VPN op reis

VPN op reis: dit zijn de voordelen

Home / Reistips / VPN op reis: dit zijn de voordelen

Wat hebben veilig internetten op reis, goedkopere vliegtickets vinden en een uitgebreider Netflix aanbod met elkaar gemeen? Je kunt het alledrie voor elkaar krijgen met een VPN! Via de wereldwijde servers van een VPN lijkt het namelijk alsof je je ergens anders ter wereld bevindt. Meer weten? We leggen je uit hoe een VPN werkt en waarom je als reiziger volgens ons gebruik zou moeten maken van een VPN op reis.

Wat is een VPN?

VPN staat voor Virtual Private Network ofwel een Virtueel Privé Netwerk. Met een VPN loopt je dataverbinding-en verkeer van je laptop, tablet of smartphone via een externe server. Hierdoor wordt al je internetgebruik versleuteld. Je kunt het zien als een soort tunnel tussen jouw apparaat en het internet.  We vertellen je verderop in dit artikel de voordelen van het gebruik van een VPN.

Hoe werkt een VPN?

Door gebruik te maken van een VPN kun je inloggen op één van de servers van jouw VPN-provider. Deze servers staan in verschillende landen, waardoor het lijkt alsof je verbinding maakt vanuit een ander land. Je dataverbinding loopt dus via een externe server. Jouw echte locatie kan hierdoor niet langer door anderen worden achterhaald. Een VPN verandert jouw IP-adres namelijk in het IP-adres van de VPN-server die je hebt gekozen. Op die manier is al je data versleuteld en kan niemand bij je privégegevens.

Hoe dat dan in de praktijk werkt? Nadat je een VPN-provider hebt gekozen, download je de app van deze provider op je telefoon of tablet of je downloadt het bijbehorende programma op je laptop. Wanneer je een account hebt aangemaakt, kun je inloggen bij je VPN-provider en kiezen vanuit welk land je verbinding wil maken via VPN. Vaak kun je gemakkelijk op een land op de wereldkaart klikken. Vervolgens kun je meteen gebruik maken van je beveiligde VPN-verbinding.

Meer weten? Bekijk hoe een VPN precies werkt.

VPN op reis

Waarvoor kun je een VPN gebruiken?

#1 Het beveiligen van je data wanneer je gebruik maakt van openbare WiFi

Het beveiligen van data is voor veel mensen de belangrijkste reden om een VPN op reis te gebruiken. Gratis WiFi is voortaan bijna overal op reis beschikbaar, van restaurants, café’s en hotels tot in het vliegtuig. Iedereen die gebruik maakt van ditzelfde openbare netwerk kan echter gemakkelijk jouw niet-versleutelde gegevens achterhalen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wachtwoorden, gebruikersnamen, mails en creditcardinformatie. Door een VPN te gebruiken, kun je voorkomen dat anderen bij jouw gegevens kunnen. Met een VPN kun je namelijk een privé-netwerk creëren vanaf een openbare internetverbinding. Op die manier loopt je dataverbinding via een externe server, zodat andere gebruikers van hetzelfde WiFi-netwerk geen toegang kunnen krijgen tot jouw gegevens.

Tip: ben je op zoek naar openbare WiFi netwerken op reis? Bekijk hier een wereldwijd overzicht van alle gratis openbare WiFi mogelijkheden.

Free wifi VPN

#2 Het omzeilen van blokkades in bepaalde landen

Ook kun je met een VPN bepaalde blokkades omzeilen. In China is er bijvoorbeeld een vrij strenge internetcensuur, waardoor je bijvoorbeeld geen gebruik kunt maken van Facebook, Gmail of Whatsapp. Erg onhandig als je tijdens je reis graag op deze manieren contact wil houden met het thuisfront. Gelukkig kun je deze blokkades met VPN gemakkelijk omzeilen. Ben je in China? Kies dan gewoon voor een server in een ander land. Kies je bijvoorbeeld voor een Nederlandse server, dan lijkt het alsof je gewoon in Nederland zit en kun je naar hartelust appen, mailen en social media gebruiken.

VPN op reis

#3 Het kijken van series of TV programma’s vanuit het buitenland

Op dezelfde manier waarop je blokkades in bijvoorbeeld China omzeilt, kun je ook gemakkelijk Nederlandse TV-programma’s en series bekijken in het buitenland. Vanwege uitzendrechten kun je buiten de EU, en soms zelf al buiten Nederland, sommige Nederlandse TV-programma’s niet bekijken. Dit komt doordat uitzendrechten vaak alleen voor Nederland worden ingekocht. Daardoor worden apps van TV-providers of sites als Uitzending Gemist geblokkeerd voor bezoekers uit het buitenland. Ook wanneer je op Netflix een serie volgt, kan dit problemen opleveren. Je ziet namelijk enkel het aanbod van het land waarin je je op dat moment bevindt. Wil je toch het Nederlandse aanbod van Netflix bekijken, je favoriete Nederlandse TV programma of een sportwedstrijd die enkel in Nederland wordt uitgezonden? Stel dan via VPN een Nederlandse server in en de apps zullen denken dat je in Nederland bent.

VPN op reis Netflix

Tip: ook als je in Nederland bent, kun je gebruik maken van VPN voor het kijken van series. Door je virtuele verblijfplaats aan te passen naar de Verenigde Staten kun je bijvoorbeeld het uitgebreidere Netflix aanbod van Amerika bekijken.

#4 Het boeken van goedkoper vervoer of verblijf op reis

Nog een extra voordeel van een VPN: vluchten, treintickets en accommodaties zijn soms goedkoper wanneer je een VPN gebruikt. Dit komt doordat het aanbod en de prijzen van bijvoorbeeld vliegtickets of hotels verschilt per land. Een vlucht naar Amerika kan bijvoorbeeld goedkoper zijn als je zoekt vanaf een Amerikaans IP-adres in plaats van vanaf je eigen Nederlandse IP-adres. Als je op zoek bent naar goedkope vliegtickets, treintickets of accommodaties loont het dus om prijzen te vergelijken vanaf IP-adressen in verschillende landen. Dit kun je met een VPN heel gemakkelijk doen.

Vleugel van een Vliegtuig

Een VPN op reis is wat ons betreft echt een aanrader als je veilig gebruik wil maken van openbare WiFi-netwerken, maar ook als je bijvoorbeeld naar China gaat en toch gebruik wil blijven maken van social media. Ben je op zoek naar meer handige tips voor op reis? Bekijk al onze reistips!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met vpngids.nl. 

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

2 reacties op “VPN op reis: dit zijn de voordelen”

  1. Zeker een must als je naar Aziatische landen zoals China op reis gaat! Het is jammer genoeg wel altijd even zwoegen om de juiste en werkende te vinden!

    1. Helemaal mee eens Lulu! Zo fijn dat je ook in China gewoon bij je mail en dergelijke kunt. Ik heb zelf goede ervaringen met TunnelBear, heb je die al eens geprobeerd?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven