Toen ik zwanger was, kreeg ik al opmerkingen over alle spullen die ik straks mee zou moeten slepen tijdens het reizen met een baby. Nu moet ik toegeven dat ik inderdaad best wat extra spullen meeneem sinds ons dochtertje met ons mee gaat, maar toch is reizen met een baby me echt enorm meegevallen. Gaandeweg heb ik veel slimme tips en handige producten verzameld die het reizen met baby een stuk makkelijker maken. Ik deel dan ook graag mijn tips voor reizen met een baby en ik vertel je wat handig is om mee te nemen wanneer jij ook gaat reizen met je baby.
Inhoudsopgave
Vervoer van je baby op reis
Draagzak
Mijn absolute nummer 1 aanrader om mee te nemen als je gaat reizen met een baby is een draagzak. Zo heb je je kindje altijd dichtbij je, terwijl je zelf je handen vrij hebt. Zeker als je gaat vliegen is het ideaal, want je moet je buggy vaak bij de gate al inleveren en zo hoef je je kindje niet de hele tijd te dragen. Ook wanneer je gaat wandelen in de natuur is een draagzak ideaal. En toen ons dochtertje op reis niet wilde slapen, kon ik haar ook moeiteloos in slaap krijgen in de draagzak. Zelf heb ik overigens de Ergobaby Adapt. Deze draagzak is te gebruiken vanaf de geboorte totdat je kindje een peuter is. Je kunt je kindje met deze draagzak zowel op je buik als op je heup of rug dragen. Uiteraard is een draagdoek ook een fijne optie.
Womboo
Inmiddels ben ik moeder van een tweede kindje en heb ik naast de draagzak ook de Womboo ontdekt. Dit is een buidelshirt dat je aantrekt als een normaal t-shirt. Ik vind dit zelfs nog makkelijker en fijner dan een draagzak en het is ook perfect te gebruiken met een pasgeboren baby. De Womboo is ook ideaal wanneer je bijvoorbeeld een roadtrip maakt. Je kunt je kindje namelijk heel makkelijk en snel zelf in en uit de Womboo halen. De Womboo is bovendien de enige plek waarin ons dochtertje altijd rustig wordt en in slaap valt, doordat het zo geborgen voelt. Ook thuis heb ik hem de eerste twee maanden bijna dagelijks gebruikt. Heel fijn ook om mijn handen vrij te hebben voor mijn andere dochter wanneer onze jongste in de Womboo zit. En op reis is het ook ideaal om bijvoorbeeld tegelijkertijd foto’s te kunnen maken. Dikke aanrader dus!
Tip: met de kortingscode reisgenie15 krijg je 15% korting op je bestelling.
Buggy
Naast de draagzak of Womboo is het (vooral voor jezelf) ook fijn als je kindje af en toe zelf kan zitten of liggen in een kinderwagen of buggy. Zelf zagen we het niet zo zitten om onze grote en dure kinderwagen mee te nemen in het vliegtuig. Voor op reis zochten we daarom een fijne en compacte buggy die zo klein opgevouwen kan worden dat hij gemakkelijk in de auto past en mee mag tot aan de gate bij het vliegen. Dit mag bij een gewone kinderwagen namelijk niet. Ook vond ik het belangrijk dat de buggy helemaal plat kan, zodat ons dochtertje onderweg goed kon slapen. Uiteindelijk kwam ik uit bij de Easywalker Miley. Deze kinderwagen is speciaal ontworpen voor op reis en in de stad. We hebben hem nu een aantal keer getest op reis en ik ben erg enthousiast over deze stijlvolle en praktische buggy.
Lees hier mijn complete review over de Easywalker Miley
Autostoel
Als je met de auto op reis gaat, dan kun je natuurlijk gewoon je eigen autostoel meenemen, maar wist je dat er ook vliegmaatschappijen zijn waar je zonder extra kosten je eigen autostoel mee mag nemen? Zelf vlogen wij met Ryanair naar de Algarve toen ons dochtertje 9 maanden oud was. We mochten bij deze maatschappij zowel een buggy als een autostoel gratis meenemen. De buggy namen we mee tot aan de gate en de autostoel ging al gelijk in het ruim. Ideaal! Ga je langer op reis en kun je niet kosteloos een eigen autostoel meenemen in het vliegtuig? Dan is het het overwegen waard om ter plekke een autostoel te kopen. Dit lijkt onzin, maar als je langer dan 1,5 week op reis gaat is dit vaak goedkoper dan een autostoel huren via de autoverhuurder van je huurauto.
Tips om je baby te laten slapen op reis
Deryan Travel Cot
Eén van de fijnste producten voor reizen met een baby vind ik de Deryan Travel Cot. Wát een uitvinding! Dit super compacte reistentje weegt slechts 1,8 kilo en kun je letterlijk in 2 seconden opzetten. Je kunt hem gemakkelijk overal mee naartoe nemen. Je hoeft tijdens het boeken van een accommodatie ook geen rekening te houden met een extra bedje of familiekamer. We merken dat het ook heel fijn is voor ons dochtertje dat ze altijd in haar eigen vertrouwde reisbedje kan slapen. Een extra voordeel is dat de travel cot volledig afgeschermd is met speciaal gaas, dat klein genoeg is om muggen en andere insecten tegen te houden, maar groot genoeg om goed te ventileren zodat je kindje het niet te warm krijgt. Echt een top ding!
Lees hier mijn complete review over de Deryan Travel Cot Baby Luxe.
Babyfoon
Zelf vond ik het ook heel fijn om onze babyfoon mee te nemen op reis. Zo konden wij nog even lekker buiten zitten terwijl ons dochtertje sliep. Neem je je babyfoon liever niet mee of ben je hem vergeten? Download dan de gratis MAM Babyfoon app op de telefoon van jou en je partner. Je kunt de ene telefoon gebruiken als baby-unit en de andere als ouder-unit. Deze app is overigens ook ideaal als je ergens op bezoek bent en je kindje in een andere ruimte laat slapen. Wij hebben hem al vaak gebruikt. Denk er alleen wel aan om je telefoon op stil te zetten als je hem gebruikt als baby-unit. De MAM Babyfoon app is zowel beschikbaar voor Apple als Android.
Tips voor eten voor je baby op reis
Doppers voor flesvoeding
Als je je baby borstvoeding geeft, dan heb je natuurlijk altijd verse melk bij je die perfect op temperatuur is. Bij flesvoeding ben je al snel aangewezen op een magnetron, dacht ik. Totdat ik een moeder zag die een thermosfles en flesje koud water mee had en zo precies de juiste temperatuur flesvoeding kon maken. Zelf ga ik sindsdien altijd op pad met één dopper gevuld met koud water en één speciale thermosdopper gevuld met heet water. Zo ben ik onderweg niet afhankelijk van locaties waar ik de fles kan opwarmen en kan ik altijd ter plekke een flesje maken die precies goed op temperatuur is. Naast deze doppers neem ik flesjes, een melkpoedertoren en een flessenborstel mee op reis.
Wegwerpslabbetjes
Nog zo’n gevalletje van al doende leert men. Tijdens onze eerste reis met onze dochter hadden we gewoon onze normale stoffen slabbetjes mee. We waren maar 5 dagen weg, maar toch stonk onze tas met was op een gegeven moment enorm. Later bedacht ik me dat dit natuurlijk kwam door de slabbetjes met etensresten die ik hierin had gegooid. Natuurijk kun je ook prima op reis wassen, maar tegenwoordig neem ik liever wegwerpslabbetjes mee. Kruidvat heeft hele fijne die je om kunt vouwen, zodat er een soort bakje ontstaan waarin je het eten kunt opvangen.
Warm eten in zakjes van Ella’s Kitchen
Net als bij flesvoeding ben je ook bij potjes eten onderweg vaak afhankelijk van anderen voor het opwarmen van het eten. Gelukkig zijn er naast de bekende potjes tegenwoordig ook zakjes met eten die je heel gemakkelijk onderweg kunt opwarmen. Zelf namen wij de zakjes van Ella’s Kitchen mee samen met een plastic bakje en een dopper heet water. Als ons dochtertje honger had, vulden we het bakje met heet water en deden we hier het zakje even in om op te warmen. Zo konden we onderweg altijd gemakkelijk haar avondeten opwarmen als we die avond toevallig niet in ons appartement waren. Ons dochtertje vond deze zakjes overigens ook nog veel lekkerder dan de meeste potjes.
Knijpfruit voor op de boterham
Geen zin om onderweg boterhammen te smeren? Wij namen vaak wat losse boterhammen mee en een zakje knijpfruit. We scheurden dan tijdens de lunch wat stukjes brood af en deden daar het fruit op. Ideaal omdat je zo niet in de weer hoeft met een bord, boter of een mes. Sowieso is knijpfruit natuurlijk ideaal om onderweg te geven. Er zijn ook fijne hervulbare knijpzakjes verkrijgbaar voor als je liever vers fruit geeft.
Tips voor zwemmen met je baby op reis
Zwemluiers
Zwemluiers kun je in Nederland bij vrijwel elke drogist kopen, maar om de een of andere reden lijken ze in het buitenland soms amper zwemluiers te verkopen. Ik zou je dan ook aanraden om altijd een paar zwemluiers mee te nemen vanuit Nederland.
UV Zwempak
Daarnaast is een zwempak met een speciale UV filter heel fijn als je gaat zwemmen met je baby. Je wil natuurlijk niet dat je kleintje verbrand en zo’n zwempak heeft niet alleen lange mouwen en pijpen, er zit ook een speciale bescherming tegen de zon in verwerkt. Uiteraard moet je je kindje ook met dit zwempak nog steeds goed insmeren.
Tip: Hema heeft hele fijne en leuke zwempakken met UV-filter.
Swimtrainer
De Swimtrainer is ideaal wanneer je met je baby wilt zwemmen op reis. In tegenstelling tot de standaard zwembanden met zitje waar je vroeger ongetwijfeld zelf als kind in hebt gezeten, neemt een baby in de Swimtrainer een liggende houding aan. Je kindje hoeft dus nog niet te kunnen zitten. Hierdoor kan zelfs een baby van 3 maanden al de juiste beenbewegingen maken in het water. Wij hebben zelf al veel plezier gehad van de Swimtrainer. Doordat ons dochtertje haar handjes en voetjes in het water kan doen, lijkt het echt alsof ze zelf zwemt. Ze begint ook meteen actief met haar beentjes te trappelen, zodra ze deze zwemband om heeft. De Swimtrainer is heel compact en heeft verschillende delen die je moet opblazen. Daarnaast is er een verstelbare veiligheidsgordel zodat je de band kunt aanpassen aan je eigen kindje. Zo zit hij altijd perfect en passend en kan je kindje er niet uit glijden. Echt een ideale uitvinding en super handig als je gaat reizen met een baby. De swimtrainer is onder andere te koop bij Bol.com.
Tips voor verzorging van je baby op reis
Qua verzorgingsspullen raad ik je aan om het volgende mee te nemen:
- Luiers en billendoekjes. Neem voor 2 dagen luiers mee en koop de rest van de luiers op je bestemming. Ik ben nog op geen enkele plek ter wereld geweest waar ze geen luiers verkopen en het scheelt je een hoop gesjouw. Hetzelfde geldt voor billendoekjes.
- Snoetenpoetsers. Toetendoekjes, knoei doei doekjes, snoetenboeners, hoe je ze ook noemt: zorg dat je in elke tas een pakje hebt zitten. Ze komen altijd van pas.
- Medicijnen: ik neem altijd een thermometer, zetpillen en dentinox mee (het enige wat enigszins helpt bij doorkomende tandjes). Vaak wordt ook baby ORS of baby neusspray aangeraden. Zelf heb ik het gelukkig nooit nodig gehad, maar better safe than sorry.
- Zonnebrand en een zonnehoedje. Zodat je kindje goed beschermd is tegen de zon.
- XXL hydrofieldoeken. Voordat ik moeder werd vroeg ik me af waarom iedereen het toch altijd over die hydrofieldoeken leek te hebben, maar inmiddels gebruik ik ze ook voor van alles: als handdoek, als speelkleed, als omslagdoek tegen de zon of als poetsdoek.
- Kleine toilettas. Gevuld met baby douchegel, baby shampoo, tandenborstel en kindertandpasta.
- Setje reservekleding. Stop altijd één setje reservekleding in je handbagage of handtas.
Tips voor speelgoed op reis
Qua speelgoed heb ik maar één tip: sleep zeker niet te veel mee. Ik raad je aan om alleen een paar kleine favoriete speeltjes van je baby mee te nemen en eventueel wat boekjes om samen te lezen. Je zal namelijk zien dat je baby maar weinig speelgoed nodig heeft op reis. Er is immers zoveel nieuws te zien en ontdekken dat je baby zijn of haar ogen uit zal kijken. Bovendien is het leukste speelgoed vaak geen speelgoed: denk aan theezakjes, flesjes, papiertjes, bakjes en verpakkingen. Natuurlijk ken jij je eigen kindje het beste, maar ons dochtertje heeft amper naar haar speelgoed omgekeken op reis.
Reis je met het vliegtuig? Bekijk hier onze tips voor het leukste speelgoed in het vliegtuig!
Extra tip: kies voor een appartement
Als extra tip voor reizen met een baby wil ik je meegeven om een appartement te boeken in plaats van een hotelkamer. Een koelkast, waterkoker en/of magnetron zijn namelijk echt geen overbodige luxe als je reist met een baby. Je zal bovendien toch wat meer in je accommodatie zijn dan normaal gesproken. Het is dan ook voor jezelf net wat relaxter als je wat meer ruimte hebt. Ook is het fijn dat je baby eventueel in een andere ruimte kan slapen, zodat je ‘s avonds zelf niet stil in het donker hoeft te gaan zitten, omdat je bang bent je kindje wakker te maken. Steeds meer appartementen bieden ook babybedjes en kinderstoelen aan. Via Airbnb kun je bijvoorbeeld gemakkelijk filteren op de aanwezigheid van een wiegje of kinderstoel en via Booking.com kun je filteren op appartementen of speciale familiekamers.
Dit waren mijn tips voor reizen met een baby. Natuurlijk moet je wat meer meenemen dan normaal, maar uiteindelijk viel het me echt alles mee. We hebben echt genoten van de vakanties met ons dochtertje. Hopelijk helpen deze tips jou ook op weg. En heel eerlijk, het enige wat je baby écht nodig heeft is eten, slaap en zijn of haar papa of mama. Maak je dus niet te veel zorgen en ga lekker samen met je baby op reis.
Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia
Wat een leuk en handig artikel! Ik beval in maart 2022 maar neem deze tips nu al mee want wij zijn ook zo’n reisfanaten net als jullie 😉 Bedankt! Groetjes Sarah en Jeroen
Wat super leuk om te horen Sarah en Jeroen. En gefeliciteerd met je zwangerschap! Fijn dat jullie iets aan de tips hebben. Ik ga ze zelf binnenkort ook weer gebruiken, want ik ben net een maandje eerder uitgerekend dan jullie van ons tweede kindje. Ik wens jullie heel veel mooie reizen samen met de kleine!
Ik heb helaas (nog) geen kinderen, maar wel een huisdier (hond)! Heb je daar misschien ook tips voor?