Krugerpark in een dag

Het Krugerpark in één dag: de mooiste route met de auto

Home / Zuid-Afrika / Het Krugerpark in één dag: de mooiste route met de auto

Rijden door het Krugerpark was één van de hoogtepunten van onze reis door Zuid-Afrika. In dit beroemde wildpark kun je naast de Big Five nog een hele hoop andere mooie dieren zien. Waar we in het begin voornamelijk rotsen en boomstammen voor dieren aanzagen, kregen we al snel de smaak te pakken. We zagen verschillende dieren op een steenworp afstand en we moesten meer dan eens stoppen voor apen, giraffen of olifanten die vlak voor ons de weg overstaken. Een bezoek aan het Krugerpark is wat mij betreft echt een must wanneer je een rondreis door Zuid-Afrika maakt. Ik deel mijn tips voor een bezoek aan het Krugerpark inclusief de mooiste autoroute door het park.

Beste reistijd voor het Krugerpark

De beste reistijd voor het Krugerpark is van mei tot en met september, in de Zuid-Afrikaanse winter. Doordat het dan relatief koel is, zijn de dieren een stuk actiever. Het is overigens overdag nog steeds zo’n 25 tot 35 graden, maar met name in de ochtend en avond koelt het flink af. Ook zitten er in de winter minder bladeren aan de bomen, waardoor je de dieren makkelijker kunt zien. Wij bezochten het Krugerpark zelf in september. Het had toen al maanden niet geregend, waardoor de dieren massaal naar de verschillende waterholes trokken om te drinken. Vanaf oktober tot begin mei liggen de temperaturen soms ver boven de 40 graden en regent het een stuk vaker. De dieren hoeven dan niet actief op zoek naar drinken en het is vaak te heet voor ze om te jagen. Dit maakt deze periode wat minder geschikt om het park te bezoeken.

Live vanuit Zuid-Afrika

Openingstijden van het Krugerpark

De precieze openingstijden van de verschillende gates van het Krugerpark kun je vinden op de website van South African National Parks. Afhankelijk van de maand waarin je het Krugerpark bezoekt, zal dit om 05:30u of 06:00u zijn. Ik raad je echt aan om het park zo vroeg mogelijk te bezoeken. De dieren zijn namelijk in de ochtend net na zonsopkomst en in de avond rond zonsondergang het meest actief. Bovendien kan het vrij druk worden in het Krugerpark. Door vroeg te gaan, ben je in ieder geval de meeste tourbussen voor en sta je ook minder lang in de rij bij de gate. De gates sluiten weer tussen 17:30u en 18:30u, afhankelijk van de maand waarin je het Krugerpark bezoekt.

Live vanuit Zuid-Afrika

Kosten van een bezoek aan het Krugerpark

De entree voor het Krugerpark is 304 Rand per persoon per dag. Dit komt neer op ongeveer € 20. De actuele entreeprijzen voor het Krugerpark kun je hier bekijken. Wanneer je aankomt bij de gate krijg je een formulier waarop je je persoonlijke informatie moet invullen. Zorg dat je hiervoor je paspoort bij je hebt. Wanneer je door de gate rijdt, krijg je een bonnetje mee. Bewaar dit bonnetje goed, want je moet hem weer inleveren wanneer je het park verlaat.

Live vanuit Zuid-Afrika

Route door het Krugerpark in één dag

Vanuit Graskop, Sabie of Hazyview kun je het Krugerpark gemakkelijk in een dag bezoeken. De route die wij reden, begint bij de Phabeni gate, op zo’n drie kwartier rijden van Graskop en Sabie en op twintig minuten rijden van Hazyview. Volg het eerste deel de S1 richting Skukuza. Hier kun je even stoppen om de benen te strekken. Je kunt verder namelijk niet zomaar de auto uitstappen. Neem vervolgens de H1-2 naar Thoskwane Picnic Road en sla hier rechtsaf naar de H10 richting Lower Sabie. Hier kun je stoppen voor een heerlijke lunch, waarover later meer. Vanuit Lower Sabie rijd je via de H4-1 weer richting Skukuza. Wanneer je nog voldoende tijd hebt, raad ik je aan om weer terug naar de Phabeni gate te rijden. Zit je wat krapper in je tijd, verlaat het park dan via de Paul Kruger Gate.

Krugerpark in een dag

Houd er rekening mee dat je gemiddeld zo’n 20 tot 30 kilometer per uur zult rijden en verschillende keren stil zult staan wanneer je dieren tegenkomt. Ik zou persoonlijk echt een volledige dag uittrekken voor deze route.

De mooiste plekken op de route door het Krugerpark

Ik raad je aan om in het begin iets sneller door het eerste deel van het park (tot aan Skukuza) heen te rijden. Op die manier ben je de grootste drukte voor en bovendien rijd je dit stuk aan het einde van de dag ook weer. Mijn ervaring is dat je beter wat sneller door kunt rijden, zodat je de grootste groep auto’s en tourbussen achter je laat en de rest van het park in alle rust kunt verkennen. Het verschilt natuurlijk heel erg per dag waar de dieren zich bevinden, maar de beste tip die ik je kan geven is om zo veel mogelijk bij het water in de buurt te blijven. Vanwege de droogte heb je hier zeker in de Zuid-Afrikaanse winter de grootste kans op het spotten van dieren. Uiteindelijk blijft het natuurlijk een kwestie van geluk. Dit maakt het elke keer weer een unieke ervaring.

Live vanuit Zuid-Afrika

Lunchen in het Krugerpark

Een plek waar je absoluut even moet stoppen is Mugg & Bean in het Lower Sabie Rest Camp. Dit restaurant heeft een geweldig uitzicht over een grote waterhole waar talloze nijlpaarden in zwemmen. Wij aten hier een heerlijke salade en burger. Ondanks dat het meestal vrij druk is, vind ik dit restaurant echt een aanrader. Een ander fijn restaurant is Cattle Baron bij Skukuza. Cattle Baron is mijn favoriete restaurant-keten in Zuid-Afrika en het eten smaakte hier keer op keer geweldig. Uiteraard kun je ook zelf lunch meenemen en die in de auto of op een van de speciale lunchplekken opeten.

Een auto huren in Zuid-Afrika

Ik vond het persoonlijk echt een aanrader om zelf door het Krugerpark te rijden. Sowieso vond ik een huurauto de fijnste manier om rond te reizen in Zuid-Afrika. Wij vonden het heerlijk om te kunnen gaan en staan waar we wilden en om overal te kunnen stoppen. Bovendien zijn de wegen in Zuid-Afrika over het algemeen erg goed. Ik raad je wel aan om enkel overdag te rijden en niet in het donker. De wegen in Zuid-Afrika zijn namelijk (vrijwel) niet verlicht en er lopen vaak dieren of mensen over de weg. Houd er daarnaast rekening mee dat ze in Zuid-Afrika links rijden. Ik zou je daarom adviseren om een automaat te huren. Wij huurden onze auto destijds bij Sunny Cars en waren erg tevreden met de goede service.

Het Krugerpark versus een private game reserve

Voordat dat ik naar Zuid-Afrika ging, vond ik het best lastig hoe het nou precies zat met private game reserves, game drives en zelf door het Krugerpark rijden. Bij een private game reserve maak je zogenaamde game drives, waarbij je in een open jeep wordt rondgereden door een ranger. Een private game reserve is vaak wel onderdeel van het Greater Krugerpark of een ander wildpark, maar het is privé grondgebied. Wij hebben zowel het Krugerpark als een private game reserve bezocht en ik heb de voor-en nadelen voor je op een rijtje gezet. Mocht je de kans hebben, dan raad ik je echt aan om zowel het Krugerpark te bezoeken als één of meerdere nachten in een private game reserve te slapen. Het zijn twee totaal verschillende ervaringen die ik beide niet had willen missen.

Voor-en nadelen van zelf door het Krugerpark rijden

Een voordeel van zelf door het Krugerpark rijden, is dat je je tijd precies kunt besteden zoals jij wilt. Je kunt je eigen route bepalen en zo lang bij bepaalde dieren blijven staan als je wilt. Een klein nadeel is dat je op de weg moet blijven en dat het daardoor erg druk kan worden wanneer er een bijzonder dier gespot is. Soms staat er een hele groep auto’s stil, waardoor je er zelf niet doorheen kunt en slecht zicht hebt op wat er aan de hand is. Toch gaat er wat mij betreft niets boven de kick van het zelf spotten van de dieren wanneer je met een huurauto door het Krugerpark rijdt.

Live vanuit Zuid-Afrika

Voor-en nadelen van een private game reserve

Een voordeel van een private game reserve is dat je van de gebaande paden af kunt en zo een stuk dichterbij de dieren kan komen. Ook zijn er regels dat er maximaal één of twee voertuigen in de buurt van een dier mogen zijn, waardoor je altijd goed zicht hebt. De rangers zijn erg goed in sporen zoeken en hebben contact met elkaar over de gespotte dieren. Hierdoor is de kans dat je bepaalde dieren ziet een stuk groter dan wanneer je zelf op pad gaat. Bovendien vertellen de rangers veel interessante informatie over de dieren en hoe je ze kunt spotten. Doordat je middenin de natuur tussen de dieren slaapt (alleen dat is al een toffe ervaring), kun je vroeg in de ochtend of juist ‘s avonds in het donker op pad om dieren te spotten. Hierdoor heb je ook kans op het spotten van verschillende nachtdieren.

Het nadeel van een private game reserve is dat je wat minder zelf kunt bepalen hoe je je tijd wilt besteden. Een ander nadeel is dat wanneer dieren de grens van je private game reserve over lopen, je er niet achteraan mag gaan omdat het grondgebied van een ander reserve is. Dit gebeurt overigens niet heel vaak, maar is soms wel jammer. Al met al vond ik het een geweldige ervaring om een paar dagen in een private game reserve door te brengen.

Africa on Foot & nThambo

Ben je benieuwd hoe een dag in een private game reserve eruit ziet? Lees hier alles over mijn verblijf bij Africa on Foot en nThambo in het Klaserie Private Game Reserve, onderdeel van het Greater Krugerpark.

De Panoramaroute nabij het Krugerpark

Wanneer je meerdere dagen in de omgeving van het Krugerpark verblijft, raad ik je aan om ook de Panoramaroute te rijden. Deze route bevindt zich op zo’n drie kwartier rijden van het Krugerpark. Persoonlijk vond ik de panoramaroute één van de mooiste autoroutes van heel Zuid-Afrika. In een dag rijd je langs uitzichtpunten met indrukwekkende namen als God’s Window en Wonder View. Ook de Blyde River Canyon, de grootste groene canyon ter wereld, ligt aan deze route. Naast een bezoek aan het Krugerpark, mag de Panoramaroute dus niet ontbreken wanneer je een rondreis door Zuid-Afrika maakt. Lees hier alles over een bezoek aan de Panoramaroute.

Live vanuit Zuid-Afrika

Overnachten vlakbij het Krugerpark

Wij verbleven drie dagen in Graskop en hebben vanuit hier een dag het Krugerpark bezocht en de andere dag de Panoramaroute gereden. We sliepen in een prachtig huisje van Havana Nights. De eigenaresse van Havana Nights is één van de vriendelijkste mensen die we ontmoet hebben tijdens onze reis en ik kan je een verblijf bij Havana Nights in Graskop van harte aanraden. Ook Hazyview en Sabie liggen gunstig ten opzichte van zowel het Krugerpark als de Panoramaroute. Het is ook overigens mogelijk om in het Krugerpark zelf te overnachten. Deze accommodaties zijn over het algemeen wel een stuk duurder en ze zitten meestal ver van tevoren volgeboekt. Als je graag vlakbij de dieren wilt overnachten, zou ik persoonlijk eerder voor een Private Game Reserve, zoals Africa on Foot of nThambo, kiezen.

panoramaroute

Georganiseerde rondreis door Zuid-Afrika

Wil je een rondreis door Zuid-Afrika maken, maar vind je het prettig als dit volledig voor je geregeld wordt? Er zijn veel fijne opties voor compleet georganiseerde individuele rondreizen naar Zuid-Afrika. Hierbij zijn je vlucht, accommodatie en huurauto inbegrepen. Bij de meeste organisaties kun je je rondreis door Zuid-Afrika volledig op maat en naar eigen wens samenstellen. 

333Travel

Compleet verzorgde, individuele rondreizen volledig afgestemd op jouw eigen wensen. Excursies, lokale gidsen en entreegelden zijn inbegrepen, zodat je onbezorgd kunt genieten. 

Meer informatie

Afrikaopmaat

Lokale Nederlandstalige reisspecialist in Kaapstad met een uitgebreid en flexibel aanbod van rondreizen op maat, fly & drives, safari’s en tours. Individuele rondreizen op maat met bijzondere excursies en contact met locals. Daarnaast heb je de optie om via de handige bouwstenen je eigen rondreis door Zuid-Afrika samen te stellen. 

Meer informatie

Rikjsa Travel

Individuele rondreizen op maat met bijzondere excursies en contact met locals. Daarnaast heb je de optie om via de handige bouwstenen je eigen rondreis door Zuid-Afrika samen te stellen. 

Meer informatie

TUI

Mooi aanbod voordelige fly & drives in Zuid-Afrika. Vlucht, huurauto, accommodatie en een handige route zijn allemaal voor je geregeld.

Meer informatie

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

24 reacties op “Het Krugerpark in één dag: de mooiste route met de auto”

  1. Jonne Jongeneel

    Hoi hoi,

    Een vraagje over een route in het Krugerpark.
    Wij verblijven in Graskop en rijden vanuit daar naar ons volgende verblijf in Hoedspuit.
    Ik dacht misschien is het mogelijk om via het Krugerpark te rijden. Is het mogelijk om bij de Phabeni Gate (vroeg in de ochtend rond 6:00 uur) naar binnen te gaan en dan door het Krugerpark naar het noorden te rijden en bij de Orphan Gate het Krugerpark weer te verlaten. Is dit qua tijd realistisch of onmogelijk? Ik hoop dat jullie hier een indicatie van kunnen geven.

    Vr. Gr.
    Jonne

    1. Hi Jonne, wat een heerlijk vooruitzicht zeg! Super goed plan ook om via het Krugerpark te rijden. Als je om 06:00u start bij de Phabeni Gate dan is het goed te doen om vanuit daar in één dag door het Krugerpark naar de Orphan Gate te rijden hoor. Geniet van jullie reis naar Zuid-Afrika!

  2. Hoi hoi, ik heb eigenlijk een hele praktische vraag. Hoeveel verrekijkers is handig om mee te nemen? Echt per persoon zo’n echt goede verrekijker of is eentje daarvan ook goed genoeg? Buiten t feit dat ze best prijzig zijn, zijn ze ook best groot om mee te nemen. Ik ben benieuwd naar jullie ervaring daarmee😊 wij hebben nu zelf zo’n echt goede grote verrekijker en een klein modelletje die iets minder ver inzoomt maar twijfelen of we nog eentje nodig hebben. Ik hoor het graag, alvast bedankt!

    1. Hoi Merel, wij hebben beide geen verrekijkers meegenomen op safari’s in Zuid-Afrika, omdat deze er bij de game drives al automatisch bij zaten. Daarnaast moet ik wel zeggen dat wij camera’s met zoomlenzen erop hebben, wat natuurlijk een beetje een alternatief is voor een verrekijker. Ik zou je aanraden om die kleinere verrekijker mee te nemen. Het is leuk om de dieren toch van wat dichterbij te kunnen zien, mochten ze op een flinke afstand staan. Het is natuurlijk een beetje geluk hebben, maar vaak zijn de dieren ook best wel dichtbij waardoor je geen verrekijker nodig hebt. Helaas is er dus geen eenduidig antwoord op je vraag te geven, maar ik hoop je hiermee wat verder op weg te helpen!

  3. Het Krüger park is zo’n gave plek en inderdaad prima om zelf te rijden. In het nationale park is het ook mogelijk om met een gids te rijden, waardoor je een aantal voordelen van de “private game reserves” ook in Krüger kunt hebben. De private game reserves in het Greater Krüger, zijn overigens niet echt te vergelijken met andere private game reserves in het land. Deze parken hebben namelijk geen hekken tussen hun gebied en het nationale park, waardoor de dieren volledige vrijheid hebben. In veel private game reserves in Zuid-Afrika, is dit niet het geval. Het is dus geen volledige wilde ervaring zoals je wel hebt in het Krüger nationaal park (en de andere nationale parken in Zuid-Afrika.

    1. ik weet waar over gesproken word. Mijn man en ik zijn 15 keer 3 weken lang in het krugerpark geweest. we hebben elk restdamp bezocht tot aan punda Maria. het was elke dag vroeg opstaan maar wat je dan te zien kreeg was geweldig. bijna elke dag de big five .onvergetelijk. Nu mijn man overleden is hou ik de mooie herinneringen aan het krugerpark in gedachten dicht bij mij. wij gingen altijd in september i.v.m. de bladeren aan de bomen.je wilt natuurlijk de dieren zien. we huurden altijd een auto in Johannesburg en reden meteen
      naar het krugerpark..Vele nachten hebben we doorgebracht in lower sabie omdat in die buurt volgens ons het meeste wild rondloopt. Nu zal ik mijn beestjes niet meer zien wat wel jammer is.

  4. Bedankt voor je mooie reisverhaal! Wij willen van de zomer ook naar Zuid Afrika gaan. Ik las dat jullie een auto bij Sunnycars.nl hebben gehuurd. Welke (klasse) auto hebben jullie gehuurd? Ik twijfel erg tussen een intermediate (SUV) of standard (minivan). Wat is jullie ervaring?

    1. Hi Paige, heel graag gedaan. Fijn om te horen dat je er iets aan gehad hebt. Super leuk dat jullie in de zomer ook naar Zuid-Afrika gaan. Wij hadden twee keer een Toyota Corolla (doordat we tussendoor een stuk met het vliegtuig deden, hadden we twee keer een andere huurauto). Volgens mij valt deze auto bij Sunny Cars in de economy klasse. Voor ons was deze auto meer dan ruim genoeg en hij was ook van alle gemakken voorzien. Een heel luxe auto vonden wij. Er paste ook twee koffers in de achterbak (zodat ze niet in het zicht waren), wat erg fijn was. Nu waren wij overigens wel maar met zijn tweeën, wellicht als je met een heel gezin reist dat een grotere auto fijner is. Een economy klasse auto is in mijn ervaring nog steeds heel groot en perfect voor deze reis. Mocht je uiteindelijk ter plekke toch liever een grotere/andere auto willen, dan kan dit bijna altijd. Alvast een fijne reis gewenst!

  5. Wat een informatie! Ik ben net begonnen met het plannen voor een reis door ZA juni 2020.
    Waar ik alleen niet helemaal uit kom is het Kruger Park. Je schrijft dat je vanuit Graskop 1 volledige dag het Kruger zelf met een auto hebt bezocht. Ik zie op Google Maps dat deze rit al 3 duurt en dan is het advies zo vroeg mogelijk beginnen. Hoe hebben jullie dit gedaan?

    Dan nog het stukje Private Game Reserve. Ik heb bij de accommodaties gekeken die je hebt geadviseerd (nThambo Tree Camp), maar deze is al vol. Zijn er nog andere lodges waar de game drives er gelijk bij zitten die je kan adviseren? Een wandeling zien wij niet zitten.

    Alvast bedankt!

    1. Hi Jerney, wat ontzettend gaaf dat jullie komend jaar ook naar Zuid-Afrika gaan! Wij zijn vanuit Graskop naar de Phabeni Gate van het Krugerpark gereden. Dit is slechts 3 kwartier rijden, dus ik begrijp niet helemaal hoe je bij 3 uur komt. Wanneer je de totale rit bedoelt (dus ook in het park en terug) dan zou 3 uur wel kunnen kloppen. Wij zijn inderdaad gelijk bij openingstijd het park in gegaan, zodat we alles lekker op ons gemak konden doen. Wat jammer om te horen dat nThambo Tree Camp al vol zit. Ik denk dat je Africa on Foot ook erg leuk zult vinden! Deze accommodatie is van dezelfde eigenaren en zit vlakbij. Je geeft aan een wandeling niet te zien zitten, maar je hebt ook daar altijd de keuze tussen een wandeling of een game drive. Dit zijn de enige twee lodges waar ik persoonlijk ervaring mee heb en ik kan ze allebei van harte aanbevelen. Alvast een hele fijne reis gewenst!

  6. Bedankt voor de info, wat hebben wij er ontzettend veel aan gehad! Zeker de waterpoel bij Lower Sabie was het helemaal waard, zo iets moois heb ik zelden gezien!

    1. Wat ontzettend leuk en fijn om te horen Janine! De waterpoel bij Lower Sabie was ook echt een van mijn favoriete plekken van Zuid-Afrika, zo mooi daar! Bedankt dat je nog even een reactie achterlaat. Ik hoop dat jullie heel erg genoten hebben van jullie tijd in Zuid-Afrika.

  7. Hele gave foto’s inderdaad! En wat een mooie reis, ZA is echt 1 van onze favorieten, zoveel te doen. Een aanrader bij het krugerpark is echt de lodge van https://krugerpark.nl, betaalbaar en heel mooi gelegen. We hebben een zelf een super mooie maand in Zuid-Afrika gehad en het krugerpark was een onbetaalbare ervaring.

  8. Wat een mooie foto’s! Wij gaan in januari twee weken naar Zuid Afrika, en we kunnen echt niet wachten! Wat voor camera en lens had jij meegenomen om zulke mooie mooie plaatjes te kunnen maken?

    1. Hi Manouk, wat gaaf dat je naar Zuid-Afrika gaat!! Gelukkig duurt januari niet heel lang meer. Dankjewel voor je complimenten over de foto’s. Ik had de Sony A6000 mee naar Zuid-Afrika. De meeste safari foto’s zijn genomen met de Sony SEL 55-210mm F/4.5-6.3 OSS (zoomlens), de overige foto’s met de Sony E PZ 16-50mm f/3.5-5.6 OSS (kitlens) of de Sony SEL-35 mm F1.8 OSS (primelens). We hebben toevallig vorige week een artikel geplaatst waarin we meer vertellen over de camera en lenzen die we meenemen op reis, dus hopelijk heb je hier iets aan: https://reisgenie.nl/goede-cameras-op-reis-hier-fotograferen-mee/. Alvast een hele fijne reis gewenst!

  9. Beste Saskia,

    Hoeveel kilometer is de route die jullie hebben gereden? Wij willen deze route wellicht zelf rijden over een aantal weken.

    Met vriendelijke groet

    1. Hi Marcske, de route in het Krugerpark zelf is ongeveer 210 kilometer. Daar komt de afstand van je accommodatie naar de Phabeni gate nog bovenop. Houd er wel rekening mee dat je in het Krugerpark gemiddeld 20 kilometer per uur rijdt en daardoor dus een stuk langer over een kilometer doet dan normaal gesproken. Alvast heel veel plezier in Zuid-Afrika!

  10. Mooi om te zien en zooo herkenbaar! Wij zijn er net weer, maar willen nu al weer terug haha 😉 We hebben 3 dagen op een private game reserve geslapen en zijn 6x met een game drive mee geweest. Een geweldige ervaring. Omdat we alle dieren van dichtbij al hadden gezien, zijn we daarna niet meer zelf het Kruger Park in gegaan.

    1. Haha oh ik herken het helemaal, ik wil ook zo graag weer terug! Wat heerlijk dat jullie drie dagen op een private game reserve hebben doorgebracht. Echt geweldig die game drives he! Fijn dat jullie ook zo genoten hebben.

    2. Bedankt voor je verslag…
      Nog een paar dagen en dan gaat voor ons dit avontuur beginnen…
      Snel nog even jou verslag doorlezen …

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven