met vriendinnen op piazza del popolo

Met vrienden op vakantie, hoe houd je het leuk?

Home / Reistips / Met vrienden op vakantie, hoe houd je het leuk?

Het kan hartstikke leuk uitpakken maar het kan ook eindigen in een drama: met vrienden op vakantie. Je denkt elkaar goed genoeg te kennen om samen het avontuur van een vakantie of zelfs een verre reis aan te gaan, maar vaak blijkt tijdens de reis dat het toch niet zo’n feest is. Tijdens een vakantie zit je bijna letterlijk 24 uur op elkaars lip en dit is toch heel wat anders dan dat je af en toe afspreekt om onder het genot van een drankje bij te kletsen. Wij gaan elk jaar samen op stedentrip en we hebben nooit onenigheid. Hoe we dat voor elkaar krijgen? Dat vertellen we je graag!

#1 Stel uitgavepatronen en budgetten vast

Niets is zo vervelend als reizen met iemand die er een heel ander budget als jij op na houdt. Als jij reist met de instelling dat het geld mag rollen terwijl je reismaatje strak budgetteert is dat op zijn zachtst gezegd onhandig. Ben van te voren dus open over jullie budgetten en probeer hier tijdens de reis rekening mee te houden. Daarnaast is het aan te raden om voor vertrek af te spreken hoe jullie alles ter plaatse gaan betalen. Betaalt ieder voor zich? Maken jullie een pot? Schiet één persoon voor en betaalt de rest terug? Maak hier duidelijke afspraken over zodat je niet na het eerste diner elkaar vragend aan zit te kijken nadat jullie de rekening gekregen hebben.

winkelen vrienden

#2 Inventariseer de verwachtingen

Leuk! Jullie hebben een bestemming gekozen en de tickets zijn geboekt! De verleiding is groot om te zeggen: we zien daar wel wat we gaan doen. Eerlijk is eerlijk, wij doen het meestal wel zo. Dit werkt voor ons prima, maar wij hebben er ondertussen al aardig wat reisjes samen op zitten waardoor we weten dat dit geen problemen oplevert. We weten wat we aan elkaar hebben en we weten precies wat we beide leuk vinden. Voor de wat minder ervaren samen-reizigers is het slim om van te voren jezelf in te lezen. Laat iedere mede-reiziger een lijstje maken met zijn of haar must see’s of must do’s en leg de lijstjes naast elkaar. Bepaal samen wat haalbaar is in de tijd die jullie hebben en sluit van te voren al compromissen. Geloof ons, dit voorkomt een hoop gedoe tijdens de trip zelf. Zo zijn wij ooit eens met een groep van acht vriendinnen naar Londen geweest en al voor het ontbijt splitste de groep zich in twee delen op (deel 1 wilde in het hostel ontbijten, deel 2 bij Starbucks om de hoek), om pas aan het eind van de dag weer samen te komen. Zonde, want je gaat niet voor niets met z’n allen weg. Door duidelijke afspraken te maken voorkom je dit soort problemen.

vriendinnen

#3 Bouw wat me-time in

De verleiding om een reis helemaal vol te plannen met allerlei leuke activiteiten is natuurlijk groot, maar vooral als je (langere tijd) met vrienden weg bent is het super belangrijk om wat me-time in te plannen. Spreek bijvoorbeeld af dat je de tijd tussen terugkomst bij het hotel en het avondeten voor jezelf hebt. De één loopt nog graag een rondje door de wijk terwijl de ander uitgebreid doucht en zich optut. Geen probleem, op deze manier heeft iedereen dat moment voor zichzelf zonder dat daar ergernissen over ontstaan.

#4 Ben flexibel

Je kunt heel eigenwijs vasthouden aan jouw eigen planning en je eigen verwachtingen, maar geloof ons, als je met vrienden reist zul je hier van af moeten wijken. Dram niet je zin door en doe regelmatig wat water bij de wijn. Op deze manier blijft het voor iedereen leuk en wijk je ook eens van je eigen patronen af. Maak er samen wat leuks van en stel je flexibel op, daarmee voorkom je onnodig gedoe en kun je terugkijken op een fijne reis samen.

sevilla 2

Ga jij wel eens met vrienden op vakantie en heb je wel eens problemen gehad wat betreft afwijkende verwachtingspatronen?

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

7 reacties op “Met vrienden op vakantie, hoe houd je het leuk?”

 1. Grappig artikel. Meestal ging het bij mij tot nu toe goed. Iedereen wil het natuurlijk leuk hebben en geeft elkaar dan ook de ruimte die ze nodig hebben is mijn ervaring. Me-time met een boek of muziekje is af en toe ook wel erg fijn als je met meerdere mensen bent inderdaad!

 2. Goeie tips! Ik heb wel eens wat irritaties gehad toen ik met een vriendin op vakantie was, maar dat was verder niks dramatisch 😉 Ik ga het liefst compromisloos op vakantie dus het scheelt dat mijn vriend en ik dezelfde dingen tof vinden, haha!

  1. Dat snap ik wel, Eva. Wat dat betreft heb ik in mijn vriend en vriendinnengroepje de perfecte reispartners gevonden: er hoeven eigenlijk nog compromissen gesloten te worden. Toch kan het soms niet anders en dan denk ik dat het goed is om er voor open te staan :).

 3. Leuk artikel met handige tips!
  Soms heb ik wel moeite met mensen die altijd alles maar goed vinden, op zich handig dat ik dan kan doen wat ik wil maar soms is het ook wel eens lekker als iemand anders de touwtjes in handen neemt en de regie bepaalt.

  1. Helemaal mee eens! Volgens mij hebben wij met z’n vieren altijd wel een goede groepsdynamiek, maar als je op vakantie gaat met alleen maar mensen die het niks kan schelen wordt het wel vervelend na een tijdje!

 4. Handige tips! Ik hoop met Pinksteren weer een tripje te maken met vrienden.
  Op Bali hebben we 2 weken samen met vrienden gereisd. Van te voren wisten we niet hoelang we samen bleven en hebben het allemaal vrijblijvend gehouden. Uit eindelijk was het super leuk, we hebben de zelfde reisstijl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven