Fatbike Stevens

Fatbiketour in het Zwarte Woud bij zonsondergang

Home / Duitsland / Fatbiketour in het Zwarte Woud bij zonsondergang

Op reis krijg je regelmatig de kans om nieuwe dingen uit te proberen. Dat is wat mij betreft één van de dingen die reizen zo leuk maakt. In het Duitse Lautenbach, gelegen in de regio Renchtal in het Zwarte Woud, was het weer eens zo ver. Ik stapte voor het eerst van mijn leven op een fatbike en tourde 3 uur lang door de bossen op weg naar een uitkijkpunt voor zonsondergang. Ik vertel je graag meer over deze te gekke fatbiketour in het Zwarte Woud!

Op pad met Fatbike Stevens

*Edit: helaas is Fatbike Stevens permanent gestopt met het aanbieden van tours. Je kunt wel zelf fatbikes huren via bijvoorbeeld Schwarz E-Bike Vermietung

We gaan op pad met Fatbike Stevens, een kleinschalig tourbedrijf wat op dit moment 9 fatbikes heeft. Hierdoor zijn de groepen dus nooit te groot, iets wat ik zelf altijd heel prettig vind. Wij zijn op de dag van onze tour de enige deelnemers en hebben de luxe dat we alleen met eigenaar Andreas op pad gaan. Een paar dagen van tevoren hebben we per mail onze lengte doorgegeven, zodat Andreas de juiste fietsen voor bij onze lengte klaar kon zetten. Handig, want bij aankomst stonden ‘onze’ fietsen al buiten klaar.

De tour start om 18.00u, zodat we rond 20.30u op het hoogste punt zijn voor zonsondergang. De zonsondergangtour kun je van juli tot september reserveren en de rest van het jaar kun je andere tours boeken. Andreas blijkt een vriendelijke, joviale man te zijn die vrijwel geen Engels spreekt. Gelukkig spreekt mijn vriend een aardig woordje Duits en kan hij de instructies voor mij vertalen.

Fatbike Stevens

Rondje oefenen

Voor we op pad gaan, oefenen we eerst een rondje op de fatbike. Deze zijn elektrisch en geschakeld, waardoor je even in de vingers moet krijgen hoe je het schakelen en het verhogen en verlagen van de elektrische trapondersteuning op elkaar af moet stemmen. Het huis van Andreas is gebouwd tegen een heuvel en het is meteen een goede oefenplek om bergop en -afwaarts te gaan. Ik heb vaker op een elektrische fiets gefietst en deze fatbike werkt hetzelfde. Gaat helemaal goed komen dus!

Door de bossen en langs de wijnvelden

Vanuit Andreas’ huis fietsen we bijna direct naar de wijnvelden. Over de zanderige paden stijgen we flink wat meters en onderweg geniet ik van het uitzicht. Dankzij de trapondersteuning kost het me amper moeite en door de brede banden van de mountainbike hoef ik ook niet te veel te letten op de ondergrond. Stiekem vind ik dat heel fijn want ik heb slechts één keer eerder in mijn leven op een mountainbike gezeten, dus ik voel me niet heel zelfverzekerd.

Na een tijdje stoppen we bij een eerste uitzichtpunt om wat te drinken. Dit is ook wel nodig, aangezien het een warme dag geweest is en de hitte nog in de lucht hangt. Andreas vertelt dat hij sinds 11 jaar MTB-tours aanbiedt en dat hij dit echt hobbymatig doet. Hij wil bezoekers Renchtal en het Zwarte Woud laten zien, dat is waarom hij dit doet. Heel mooi om te horen dat deze man echt uit liefde voor de sport en de omgeving een tourbedrijf begonnen is.

Fatbike Stevens Fatbike StevensFatbike Stevens

Dalen en stijgen

Na de stop zetten we koers richting de koelte van de bossen.  Vanaf hier komen er ook meer stukken waarbij we moeten dalen. Andreas geeft ruim op tijd aan wat de bedoeling is en hoe we een afdaling moeten maken. Vooral heel rustig aan en zonder ineens hard in de remmen te knijpen, want dan ga je over de kop. We stoppen onderweg nog een paar keer om te genieten van het uitzicht en om even bij te komen. De fietstocht is niet heel zwaar, maar ik merk dat ik soms wel redelijk verkrampt op de fatbike zit, waardoor het fijn is om af en toe te stoppen.

Fatbike Stevens

Zonsondergang met bubbels

Na zo’n 2,5 uur arriveren we bij het eindpunt bovenop één van de heuvels die de omgeving rijk is. We merken meteen dat dit een populair uitzichtpunt is, want binnen een paar minuten staan er zo’n 15 andere fietsers om ons heen. Andreas heeft nog een leuke verrassing voor ons: we krijgen beide een glas roze bubbels aangeboden om mee te proosten op deze mooie tour. Ontzettend leuk en toepasselijk!

Fatbike Stevens Fatbike Stevens

We wachten een half uur tot de zon onder is. Wat een betoverend mooie plek is dit! Andreas vertelt dat deze heuvel tot in de jaren ’90 vol met enorme bomen stond. Toen trok er een zware stom over en zijn alle (!) bomen omgewaaid. Hierdoor is de heuvel nu bedekt met varens in plaats van bomen.

Meteen nadat het laatste streepje zon achter de horizon verdwenen is, stappen we op de fiets. Andreas geeft aan dat we nog zo’n 45 minuten naar beneden moeten rijden, dus het is tijd om te gaan. Zodra we het bos in fietsen is het donker en ik vind het best spannend om nu bergafwaarts te gaan. Ik besluit mijn verstand op 0 te zetten en maar gewoon koers naar het dal te zetten. Uiteindelijk blijkt dit de beste strategie, want ik kom zonder kleerscheuren beneden. Ontzettend gaaf om dit eens mee te maken, zo in het donker op een mountainbike door het bos.

Fatbike StevensFatbike Stevens

In precies 45 minuten rijden we door het bos en door een paar dorpjes terug naar het startpunt. Ondertussen ben ik compleet verkleumd, maar o zo gelukkig. Het is zo gaaf om het Zwarte Woud op een fatbike te ontdekken. Ik kan deze tour echt aan iedereen aanraden, met of zonder MTB-ervaring. Andreas is een ervaren gids die constant in de gaten houdt of het allemaal goed gaat. Heel prettig!

Praktische informatie

Fatbike Stevens is gevestigd in het dorpje Lautenbach in Renchtal in het Zwarte Woud. Dit ligt in het zuiden van Duitsland en vanaf Utrecht rijd je hier in zo’n 6 uur naartoe. 

Ik raad je aan om, zelfs op een warme dag, een jas of trui mee te nemen als je de zonsondergangtour gaat doen. Zelf had ik daar niet bij stilgestaan en ik heb het echt koud gehad bovenop de heuvel en op de weg terug. Daarnaast is voldoende water natuurlijk ook altijd nodig. Wat betreft het eten raad ik je aan om voor een dagtour even te checken of dit erbij in zit. Voor de avondtour hoef je niets mee te nemen.

Fatbike Stevens

Concluderend is deze fatbiketour in het Zwarte Woud een super toffe activiteit die ik iedereen die deze regio bezoekt aan kan raden. 

Ik nam deel aan deze tour op uitnodiging van Renchtal Toerismus.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven