjaar hier heel belangrijk is. In Kuala Lumpur bezochten we verschillende winkelcentra, waarvan de één nog mooier versierd was dan de ander. Mijn mond viel meerdere keren open van verbazing: zoveel versieringen, zoveel lichtjes, het was soms echt overweldigend. Als snel snapten we dat de winkelcentra elkaar probeerden te overtreffen qua decoraties. Het is dus zeker een aanrader om verschillende malls binnen te lopen, puur om je te vergapen aan de versieringen.

Winkelcentrum tijdens Chinees Nieuwjaar Traditionele Kleding voor Chinees Nieuwjaar Winkelcentrum tijdens Chinees NieuwjaarBerjaya Times Square tijdens Chinees Nieuwjaar

Versieringen op straat

In Kuala Lumpur waren voornamelijk de winkelcentra versierd voor Chinees Nieuwjaar. In George Town op het eiland Penang wordt Chinees Nieuwjaar veel grootser gevierd. Hier waren bijvoorbeeld ook de straten en huizen versierd. Overal hingen rode decoraties en ik zag ontelbaar veel lampionnen. Ik vond het geweldig om steeds nieuwe dingen te ontdekken en het dwalen door de straten van deze stad was dan ook echt een feest. Veel mensen hadden boven de voordeur rode doeken gehangen en af en toe kwamen we boompjes tegen vol rode envelopjes. Deze enveloppen worden traditioneel tijdens Chinees Nieuwjaar door (groot)ouders weggegeven aan hun ongetrouwde kinderen. Ondertussen worden de enveloppen ook wel door vrienden of bijvoorbeeld buren aan elkaar gegeven.

Huisdecoratie voor Chinees NieuwjaarRode envelop voor Chinees Nieuwjaar

Tempels tijdens Chinees Nieuwjaar

Het is een absolute must om een aantal tempels te bezoeken als je tijdens Chinees Nieuwjaar in Maleisië bent! De Chinese tempels zijn stuk voor stuk prachtig versierd en het is geweldig om hierin rond te wandelen. Ik vond de mensen bij deze tempels allemaal enorm vriendelijk en gastvrij. In Ipoh wandelden we rond in een buitenwijk en we zagen een klein tempeltje. We keken een beetje vertwijfeld rond omdat we niet zeker wisten of we naar binnen mochten. Hierop kwam iemand vanuit de tempel aangelopen, al gebarend dat we gewoon naar binnen konden. Heel leuk! De mooist versierde tempel was wat mij betreft de Godess of Mercy tempel in George Town.

Wierrook voor Chinees NieuwjaarGoddess of Mercy Tempel tijdens Chinees NieuwjaarLotus Kaarsen voor Chinees Nieuwjaar

Verblijf tijdens Chinees Nieuwjaar

Penang heeft een zeer grote groep Chinese inwoners, waardoor het Chinees Nieuwjaar hier altijd uitbundig gevierd wordt. Wij arriveerden één dag voor de start van het nieuwe jaar in de stad George Town op Penang. Via Airbnb boekte ik een geweldige homestay, midden in de Chew Jetty. Dit is de belangrijkste Chinese wijk van George Town en de eigenaresse van had van te voren al aangegeven dat het wel eens druk kon worden. Wij vonden dit natuurlijk alleen maar leuk en waren juist blij dat we midden in de Chinese wijk konden verblijven. Uiteindelijk viel de drukte alleszins mee, maar we hebben wel genoten van de fijne sfeer in deze wijk.

Als je tijdens Chinees Nieuwjaar in Maleisië bent, is het wat mij betreft echt een aanrader om naar George Town te gaan en om in de de Chew Jetty te verblijven. Extra leuk: wij mogen je €30 korting geven op je eerste boeking via Airbnb!

Chew Jetty tijdens Chinees NieuwjaarChew Jetty tijdens Chinees Nieuwjaar

Een nadeel aan Chinees Nieuwjaar is wel dat de hotels in Maleisië in deze periode van het jaar snel volgeboekt zijn. Chinees Nieuwjaar duurt zo’n 23 dagen en gedurende deze weken kun je wel eens pech hebben. Zo wilden wij heel graag naar Pulau Pankor, maar werkelijk alle accommodaties die we online konden vinden zaten volgeboekt. Uiteindelijk hebben we de gok hierdoor niet durven wagen en zijn we niet naar dit eiland afgereisd. Niet erg, maar wel iets om rekening mee te houden. Boek je hotel dus op tijd.

Vervoer tijdens Chinees Nieuwjaar

Een ander nadeel aan Chinees Nieuwjaar, is het feit dat het ontzettend druk kan zijn op de wegen en in de treinen. Wij hebben meerdere keren zowel voor de trein als de bus geen keuze meer gehad voor een tijdstip. Alle treinen en bussen waren helemaal volgeboekt, op de meest onvoordelige tijdstippen na. Dit is natuurlijk altijd een risico als je zonder vaststaande planning reist, maar tijdens deze periode is de kans hierop nog groter. Daarnaast is het op de weg enorm druk en kan je reistijd aanzienlijk langer worden. Zo duurde onze busrit van George Town naar Malakka uiteindelijk dik 9 uur, terwijl de reistijd op een gewone dag ‘slechts’ 5 uur bedraagt. Hou hier dus wel rekening mee wanneer je tijdens Chinees Nieuwjaar in Maleisië bent.

Chinees Nieuwjaar in Maleisië is echt een belevenis en als je de kans hebt om dit mee te maken, zou ik dat zeker doen. Natuurlijk zijn er ook nadelen aan verbonden, maar zolang je hier rekening mee houdt, vind ik dat al het moois wat je ervoor terugkrijgt een stuk zwaarder weegt.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

7 reacties op “Chinees nieuwjaar in Maleisië”

 1. Ik lees dat het Chinese nieuwjaar 23 dagen duurt. Is dat dan vanaf het feitelijke nieuwjaar (
  in het geval van 2020) 25/26 januari? Of zijn de vrije dagen al vóór die datum?

 2. Hoi Kimber! Ja, echt een leuke verrassing! Bedankt voor je antwoord! Dan blijf ik lekker in Kuala Lumpur en ga naar Chinatown! Dankjewel! En nog een gelukkig nieuwjaar!

 3. Hoi Kimber!

  Bedankt voor je mooie verhalen!
  Super leuk om te lezen. Ik heb hetzelfde als wat jij beschrijft wat betreft het Chinese Nieuwjaar. Toevallig heb ik mijn ticket naar Maleisië geboekt in de periode waarop dit jaar het Chinese Nieuwjaar valt!
  Nu begin ik mijn reis in Penang en zou in Kuala Lumpur zijn op 28 januari, wanneer het echte grote feest is. Denk je dat dit ook de moeite waard is hier het feest te vieren? Of moet ik daarvoor echt in Penang zijn? Is er ook sprake van groot vuurwerk? Of hoort dit er niet bij? Alvast bedankt voor je reactie!!

  1. Hoi Marjolein,
   Wat gaaf dat je ook tijdens Chinees Nieuwjaar in Maleisië bent! Ik vermoed dat het in Kuala Lumpur ook goed gevierd hoor. Ik raad je wel aan om dan naar Chinatown te gaan, aangezien je hier de grootste kans op een viering hebt. Groot vuurwerk was er in Penang niet, dus dat viel mij een beetje tegen. Het gaat meer om de aankleding, de sfeer en de drukte rond deze tijd. Waar je ook voor kiest, het is sowieso een super bijzondere ervaring! Alvast heel veel plezier gewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven