Tafelberg Beklimmen

Tafelberg beklimmen of bezoeken: alle tips en informatie

Home / Zuid-Afrika / Tafelberg beklimmen of bezoeken: alle tips en informatie

Als je naar Kaapstad in Zuid-Afrika gaat, is de Tafelberg beklimmen iets wat je absoluut moet doen. Er zijn verschillende opties om de top te bereiken, variërend van vrij gemakkelijk tot zwaar. Wijzelf deden tijdens ons bezoek aan Kaapstad de Skeleton Gorge Trail, omdat deze bekend staat als de mooiste route. Ik vertel je graag meer over deze trail, maar geef je ook alternatieve opties om boven te komen. Ga je naar Kaapstad? Dan is de Tafelberg beklimmen iets wat je zeker moet doen! 

Waar ligt de Tafelberg?

De Tafelberg is één van de beroemdste bergen ter wereld en is gelegen in Kaapstad, de hoofdstad van Zuid-Afrika. De berg staat bekent om zijn unieke vlakke top. Hij torent over de stad uit en is met zijn hoogte van maar liefst 1086 meter niet te missen als je in Kaapstad bent. Vanuit het centrum van Kaapstad rijd je met een huurauto of Bolt (de lokale Uber) in zo’n 20 tot 30 minuten naar de voet van de berg, vanaf waar je aan één van de hiking trails naar boven kunt beginnen. 

Trails naar de top

Er zijn diverse trails die naar de top van de Tafelberg lopen. Deze gaan allemaal dwars door het Tafelberg National Park, het groene gebied waarin de Tafelberg ligt. Voor alle routes geldt dat je ervoor kunt kiezen om ze op en neer te lopen, maar dat je ook vanaf de top de kabelbaan terug naar beneden kan pakken. Daarover later meer. Ik licht hieronder eerst de bekendste trails uit. 

Platteklip Gorge Trail

De Platteklip Gorge Trail wordt in het algemeen gezien als de gemakkelijkste route naar de top van de berg. De eerste ontdekkingsreizigers in Zuid-Afrika gingen in 1503 via deze trail omhoog en daarmee is het de oudste route de berg op. Daarnaast is het de best gemarkeerde route. Verdwalen op de Platteklip Gorge Trail is nagenoeg onmogelijk en daarom is dit een ideale route voor niet al te ervaren wandelaars. Houd er wel rekening mee dat het begin van de trail vrij steil omhoog gaat, dus dat enige conditie vereist is. Ga je de Platteklip Gorge lopen, dan is het India Venster een gemakkelijk beginpunt. Dit zit net naast het kabelbaanstation onderaan de berg en je loopt vanaf hier vanzelf de Platteklip Gorge Trail op.

Afstand tot de top: 2,9 kilometer
Tijd: ongeveer 2 uur

Zuid-Afrika verslag Zuid-Afrika verslag

Skeleton Gorge Trail

Ik zei het in de inleiding al: ik beklom de Tafelberg via de Skeleton Gorge Trail. Deze route staat bekend als de zwaarste, maar ook de mooiste. Het startpunt van de Skeleton Gorge Trail ligt middenin de Kirstenbosch Botanical Gardens. De entreeprijs tot de tuinen bedraagt 220 rand dus houd er rekening mee dat je ervoor moet betalen om de Skeleton Gorge Trail te kunnen doen. Wij maakten de ‘fout’ om eerst de tuinen te verkennen voordat we aan de trail begonnen. De tuinen zijn immens groot en staan niet voor niets bekend als één van de mooiste botanische tuinen ter wereld. De verleiding is dus heel groot om eerst op je gemakje hier rond te wandelen. Wij startten daardoor pas aan het begin van de middag aan de hike en ik kan je vertellen dat het dan echt bloedheet is. Ik raad je dan ook echt aan om de tuinen op een ander moment te bezoeken en direct aan de hike te beginnen. 

Kirstenbosch

De Skeleton Gorge Trail loopt vrijwel de gehele route steil omhoog. Dit maakt het een pittige klim, maar wel een heel mooie. Je loopt namelijk door dichte bossen, langs prachtige uitzichtpunten en door rotsachtige landschappen. Over die rotsen moet af en toe flink geklauterd worden, dus houd daar rekening mee als je voor deze trail kiest. Daarnaast klim je op sommige stukken met een ladder naar boven.

Afstand tot de top: 6,5 kilometer
Tijd: tussen de 3,5 en 4,5 uur

Beklimmen Tafelberg Kaapstad
Beklimmen Tafelberg
Beklimmen Tafelberg Kaapstad
Tafelberg Beklimmen

India Venster Trail

De India Venster Trail is ook één van de moeilijkere routes naar boven, maar wel eentje met de mooiste uitzichten. Het is een vrij open hike langs de rotswand, waardoor je soms ook echt moet klimmen via handvaten in de rotsen of touwen. Dat maakt een groot verschil met de Skeleton Gorge, waarbij je veel meer in de bossen klimt en nooit langs de rand van de berg loopt. Op sommige stukken van het India Venster trail loop je vlak langs de afgrond, waardoor dit geen trail is voor mensen met hoogtevrees of mensen die wiebelig worden van dieptes. Het startpunt van de trail ligt, zoals eerder gezegd, net naast de kabelbaan. Vanaf hier volg je de gele voetstappen helemaal tot aan de top. Houd er bij deze hike rekening mee dat je vaak onbeschut loopt en zonnebrand en iets op je hoofd geen overbodige luxe zijn. 

Afstand tot de top: 2,9 kilometer
Tijd: 2 tot 3 uur

Constantina Nek Trail

Heb je zin in een lange hike naar de top zonder dat je veel hoeft te klimmen? Kies dan voor Constantina Nek. Deze route is met zijn 16 kilometer veruit de langste optie in dit overzicht, maar het is ook de gemakkelijkste. Je start met wandelen in de wijk Constantina en slingert dwars door wijngaarden, bossen en valleien naar boven. Je komt langs het oude kabelbaanstation en steekt twee dammen over. Uiteraard is een top van een berg niet te bereiken zonder dat je meters maakt, maar dit gaat via deze trail vrij geleidelijk. Pas tegen het einde klim je wat meer en moet je bijvoorbeeld ook stukken per ladder afleggen. Omdat Constantina Nek Trail relatief lang duurt, raad ik je aan om zo vroeg mogelijk aan de hike te beginnen. 

Afstand tot de top: 16 kilometer
Tijd: 5 tot 6 uur

De Tafelberg kabelbaan

Alle trails eindigen op de top van de Tafelberg en je hebt hier de keuze om lopend terug te gaan of de kabelbaan naar beneden te pakken. Wij kozen voor de kabelbaan, omdat we heel moe waren na 4 uur klimmen. Daarnaast was het weer compleet omgeslagen en stonden we met ons hoofd in de mist. We hadden er niet zo veel behoefte aan om in die mist terug naar beneden te lopen. Als je wel graag lopend terug gaat, kun je ervoor kiezen om dezelfde route terug te pakken, maar leuker is het om een andere trail naar beneden te pakken. Zo zie je nog meer van deze mooie plek. 

Je kunt ongeveer elke 10 minuten bij de kabelbaan instappen, dus je hoeft nooit lang te wachten. Een enkele rit kost 240 rand. Als je niet wilt of kunt hiken naar de top, kun je ook op en neer gaan met de kabelbaan. In dat geval betaal je voor 13.00u 420 rand voor een retourtje. Na 13.00u betaal je 360 rand. Het is absoluut de moeite waard om met de kabelbaan naar de top te gaan, aangezien er bovenop de Tafelberg zelf nog een heel nationaal park te vinden is waar je lekker kunt rondwandelen. Daarnaast wil je het uitzicht vanaf de Tafelberg over Kaapstad natuurlijk niet missen.

 

Op de top van de Tafelberg

Na het beklimmen van de Tafelberg word je, als het goed is, beloond met een prachtig uitzicht over Kaapstad. Er is altijd een kans dat je, net als ik, op mist stuit, aangezien dit heel moeilijk te voorspellen is bij de Tafelberg. Het ene moment is het stralend weer en letterlijk 5 minuten later kan het helemaal dicht getrokken zijn. Dit is altijd een gokje en iets om rekening mee te houden in je verwachtingen. Heb je inderdaad een strakblauwe lucht op de top, dan is het zeker een aanrader om ook rond te lopen in het park. Hier bewonder je unieke bloemen en planten die nergens anders ter wereld voorkomen. Meer zin om even te relaxen? Dan kun je wat eten en drinken in het restaurant naast de kabelbaan. 

Tafelberg Beklimmen

Meer zien en doen in Kaapstad

Naast een bezoek aan de Tafelberg is er nog veel meer te zien en te doen in Kaapstad. Je kunt je hier prima een ruime week of langer vermaken en het is ook een ideale uitvalsbasis om de prachtige omgeving te verkennen. Breng bijvoorbeeld een bezoek aan het indrukwekkende Robbeneiland, struin over de gezellige weekendmarkten, maak een roadtrip om het Kaapse Schiereiland, ontdek het kleurrijke Bo-Kaap of bezoek het Victoria & Albert Waterfront.

Rondreis Zuid-Afrika, inclusief Kaapstad en de Tafelberg

We raden je zeker aan om Kaapstad en een bezoek aan de tafelberg op te nemen in je rondreis door Zuid-Afrika. Uiteraard is het mogelijk om zelf een rondreis samen te stellen, maar het is ook een aanrader om deze voor je te laten organiseren. Reisorganisatie Travel Legends heeft een aantal prachtige rondreizen door Zuid-Afrika samengesteld die je het beste en mooiste van het land laten zien. Als je kiest voor een georganiseerde reis, weet je zeker dat alles goed geregeld is én dat je op de mooiste plekken komt. Uiteraard ontbreken een bezoek aan Kaapstad en de Tafelberg niet aan de planning. Wil je meer weten over Zuid-Afrika als bestemming? Check dan ook deze reisgids over Zuid-Afrika vol praktische tips en informatie.

Route rondreis Zuid-Afrika

Zelf maakten wij al meerdere keren een rondreis door Zuid-Afrika. Zo maakte Saskia een rondreis van Johannesburg naar Kaapstad en verkende Kimber in twee weken de prachtige zuidkust van Zuid-Afrika. We vertellen je graag alles over de precieze routes die wij afgelegd hebben en de mooiste plekken die we onderweg bezocht hebben.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Travel Legends.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven