Menu
Reistips / Reisvoorbereiding

Airbnb in Azië: dit zijn de voordelen

Sinds mijn eerste Airbnb-boeking ben ik een groot fan van dit concept. In anderhalf jaar tijd heb ik dik 20 keer een accommodatie via Airbnb geboekt, waarvan de overgrote meerderheid in Azië was. Dat dit goed is bevallen, hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen. Waarschijnlijk vraag je je wel af waarom ik in Azië toch zo graag voor Airbnb’s kies en hoe dit precies werkt. In dit artikel vertel ik je precies waarom een Airbnb in Azië zo fijn is.

Meer luxe voor een kleiner budget

Als je naar Zuidoost-Azië reist, hoeft je verblijf niet veel te kosten. Voor omgerekend een paar euro slaap je in een hostel en voor een tientje per persoon boek je een eenvoudige hotelkamer. Wij kozen tot voor kort altijd voor de laatste optie: een simpele kamer in een basic hotel. Afgelopen reis besloten we, omdat we nu zo’n 7 weken op pad zouden zijn, om wat vaker voor een fijn appartement te kiezen. We startten onze reis in Kuala Lumpur, waar de luxe hotels vaak over een zwembad op het dak beschikken. Daarnaast hebben ook tal van appartementencomplexen een zwembad en deze kosten vaak een fractie van de prijs van een middenklasse hotel. We boekten een prachtig appartement in Kuala Lumpur en per nacht betaalden we zo’n 16 euro per persoon. Hiervoor hadden we een enorm appartement met twee slaapkamers, een keuken, een wasruimte, een gym én natuurlijk een prachtig zwembad met uitzicht over de stad.

Airbnb in Azië - Zwembad bij een Airbnb in Kuala LumpurAirbnb in Azië - Uitzicht vanaf de Airbnb in Kuala Lumpur

Het prachtige uitzicht vanaf de Airbnb in Kuala Lumpur

In Singapore is alles schreeuwend duur, vooral als je net uit het goedkope Maleisië komt. Daarom boekten we hier een appartement in een rustige wijk van de stad. In een prachtige, groene omgeving hadden we een kamer in het appartement van een ontzettend vriendelijk stel en ook bij deze condo (afkorting voor condominium, wat de algemene term voor luxe appartementencomplex is) mochten we een duik nemen in een enorm zwembad op het terrein van het complex. Toegegeven, we moesten wel zo’n 40 minuten met de MRT voordat we in het centrum van Singapore stonden, maar aangezien we hier slechts 20 euro per persoon per nacht betaalden, was dit het ons helemaal waard.

Boek hier ook een betaalbaar appartement in Singapore.

Airbnb in Azië - Zwembad van de Airbnb in SingaporeAirbnb in Azië - Airbnb in Singapore

De woonkamer van onze Airbnb in Singapore. 

Gastvrijheid en contact met locals

Als ik in Europa een Airbnb boek, heb ik niet per se behoefte aan veel contact met de verhuurder. Natuurlijk is het leuk om wat insider tips te krijgen en om te horen wat er in de omgeving de moeite waard is, maar meer is wat mij betreft niet nodig. Bij een Airbnb in Azië daarentegen vind ik het geweldig als de verhuurder duidelijker aanwezig is. Vaak zijn verhuurders trots op hun woning en hun stad en ze doen graag wat extra. Zo sliepen we in Kuching (Maleisisch Borneo) in het vakantieappartement van een oogarts en wij waren zijn eerste Airbnb-gasten. Om deze reden kwam hij ons, ondanks zijn moordend drukke schema, op het vliegveld ophalen. Daarna liet hij het hele appartementencomplex zien, appte een aantal keer per dag of alles goed ging en nam ons mee uit lunchen. We leerden veel over hem en over de omgeving, wat dit verblijf natuurlijk extra leuk maakte. Dit is sowieso tekenend voor veel Aziatische hosts: ze helpen je graag en als je geluk hebt, krijg je de beste insider tips te horen.

Airbnb in Azië - Airbnb in KuchingAirbnb in Azië - Kolomee

Dankzij de dokter ontdekten we het ontzettend lekkere gerecht Kolomee.

Bij elke Airbnb in Azië, ervoeren we een soortgelijke gastvrijheid. Daarnaast boekten we af en toe een accommodatie waar de eigenaar niet aanwezig was, maar zelfs dan deden ze altijd hun best om het ons zo goed mogelijk naar de zin te maken. Via de Airbnb-chatfunctie konden we al onze vragen stellen en echt iedereen hielp ons face-to-face of digitaal zo goed als mogelijk.

Airbnb in Azië - My Chew Jetty in Penang

Siew van My Chew Jetty in het Maleisische George Town is één van de meest gastvrije Airbnb-hosts die ik ooit ontmoet heb.

Bijzondere locaties

Wanneer heb je nou de kans om in een huis op palen in Maleisië te slapen? Of in een hokje op het dak van een flat in Taipei? Met Airbnb kun je op de leukste locaties terecht komen, vaak zonder dat je dit van te voren door hebt. Zo was eerdergenoemd hokje een totale verrassing en konden we hartelijk lachen om deze bizarre constructie. Daarnaast ligt een Airbnb in Azië echt niet altijd midden in het centrum van een stad. Als je oplet of er voldoende mogelijkheden voor het openbaar vervoer in de buurt zijn, kan het juist heel leuk zijn om in een buitenwijk terecht te komen. De accommodaties in de buitenwijken zijn meestal een stuk goedkoper en groter. Zo hadden we in Malakka (Maleisië) een heel huis voor onszelf voor slechts 15 euro per nacht. Het busstation lag op 5 minuten lopen, waardoor we alsnog heel gemakkelijk naar het centrum konden komen. Ideaal!

Airbnb in Azië - Airbnb in PenangAirbnb in Azië - My Chew Jetty Homestay

Bovenstaande redenen maken dat ik een groot fan ben van een Airbnb in Azië. Het contact met de locals, de af en toe bizarre slaapplaatsen en soms die extra luxe hebben ervoor gezorgd dat ik in Azië Airbnb verkies boven hotels. Wil je meer algemene tips over het boeken via dit Airbnb? Lees dan het artikel over mijn ervaringen met Airbnb even.

10 Reacties

 • Liannereist
  31 augustus 2016 at 12:42

  Overtuigend verhaal. Goede tip. Ik heb nog nooit gebruik gemaakt van Airbnb, maar ik ga het nu zeker overwegen.

  Reageer
 • Elize
  2 september 2016 at 14:33

  Hier ook groot fan van AIRBNB inderdaad.. zowel buiten als ook ín Europa trouwens. Het gevoel van iets meer te ‘participeren’ als gewone bewoner van een plek (relatief dan uiteraard ;)) in plaats van het minder persoonlijke in een hotel blijft fijn.

  Heb je toevallig ook al ervaring met leuke airbnb plekken in China?

  Groetjes, Elize

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   3 september 2016 at 10:44

   Precies! Dat vind ik in sommige gevallen ook echt een toegevoegde waarde! Helaas ben ik nog niet in China geweest, dus daar heb ik geen ervaring mee.

   Reageer
 • Niels
  3 september 2016 at 09:14

  Zelf ook een fan. Tot nu toe altijd positieve ervaringen gehad. Voor vaak het zelfde geld krijg je meer ruimte. Echt veel meer ruimte als je goed zoekt. Een hotel is vaak ook handig, maar AIRBNB is bij ons altijd een optie. Zo gaan we een week naar Valencia binnenkort en hebben we een super leuk huisje/appartement gevonden.

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   3 september 2016 at 10:47

   Klopt helemaal! Meer ruimte en vaak meer luxe. Ik ben het met je eens dat het soms ook wel lekker is om een hotel te boeken, omdat je dan vaak meer ‘verzorgd’ wordt. Al vind ik dat meestal niet opwegen tegen de leuke ervaring die we eigenlijk altijd bij een Airbnb hebben. Veel plezier in Valencia!

   Reageer
 • Joëlle
  5 september 2016 at 13:35

  Ik ben net terug van een maand Maleisië en heb zoveel aan je tips gehad Kimber, bedankt! Het was echt een fantastische reis. Voor onze laatste nacht hebben we een AirBnB geboekt in een vergelijkbaar complex als waar jullie verbleven hebben, met infinity rooftop pool met een geweldig uitzicht over Kuala Lumpur (en vanwege onafhankelijkheidsdag was er ook nog eens vuurwerk) en dat was echt heerlijk. Dus dankjewel voor de inspiratie om ook eens buiten Europa een AirBnB te boeken! Ik had er gek genoeg helemaal niet bij stilgestaan dat er in Azië ook zoveel opties zouden zijn, maar het was echt een uitkomst.

  In hetzelfe rijtje: ik kan iedereen die nog naar Maleisië gaat trouwens ook van harte Uber aanbevelen, voor momenten en plaatsen dat je moeilijk ergens met het OV kunt komen of als je niet contant wilt betalen omdat je ringgits bijna op zijn. Vaak goedkoper dan de taxi, geen gesteggel met chauffeurs over prijzen en wij waren in een recordtempo op het vliegveld.

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   5 september 2016 at 15:33

   Wauw, wat een super leuk stukje zeg! Hartstikke tof om te horen dat je veel aan mijn tips gehad hebt. Was het bij Bako ook allemaal gelukt met de kamer? Ik kan me goed voorstellen dat je niet zo gauw aan Airbnb denkt in Azië. Ik had het vermoeden dat meer mensen daar niet bij stil zouden staan dus blij te lezen dat je er zo’n geweldige ervaring mee gehad hebt! Bedankt voor de aanvulling, dat is idd een goede tip. Wij zijn in KL ook met Uber naar het vliegveld gegaan en dat werkte als een trein.

   Reageer
 • ivonne
  7 september 2016 at 20:41

  Ik heb zelf een aantal keer via AirB&B geboekt, in Sydney en Parijs, en ben zeker ook een fan. Dat eerste appartement is wel om van te smullen zeg! In Azië hebben we weleens gekeken dus als we weer eens die kant uit gaan gaan we zeker “shoppen”

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   8 september 2016 at 08:36

   Dat was het zeker, Ivonne! Leuk, ben benieuwd hoe Airbnb in Azië gaat bevallen!

   Reageer

Laat een reactie achter