Bezienswaardigheden Rome

Top 15 bezienswaardigheden Rome

Home / Italië / Rome / Top 15 bezienswaardigheden Rome

Een stad als Rome is eigenlijk niet in woorden te omschrijven en een lijstje van haar bezienswaardigheden maken lijkt helemaal onmogelijk. Rome is namelijk één groot openluchtmuseum waarbij je vrijwel constant tussen de prachtige, oude gebouwen loopt. In dit overzicht geef ik je de top 15 bezienswaardigheden van Rome. Zo weet je in ieder geval zeker dat je de allermooiste dingen gezien heb tijdens jouw stedentrip naar Rome. Kijk je mee naar de hoogtepunten van deze geweldige stad?

Bezienswaardigheden van Rome op de kaart

Als je op de kaart van Rome kijkt, zie je dat veruit de meeste bezienswaardigheden aan de rechterkant van de rivier de Tiber liggen. Alleen Vaticaanstad en de Engelenbucht liggen links van het water.  Bijna alle hoogtepunten liggen daarom ook op loopafstand van elkaar. Heerlijk, want al wandelend zie je onderweg nog veel meer moois. Op de kaart hieronder zie je alle bezienswaardigheden in Rome uit dit artikel.

#1 Colosseum

Het allerbekendste bouwwerk van Rome is ongetwijfeld het Colosseum. Dit is niet zonder reden: deze voormalige arena is imposant en ademt aan alle kanten geschiedenis. Doordat de vloer van de arena weg is, zie je het gangenstelsel waardoor slaven, gladiatoren en wilde beesten ten tijden van het Romeinse rijk gelopen hebben op weg naar hun laatste slag.

Het Colosseum is één van de drukst bezochte attracties van Rome en het is raadzaam om van tevoren tickets te bestellen, zodat je de lange rij de kassa kunt skippen. Je bestelt altijd een combiticket waarbij je het Colosseum combineert met het Forum Romanum en de Palatijnse heuvel. Let op: toegangstickets zijn vanaf één maand voor je bezoek te bestellen via de officiële website. Deze zijn vaak snel uitverkocht, dus zorg dat je op tijd bent. Zijn de tickets uitverkocht of vind je het leuk om het Colosseum met een gids te bezoeken? Dan is er nog de optie om toegangstickets inclusief rondleiding te boeken. Deze zijn namelijk vaak nog wel beschikbaar. 

ColosseumColosseumColosseumColosseum

#2 Forum Romanum

Direct naast het Colosseum ligt het welbekende Forum Romanum. Dit gebied was in de oudheid het kloppende hart van de welgestelde stad Rome. Er is best wel wat bewaard gebleven en met enig inbeeldingsvermogen zie je hoe weelderig en imposant dit geweest moet zijn geweest. Met bovenstaand combi-ticket krijg je ook toegang tot het Forum Romanum.

Forum RomanumForum Romanum

#3 Pantheon

In zijn lange geschiedenis heeft het Pantheon talloze functies gehad, om te eindigen als kerk. Momenteel is het gebouw nog steeds in die functie in gebruik. Het Pantheon is gratis te bezoek en daarom staat er eigenlijk altijd een lange rij voor de deur. Wel is het mogelijk om skip-the-line entreetickets te kopen inclusief audiotour. Op deze manier kun je de rij omzeilen en leer je meteen meer over deze bijzondere bezienswaardigheid in Rome.

PantheonPantheon

#4 Sint Pieter en het Vaticaans museum

Officieel zijn de Sint Pieter en het Vaticaans museum  geen onderdeel van Rome, omdat ze in Vaticaanstad liggen. Echter is het onmogelijk om deze twee plekken weg te laten in dit overzicht met mooiste bezienswaardigheden in Rome. De Sint Pieter Basiliek is het op één na grootste katholieke bouwwerk ter wereld en het is werkelijk een overweldigend en overdadig bouwwerk. Het Sint Pieterplein is wijds en imposant, maar dat is niets in vergelijking met de kerk zelf. Met zijn lengte van 220 meter, zijn breedte van 150 meter en zijn hoogte van maar liefst 138 meter zorgt de Sint Pieter er op slag voor dat jij je heel klein voelt. Mocht je de lange rij willen vermijden, dan is het handig om te van tevoren een kaartje voor de Sint Pieter te bestellen. 

Daarnaast is een bezoek aan het Vaticaans museum ook zeker de moeite waard. Boek er wel een gids of audiotour bij, want dit is een echte verrijking van je bezoek. Als je het Vaticaans Museum bezoekt, krijg je ook toegang tot de Sixtijnse Kapel.

Sint Pieter Vaticaans MuseumVaticaans Museum

#5 Basilica di Santa Maria Maggiore

De Santa Maria Maggiore is de grootste kerk in Rome. Dit magistrale bouwwerk is vooral een bezoekje waard vanwege het prachtige schilderwerk. Vergeet zeker niet naar boven te kijken: het plafond is rijk bewerkt en beschilderd. Het is zo goed geschilderd, dat het haast niet te geloven is dat er in sommige delen van het plafond geen echte bolling of koepel zit. De entree tot de Santa Maria Maggiore is gratis.

#6 Piazza Navona

Piazza Navona is één van de bekendste pleinen van Rome. Dit gezellige plein in het hartje van de stad mag je daarom niet missen. Koop een ijsje bij gelateria Frigidarium, neem plaats op een bankje en kijk naar het voorbij lopende publiek. Let op: de terrasjes aan het plein zelf zijn vrij duur. In de omringende wijk vind je tal van goedkopere opties. Daarnaast vind je in de straten rondom Piazza Navona heel veel leuke winkeltjes. Je kunt je in dit deel van Rome prima een halve dag vermaken.

Piazza NavonaPiazza Navona

#7 Trevi Fontein

De Trevi Fontein is, samen met het Colosseum, één van de bekendste bezienswaardigheden van Rome. De legende gaat dat als je een muntje met je linkerhand over je rechter schouder gooit, je ooit samen met een geliefde terugkomt in Rome. Je ziet hier dan ook hordes mensen geld in de fontein gooien. Elke nacht wordt de fontein geleegd en het totale bedrag gaat naar een goed doel. Reken er op dat het bij de Trevi Fontein vrijwel altijd druk is, of je nu ’s ochtends, ’s middags of ’s avonds gaat. Wel is het in de middag en avond het drukst. Dus vroeg op de dag heb je de meeste kans op minder mede-toeristen. Hoe dan ook is de Trevi Fontein een bezienswaardigheid in Rome die je niet mag missen.

Trevi FonteinTrevi Fontein

#8 Piazza del Popolo

Het tweede plein in dit overzicht is Piazza del Popolo, oftewel, het plein van het volk. Aan de stadskant van het plein vind je twee identieke kerkgebouwen en aan de andere kant staat de kerk Santa Maria del Popolo en de oude stadsmuur waar in een ver verleden de toegangspoort tot de stad was. Achter het plein ligt het park Villa Borgese met het bijbehorende Piazza Napoleone, vanaf waar je een prachtig uitzicht over het plein en de rest van Rome hebt. Tip: ga met zonsondergang en zie de zon zakken achter de stad.

Piazza del Popolo

#9 Engelenburcht

Wie Angels & Demons gezien heeft, kent de Engelenburcht van de spannende ontknoping. Oorspronkelijk in dit gebouw een mausoleum. Sinds 1870 is er echter een museum van gemaakt waar je de onstuimige geschiedenis van de Engelenburcht terug kunt zien. Het gebouw zelf vinden wij niet per se een must see, maar de brug er naartoe wel: aan weerskanten zijn tien engelen te zien die waken over de bezoekers.

Engelenburcht Engelenburcht

#10 Spaanse Trappen

De Spaanse Trappen zijn één van de bekendste bezienswaardigheden in Rome. Tot een paar jaar geleden was het vooral ’s avonds ontzettend leuk om deze te bezoeken. Mensen namen wat te eten en te drinken mee en bleven de hele avond op de trappen zitten. Helaas is dit tegenwoordig verboden. Zodra je gaat zitten, hoor je een fluitje van een beveiliger en moet je doorlopen. Desondanks zijn de trappen mooi om gezien te hebben en ik zou zeker even naar boven lopen voor het uitzicht.

Spaanse Trappen

Spaanse Trappen

#11 Piazza Venezia

Piazza Venezia is één van de belangrijkste pleinen van Rome. Op dit rechthoekige plein komen de belangrijkste wegen van Rome samen. Naast een verkeersplein is het plein bekend door de vele mooie gebouwen rondom het plein, zoals het Palazzo Venezia, het Palazzo Bonaparte, het borstbeeld van Madame Lucrezia, de Markten van Trajanus en de Basilica San Marco. Het plein ligt bovendien op steenworp afstand van het Forum Romanum en het Colosseum.

Piazza Venezia

De Markten van Trajanus

#12 Monumento a Vittorio Emanuele II

Ook het Monumento a Vittorio Emanuele II ligt aan de Piazza Venezia. In de volksmond wordt dit monument ook wel de suikertaart, de bruidstaart of de typemachine genoemd. Meestal is dit spottend bedoeld, omdat niet alle inwoners van Rome even blij zijn met dit kolossale gebouw.  Het monument is in 1895 gebouwd als eerbetoon aan de eerste koning van een verenigd Italië. Tegenwoordig doet het gebouw dienst als museum van de eenwording van Italië. Wanneer je het museum bezoekt, heb je ook toegang tot de top van dit gebouw, vanuit waar je een mooi uitzicht hebt over de Piazza Venezia en de rest van Rome.

Piazza Venezia

#13 Thermen van Caracalla

Een van de meest ondergewaardeerde bezienswaardigheden in Rome zijn wat mij betreft de Thermen van Caracalla. Deze thermen zijn zo’n 2000 jaar oud en het is werkelijk ongelooflijk om te zien hoeveel immens hoge muren er nog overeind staan. Daarnaast zijn er nog hele stukken met de originele tegels te bewonderen. Echt een indrukwekkende plek waar in verhouding veel minder toeristen naartoe gaan. Zet de Thermen van Caracalla maar op je lijstje voor je stedentrip naar Rome!

Thermen van Caracalla Thermen van Caracalla Thermen van Caracalla

#14 Villa Borghese

Villa Borghese is het grootste openbare park van Rome. Omdat er een aantal musea in het park te vinden zijn, staat het ook wel bekend als museumpark. Galleria Borghese is hiervan de bekendste. Hier vind je een groot deel van de kunstcollectie van de Italiaanse overheid. In het park zelf vind je naast musea ook vele fonteinen, villa’s, tempels, standbeelden en een groot meer. Het is er mooi groen en het is heerlijk om op een warme zomerdag lekker uit te rusten onder de schaduw van de grote bomen. De mooiste ingang van dit park ligt aan de Piazza di Popolo. Als je via de trappen naar boven klimt, wordt je beloond met een prachtig panorama uitzicht over Rome. Bovenaan de trap zit vrijwel altijd een straatmuzikant die vrolijke Italiaanse muziek speelt.

Villa BorgheseVilla Borghese

#15 Aventine Hill en het Sleutelgat

Aventine Hill, ook wel de Collis Aventinus genoemd, is één van de zeven heuvels van Rome. Vanaf deze meest zuidelijk gelegen heuvel heb je een prachtig uitzicht over de stad. Het is hier meestal een stuk rustiger dan bij de grote bezienswaardigheden en het is een mooie wandeling naar de top van de heuvel. Bovenop deze heuvel, aan de Piazza dei Cavalieri di Malta, vind je Villa del Priorato di Malta. Als je door het sleutelgat van de poort van deze villa kijkt, word je beloond met een spectaculair uitzicht op de Sint Pieter, omlijnd door de heggen van de tuin van de Cavalerie di Malta. Helaas is de tuin zelf afgesloten voor publiek, maar vanuit het sleutelgat kun je er toch een glimp van opvangen. Houd er wel rekening mee dat er meestal een rij voor het sleutelgat staat.

Aventine HillAventine HillAventine Hill

Rome Tourist Digital Pass

Tip: Rome Tourist Digital Pass

Als je alle bezienswaardigheden in dit artikel wil bezoeken,, loont het om een Rome Tourist Digital Pass aan te schaffen. Met deze digitale pas bespaar je een hoop tijd en geld. Je krijgt onder andere toegang tot:

 • De Vaticaanse Musea
 • De Sixtijnse Kapel
 • De Sint-Pieterbasiliek
 • Het Colosseum
 • Het Forum Romanum
 • Het Palatijn
 • Het Pantheon

Ook krijg je 10% korting op andere attracties in Rome.

Het beste van Rome in twee dagen

Ben je maar relatief kort in Rome? Dan kun je gelukkig alsnog veel van de stad zien. Het centrum van Rome is vrij compact, dus je kunt in één weekend prima de hoogtepunten van de stad zien en de lekkerste Italiaanse gerechten proeven. 

Bezienswaardigheden Rome

Overnachten in Rome

Het is een beetje afhankelijk van wat je wilt waar je het beste kunt verblijven in Rome. In het centrum, in de buurt van de Trevi Fontein en het Pantheon, zijn de meeste accommodaties te vinden. Je betaalt hier gemiddeld wel wat meer dan als je bijvoorbeeld voor een accommodatie aan de andere kant van de Rivier de Taag kiest. Lees meer over de leukste wijken in Rome om te verblijven.

Onze tips voor accommodaties in Rome

Rome

B&B

La Maison D’Art Spagna

B&B met dakterras én eigen terras op 300 meter van de Trevi Fontein.

Rome

Hotel

Domus 21 Luxury Suites

Ruime kamers in het hart van het historische centrum van Rome.

Rome

Appartement

Loft Trastevere

Hip appartement van 75m2 in de hippe en culinaire wijk Trastevere.

Bezienswaardigheden Rome

Fietsen in Rome

Het is ontzettend leuk om Rome op de fiets te verkennen. Wij deden een fietstour met Nederlandstalige gids via Baja Bikes en zagen hierdoor in zo’n 3 uur tijd vrijwel alle belangrijke bezienswaardigheden in Rome. 
 

fietsen in Rome

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

18 reacties op “Top 15 bezienswaardigheden Rome”

 1. Afgelopen zomer was ik voor de 2e keer in Rome, dit keer voor 2 dagen. Een beetje kort maar wij waren onderweg naar ons volgende adres. Het was echter weer geweldig om in Rome te zijn. Dit keer de prachtige Engelenburcht gezien en het Pantheon. Ook zijn wij in de wijk Trastevere geweest. Heel gezellige wijk. Aanrader.

  1. Hoi Corine, wat heerlijk dat jij deze zomer ook in Rome was! Trastevere is zo leuk he? Ik was er dit keer voor het eerst en ben uiteindelijk 3x terug gewandeld voor lunch en diner. Zo sfeervol!

 2. Monique Londema

  Heerlijke blog van een nog heerlijker stad. Ik was er 2 keer eerder. De eerste keer op Romereis tijdens mijn middelbare schooltijd. Wat een indruk heeft deze stad toen op mij gemaakt. Onuitwisbaar. Jaren later was ik er met collega’s. En nu ga ik in december terug met mijn geliefde… oud en nieuw vieren ??

  1. Wauw wat bijzonder om oud en nieuw in Rome te vieren! Ik weet zeker dat het de derde keer in Rome weer net zo mooi gaat zijn, zeker als je de stad aan je geliefde kunt laten zien. Alvast heel veel plezier samen!

 3. Wat mooi! Ik ben nog nooit in Rome geweest maar ben van plan om er deze zomer met mijn beste vriendin naartoe te gaan. Mooie foto’s!

 4. De meeste spots heb ik gezien, alleen een aantal kerken niet. Oh, en villa Borghese heb ik gemist. Wat een heerlijke stad is Rome hé, we hebben ons er prima vermaakt! Ik wil zeker nog wel eens terug!

 5. Rome <3<3<3 Zo'n gave stad. Afgelopen voorjaar er voor het eerste geweest en helemaal verkocht. Op iedere straathoek is weer iets anders moois te zien, geweldig! Die laatste foto is ook mooi zeg!

  1. Wat tof om te horen dat je Rome ook zo gaaf vond! Op elke hoek van de straat is inderdaad weer wat anders moois te zien, net één groot openlucht museum! Dat sleutelgat kwam ik zelf ook pas tegen toen ik de tweede keer in Rome was. Wel echt een aanrader voor de volgende keer!

 6. Mooie post van een topstad! Wat jullie zelf ook zeggen, dit is idd één openluchtmuseum. Ik was er zelf in 2010 en wil zeker nog een keer terug. Zelf vind ik het Colosseum, Vaticaanstad, het Pantheon en Piazza Navona. De Basilica di Santa Maria Maggiore heb ik helaas gemist, ziet er gaaf uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven