Florence

Eten in Florence, mijn favoriete restaurants en zaakjes op een rij

Ben je gek op Italiaans eten? Dan moet je absoluut eens een bezoekje aan Florence brengen. Ik bezocht al eerder een aantal steden in Italië, maar nergens smulde ik zo van het eten als hier. Van verse pasta’s tot gnudi en van panino’s tot heerlijk romige mozzarella, ik heb me hier 3 dagen lang aan al het lekkers tegoed gedaan. Ga jij binnenkort naar Florence en ben je benieuwd welke restaurants, gelateria’s en broodjeszaken je echt niet over mag slaan? Ik laat je graag zien waar je goed kunt eten in Florence.

 

La Ghiotta

Per toeval liepen we op een vrijdagavond binnen bij La Ghiotta. Werkelijk alle restaurants in de buurt zaten helemaal vol en ook hier hadden ze slechts één tafeltje voor ons vrij. Gelukkig maar, want uiteindelijk bleek dit een van onze favoriete zaakjes in heel Florence te zijn. Je komt niet bij La Ghiotta om te dineren bij kaarslicht of om in alle rust te eten: de verlichting is vrij fel, de Italianen om je heen zijn druk en de pizzabakkers in de open keuken werken keihard. Maar juist dat maakt het hier zo leuk. La Ghiotta is echt een lokaal zaakje waar weinig toeristen komen. Bestel hier absoluut de deegbolletjes met ham en burrata (Coccoli con Prosciutto Crudo e Burrata), goddelijk, zo lekker. Ook de pizza’s waren trouwens top. Wil je niet te veel uitgeven maar wel écht Italiaans eten, kies dan voor La Ghiotta.

La Ghiotta, Via Pietrapiana, 7, 50121 Firenze FI, Italië

La Ghiotta La Ghiotta

 

Il Barrino

Il Barrino zul je niet tegenkomen tijdens een willekeurige wandeling in de stad. Dit pareltje bevindt zich namelijk in een wijk op zo’n 20 minuten lopen van het centrum. Onze Airbnb zat hier om de hoek en op aanraden van onze host besloten we er te gaan eten. Wat waren wij blij met deze tip! Fantastisch lekker, authentiek Italiaans eten in een sfeervol restaurant, dat is een diner bij Il Barrino. Geen toerist te bekennen, enkel Italianen zelf. Wij genoten van gnudi (een soort balletjes gemaakt van ricotta en spinazie), aspergerisotto en gefrituurde groenteballen. Als dessert kozen we voor de warme tiramisu en een aardbeiengebakje. Elk gerecht was huisgemaakt en jeetje, wat een smaken!

Il Barrino, Via Vincenzo Gioberti, 71 rosso, 50121 Firenze FI, Italië

Il BarrinoIl Barrino

 

‘Ino

Broodjeszaak ‘Ino is een begrip in Florence. De muren hangen hier vol met nieuwsberichten, interviews en artikelen over dit kleine zaakje. Het zit er bomvol en ik snap wel waarom: de hoeveelheid broodjes om uit te kiezen is overweldigend en ik ben stiekem blij dat ik me alleen hoef te richten op de vegetarische opties. Leuk om te weten is dat alle producten geselecteerd worden door de eigenaar en alles komt dan ook uit de regio zelf. We werpen een blik op de vitrine en nadat we een enorme bak met Gorgonzola zien staan, besluiten we beide voor een panino met deze kaas te gaan. Voor mij een variant met gegrilde aubergine en courgette, voor vriendlief eentje met pittige Chorizo. Beide zijn precies zoals verwacht: super smaakvol. Als de zaak vol zit kun je je broodje ook lekker meenemen naar de waterkant en hem hier in het zonnetje opeten.

‘Ino, Via dei Georgofili, 3r/7r, 50122 Firenze FI, Italië

'Ino

 

GROM

Je mag me op mijn woord geloven als ik zeg dat ik al heel, heel veel ijsjes in mijn leven gegeten heb. Het is dan ook heel wat dat ik durf te stellen dat de gelato bij GROM misschien wel het lekkerste ijs is wat ik ooit op heb. Hier geen gekke smaakjes op het menu, maar juist enkel authentiek Italiaanse ijssmaken. Ik kies voor de pistacchio en crema come una volta, ijs zoals het vroeger was, gemaakt met ei, verse melk, room en citroenschil. Beide zijn zó romig en zó vol van smaak dat ik er nu nog van droom. Ontzettend lekker.

GROM, Via del Campanile, 2, 50122 Firenze FI, Italië

GOM Florence

 

All’antico Vinaio

All’antico Vinaio is iets bijzonders. In 1991 werd een kleine broodjeszaak in het hart van Florence geopend. Nu, bijna 30 jaar later, zitten er maar liefst 3 zaken naast elkaar. Je zou denken dat dit wat overdreven is. Totdat je de rij ziet. Toen wij hier een broodje gingen eten was het er gezellig druk, maar konden we zo bestellen en vonden we zelfs nog een plekje achterin de zaak. Twee dagen later, op zaterdag, stonden er 3, voor elke zaak één, enorme rijen door de hele straat. Ik gok dat er zo’n 100 man in de rij stond. Bizar, maar stiekem snap ik het wel. Ook hier wordt namelijk enkel met lokale producten gewerkt en dat proef je. De broodjes (of zeg maar gerust broden) kosten slechts €5 en voor €2 heb je een beker wijn. Dikke aanrader, maar mocht je enigszins flexibel zijn, probeer dan je bezoekje om het weekend heen te plannen.

All’antico Vinaio, Via dei Neri, 74 R, 50122 Firenze FI, Italië

All Antico Vinaio All Antico Vinaio

 

Obicà Mozzarella Bar

Obicà is een keten met zaken in Italië, Engeland, de VS en Japan. Je bestelt hier verschillende gerechten die je met elkaar kunt delen. Het zal geen verrassing zijn als ik je vertel dat bijna alle gerechten op de kaart mozzarella bevatten. Zo vind je op het menu bijvoorbeeld 6 verschillende soorten mozzarella, van zacht tot pittig en van gerookt tot romig. Echte mozzarellafans mogen Obicà echt niet missen. Op een warme dag zit je hier trouwens heerlijk, aangezien het restaurant aan een koele, vrijwel geheel overdekte binnenplaats zit.

Obicà Mozzarella Bar, Via de’ Tornabuoni, 16, 50123 Firenze FI, Italië

Obicà Mozzarella BarObicà Mozzarella Bar

 

Bread&Break Bakery

Ik moet bekennen dat het ontbijt in Italië niet tot mijn favorieten behoort. Dat zoete broodje en die snelle kop koffie zijn niet zo aan mij besteed. Gelukkig zat er onder onze Airbnb een geweldig fijne bakker waar we terecht konden voor vers belegde broodjes voor heel schappelijke prijzen (€2,50 per stuk). Bread&Break bevindt zich niet in het centrum, maar mocht je een hotel of Airbnb  in deze wijk van Florence hebben, loop hier dan zeker langs voor je ontbijt. Wij sloten ons ontbijt op de laatste ochtend af met een heerlijke tartelette (€1!) en hadden gewild dat we deze ook de ochtenden hiervoor gegeten hadden, zo lekker!

Bread&Break Bakery, Via Fra’ Giovanni Angelico, 15R, 50121 Firenze FI, Italië

Bread&BreakBread&Break Bread&Break

 

Perché No!

De tweede gelateria die ik graag wil noemen, is Perché No! Eerlijk is eerlijk, het ijs van GROM vond ik net wat lekkerder, maar ook bij Perché No! kunnen ijsliefhebbers hun hart ophalen. Meer keuze, meer variatie en heerlijk romig van smaak en structuur. Ik ging voor mijn nieuwe favoriete ijssmaak, nocciola (hazelnoot) en een ijssoort met geroosterde sesamzaadjes en honing. Lekker!

Perché No!, Via Fra’ Giovanni Angelico, 15R, 50121 Firenze FI, Italië

Perche No Perche No

 

Lekker eten in Florence is absoluut niet moeilijk, maar ik denk wel dat je moet weten waar je moet zijn. Ik heb intens genoten van alle smakelijke gerechten en het loont echt de moeite om af en toe het centrum uit te gaan om een onontdekt restaurant als Il Barrino te bezoeken. Nog een laatste tip: zorg dat je op vrijdag- en zaterdagavond een tafeltje reserveert. Het zit overal echt bomvol en met een beetje pech kun je nergens meer terecht. Hoe dan ook, eten in Florence is een klein feestje!

Dit vind je misschien ook leuk

Geen reacties

    Reageer