Menu
Duitsland

7x Doen in Celle in Duitsland | German.Local.Culture

Celle is een sfeervol plaatsje in Noord-Duitsland. Vanuit Utrecht is het iets meer dan 4 uur rijden, wat Celle perfect maakt voor een korte en unieke vakantie. Celle staat vooral bekend om haar prachtige vakwerkhuizen. De stad heeft zelfs de grootste dichtheid aan vakwerkhuizen ter wereld. Wat deze stad bijzonder maakt is dat naast de vele vakwerkhuizen ook de Bauhaus-stijl duidelijk terugkomt in de stad. Cultuur, stadsleven en natuur liggen hier dichtbij elkaar. Je kunt hier relaxed shoppen in de vele unieke winkels en genieten van de lokale cultuur en gastronomie. Kijk mee wat er allemaal te doen is in het Duitse Celle!

#1 Wandel langs de prachtige vakwerkhuizen

Celle is een stad vol charme en karakter. Vooral de historische binnenstad is erg uniek. Hier vind je namelijk zo’n 500 vakwerkhuizen, die samen het grootste vakwerkemsemble ter wereld vormen. Deze vakwerkhuizen stammen nog uit de Middeleeuwen, toen Celle is ontstaan rondom een groot kasteel. Er leidden destijds twee straten naar het kasteel, zodat het goed bereikbaar was voor werklieden. Langs deze straten werden steeds meer huizen gebouwd, waardoor uiteindelijk de stad Celle ontstond. Tegenwoordig zijn de vakwerkhuizen prachtig gerestaureerd in de authentieke stijl. Eén van de mooiste vakwerkhuizen van de stad is het Hoppener Haus, maar eigenlijk is de hele binnenstad echt een plaatje.

Doen in Celle

#2 Bewonder Schloss Celle en het Schlosstheater

Schloss Celle of Celler Schloss is het kasteel waar omheen de stad is ontstaan. Dit kasteel bestaat nog steeds en is tegenwoordig ook toegankelijk voor publiek. Het kasteel is omringd door een kleurrijke kasteeltuin vol bomen en een riviertje. De opvallende witte gevel van het sprookjesachtige slot trekt meteen de aandacht. Ook van binnen is het kasteel heel indrukwekkend. In de barokke vertrekken vind je prachtig gestuukte plafonds in Italiaanse stijl en muren vol imposante schilderijen. Ook het indrukwekkende Schlosstheater ligt in Schloss Celle. Deze prachtige authentieke theaterzaal moet je zeker gezien hebben wanneer je Celle bezoekt. Het is zelfs één van de oudste theaters in Europa die nog in gebruik is.

Doen in Celle

#3 Ontdek de Bauhaus-architectuur

Naast de prachtige oude vakwerkhuizen en het historische Celler Schloss, is deze stad verrassend genoeg ook de thuisbasis van de modernistische architectuur. Met name de Bauhaus-stijl vind je in Celle veel terug. Dit komt vooral doordat de beroemde architect Otto Haesler, één van de bekendste architecten van woonwijken, een tijd lang in Celle heeft gewerkt. Hij behoort tot de pioneers van het ‘Neues Bauen’ en de moderne Bauhaus-architectuur. Kenmerkend aan zijn werk zijn de primaire kleuren die hij gebruikte in zijn werk, zoals veel rood en blauw. Een goed beeld van de Bauhaus-stijl in Celle krijg je als je door de wijk ‘Italienischer Garten’ loopt. Ook de ‘Glasschule’, een school in de historische binnenstad  en het ‘direktorenhaus’ en ‘rektorenhaus’ zijn door hem ontworpen. Wil je meer weten over de Bauhaus-architectuur en het werk van van Otto Haesler, bezoek dan het Haesler museum.

Doen in Celle

#4 Relax in de groene delen van Celle

Celle is ook een heel groene stad. Cultuur, stadsleven en natuur liggen hier dichtbij elkaar. Direct aangrenzend aan de oude stad vind je bijvoorbeeld recreatiegebied Dammaschwiesen, waar je heerlijk kunt wandelen langs de oever van rivier de Aller. Hier vlakbij ligt de Thaers tuin, waar je onder ander een aantal geneeskrachtige planten kunt bewonderen. Ook de kasteeltuinen bij Schloss Celle zijn een heerlijke plek als je even lekker wil relaxen in de natuur.

Doen in Celle

#5 Ga shoppen in de unieke winkels van Celle

Celle is ook een erg leuke winkelbestemming. In het sfeervolle centrum vind je veel winkels die gevestigd zijn in vakwerkhuizen, wat het centrum een bijzondere sfeer geeft. Dit zijn vooral unieke en onafhankelijke winkels, met veel huisgemaakte producten. Bezoek bijvoorbeeld Die Loserei, de eerste verpakkingsvrije winkel in Celle. Ben je op zoek naar een leuk cadeautje? Wandel dan eens binnen bij Allernixe, gevestigd in één van de mooiste vakwerkhuizen van de stad. Hier vind je onder andere prachtige papierwaren en schrijfgerei. Ook kun je er terecht voor er allerlei creatieve cadeaus, stijlvolle woonaccessoires, mooie sieraden en lekkernijen uit de streek. Een andere winkel die je zeker niet mag overslaan is Huth’s Kaffee. Deze historische winkel werd al in 1851 geopend en tegenwoordig vind je er nog steeds verschillende soorten kwaliteitskoffie uit eigen branderij en heerlijke delicatessen.

Doen in Celle

#6 Proef de lokale likeur Alter Provisor

Alter Provisor is een lokale likeur die je zeker geproefd moet hebben tijdens een bezoek aan Celle. Deze likeur wordt gebrouwen door local Dörte Hirschfield. Zij werkte meer dan 30 jaar in de Ratsapotheke in Celle. Toen deze apotheek haar deuren sloot, besloot Dörte de traditie in leven te houden. Aan de hand van een authentiek geheim recept dat stamt uit 1910 brouwt zij nog iedere week deze bijzondere likeur. De likeur is te koop in haar eigen winkel, waar ze naast de likeur ook een aantal andere mooie handgemaakte producten verkoopt. Loop hier zeker even naar binnen om de beroemde likeur te proeven. Dörte vertelt je ook met alle liefde meer over haar likeur en heeft tal van tips voor leuke plekjes in Celle.

Doen in Celle

#7 Bezoek de andere steden van Nedersaksen

Ook in de buurt van Celle liggen veel leuke plaatsjes om te bezoeken. Celle maakt namelijk deel uit van het samenwerkingsverband De 9 steden van Nedersaksen. Dit zijn 9 steden, zowel groot als klein, die gezamenlijk optrekken in de promotie van de regio. Wij bezochten eerder al de steden Hannover en Goslar. Hannover is een heel gezellige stad met een mooie balans tussen historisch en modern. Ook Goslar is zeker de moeite waard. Het voelt hier net als een sprookje van Hans Christian Andersen. De overige steden die naast Celle, Hannover en Goslar tot de 9 steden van Nedersaksen behoren zijn Braunschweig, Göttingen, Hameln, Hildesheim, Wolfenbüttel en Autostadt in Wolfsburg.

Duitsland Teestuben in Hannover

Celle is een erg leuke bestemming als je op zoek bent naar een unieke stedentrip vlakbij huis. Wil je meer weten over Celle? Bekijk dan de website van Celle Tourismus of CityzapperNaast Celle vind je in Duitsland nog veel meer mooie plaatsjes. De German.Local.Culture campagne laat je deze zomer de mooiste plekken van Duitsland zien aan de hand van de thema’s Taste,  Green, Craft en Flair. Ook op Reisgenie hebben we al veel geschreven over unieke bestemmingen in Duitsland. Bekijk hier al onze tips voor reizen naar Duitsland

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Zapper PR en het Duits Verkeersbureau.

Geen reacties

    Laat een reactie achter