3 tips voor verantwoord reizen in Zuid-Afrika

Home / Zuid-Afrika / 3 tips voor verantwoord reizen in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is een fantastische bestemming voor het maken van een rondreis. Het dynamische Kaapstad, de indrukwekkende Big 5 in Kruger National Park, de uitgestrekte wijnvelden van Stellenbosch en de witte stranden aan de Garden Route maken dit één van de meest diverse bestemmingen van Afrika. Ga je op reis naar Zuid-Afrika en wil je ter plekke zo verantwoord mogelijk reizen? Wij delen 3 leuke tips om zoveel mogelijk rekening te houden met mens en natuur tijdens jouw reis door Zuid-Afrika.

Verblijf bij kleinschalige accommodaties

Eén van de leukste en prettigste manieren om verantwoord te reizen, is door te kiezen voor een kleinschalige accommodatie. In Zuid-Afrika vind je, zeker in kleinere plaatsen zoals Addo, Graaff-Reinet en St. Lucia, een flink aantal B&B’s. Dit zijn accommodaties waarbij je verblijft bij mensen thuis of in de omgeving van hun huis. Je hebt je eigen kamer en badkamer en vaak mag je gebruik maken van de keuken en de tuin. In de meeste gevallen wordt er voor een ontbijt met lokale producten gezorgd. Het is echt ontzettend leuk om in een B&B te verblijven omdat je leuk contact hebt met de eigenaren en deze mensen je meestal graag meer vertellen over de plek waar je verblijft én je tips kunnen geven over wat je echt gezien moet hebben.  Onze favoriete kleinschalige accommodaties in Zuid-Afrika zijn: 

Dolphin CircleWingerd Graaff-Reinet

Koop lokale producten en eet bij lokale restaurants

Het eten en drinken in Zuid-Afrika is heerlijk en ik raad je dan ook echt aan om zoveel mogelijk lokaal te eten. Gerechten die je zeker moet proeven zijn bobotie, biltong en melktaart. Verder zie je geregeld pompoensoep, bunny chow en kudu op het menu staan. Bunny Chow is, anders dan de naam doet vermoeden, volledig vegetarisch. Kudu is biefstuk van de kudu, een hertachtige. De beste plek om veel lokale gerechten te proeven én lokale producten te kopen, is de weekendmarkt. Aan de Garden Route vinden meerdere leuke markten plaats waar lokale ondernemers samenkomen om hun waar te verkopen. Mijn favorieten waren de Wild Oats Community Farmers’ Market in Sedgefield en de Farmers Market in George. Meer over deze markten lees je in dit artikel over Wilderness.

Wild Oats Farmers' Market Wild Oats Farmers' MarketBobotie

Stellenbosch is de wijnregio van Zuid-Afrika en je vindt hier talloze wijngaarden die je ook kunt bezoeken. Er zijn er een aantal die al heel lang in door dezelfde familie gerund worden en wat mij betreft zijn dat de leukste wijnhuizen om naartoe te gaan. Bij veel van deze huizen kun je ook overnachten. Zo verbleef ik zelf bij Deux Frères. Dit wijnhuis wordt gerund door twee broers. We hebben beide broers ontmoet en lang met ze zitten praten. Daarnaast hebben we uiteraard ook de wijn geproefd, welke voornamelijk voor de lokale markt geproduceerd wordt. Leuk, want deze wijn ga je dus buiten Zuid-Afrika vrijwel nergens proeven.

Deux Freères Stellenbosch

Ga op een verantwoorde manier op zoek naar wildlife

Eén van de redenen waarom Zuid-Afrika zo’n fantastische bestemming is, is natuurlijk het feit dat je hier op safari kunt. Er zijn ontelbaar veel wildlife safari aanbieders in Zuid-Afrika, maar deze zijn lang niet allemaal verantwoord bezig. Daarom is het heel belangrijk om voor je reis je goed te verdiepen in de verschillende parken. Je zit altijd goed met een bezoek aan een officieel National Park. Denk aan Kruger, Addo Elephant Park en Mountain Zebra. De complete lijst van officiële nationale parken vind je op Sanparks.org.

Addo Elephant Park Addo Elephant ParkZebra

Een ander park wat we van harte kunnen aanbevelen, is het Klaserie Private Game Reserve. Het Klaserie Private Game Reserve is onderdeel van Kruger. Dit betekent dat er geen grenzen zijn tussen dit park en het Kruger National Park, waardoor de dieren vrij van het Kruger National Park naar het Game Reserve kunnen lopen en andersom. Het grote voordeel van een private game reserve is dat je hier van de gebaande paden af mag, waardoor je de dieren nog beter kunt zien. Bovendien ben je hier vrijwel helemaal alleen, omdat alleen de jeeps van het beperkt aantal accommodaties in het Klaserie Game Reserve hier mogen rijden. Een dikke aanrader als je op een verantwoorde manier op zoek wilt naar wildlife. Meer weten? Check dan zeker ons artikel over onze dagen bij Africa on Foot & nThambo, middenin het Klaserie Private Game Reserve.

Africa on Foot & nThambo Africa on Foot & nThambo Africa on Foot & nThambo

Naast dat het beter is voor de bestemming zelf om ter plekke meer verantwoorde keuzes te maken, is het voor jezelf ook veel leuker. Door je keuzes voor je accommodaties, tours en horeca te baseren op wat lokaal is, leer je op een ontspannen wijze veel over Zuid-Afrika. Met deze tips hopen we je alvast op weg te helpen voor jouw reis naar Zuid-Afrika.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met South African Tourism. Wil je meer weten? Check de site dan zeker voor een kaart vol Lekker Local Tips!

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

11 reacties op “3 tips voor verantwoord reizen in Zuid-Afrika”

    1. Hallo Saghir, bedankt voor je bericht. Wij hebben echter geen nieuwsbrief en versturen nooit mails. Deze mails zijn niet van ons afkomstig.

    1. Hallo Dick, bedankt voor je bericht. Wij hebben echter geen nieuwsbrief en versturen nooit mails. Deze mails zijn niet van ons afkomstig.

  1. Johanna expat

    Jammer dat al deze artikelen niets melden over het huidige corruptie, onveiligheden, carjacking, criminaliteit, loadshedding, enz enz die een dergelijke vakantie in Zuid-Afrika volledig kunnen verzieken. Wees eerlijk daarover ipv mooie plaatjes te tonen!!!

    1. Hoi Johanna, bedankt voor je bericht. Saskia heeft in 2017 een prachtige rondreis door Zuid-Afrika gemaakt en ik was er vorig jaar 4 weken. Inderdaad, er zijn absoluut problemen in het land, maar wij hebben die niet in deze mate ervaren. Loadshedding was inderdaad niet praktisch, maar buiten dat hebben wij niks onveiligs of vervelends meegemaakt. We schrijven op basis van onze eigen ervaringen en gelukkig zijn die voor ons allebei heel positief.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven