Menu
Italië / Rome

Rome Top 15 Bezienswaardigheden

Een stad als Rome is eigenlijk niet in woorden te omschrijven en een lijstje van haar must see’s maken lijkt helemaal onmogelijk. Rome is namelijk één groot openluchtmuseum waarbij je vrijwel continu op een of ander prachtig, oud bouwwerk stuit. Toch hebben we geprobeerd een zo volledig mogelijk lijstje met Romes top 15 bezienswaardigheden voor je samen te stellen. Bij een eerste bezoek aan Rome mag je onderstaande sights eigenlijk niet missen.

 

#1 Colosseum

Het allerbekendste bouwwerk van Rome is ongetwijfeld het Colosseum. Dit is niet zonder reden: deze voormalige arena is imposant en ademt aan alle kanten geschiedenis. Doordat de vloer van de arena weg is, zie je het gangenstelsel waardoor slaven, gladiatoren en wilde beesten ten tijden van het Romeinse rijk gelopen hebben op weg naar hun laatste slag. Het Colosseum is één van de drukst bezochte attracties van Rome en het is raadzaam om van te voren tickets te bestellen zodat je de lange bij de kassa kunt skippen. Daarnaast kun je ook kiezen voor een combiticket waarbij je het Colosseum combineert met het Forum Romanum en de Palatijn heuvel.

colloseum

 

#2 Forum Romanum

Pal naast het Colosseum ligt het welbekende Forum Romanum. Dit gebied was in de oudheid het kloppende hart van de welgestelde stad Rome. Er is best wel wat bewaard gebleven en met enig inbeeldingsvermogen zie je wat voor prachtig stuk dit geweest moet zijn geweest. Ook voor het Forum Romanum is het slim om van te voren kaartjes te kopen.

forum-romanum

 

#3 Pantheon

In zijn lange geschiedenis heeft het Pantheon talloze functies gehad, om te eindigen als kerk. Momenteel is het gebouw nog steeds in die functie in gebruik. Wij hebben eens voor de deur gestaan en moesten wachten tot de zondagmis was afgelopen alvorens we naar binnen mochten. Dit is niet heel handig, aangezien je vervolgens met een hele kudde mede-toeristen het Pantheon ingedreven wordt. Let daar dus op als je dit bijzondere bouwwerk gaat bezichtigen.

pantheon

 

#4 Sint Pieter en het Vaticaans museum

Officieel geen onderdeel van Rome, omdat het in Vaticaanstad ligt, maar onmogelijk weg te laten in dit lijstje: de Sint Pieter Basiliek. Dit op één na grootste katholieke bouwwerk ter wereld is overweldigend en overdadig. Het Sint Pieterplein is wijds en imposant maar dat is niets in vergelijking met de kerk zelf. Met zijn lengte van 220 meter, zijn breedte van 150 meter en zijn hoogte van maar liefst 138 meter is zorgt de Sint Pieter er op slag voor dat jij je heel klein voelt. Mocht je het risico op een lange rij willen vermijden, dan is het handig om te van te voren een kaartje voor de Sint Pieter te bestellen. Daarnaast is een bezoek aan het Vaticaans museum ook zeker de moeite waard. Boek een gids of een headset met gesproken uitleg bij, want dit is een echte toevoeging aan de hele ervaring. Mis tijdens je bezoek zeker de Sixtijnse Kapel niet!

sint pieter

 

#5 Basilica di Santa Maria Maggiore

De Santa Maria Maggiore is de grootste kerk in Rome. Dit magistrale bouwwerk is vooral een bezoekje waard vanwege het prachtige schilderwerk. Vergeet zeker niet naar boven te kijken: het plafond is rijk bewerkt en beschilderd. Het is zo goed geschilderd, dat het haast niet te geloven is dat er in sommige delen van het plafond geen echte bolling of koepel zit. De Santa Maria Maggiore is ook een aanrader voor de budgetreiziger: de entree is namelijk gratis.

santa maria

 

#6 Piazza Navona

Dit gezellig plein in hartje Rome mag je niet missen. Koop een ijsje, neem plaats op een bankje en kijk naar het voorbij lopende publiek. In de ochtend staat hier een markt en ’s middags en ’s avonds is het heerlijk toeven op de terrassen. Let op: de terrasjes aan het plein zelf zijn vrij duur. In de omringende wijk vind je tal van goedkopere opties. Daarnaast kun je je hier prima vermaken in de vele winkeltjes die Piazza Navona omringen.

piazza navona

 

#7 Trevi Fontein

Een echt boegbeeld voor de stad Rome: de Trevi Fontein. De legende gaat dat als je een muntje met je linkerhand over je rechter schouder gooit, je ooit samen met een geliefde terugkomt in Rome. Je ziet hier dan ook hordes mensen geld in de fontein gooien. Elke nacht wordt de fontein geleegd en het totale bedrag gaat naar een goed doel. Reken er op dat het bij de Trevi Fontein vrijwel altijd druk is, of je nu ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds gaat. Desalniettemin een bezienswaardigheid die je wat ons betreft niet over mag slaan.

trevi

 

#8 Piazza del Popolo

Het tweede plein in ons lijstje must see’s is Piazza del Popolo, oftewel, het plein van het volk. Aan de stadskant van het plein vind je twee identieke kerkgebouwen en aan de andere kant staat de kerk Santa Maria del Popolo en de oude stadsmuur waardoor je in een ver verleden de stad betrad. Achter het plein ligt een prachtig groen park en Piazza Napoleone, vanaf waar je een prachtig uitzicht over het plein en de rest van Rome hebt.

piazza di popolo

 

#9 Engelenburcht

Wie Angels & Demons gezien heeft, kent de Engelenburcht van de spannende ontknoping. Oorspronkelijk in dit gebouw een mausoleum. Sinds 1870 is er echter een museum van gemaakt waar je de onstuimige geschiedenis van de Engelenburcht terug kunt zien. Het gebouw zelf vinden wij niet per se een must see, maar de brug er naartoe wel: aan weerskanten zijn tien engelen te zien die waken over de bezoekers.

engelenburcht

 

 #10 Spaanse trappen

De Spaanse trappen zijn vooral tegen de avond heel leuk om te bezoeken. Je gaat hier niet heen omdat het zo geweldig mooi of bijzonder is, maar je gaat naar de trappen omdat hier zo’n gezellige sfeer hangt. Groepjes mensen zitten met een fles wijn of een biertje bij elkaar terwijl er straatverkopers hun spullen aan de man proberen te brengen. Neem een hapje en een drankje mee en geniet van de bijzondere sfeer die hier hangt.

spaanse trappen

 

#11 Piazza Venezia

Piazza Venezia is een van de belangrijkste pleinen van Rome. Op dit rechthoekige plein komen de belangrijkste wegen van Rome samen. Naast een verkeersplein is het plein bekend door de vele mooie gebouwen rondom het plein, zoals het Palazzo Venezia, het Palazzo Bonaparte, het borstbeeld van Madame Lucrezia en de Basilica San Marco. Het plein ligt bovendien op steenworp afstand van het Forum Romano.

piazza venezia

 

#12 Monumento a Vittorio Emanuele II

Ook het Monumento a Vittorio Emanuele II ligt aan de Piazza Venezia. In de volksmond wordt dit monument ook wel de suikertaart, de bruidstaart of de typemachine genoemd. Soms spottend, omdat niet alle inwoners van Rome even blij zijn met dit kolossale gebouw.  Het monument is in 1895 gebouwd als eerbetoon aan de eerste koning van een verenigd Italië. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als museum van de eenwording van Italië. Wanneer je het museum bezoekt, heb je ook toegang tot de top van dit gebouw, vanuit waar je een prachtig uitzicht hebt over de Piazza Venezia en de rest van Rome.

victor emanuel

 

#13 Arcibasilica di San Giovanni in Laterano

De Arcibasilica di San Giovanni in Laterano vind je aan de Piazza del Laterano. Formeel gezien is de Arcibasilica de belangrijkste bisschopskerk van het christendom, omdat de huidige paus bisschop van deze kerk is. Het wordt dan ook wel de hoofdkerk van de wereldkerk genoemd. De kerk is zowel van binnen als van buiten indrukwekkend. Wanneer je door de  prachtige bronzen deur binnen stapt, weet je even niet waar je moet kijken. De kerk staat vol met mooie beelden en schilderingen. Vergeet ook zeker om even omhoog te kijken naar het schitterende plafond.

arcibasilica

 

#14 Villa Borghese

Villa Borghese is het grootste openbare park van Rome. Het staat ook wel bekend als museumpark, doordat er vele musea in het park te vinden zijn. Galleria Borghese is hiervan de bekendste. Hier vind je een groot deel van de kunstcollectie van de Italiaanse overheid. In het park zelf vind je naast musea ook vele fonteinen, villa’s, tempels, standbeelden en een groot meer. Het is er mooi groen en het is heerlijk om op een warme zomerdag lekker uit te rusten onder de schaduw van de grote bomen. De mooiste ingang van dit park ligt aan de Piazza di Popolo. Als je via de stijle trappen naar boven klimt, wordt je beloond met een prachtig panorama uitzicht over Rome. Bovenaan de trap zit vrijwel altijd een straatmuzikant die vrolijke Italiaanse muziek speelt, waardoor je een instant vakantiegevoel krijgt.

villa borghese

 

#15 Aventine Hill en het Sleutelgat

Aventine Hill, ook wel de Collis Aventinus genoemd, is één van de zeven heuvelen van Rome. Vanaf deze meest zuidelijk gelegen heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het is hier vaak heerlijk rustig en het is een mooie wandeling naar de top van de heuvel. Bovenop deze heuvel, aan de Piazza dei Cavalieri di Malta, vind je Villa del Priorato di Malta. Als je door het sleutelgat van de poort van deze villa kijkt, word je beloond met een spectaculair uitzicht op de Sint Pieter, omlijnd door de heggen van de tuin van de Cavalerie di Malta. Helaas is de tuin zelf afgesloten voor publiek, maar vanuit het sleutelgat kun je er toch een glimp van opvangen. Het is misschien raar dat je in de rij moet staan om door een sleutelgat te mogen kijken, maar we beloven je dat het het waard is.

 

Overnachten in Rome

Ondanks dat Rome niet heel goedkoop is, zijn er toch een hoop fijne en betaalbare verblijfplaatsen in deze stad. Ben jij zelf nog op zoek naar een verblijf? Bekijk de mooiste en goedkoopste accommodaties in Rome.

Wat zijn volgens jou de belangrijkste must see’s van Rome?

14 Reacties

 • Sieds | siedsmytravels.nl
  14 januari 2015 at 07:35

  Mooie post van een topstad! Wat jullie zelf ook zeggen, dit is idd één openluchtmuseum. Ik was er zelf in 2010 en wil zeker nog een keer terug. Zelf vind ik het Colosseum, Vaticaanstad, het Pantheon en Piazza Navona. De Basilica di Santa Maria Maggiore heb ik helaas gemist, ziet er gaaf uit.

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   17 januari 2015 at 08:45

   De Basilica di Santa Maria Maggiore mag je bij een nieuw bezoek echt niet missen, die is echt prachtig. Tip: ga ook ’s avonds kijken, dan is dit gebouw prachtig verlicht.

   Reageer
 • Stéphanie | Expeditie Aardbol
  14 januari 2015 at 20:13

  Check, check, check! Heb alleen het sleutelgat niet gezien toen ik een paar daagjes in Rome was. Heerlijke stad overigens, hoog tijd voor een nieuw bezoek ;)!

  Reageer
 • Sandra
  15 januari 2015 at 20:31

  Ik ben dus nog nooit in Rome geweest en ik moet zeggen… Ik wil ook!

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   17 januari 2015 at 08:43

   Gaan!!! Rome is heel druk en toeristisch, maar desondanks zeker de moeite waard. Het is echt een heel fijne stad om een paar dagen rond te dwalen.

   Reageer
 • Let's travel and see
  16 januari 2015 at 10:27

  Rome <3<3<3 Zo'n gave stad. Afgelopen voorjaar er voor het eerste geweest en helemaal verkocht. Op iedere straathoek is weer iets anders moois te zien, geweldig! Die laatste foto is ook mooi zeg!

  Reageer
  • Saskia | Reisgenie
   21 januari 2015 at 06:37

   Wat tof om te horen dat je Rome ook zo gaaf vond! Op elke hoek van de straat is inderdaad weer wat anders moois te zien, net één groot openlucht museum! Dat sleutelgat kwam ik zelf ook pas tegen toen ik de tweede keer in Rome was. Wel echt een aanrader voor de volgende keer!

   Reageer
  • siska
   11 juni 2017 at 14:00

   ik ga over twee weken.
   heerlijk heb er zin in

   Reageer
   • Saskia
    25 juni 2017 at 08:21

    Wat een heerlijk vooruitzicht Siska, alvast vee plezier!

    Reageer
 • Marcella
  1 februari 2015 at 17:02

  De meeste spots heb ik gezien, alleen een aantal kerken niet. Oh, en villa Borghese heb ik gemist. Wat een heerlijke stad is Rome hé, we hebben ons er prima vermaakt! Ik wil zeker nog wel eens terug!

  Reageer
 • Anouk
  26 maart 2016 at 18:11

  Wat mooi! Ik ben nog nooit in Rome geweest maar ben van plan om er deze zomer met mijn beste vriendin naartoe te gaan. Mooie foto’s!

  Reageer
 • Monique Londema
  20 november 2017 at 20:05

  Heerlijke blog van een nog heerlijker stad. Ik was er 2 keer eerder. De eerste keer op Romereis tijdens mijn middelbare schooltijd. Wat een indruk heeft deze stad toen op mij gemaakt. Onuitwisbaar. Jaren later was ik er met collega’s. En nu ga ik in december terug met mijn geliefde… oud en nieuw vieren 💖💖

  Reageer
  • Saskia
   27 november 2017 at 16:21

   Wauw wat bijzonder om oud en nieuw in Rome te vieren! Ik weet zeker dat het de derde keer in Rome weer net zo mooi gaat zijn, zeker als je de stad aan je geliefde kunt laten zien. Alvast heel veel plezier samen!

   Reageer

Laat een reactie achter