Venetië in één dag: de ultieme route langs de mooiste plekken

Home / Italië / Venetië / Venetië in één dag: de ultieme route langs de mooiste plekken

Ben je op vakantie in Italië en wil je graag één dag naar Venetië? Het historische centrum van Venetië is vrij compact, dus je kunt de hoogtepunten van Venetië prima in één dag bekijken. Wandel over de mooiste bruggetjes, vaar over de kanalen en bezoek bijzondere bouwwerken als de Basiliek van San Marco en het Dogepaleis. Kijk mee naar de beste route langs de mooiste bekende en onbekende plekken van Venetië in één dag!

Let op: om massatoerisme tegen te gaan, moet je sinds 2024 een soort entreeticket kopen om Venetië te betreden. Je kunt deze tickets online kopen en je dan een QR code. Hoe exact gecontroleerd gaat worden is nog niet duidelijk, maar de verwachting is dat er bij de ingang van de stad poortjes komen. Tickets zijn enkel op bepaalde dagen verplicht en dit geldt ook enkel wanneer je niet in de stad zelf verblijft. Je koopt ze via de website van Venezia Unica.

Kun je Venetië in één dag bekijken?

Je kunt Venetië zeker in één dag bekijken! Het historisch centrum van Venetië is vrij compact, waardoor het goed mogelijk is om de belangrijkste bezienswaardigheden van Venetië in één dag te bezoeken. Venetië leent zich dan ook perfect als dagtrip vanuit nabijgelegen vakantiebestemmingen zoals het Gardameer, Verona of de Dolomieten. Natuurlijk kun je je ook prima langer dan één dag vermaken in Venetië, zeker als je ook de omliggende eilanden als Murano of Burano wilt bezoeken.

Venetië in één dag

Route één dag in Venetië op de kaart

Op onderstaande kaart vind je de route en alle tussenstops van deze dag in Venetië.

Op deze kaart zie je zowel de route voor de ochtend (blauwe tussenstops) als voor de middag (paarse tussenstops). Je legt daarnaast een deel van de route over het water af, waardoor die niet zichtbaar is op de kaart. Per looproute kun je in Google Maps maximaal 10 tussenstops toevoegen. Wanneer je de kaart opent, kun je de volgorde van de tussenstops beter zien. Ze staan hieronder ook allemaal op volgorde beschreven.

Aankomst op Station di Venezia Santa Lucia

Naar Venetië met de trein

Venetië is het beste bereikbaar met de trein. Vanuit Bologna en verschillende plaatsjes aan het Gardameer is het ongeveer 1,5 uur reizen met de trein. De treintijden vanuit de verschillende Italiaanse steden en dorpen kun je bekijken op Tren Italia.

Naar Venetië met de auto en parkeren in Venetië

Ben je met de auto in Italië? Houd er dan rekening mee dat het hele historische centrum van Venetië autovrij is. Aan de rand van de stad zitten wel een aantal parkeergarages, zoals bij het plein Piazzala Roma. Deze zitten echter snel vol en je betaalt al snel zo’n € 50 per dag. Ik raad je daarom aan om te parkeren in Mestre, een plaatsje net buiten Venetië. Hier kun je een stuk goedkoper, of op sommige plekken zelfs gratis, parkeren. Vervolgens kun je de trein of tram pakken die je in een kwartier naar Station di Venezia Santa Lucia brengt.

Venetië in één dag - Chiesa di San Simeone Piccolo

Chiesa di San Simeone Piccolo

Het eerste wat je opvalt als je vanuit het station naar buiten loopt is de kerk met de gigantische groene koepel. Dit is de Chiesa di San Simeone Piccolo, een kerk uit de 18e eeuw die recht aan het Grand Canal van Venetië is gelegen. Vanaf de overkant heb je al een goed zicht op de kerk. Wil je hem toch graag van dichtbij bekijken, steek dan de Ponte degli Scalzi over om bij de kerk uit te komen.

Venetië in één dag - Chiesa di San Simeone Piccolo

Ponte delle Guglie

Een groot deel van de toeristen volgt vanuit het station meteen de bordjes naar het San Marcoplein en andere bekende bezienswaardigheden in Venetië. Ik raad je echter aan om een klein stukje om te lopen via het stadsdeel Cannaregio. Deze route is niet alleen een stuk rustiger, je komt ook veel mooie en minder bekende bezienswaardigheden tegen onderweg. Ga als je met je rug naar het station staat linksaf en steek uiteindelijk de Ponte delle Guglie over. Dit is één van de twee bruggen over het Cannaregio kanaal.

Campo del Ghetto

Je komt vervolgens uit in het Campo del Ghetto. Dit is een oude Joodse wijk in het westelijke deel van Cannaregio. Bezoek het sfeervolle gelijknamige plein Campo del Ghetto en wandel ook zeker onder de Sotoportego de le Colonne door.  In deze wijk vind je ook het prachtige Palazzo Santa Sofia, beter bekend als Ca’d’Oro. Later op de route kun je dit prachtige paleis goed zien vanaf de overkant van het kanaal.

Venetië in één dag

Chiesa di Santa Maria dei Miracoli

In de wijk Cannaregio ligt ook een prachtige kerk, de Chiesa di Santa dei Miracoli. Dit betekent letterlijk heilige kerk van marmer. Deze kerk is namelijk het enige gebouw in de hele stad die in zijn geheel gemaakt is van marmer.

Venetië in één dag - Santa Maria dei MiracoliVenetië in één dag - Santa Maria dei Miracoli

Ponte del Cristo

Vlakbij de kerk ligt de Ponte del Cristo, een mooie brug die eigenlijk helemaal niet zo bekend is. Toch raad ik je aan om deze brug over te steken en ook het minder bekende deel van Venetië te verkennen.

Venetië in één dag - Ponte del Cristo

Ponte del Paradiso & Arco del Paradiso

De volgende brug die je oversteekt is de Ponte del Paradiso. Deze brug is zo bijzonder door de historische boog die boven de brug is gebouwd. Deze gotische boog wordt ook wel de Madonna-boog genoemd, doordat de heilige Madonna in de boog is gebeeldhouwd. De boog is in 1491 gebouwd als herdenking aan een huwelijk tussen de families Mocenigo en Foscari.

Venetië in één dag - Ponte del Paradiso

Libreria Acqua Alta

Houd je van bijzondere boekenwinkels? Wandel dan even langs Libreria Acqua Alta, een overvolle maar erg unieke boekenwinkel. Loop de winkel helemaal door en je komt weer buiten uit. Hier is een trap gemaakt van oude boeken en van bovenaf heb je een mooi uitzicht over één van de kanalen van Venetië.

Boekenwinkel in VenetiëVenetië in één dag - Libreria Acqua AltaVenetië in één dag - Libreria Acqua Alta

Piazza San Marco (San Marcoplein)

Vervolg je weg naar één van de bekendste pleinen van heel Italië: het San Marcoplein. Dit plein is het centrale plein van Venetië en aan het plein liggen diverse bekende gebouwen, zoals het Dogepaleis en de Basiliek van San Marco. Ook zitten er op dit plein opvallend veel duiven. Wil je graag even iets drinken, dan raad ik je aan om de verleiding te weerstaan en niet op één van de terrassen op dit plein te gaan zitten. €10 per drankje is hier namelijk eerder regel dan uitzondering.

Venetië in één dag - Piazza San Marco - San Marcoplein

Basilica Cattedrale Patriarcale di San Marco (Basiliek van San Marco)

De Basiliek van San Marco ligt aan het San Marco plein en is één van de mooiste kerken van Venetië. De kerk is gratis te bezoeken, maar daardoor is de rij om de kerk in te komen vaak enorm. Wil je de kerk graag van binnen zien? Dan raad ik je in dit geval aan om voor een paar euro een skip-the-line ticket te boeken, zodat je de lange rij kunt overslaan en vandaag nog genoeg tijd overhoudt om de rest van Venetië te bekijken.

Venetië in één dag - Basilica Cattedrale Patriarcale di San Marco (Basiliek van San Marco)

Palazzo Ducale (Dogepaleis)

Een ander mooi en bekend gebouw aan het San Marcoplein is het Dogepaleis. Dit paleis was vroeger van de doge, de leider van de republiek Venetië. Het Dogepaleis is een van de belangrijkste niet-religieuze gebouwen in de gotische stijl. Het is mogelijk om de verschillende bijzondere vertrekken in het Dogepaleis van binnen te bekijken om zo een goede indruk te krijgen van hoe het er vroeger uit heeft gezien.

Venetië in één dag - Palazzo Ducale - Dogepaleis

Ponte dei Sospiri (Brug der zuchten)

Aan de achterkant van het Dogepaleis vind je de Brug der Zuchten. Deze brug verbindt het paleis met de naastgelegen gevangenis. Veroordeelden liepen vroeger over deze brug heen voordat ze werden opgesloten. De naam Brug der Zuchten verwijst naar hun zucht op weg naar de gevangenis.

Venetië in één dag - Ponte dei Sospiri - Brug der zuchten

Riva degli Schiavoni

Om de hoek van het Dogepaleis en de Brug der Zuchten ligt de Riva degli Schiavoni. Dit is dé boulevard van Venetië. Het staat hier dan ook vol met marktkraampjes en het is er altijd gezellig druk. Deze kade is vernoemd naar de handelaren uit Dalmatië (Schiavonia) die hier hun boten aanlegden.

Venetië vanaf het water

Vanuit de Riva degli Schiavoni heb je verschillende opties om, net als de vroegere handelaren, Venetië vanaf het water te verkennen. Afhankelijk van hoe veel honger je hebt, kun je ervoor kiezen om nu eerst te gaan lunchen of om eerst te gaan varen. Om Venetië vanaf het water te zien heb je drie opties.

Optie 1: een klassieke gondeltocht

De bekendste optie is een klassieke gondeltocht. Achter het San Marcoplein ligt de Bacino Orseolo, waar een opstapplaats is voor gondelvaarten. Zorg dat je vooraf duidelijk een prijs afspreekt. Reken op zo’n € 80 voor 40 minuten varen in een privé-gondel.

Venetië in één dag

Optie 2: een gedeelde gondeltocht

Ben je alleen of met zijn tweeën? Dan kun je er ook voor kiezen om je gondel te delen en zo de kosten iets te drukken. Voor een gedeelde gondeltocht kun je vooraf tickets boeken. Deze gondeltocht kost € 33 per persoon en duurt zo’n 30 minuten. De gondeltocht start in de Calle Larga Ascensione, vlakbij het postkantoor.

Venetië in één dag

Optie 3: een tochtje met de vaporetto

De goedkoopste optie om Venetië vanaf het water te ontdekken is de vaporetto. Dit is het openbaar vervoer van Venetië en kan het beste vergeleken worden met een bus op het water. Aan de Riva degli Schiavoni ligt de halte San Zaccaria. Als je vanuit hier opstapt op lijn 1 of lijn 2 kun je het gehele Grand Canal van Venetië met de boot ontdekken. Je stapt dan uit bij de laatste halte van de lijn: Piazzele Roma/Ferrovia. De kosten voor de vaporetto zijn € 9 voor een enkeltje (maximaal 75 minuten) en de gehele tocht duurt zo’n 40 tot 60 minuten, afhankelijk van hoe druk het op de tussenstops is. Je kunt ook voor € 22 een dagticket voor de Vaporetto kopen als je van plan bent om vaker de boot te pakken op één dag. De tickets voor de Vaporetto kun je vooraf al online aanschaffen.

Venetië in één dagVenetië in één dag

Fondamenta dei Tolentini

Als je hebt gekozen voor de Vaporetto en bent uitgestapt bent bij Piazelle Roma raad ik je aan om via Fondamenta dei Tolentini naar de lunchstop te lopen. Heb je gekozen voor een gondeltocht, dan kun je op de terugweg naar het station straks nog via de Fondamenta dei Tolentini lopen. Dit is een erg sfeervolle wandeling langs kleurrijke gebouwen aan het kanaal.

Venetië in één dag - Fondamenta dei Tolentini

Lunchtip: La Bottiglia

Een fantastische optie voor lunch zijn de broodjes van La Bottiglia. Het is geen echt restaurant, maar meer een kleine wijnbar waar ze ook broodjes maken. Voor een paar euro krijg je hier een heerlijke verse ciabatta die je mag beleggen met kaas, vlees en groenten naar keuze. Wij belegden onze broodjes onder andere met Italiaanse kaas, gegrilde courgette, paprika en artisjokken. Verwacht geen luxe, maar wel een sfeervol, klein en authentiek Italiaans zaakje met heerlijke broodjes en een goed glas Italiaanse wijn. Je kunt je broodje opeten aan het kanaal om de hoek.

Venetië broodjesVenetië in één dag - La Bottiglia

Andere lunch opties op de route

Heb je gekozen voor de gondeltocht, dan liggen andere lunchzaakjes misschien wat meer op je route. Kies bijvoorbeeld voor een lekker belegd broodje bij 60/40, een aantal verse crostino bij Cantine del Vino Già Schiavi, een pizza bij pizzeria Sansovino of een uitgebreide lunch bij restaurant la Caravella. Je vindt de locaties van al deze lunchopties op de kaart bovenin het artikel.

Vervolg van de route

Voor het vervolg van deze route ga ik er even vanuit dat je geluncht hebt bij La Bottiglia. Heb je gekozen voor een andere locatie, bekijk dan even op de kaart bij welke van onderstaande stops je je route het beste kunt vervolgen. De middagroute loopt in een rondje, dus het maakt in principe niet uit waar je begint.

Venetië in één dag

Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari

Vrijwel om de hoek van La Bottiglia ligt de Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari. Dit is één van de grootste kerken van Venetië. De kerk staat aan de Campi dei Frari, één van de sfeervolste pleinen van  de stad.

Chiesa di San Pantaleone Martire / San Pantalon

Een stukje verderop vind je een andere unieke kerk: de Chiesa di Pantaleone Martire, ook wel bekend als de San Pantalon. Op het plafond van deze kerk vind je het grootste schilderij op canvas ter wereld. De kerk is gratis te bezoeken. Het is echt de moeite waard om hier even binnen te lopen om dit unieke plafond te bewonderen.

Venetië in één dag

Squero di San Trovaso

Een andere plek die gratis te bezoeken is, is de Squero di San Trovaso. Op deze plek kun je zien hoe ze de typisch Venetiaanse gondels maken.

Basilica di Santa Maria della Salute

Als je nog niet genoeg hebt van alle kerken in Venetië dan kun je de prachtige Basilica di Santa Maria della Salute bezoeken. Deze kerk staat langs het Grand Canal in de wijk Dorsoduro. De kerk is gebouwd in barokstijl en bestaat vrijwel geheel uit witte kalksteen.

Venetië in één dag - Basilica di Santa Maria della Salute

Ponte dell’Accademia (Accademia Brug)

Je kunt de Basilica di Santa Maria delle Salute ook goed bewonderen vanaf de Accademia Brug. Dit is één van de vier bruggen over het Canal Grande in Venetië. De brug verbindt de stadsdelen Dorsoduro en San Marco met elkaar. Vanaf de brug heb je een geweldig uitzicht over Grand Canal. Ben je van plan om ook de avond door te brengen in Venetië? Dan is dit ook een geweldige plek om de zonsondergang te bekijken.

Venetië in één dag - Ponte dell'Accademia (Accademia Brug) Venetië in één dag - Ponte dell'Accademia (Accademia Brug)

Palazzo Contarini del Bovolo & Scala Contarini del Bovolo

Een plek die je zeker niet mag missen in Venetië is het Palazzo Contarini del Bovolo, en dan met name de indrukwekkende wenteltrap. De Scala Contarini del Bovolo is het resultaat van een uitvoerige wiskundige studie. De prachtige wenteltrap leidt ook nog eens tot een bijzonder uitzichtpunt waar je een geweldig uitzicht hebt over Venetië. Echt een aanrader!

Fondaco dei Tedeschi

De Fondaco dei Tedeschi is een overdekt winkelcentrum waar je allerlei Italiaanse specialiteiten kunt kopen. Bovenop de Fondaco dei Tedeschi ligt een gratis uitzichtpunt met 360 graden uitzicht over Venetië. Je moet wel vooraf kaartjes halen voor een bepaald tijdstip voordat je het grote terras mag betreden.

Venetië in één dag - Fondaco dei Tedeschi

Ponte di Rialto (Rialtobrug)

Vlak naast de Fondaco dei Tedeschi ligt de Rialtobrug, de oudste en meeste bekende brug over het Grand Canal van Venetië. Op deze brug staan verschillende kraampjes. Je kunt zowel over het midden van de brug lopen met aan beide kanten deze kraampjes als achter de kleine winkeltjes. Bij deze laatste optie heb je een mooi uitzicht over het water.

Venetië in één dag - Ponte di Rialto - Rialtobrug Venetië in één dag - Ponte di Rialto - Rialtobrug

Mercato di Rialto en uitzicht op Ca’ d’Oro

Wandel vanaf de Rialtobrug ook zeker even naar de Mercato di Rialto, ofwel de markt van Rialto. Deze markt staat ook wel bekend als de Peschiera en is de bekendste vismarkt van de stad. De viskraampjes staan er vooral in de ochtend, dus ze zullen waarschijnlijk al weg zijn wanneer je deze route volgt. Toch is een bezoek aan de Mercato di Rialto nog steeds de moeite waard. Je hebt vanaf hier namelijk een geweldig uitzicht op het Ca d’Oro Paleis aan de overkant van het kanaal.

Venetië in één dag - ca d’oro

Calle dei Morti

Steek het water over bij Calle dei Morti, een van de minder bekende bruggen van Venetië, maar daardoor zeker niet minder mooi.

Venetië in één dag - Calle dei Morti

Campo San Giacomo da l’Orio

Wil je even uitrusten van je wandeling? Wandel dan naar het gezellige plein Campo San Giacomo da l’Orio. Dit is een van de weinige plekken in heel Venetië waar een aantal bankjes staan waar je even op kunt zitten. Het plein is vaak gezellig druk met locals.

Borrelen op Campo Santa Margherita

Meer toe aan een drankje? Wandel dan naar het plein Campo Santa Margherita. Dit plein is het hart van het studentendistrict en de beste plaats om een lekker drankje te drinken. Vaak krijg je bij je hier bij je drankje een klein hapje geserveerd, zoals een huisgemaakte crostini.

Diner in Venetië

Wil je dineren in Venetië? Dan kunnen we Frary’s van harte aanbevelen. Wij waren blij verrast met dit unieke restaurant waar ze onder andere Griekse en Libanese specialiteiten serveren. Het is ook nog eens verrassend betaalbaar en het personeel is super vriendelijk. Wil je uitgebreid Italiaans eten? Dan zijn Ca Dolfin en Osteria Fanal Del Codega echt een aanrader. Liever een snelle hap? Bezoek dan Baci & Pasta of Dal Moro’s Fresh Pasta to Go voor heerlijke verse pasta to go.

Venetië Frary'sFrary's VenetiëVenetië pasta bigoi

Zonsondergang in Venetië

Na het diner zit je dag in Venetië er weer op en kun je je weg vervolgen naar het station van Venetië. Heb je nog voldoende tijd om even te blijven hangen in Venetië? Ga dan naar een mooi uitzichtpunt om te genieten van de zonsondergang, bijvoorbeeld vanaf de Accademia Brug.

Heb je zin om nog wat actiefs te ondernemen? Boek dan een 2-uur durende kajaktour tijdens zonsondergang. Zo ontdek je de Venetiaanse grachten op een wel heel unieke manier. Dit is zonder twijfel de meest romantische en bijzondere manier om de verborgen pareltjes van Venetië te zien en je dag in Venetië af te sluiten.

Venetië zonsondergang

Tip: bezoek ook Burano

Heb je langer de tijd in Venetië? Dan raden we je aan om ook het kleurrijke eiland Burano te bezoeken. Burano ligt op slechts een klein uurtje varen van Venetië. Het is zonder twijfel het meest kleurrijke eiland dat ik ooit heb bezocht. De vrolijk gekleurde huisjes trekken veel toeristen aan, maar toch is het hier nog een heel stuk rustiger dan in Venetië. Burano is daardoor een perfecte bestemming om de drukte in Venetië even te ontvluchten.

Lees hier meer over een bezoek aan Burano.

Burano Venetië Burano Venetië

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

11 reacties op “Venetië in één dag: de ultieme route langs de mooiste plekken”

 1. Wat super om deze blog te lezen! Van de zomer ga ik met mijn vriend interrailen en deze blog gaan we zeker gebruiken! Ik heb hem opgeslagen 🙂
  Ook even goed speuren in deze te gekke website!!

  1. Hoi Rozemarijn, wat leuk om te horen! Dankjewel voor je lieve berichtje, daar worden we heel blij van. Alvast heel veel plezier op jullie interrail avontuur, lijkt me geweldig leuk!

 2. Super leuke route en enkele van je tips kwamen goed van pas, de vaporetto en de tip voor een drankje (Aperol Spritz voor maar 3,50!) op Campo Santa Margherita. Ook de integratie in Google Maps is super handig. We hebben enkele andere Nederlanders gespot die dezelfde route volgden, dus je website wordt goed gevonden!

  Bedankt voor de leuke dag en de vele inkijkjes in Venetië die je ons hebt gegeven!

  Groetjes Martijn en Sharon

 3. Ben Huisman

  Bedankt voor deze mooie route, in september gaan mijn vrouw en ik er een dagje heen we verblijven in Rome en gaan vandaaruit met de trein naar venetie.
  We zullen deze route proberen te volgen.
  Grtjes Ben Huisman

  1. Hi Ben, wat super leuk dat jullie vanuit Rome een dagje naar Venetië gaan. Hopelijk hebben jullie een fijne tijd in beide steden. Erg leuk om te horen dat jullie deze route gaan volgen! Een hele fijne reis gewenst!

 4. Dank voor de leuke route! Hebben heerlijk door Venetië geslenterd en bijna de hele route gevolgd! Ook nog het einde van de middag rondje over het water gedaan met de vaporetto. Thanks!

  1. Wat super leuk om te horen Iris! Fijn dat jullie zo genoten hebben van Venetië. Dankjewel dat je nog even een reactie achterlaat. Geniet nog van je tijd in Italië!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven