Cross Country Skiing in Noorwegen

Cross country skiing in Noorwegen

Home / Noorwegen / Cross country skiing in Noorwegen

Als ik je vertel dat cross country skiing in Noorwegen één van de leukste sportieve activiteiten is die ik ooit heb ondernomen, schiet je vast in de lach. Voor degene die zich afvragen wat dit is: cross country skiing is precies hetzelfde als langlaufen. Het klinkt natuurlijk niet heel spannend: op 2 lange latten door de sneeuw heen ploegen. Tenminste, zo dacht ik er zelf ook over voordat ik het daadwerkelijk gedaan had. Het tegendeel bleek waar en ik neem je graag mee terug naar de dag waarop ik ontdekte dat cross country skiing in Noorwegen ontzettend leuk is!

Klungelen met gekke schoenen

Tijdens mijn reis naar winters Noorwegen deed ik vrijwel elke dag iets wat ik nog nooit eerder gedaan had. Zo ging ik tobogannen, maakte ik een sneeuwschoenwandeling en bestuurde ik een heuse huskyslee. Op dag 3 van onze winterse reis is het tijd voor cross country skiing. Van tevoren moet ik er een beetje om lachen: “dat is toch iets voor oudere mensen?” Gids André zegt me dat we dat nog wel eens zullen zien. We huren materiaal bij de kleine skipiste in Sjusjøen. De schoenen zorgen voor enige hilariteit en ik vraag me af wat dit voor Eftelingschoeisel is. André legt uit dat je deze schoenen in de langlauf-latten kunt klikken. Dat verklaart direct een hoop. Dat in klikken klinkt trouwens een stuk gemakkelijker dan dat het is. De eerste schoen gaat nog wel: eerst de tenen erin, daarna de achterkant vastklikken. Bij voet nummer 2 sta je te balanceren op je ene langlauflat en probeer je de andere voet er precies goed in te klikken zonder om te vallen. Uiteraard is dit niet geheel vlekkeloos gegaan en hebben we met z’n allen flink staan klungelen.

Loipes

Rondje oefenen op de parkeerplaats

Nadat iedereen dan toch eindelijk zijn ski’s goed aan zijn voeten heeft zitten, volgen we André naar de parkeerplaats om een rondje te oefenen. Twee groepsgenoten schieten er als een pijl vandoor en ook vriendinnetje Jessica komt vlot vooruit. Zelf merk ik dat ik geen aangeboren talent heb voor langlaufen, maar ik blijf gelukkig wel rechtop staan. Cross country skiing vraagt om een heel andere manier van bewegen dan dat je gewend bent. Je schuift jezelf als het ware vooruit en je tenen blijven altijd in aanraking met de ondergrond. Wanneer de meesten van ons dit trucje enigszins onder de knie hebben, gaan we op pad.

Cross Country Skiing in Noorwegen

Prachtige natuur en warme wangen

We hebben een prachtige dag uitgekozen voor onze cross country tocht. De zon staat hoog aan de hemel en de lucht is strakblauw. Op advies van André laten we dan ook onze dikke jassen in de auto liggen. Ondanks dat de temperatuur ver onder nul blijft steken, hebben we het al heel snel heel warm. Langlaufen is ontzettend arbeidsintensief en mijn wangen kleuren rood van de inspanning. We maken een tocht van 5 kilometer, dwars door de Noorse hoogvlaktes in de omgeving van Sjusjøen. Ik kijk werkelijk mijn ogen uit. Het is hier zo mooi!

Cross Country Skiing in Noorwegen
Cross Country Skiing in Noorwegen
Cross Country Skiing in Noorwegen
Cross Country Skiing in Noorwegen

In de loipes

Tijdens het langlaufen is het belangrijk om in de zogenaamde loipes te blijven. Dit zijn sleuven die speciale machines elke avond opnieuw in de sneeuw maken waar je ski’s precies inpassen. Door in de loipes te blijven sta je stabieler en kom je beter vooruit. Zolang we rechtdoor gaan, gaat alles goed. Bergop en -afwaarts is echter een ander verhaal. Waar sommige groepsleden soepeltjes naar beneden glijden, schiet ik als een ongeleid projectiel de heuvel af. Ook heuvelopwaarts moet ik me tot het uiterste inspannen om boven te komen en niet steeds weer terug te zakken. Uiteindelijk kan ik een valpartij niet voorkomen, maar als net na mij een groepsgenootje ook onderuit gaat, is het natuurlijk gieren van het lachen. Ondertussen zorgt het niveauverschil binnen de groep ervoor dat deze versplintert en door de valpartijen loopt een deel nog verder op ons uit. Absoluut niet erg, want dit is een sport die je echt op je eigen tempo moet doen.

Loipes
Loipes

Vijf kilometer klinkt als een kippeneindje. Ik kan je verzekeren dat dit het absoluut niet is. Ik ben werkelijk gesloopt en stiekem maak ik van binnen een klein vreugdedansje als ik dan toch eindelijk het startpunt weer in zicht krijg. André vraagt wie er zin heeft in nog eens 5 kilometer. Uiteindelijk zijn er 2 bikkels die voor een extra route gaan, maar ik houd het toch echt voor gezien. Dat vind ik zo fijn aan deze reis: je doet alles op je eigen tempo en je kiest zelf waar je zin in hebt. In dit geval betekent het dat ik lekker met de voetjes omhoog met een glas wijn op de bank ga zitten. Dat heb ik wel verdiend na deze inspannende dag!

Zelf ook cross country skieën? Boek hier een toffe tour met gids. 

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven